torsdag den 6. november 2025

Spaghettifad med oksekød & bacon🥓

 

Opskriften her er fra min mormors opskriftsamling som jeg har arvet. 

Det er ægte comfortfood - spaghetti med kødsovs & gratineret bechamel på toppen. 

Der er rigeligt til 4 sultne personer i opskriften og nok til 6. 

Spaghettifad til 4-6 personer:

300 g. spaghetti 

500 g. hakket oksekød

200 g. bacontern

225 g. knoldselleri, groft revet

225. g. gulerødder, groft revet

1 stort løg

4 spsk. tomatpuré 

4 dl. oksebouillon

1 spsk. oregano

Salt & peber

Bechamel:

25 g. smør

2 store spsk. mel

100 g. revet ost - gryuere eller emmentaler

1 nip muscatnød

Tilbehør: grøn salat med vinaigrette. 

Fremgangsmåde:

Kog spaghettien 2 minutter mindre end pakkens anvisning. Hæld den over i en sigte og brus den over med koldt vand. Lad den dryppe godt af og hæld den i et smurt ovnfast fad. 

Bacon steges sprødt i en rummelig gryde. Tilsæt oksekødet og steg det godt af, til det får brune kanter.

Tilsæt løg og svits et par minutter før der tilsættes selleri & gulerod. 

Tilsæt tomatpuré, & derefter bouillon og oregano. Lad det simre videre uden låg i 5 minutter. 

Hæld kødsovsen over spaghettien i fadet. 

Tænd ovnen på 220 grader varmluft. 

Smørret smeltes i en rummelig gryde. Melet røres i og piskes godt, til der ingen klumper er. Tilsæt mælken gradvist imens der piskes konstant. Bag op til sovsen tykner. Tilsæt osten og smag til med salt, peber og muscatnød. 

Hæld bechamelsaucen over spaghetti og kødsovs og gratiner i ovnen i 20 min. 




onsdag den 5. november 2025

Big Mac Taco’s🌮

 

Vi fik de her smovse tacos i aftes, og de var et kæmpe hit! 

De skal snart på madplanen igen. 

Big Mac Tacos til 4 Pers.:

12 små hvede tortillas

600 g. hakket oksekød 

12 skiver cheddar toastost 

Icebergsalat, i tynde strimler 

Syltede Drueagurker

Ketchup

Big Mac dressing:

2 dl. græsk yoghurt 2%

4 spsk. ketchup 

2 spsk. god mayonnaise (evt. Hellmanns)

1 tsk. dijonsennep 

2 spsk. finthakket løg

2 spsk. finthakket syltet drueagurk

1 spsk. æbleeddike (eller alm, eddike)

1 spsk. sirup

1/2 tsk. hvidløgspulver 

Salt & peber 

Fremgangsmåde:

Alle ingredienser til dressingen blandes sammen og der smages til med salt & peber. Lad dressingen stå på køkkenbordet imens du ordner tacos. 

Kødet deles i 12 lige store dele og rulles til kugler (a 50 g. pr. stk.) 

Tortillaerne lægges på et spækbræt og der trykkes en kugle kød ud på hver tortilla. Fortsæt sådan. 


På en varm pande med smør & olivenolie, lægges en tortilla med kødsiden ned mod panden. Læg et fladt grydelåg ned over, og hold den i pres imens den brunes i ca. 2 min.

Vend den og steg den på ‘brødsiden’ i et minut, med et stykke cheddar på toppen.
Hold de færdigstegte tortillaer varme i en 100 grader varm ovn, imens de næste tilberedes. 

Byg din tortilla op med ketchup, syltede agurker, iceberg og Big Mac dressing. Nyd med det samme! 


mandag den 20. oktober 2025

Pærekage med marcipan & chokolade🍐





Jeg lavede denne Pærekage i går, da jeg havde en del pærer som var modne og skulle bruges.
Den blev rigtig god, med en fugtig krumme, ikke for sød og med dejlig smag af pærer. 

Pærekage til 8-10 Pers;

3 æg (rumtemperatur) 

125 g. sukker

125 g. koldt smør

100 g. marcipan

50 g. mandler, blendet til fint mel

3 pærer, skrællede og i tern

1 tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljesukker 

1 tsk. kardemomme 

1 knivspids fint salt

150 g. mel

50 g. mørk chokolade, hakket groft

Drys: 1 tsk. rørsukker, hasselnøddeflager

Tilbehør: flødeskum eller creme fraiche

Fremgangsmåde:

Æggene piskes luftige med sukkeret. 

Det kolde smør rives på den grove side af rivejernet, ned i æggemassen. Riv også marcipanen deri. 

Tilsæt mandelmel, kardemomme, vaniljesukker, bagepulver & salt. 

Vend pæretern, mel og chokolade i til sidst med en dejskraber. 

Fordel dejen i en springform på 23 cm. i diameter, foret med bagepapir. 

Drys med hasselnøddeflager & rørsukker. 

Bag ved 175 grader alm. ovnvarme i ca. 25 min. eller indtil kagen er gylden og en kødnål kommer ren op, når den stikkes i midten af kagen. 

Nydes med flødeskum eller creme fraiche. 





 

søndag den 12. oktober 2025

Tyrkiske æg med brunet smør

 


Tyrkiske æg med brunet smør, er en mættende morgenmad med ca. 30 g. protein. 


Tyrkiske æg til 1 Pers.: 

150 g. græsk yoghurt 2%

15 g. fetaost 

10 g. smør

1 lille fed hvidløg 

1/2 tsk. spidskommen 

1/2 tsk. sirup

Salt & peber 

Drys: Sumak, chiliflager, frisk mynte & persille. 

Fremgangsmåde

Fordel yoghurten i en dyb tallerken, gerne i god tid, så den kan nå at temperere lidt, så den ikke er iskold. 

Rør presset hvidløg, spidskommen & sirup i og smag til med salt & peber. 

Æggene porcheres et ad gangen i 3 min. Så blommen er blød, og lægges på køkkenrulle. 

Smørret smeltes ved høj varme i en lille gryde til det er brunt og dufter nøddeagtigt. 

Anret æggene på yoghurten. Hæld det brunede smør over og drys med sumak, lidt chili og friske krydderurter. 

mandag den 6. oktober 2025

Chicken Rice med sød omelet og gomasovs med ingefær

 

Søndag fra efterår til forår, er der næsten altid simremad på bordet hos os. 

I går fik vi denne lækre ret, som har sin oprindelse i Hainan i Kina. Ultimativ comfortfood! 

Det er egentlig ikke meningen, at fonden skal hældes i retten, men jeg kan godt lide det sådan. Det er en risret, hvor man serverer en lille skål fond/suppe ved siden af. Spis det som Du bedst kan lide det. 

Gomasovsen kan laves 1-2 dage i forvejen, hvis det er nemmest for dig. 

Chicken Rice til 4 personer: 

1 stor øko. Kylling 

Kogeurter: selleri, porrer, gulerod, hvidløg, persillestilke. 10 Sorte peberkorn & 2 laurbærblade. 

Gomasovs med ingefær: 

6 spsk. sesamfrø

4 spsk. sesamolie

1 stykke frisk ingefær på str. med 1 valnød, fintrevet

2 spsk. farin

4 spsk. risvinseddike

4 spsk. vindruekerneolie

2 spsk. maggi aroma (soya) 

Ris:

4 dl. øko. jasminris 

Sesamolie

1 mellemstort løg

1 fed hvidløg

Fond fra kyllingen. 

Søde omeletter:

3 æg, 1 spsk. sukker, 1 tsk. Maggi aroma (soya) 2 spsk. vand. Dette er ingredienserne til 1 omelet, men du skal lave 2 stk. 

Tilbehør:

1 agurk 

Sesamfrø 

4 forårsløg i skiver 

1 skål ristede løg

Limebåde

Fremgangsmåde:

Kyllingen skylles indeni og lægges i en rummelig gryde med brystsiden opad. Hæld vand på, til det står lige over kyllingen. 

Tilføj kogeurter i mindre stykker og sæt gryden i kog. Skum for urenheder og tilsæt peberkorn, 1 spsk. salt & laurbærblade. Lad kyllingen koge for svag varme under låg i en time. 

Gomasovs; rist sesamfrøene på en tør, varm pande, til de bliver lysebrune og begynder at poppe lidt. Lad dem køle af og knus dem i en morter. Rør resten af ingredienserne med sesamfrøene. Sæt til side på køkkenbordet til det skal bruges. 

Risene skylles grundigt i en sigte, til al stivelsen er vasket væk. I en gryde steges finthakket løg og hvidløg til det er blankt. Lad risene stege ned i et par minutter. Sæt gryden til side indtil kyllingefonden er klar. 

Når kyllingen er kogt, lægges den på et skærebræt og kødet pilles fra skroget. Fisk kogeurterne op af suppen og kasser dem. Læg skriges fra kylllingen tilbage i suppen og kog videre uden låg i en halv times tid. Eller indtil fonden er kraftig og smagfuld. Hold imens kyllingekødet varmt. 

Når fonden er klar og tilsmagt med salt, hældes fond i gryden med ris, indtil det står 1 cm. over risen. Kog i 10 min. Tilsæt en god klat smør til risen når den er kogt færdig. 

Lav omeletter imens risen koger. Lav 1 ad gangen: de tre æg piskes med soya, sukker og vand. Smelt lidt smør på en stor pande og steg omeletten. Det tager ca. 5 min. Rul omeletten sammen og læg den på et fad. Skær den i strimler og drys med sesamfrø. Fortsæt sådan med omelet nr. 2. 

Skær agurken i skiver, anret ristede løg i en skål, skær forårsløg i skiver.

Anret det hele på bordet, hæld fonden i en kande og nyd med gomasovsen og tilbehøret. 



tirsdag den 16. september 2025

Fishcakes med citrongræs på salat & sprøde ris

 

Vi fik denne asiatiske salat i går, med Fishcakes lavet på guldlaksefars fra Nordfra.com (reklame) 

Det var rigtig lækkert og mættende. 

Fishcakes til 4 Pers.:

600 g. guldlaksefars (optøet)

100 g. rejer

1 stængel citrongræs

3 forårsløg 

1 stykke ingefær på str. med en valnød

2 fed hvidløg

1,5 dl. piskefløde

1 rød chili

1 æggehvide

1 spsk. fishsauce 

Tilbehør

2 dl. jasmin ris

2 spsk. peanutbutter

1 spsk. maggi aroma soya

Saft fra 1 lime

1 spsk. sirup

1 spsk. sesamolie 

Samt 2 poser snittet grov færdigblandet salat 

Topping:

Sushimayo & teriyakisauce, limebåde, frisk koriander, peanuts & forårsløg.

Fremgangsmåde

Væsken hældes fra den optøede fars. Farsen lægges i en rummelig skål. 

Fjern den yderste skal på citrongræsset. Bank på stænglen med en kniv så det bliver lidt blødere. Skær det i 4 dele og læg i en minihakker sammen med rejer, chili, forårsløg, ingefær, hvidløg og æggehvide. Blend til en mos. Hæld den sammen med fiskefarsen. Tilsæt også fløde & fischsauce. Sæt farsen på køl, imens Du klargør risene. 

Risene tilberedes efter pakkens anvisning. 

Bland peanutbutter, soya, sirup, sesamolie & limesaft. 

Rør det sammen med risene. Fordel risene på en bageplade og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 20 min. eller indtil de er sprøde. 

Varm smør og olivenolie op på en rummelig pande. Lav små runde Fishcakes og steg dem et par minutter på hver side, til de er gyldne. 

Salaten anrettes på 4 tallerkener. Top med sprøde ris & fishcakes. Top med sushimayo & teriyaki og drys med forårsløg, koriander & peanuts .


fredag den 12. september 2025

Kuller i sennepssovs

 

Efteråret kan mærkes i disse dage. Det smitter af på min madlavning. I aftes fik vi et lækkert fiskefad med den gode kuller fra Nordfra.com (reklame)

Det smagte helt vildt godt. Vi fik ris og rød spidskål til. 

Kuller i sennepssovs til 4 Pers.;

4-6 kullerportioner, optøede. 

3 porrer, renset og i skiver

1/2 broccolihoved

15 g. smør + 2 spsk. mel

1/2 liter madlavningsfløde 15%

2 dl. kogevand fra porrer + 1 hønsebouillonterning

3 tsk. colmans sennepspulver

Salt & peber

4 spsk. revet parmesan

Fremgangsmåde

Kog porrerne i 4 min. i saltet vand. Gem 2 dl. af kogevandet til at lave sovs med. 

Tænd ovnen på 210 grader varmluft. 

Læg kullerportionerne i et ovnfast fad. Fordel porrer udover. 

Skær broccolien i tynde skiver. Blancher dem i 1 minut. Hæld vandet fra og fordel broccolien over fisk og porrer. 

Smelt smørret i en gryde. Rør melet i og pisk det bliver homogent og en anelse brunt. Hæld 2 dl. porre-vand på samt bouillonterning. Bag op til det tykner. Hæld madlavningsfløde og sennepspulver på og lad det koge stille op, til det tykner lidt. Smag til med salt & peber og evt. mere sennepspulver. Hæld sovsen over fisk & grøntsager. Drys med revet parmesan. 

Sæt fadet i den varme ovn og bag i 20 min. 

Imens det er i ovnen, koges ris og snittes kål. 

Server med ris og kål.