fredag den 27. juli 2018

Hjemmelavet ketchup


Der er 30 grader i mit køkken lige nu. Pyha! Og alligevel er jeg tosset nok til at gå i gang med at lave tomatketchup.
Tomaterne i vores drivhus koger nemlig lige nu, sådan bogstavelig talt, selvom døre og vinduer er åbne på vid gab, så kan tomaterne altså ikke klare de høje temperaturer vi har lige nu.

Så her blev en brøkdel af dem omsat til den dejligste ketchup. Jeg har ristet hele molevitten i ovnen, det giver en rigtig god og intens smag, og hjemmelavet ketchup smager bare langt bedre end købeketchup.

Hjemmelavet tomatketchup:
1 kg. solmodne tomater
200 g. rødløg
2 fed hvidløg
35 g. farin
4 spsk. æbleeddike
3 store spsk. koncentreret tomatpuré
3 spsk. olivenolie
2 tsk. salt
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. tørret timian
8 omgange med peberkværnen.

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 250 grader.

Skær løg og tomater i grove stykker og læg det i et ovnfast fad sammen med hvidløgsfed, farin, tomatpuré, olivenolie, æbleeddike samt krydderier. Rør det godt sammen og bag det midt i ovnen i 30 min.

Lad det afkøle lidt og blend det.

Hæld ketchup´en på skoldede atamonskyllede glas og opbevar det køligt.

tirsdag den 24. juli 2018

Mini mazarinkager med chokolade og nougatfrosting


I starten af juni holdt vi 8 års fødselsdag for junior, for hans klasse i haven i det dejligste vejr i 30 graders varme.
Fødselsdagen blev holdt med 5 måneders forsinkelse, for fødselsdagsfejring indendøre i januar, er bare ikke fedt, hverken for børn eller voksne.

Kagerne her, var en del af en kagebuffet, ledsaget af iskold prosecco, til forældrene, da de kom og hentede børnene. En fin tradition, som styrker forældresammenholdet.

Kagerne kan sagtens laves 1-2 dage i forvejen og opbevares på køl. Men vent med at pynte dem med frosting og bær til de skal serveres.

Mini mazarinkager ca. 35 stk.:
150 g. smør, stuetempereret
2,5 dl. sukker
3 æggeblommer
300 g. marcipan
150 g. kogte kartofler
1,5 dl. mel
2 tsk. bagepulver
1 nip fint salt
3 æggehvider

150 g. smeltet 70% chokolade
1 spsk. smør

Nougatfrosting:
125 g. smør, stuetempereret
200 g. flormelis
75 g. nougat
en lille sjat mælk

Pynt: bær

Fremgangsmåde mazarinkager:
Skræl kartoflerne og skær dem i små tern. Kog dem møre i vand uden salt. Afkøl og mos dem.

Smør og sukker piskes godt sammen, æggeblommerne tilsættes og derpå revet marcipan samt de mosede kartofler. Der skal ikke piskes mere, men røres med en ske! Tilsæt salt og sigt mel og bagepulver i.
Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.

Fordel dejen i 35 små muffinsforme og bag dem ved 180 grader varmluft i ca. 10-12 minutter, til de er let gyldne. Afkøl.

Smelt chokoladen i chokoladesmelter eller over vandbad. Rør smørret i og fordel ca. 1 teskefuld
chokolade ovenpå hver kage. Sæt dem på køl til chokoladen er størknet.

Frosting: rør smør, flormelis og nougat sammen og juster med lidt mælk, til frostingen har tilpas blød konsistens. Fyld frostingen i en sprøjtepose med stjernetyl og dekorer kagerne med frosting og pynt med bær efter eget valg.

Opbevar kagerne på køl.