søndag den 31. maj 2020

Hjemmelavede Bubblewaffles




Forrige år købte jeg et bubblewaffle-jern i NETTO på spot til 129,- kr. Der skulle så gå næsten 2 år før jeg fik det i brug. Sådan er det, når man altid har tusind køkkenprojekter i kø. 

Men i aftes sagde min 10 årige søn, at han gerne ville prøve at lave bubblewaffles, så nu skulle det altså være. Har du ikke selv et bubble-jern, så fortvivl ikke, du kan sagtens bruge et almindeligt vaffeljern. 

Vaflerne er lige blevet nydt af min søn og hans klassekammerat og de var meget glade og tilfredse med resultatet. 
Jeg har lavet en vaffeldej inspireret af min dej til buttermilkpancakes, bare tilsat smør, for den smager bare så godt. 
Vi havde købt en mega lækker italiensk karamel-is fra Netto, som blev toppet på vaflerne sammen med friske jordbær, hindbær, guf og en masse andet.

Bubblewaffles 5 stk.:

2 æggeblommer
2 dl. kærnemælk
1 spsk. sukker
1 spsk. vaniljesukker
30 g. smeltet smør
3 dl. mel
1/2 tsk. fint salt
1 tsk. natron
2 stiftpiskede æggehvider

Guf: 
1 æggehvide
50 g. hvidt sukker

Topping forslag;  friske hindbær & jordbær, smeltet chokolade, kitkat, Toms skildpadder, krymmel, karamelsovs, Smarties, hakket dajm, kinder bueno, macarons, kokos, nutella osv, osv....

Fremgangsmåde:
Pisk æggeblommer med kærnemælk, sukker og vaniljesukker. Tilsæt det smeltede smør, natron og salt og rør melet i, til alle klumper er væk. 
Vend de stiftpiskede hvider i. 

Varm dit vaffeljern godt op og bag vafler af 3 store spsk. dej pr. stk. Det tager ca. 5 min. at bage en vaffel. Den skal være gylden og sprød udenpå. 

Imens du bager vaflerne kan du lave guf; pisk hviden stiv og tilsæt gradvist sukkeret og pisk indtil guffen er sej og blank. 

Top den lune vaffel med lækker is, bær, guf og den topping du ellers foretrækker. 


torsdag den 28. maj 2020

Glutenfri gulerodsboller


De her glutenfri gulerodsboller efter inspiration fra madbanditten’s grøntsagsboller er de mest vellykkede boller uden mel, som jeg nogensinde har smagt. Jeg er ikke glutenallergiker, gudskelov for det! For jeg elsker brød og især rugbrød og ville være ked af, at undvære det. Men når det er sæson for græspollen, lider jeg virkelig og jeg har opdaget, at hvis jeg udeholder gluten og sukker fra min kost i den periode, så er mine høfeber symptomer væsentlig reduceret. Så p.t. spiser jeg en (eller to) af disse boller til frokost og det fungerer bare! 

Jeg har ændret lidt i opskriften, ved bl.a at tilføje majsgryn. 

Glutenfri gulerodsboller 6 stk.

3 æg
1 god tsk. flagesalt
150 g. revet gulerod
150 g. revet squash 
1/2 dl. solsikkekerner
1 dl. majsgryn
ca. 2 dl. Pofiber ( kartoffelfibre, se foto nedenfor)

Drys: sesamfrø 

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. 

Rør æggene sammen med salt i en skål.
Riv gulerødderne og rør dem i æggemassen.
Riv squash og vrid væden ud af den. Vær omhyggelig med at få så meget væske væk som muligt. 
Rør squash og majsgryn i æggemassen. 
Tilsæt ca. 2 dl. pofiber og rør det godt sammen. 

Form 6 boller - gerne med lidt højde på, for de hæver ikke i ovnen. Drys med sesamfrø og bag bollerne midt i ovnen i ca. 20 min. 

Nyd med koldt smør eller ost/pålæg. 

Pofiber ser sådan ud og kan købes i større supermarkeder eller helsekostbutikker. 

mandag den 18. maj 2020

Klassisk hønsesalat


Vi har haft besøg af min morbror og tante i dag til frokost og fik bl.a. smørrebrød, hvor denne hønsesalat indgik. Den er kalorieholdig ja, men det giver bare så meget mere til smagen, når man skruer op for fedtprocenten på creme fraichen. Så lad det være, den sjældne gang det sker, at der kommer sådan noget på bordet. Og ellers kan du sagtens erstatte den med en 18% creme fraiche.

Klassisk hønsesalat til 4 pers.:

2 kyllingebrystfileter
250 g. champignon
75 g. aspargessnitter (jeg bruger asparges fra glas og skærer i mindre stykker)
200 g. creme fraiche 38%
2 spsk. god mayonnaise (evt. Helmanns)
1 spsk. sød fransk sennep
til tilsmagning:
salt, friskkværnet peber samt frisk citronsaft.

Fremgangsmåde:
læg kyllingebrystfileterne i en gryde og hæld vand ved så det kun lige dækker. Tilsæt 10 sorte peberkorn, en spsk. salt og evt. afbrækkede aspargesender hvis du har, ellers udelad det.
Kog op og lad det simre for svag varme i 25 minutter, under låg.
Tag kyllingebrystfileterne op og lad dem afkøle helt på køkkenbordet.

Rens champignonerne og skær dem i tykke skiver. Rist dem gyldne i smør på en pande. Krydr godt med salt og peber og afkøl dem.

Skær kyllingebrysterne i mellemstore tern, skær aspargesene i stykker på ca. 2-3 cm. (Dryp dem godt af først)

Bland kyllingetern med asparges og champignoner. Men gem lidt champignoner til pynt.

Rør creme fraiche med mayonnaise og sennep. Hæld det over kyllingeblandingen og rør det godt sammen. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Server ovenpå ristet brød eller rugbrød og top med ristet bacon, pink syltede løg, sprøde æbler og champignoner.

søndag den 17. maj 2020

Ceasar Salad



Da Søren spurgte, om jeg kunne finde en forårsret til denne uges lokalavis, var det første der faldt i mine tanker, den klassiske Ceasar Salad.
Det er for mig en forårsret, som helst skal indtages på terrassen i solskin, ledsaget af et godt glas hvidvin, så er foråret skudt i gang.

Udelad ikke anjoserne i dressingen, det er dem som giver dressingen dybde og karakter og jeg lover, at den ikke smager af fisk.

Ceasar Salad til 2 pers.;

2 mini romaine salater
2 kyllingebrystfileter, gerne med skind, det giver ekstra smag
parmesanost i flager - brug din kartoffelskræller til at høvle af osten
pink syltede løg (find opskrift her på bloggen)
brødcroutoner

Dressing:
1 æggeblomme
2 små anjosfileter
2 store spsk. revet parmesan
1 tsk. olie fra anjosfileter
1 fed hvidløg
1 tsk. æblecidereddike
1 dl. rapsolie, eller anden smagsneutral olie
salt & peber

Fremgangsmåde:
Lav ført dressingen, så den kan stå og trække smag imens du steger kylling.

Blend æggeblommen med anjosfileter, olie fra anjosfileter, parmesan, hvidløg samt æbleeddike. Tilsæt olien gradvist og blend til dressingen er glat. Smag til med salt og peber.

Skær bunden af salaterne og bræk bladene fra hinanden. Skyl og slyng dem godt.
Fordel salatbladene på to tallerkener.

Kyllingebrystfileterne krydres godt med salt og peber og steges sprøde på en varm pande i en blanding af olivenolie og smør. Afkøl let og skær i skiver på den korte led.

Kyllingeskiverne fordeles ovenpå salaterne, sammen med parmesan og pink syltede løg. Hæld dressing over i en gavmild stråle og top med sprøde brødcroutoner.

søndag den 10. maj 2020

Fjordrejer med hvide asparges og sauce mousseline



I går hentede vi fjordrejer og pighvar hos kutteren Simone i Assens. Det er bare så dejligt at have mulighed for, at hente frisk fisk, trukket op af Lillebælt samme morgen.
Hvis du gider pille fjordrejerne selv, sparer du sådan ca. 500% af salgsprisen på pillede rejer.

Jeg er stadig grøn i at pille de små fjordrejer, så det tog mig 2 timer at pille 1/2 kg. så det kan godt betale sig, at være flere om det, for det er altså lidt kedeligt at gøre alene.

Fjordrejer med hvide asparges og sauce mousseline til 4 pers.:

16 hvide asparges, skrællede
1 kg. fjordrejer (vægt med skal)

Sauce mousseline:
100 g. klaret smør
3 æggeblommer
1 strøget tsk. salt
saft fra en mellemstor citron
1 dl. piskefløde

Pynt: dild, stedmoderblomster, friskkværnet peber.

Fremgangsmåde:
Til rejerne hældes 2 liter vand i en gryde og der tilsættes 2 spsk. salt og 2 spsk. sukker. Bring vandet i kog og når det spilkoger, tilsættes 2 store håndfulde rejer. Når rejer stiger til overfladen og er lyserøde (der går kun nogle få sekunder) så tages de straks op med en hul-ske og hældes i iskoldt vand og videre over i en sigte. Fortsæt sådan med resten af rejerne, til alle er kogte.
Pil rejerne. Hold fast i halefinnen og træk forsigtigt hale-skallen af. Bræk hovedet af og fjern resten af skallen på rejen. Gem skallerne i fryseren, de kan bruges til en lækker rejebisque.


Asparges koges i saltet vand i en pande i ca. 5 min. og dryppes af på et viskestykke.

Sauce mousseline: de tre æggeblommer piskes sammen i en tykbundet gryde med citronsaft og salt. Tænd for varmen på lavt trin og pisk konstant til æggeblommerne begynder at tykne lidt. Tag straks gryden fra varmen og tilsæt det klarede smør i en tynd stråle imens du pisker kraftigt, til det får konsistens som en lidt tyk mayonnaise. Afkøl lidt.
Pisk fløden til blødt skum og vend den i saucen med lette tag.

Anret dine asparges på 4 tallerkener og top med sauce, rejer og pynt.



onsdag den 6. maj 2020

Salat med blomkål og rejer


Forleden fik jeg denne salat til frokost. Jeg havde haft 80´er klassikeren "maskeret blomkål" i tankerne i nogle dage og inspireret deraf, udsprang denne lette frokostret.
Rejer og blomkål har altid været et skønt match. Køb rejer af god kvalitet, det betaler sig virkelig for smagen!

Salat med blomkål og rejer til 1 pers.:

200 g. blomkålsbuketter på str. med en valnød
75 g. store grønlandske rejer
4 blommetomater
1/2 avocado i skiver
2 spsk. ristede pinjekerner
lidt dild og basilikum

Dressing:
3/4 dl. cremefraiche 6%
2 spsk. hakkede friske krydderurter, evt. dild og basilikum
1 tsk. honning
1 knivspids dijonsennep
salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:
Rør dressingen sammen, smag til med salt og peber.

Læg blomkålsbuketterne i saltet vand i en lille gryde. Sæt det til at koge. Når vandet koger, giver du det 1 min. ikke længere, der skal være `bid`i blomkålen. Afkøl straks under koldt vand og lad dem dryppe godt af i en sigte.

Tomaterne skæres i kvarte på den lange led.

Anret blomkålsbuketterne på en tallerken og top med tomater, rejer, avocado og dressing. Drys pinjekerner og krydderurter over og lidt friskkværnet sort peber samt flagesalt.

tirsdag den 5. maj 2020

Himmelsk koldskål med vanilje og guf-skyer☁️



Jeg har faktisk aldrig brudt mig om koldskål. Min mand og søn har i flere år haft et fast sommerritual, nemlig at runde dagen af med en portion koldskål med knuste tvebakker.

Den koldskål de sværger til, er den tarvelige langtidsholdbare, gule brik, som findes i de fleste supermarkeder.
Af samme grund, har jeg faktisk flere gange lavet en hjemmelavet koldskål til dem, med ægte vanilje, kærnemælk, æggeblommer osv. men har endnu ikke kunnet overbevise dem om, at hjemmelavet øko. koldskål er sagen.

Og så i morges, fik jeg en virkelig god idé, hvis jeg selv skal sige det ;-) Jeg tænkte, at hvis man nu brugte to af de æggehvider man har til overs og lavede en lille portion guf og rørte i den færdige koldskål - så måtte det da nærme sig en koldskål som jeg kan lide. Og ved I hvad, det var simpelthen det der skulle til, for at få mig med på koldskåls-manien, den smager virkelig lækkert!

Himmelsk Koldskål med vanilje og guf-skyer til 3-4 pers.

1/2 liter øko. kærnemælk
1/2 liter øko. tykmælk
3 æggeblommer
50 g. hvidt sukker
korn fra 1 vaniljestang

Guf:
2 æggehvider fra æg i str. L.
100 g. hvidt sukker
1 tsk. vaniljesukker

Topping: - jordbær - frisk mynte - høvlet hvid chokolade - spiselige blomster - evt. lidt friskkværnet sort peber

Fremgagsmåde:
Pisk 3 æggeblommer med 50 g. sukker & korn fra vaniljestangen, til det bliver lyst og luftigt.
Rør kærnemælk og tykmælk i.

Pisk æggehviderne stive, tilsæt sukkeret og pisk i et par minutter, til guffen er lidt sej og blank.

Vend guffen i koldskålen. Der skal være skyer af guf, så du skal ikke piske den helt ud.
Nyd med den topping du foretrækker.


søndag den 3. maj 2020

Kylling i rosmarin


Vi har fået denne dejlige kyllingeret til aften. Der kom en god håndfuld frisk rosmarin i, da det er den eneste krydderurt jeg har i haven p.t. og det var et skønt match.
Som tilbehør fik vi jasminris og en kålsalat.


Kylling i rosmarin til 4 pers.

400-500 g. kyllinge inderfilet
1/2 lille squash, halveret og i tynde skiver
1 dl. frisk rosmarin, hakket fint (brug kun nålene -ikke stængler)
1/2 l. madlavningsfløde (18%)
revet skal fra en øko. citron
salt og friskkværnet peber
chiliflager

Fremgangsmåde;
Steg kyllingeinderfileterne i smør eller olie på en pande. Steg rosmarin med, når kyllingen har fået lidt farve. Hæld fløden på og tilsæt squash og revet citronskal.
Lad det simre i 10 min. ved svag varme.
Smag til med salt og peber og lidt chiliflager.

lørdag den 2. maj 2020

Æblepandekager🍎


Vi spiser pandekager til morgenmad mindst et par gange om ugen. Oftest favoritpandekagerne buttermilk pancakes men her til morgen har jeg lavet disse æblepandekager, med små æblestykker i dejen, som bestemt også er dejlige.

Æblepandekager ca. 12 stk.

2 æg
3 dl. mel
1 spsk. sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 tsk. kanel
1/2 tsk. salt
2 dl. kærnemælk
2 spsk. rapsolie
1 æble, skrællet og i små tern

Smør til at stege i.
Topping: æbletern, pecannødder, sirup, mynte og evt. et drys kanel

Fremgangsmåde:
æggene røres sammen med melet, til alle klumper er væk. Tilsæt olie, bagepulver, natron, vaniljesukker, sukker og salt. rør det godt sammen og tilsæt så æbleternene.

Varm en pande godt op og smelt lidt smør. Lav små pandekager af ca. 10 cm. i diameter.
Top med æbletern, sirup osv.