fredag den 17. december 2021

Guldcigarer med brændte mandler

 

Forleden lagde Tobias Hamann et billede op af nogle lignende chokolader, dog uden opskrift, og det gav mig lyst til prøve at lave dem selv. 

Det kræver et digitalt sukker-termometer hvis du skal kaste dig ud i at lave dem, da chokoladen skal tempereres, ellers vil den ikke slippe formene og ej heller blive flot blank. 

Det er ikke særlig svært at temperere, det skal bare lige prøves, så ved man hvad man har med at gøre.

Der skal ligeledes bruges kageplast, det kan købes i større supermarkeder bl.a. i Super Brugsen, har jeg set. 

De smager virkelig godt og er ganske svære at holde fingrene fra!

Guldcigarer ca. 10-12 stk. 

2,5 dl. Mandelsplitter

1/2 dl. sukker

1 dl. vand

200 + 40 g. lys guldbarre fra Toms 

Revet skal fra en øko. appelsin 

Spiseligt guldstøv, evt. fra Mill & Mortar

Fremgangsmåde:

Start med at lave rørene af kageplast. Klip passende stykker af plast-rullen og form som rør, som fæstnes med tape. Stil rørene på en bageplade med bagepapir. 

Kog sukker og vand op, til en tynd sirup. Det tager kun 2 min. Tag gryden fra varmen og rør mandelsplitterne i den varme sirup. Lad dem trække der imens ovnen varmes op til 200 g. (Alm. ovnvarme) 

Sigt siruppen fra mandlerne og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. 

Bag dem i 7-8 min. eller ind til de er let gyldne. Hold øje med dem, ovne varmer forskelligt. 

De 200 g. af chokoladen hakkes groft og lægges i en plastskål/beholder, som kan gå i microovnen. Vigtigt at den er af plast, da porcelæn bliver varmt og vil påvirke temperereringen. 

De resterende 40 g. chokolade hakkes meget fint (dette gøres nemmest med en savtakket kniv) gem denne portion chokolade til at pode den smeltede chokolade med - forklaring følger. 

De 200 g. chokolade smeltes langsomt i microovnen i intervaller af 10 sekunder. Rør i chokoladen hver gang du tager den ud af ovnen. Mål chokoladens temperatur hver gang du tager den ud. Når temperaturen er 45 grader er du klar til at pode den. 

Rør nu den finthakkede chokolade i den smeltede chokolade. Rør rundt til chokoladen er helt smeltet og massen er homogen. Tag temperaturen igen, du skal ramme 27/28 grader. Når chokoladen rammer det punkt, sætter du den i microovnen igen - denne gang kun i intervaller af 5 sekunder, til chokoladen rammer 30 grader, så er den tempereret færdig og er klar til brug. 

Du skal med det samme røre mandelsplitterne i chokoladen sammen med den fintrevne appelsinskal. 

Fyld chokolademassen i dine rør. Det gøres nemmest med en lidt spids thé-ske og du kan presse lidt efter med en kødnål eller strikkepind. Du skal arbejde lidt hurtigt, da chokoladen hurtigt størkner. Her er det smart at være 2 om det. 

Lad chokoladerne tørre helt, før du forsigtigt befrier dem fra plasten. 

Pensl dem med fint spiseligt guldstøv. 

Opbevar chokoladerne køligt, dog ikke i køleskab, der har chokolade ikke noget at gøre. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar