søndag den 16. januar 2022

Chokolade Müsli med hasselnødder

 

Hjemmelavet müsli smager bare allerbedst. Denne er simpel men med gode yndlingsingredienser. Vi spiser den som topping på vaniljeskyr eller A-38 sammen med frisk frugt, det smager himmelsk! 

Chokolade müsli med hasselnødder:

50 g. godt øko. smør

300 g. grovvalsede havregryn

75 g. farin

1 spsk. vaniljesukker

70 g. 70% chokolade

30 g. mælkechokolade (evt. Toms rød guldbarre)

120 g. hasselnøddekerner

Fremgangsmåde: 

Tænd ovnen på 200 g. (Alm. ovnvarme)

Rist hasselnødderne i ovnen i 8 min. Afkøl og gnid dem i et rent viskestykke, så hinderne falder af. Hak dem groft.

Smelt smørret på en stor pande. Tilsæt havregryn og farin og rist det ved medium varme, til det er karamelliseret og gyldent. Bliv ved panden hele tiden, det brænder let på. 

Sluk for varmen og rør vaniljesukkeret i. 

Bred müslien ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af.

Hak begge slags chokolade groft og rør det i den afkølede müsli sammen med hasselnødderne. 

Opbevar i lufttæt beholder ved stuetemperatur. 



fredag den 7. januar 2022

Espresso Brownie☕️

 



Uh den er god den her brownie! Chokoladeintens, fudgy & snasket!

Den indeholder da også over 1/2 kg. god chokolade samt espresso som er et must for en god brownie, da det bidrager med en let bitterhed som nedtoner sødmen i den, og bare rolig, den smager ikke af kaffe. 

Brownien skal indgå i en kagebuffet i overmorgen, til vores søns 12 årige fødselsdag. Den skal bare hygge sig på køl indtil vi skal nyde den og det er jo dejligt at den kan forberedes i god tid, så man ikke står med al bageriet på selve dagen. 

Espresso Brownie til 12 pers.:

225 g. smør

350 g. 70% chokolade (gerne Marabou Premium)

1,5 spsk. espresso pulverkaffe 

375 g. sukker

2,8 dl. mel

P2,5 spsk. kakao

1 spsk. vaniljesukker

1/2 tsk. salt

5 æg (stuetemperatur)

200 g. chokoladechunks


Fremgangsmåde:

Smelt smørret ved lav varme i en gryde. Bræk de 350 g. chokolade i mindre stykker. Tag gryden fra varmen og rør chokoladen i. Kaffepulveret opløses i 2 spsk. kogende vand og røres i chokolademassen. Rør også sukkeret i og bland det godt sammen. Hæld det i en stor røreskål og afkøl det til som minimum “håndvarmt”

Æggene røres sammen i en dyb tallerken. 

Rør forsigtigt æggene i chokoladeblandingen. 

Mel, kakao, vaniljesukker og salt røres sammen i en anden skål. Vend forsigtigt melblandingen i chokolademassen. 

Til sidst vendes de 200 g. chokoladechunks i dejen. 

Krøl et stykke bagepapir og fold det ud igen (så er det nemmere at forme det i en bradepande) spray bagepapiret med olie- eller smørspray og form det i en bradepande på ca. 23 x 33 cm. Hæld browniedejen deri og bag kagen i en 180 g. varm ovn på anden nederste ovnribbe i ca. 25 min. Tjek kagen undervejs, da ovne varmer forskelligt. Den skal virke blød og ubagt, men må ikke være blævrende, når den rystes fra side til side. 

Tag kagen ud og lad den køle af. 

Opbevar kagen tildækket på køl. 

Kagen smager også utrolig dejligt med en kugle god vaniljeis til. 






torsdag den 6. januar 2022

Broccoli valnødde pasta

 

Vi har fået denne simple gode pastaret til frokost i dag. Den tog ikke lang tid at lave og det er bare lækkert med Comfortfood i denne kolde tid. 


Broccoli valnødde pasta til 2 pers.:

1 lille broccolihoved

200 g. spaghetti (gerne bronzestøbt spaghetti)

1 god håndfuld valnøddekerner, brækket i mindre stykker  

2 fed hvidløg 

God koldpresset olivenolie

1 dl. kogevand fra pasta

1 dl. god friskrevet peccorino eller parmesan 

Friskkværnet peber

Flagesalt 

Fremgangsmåde:

Broccolistokken skrælles og skæres i mindre stykker. Broccolihovedet deles i små mundrette bider. 

Hak hvidløgsfedene fint. 

Varm en god sjat olivenolie op i en dyb pande eller Wok. 

Steg forsigtigt hvidløg og valnøddekerner. Pas på det ikke får for meget varme, hvidløget skal kun klares, ikke svitses, så bliver det bittert. Sæt panden til side. 

Fyld en gryde med vand og salt det godt. Smid broccolien i og kog det i 1 minut. Tag det op med en hulske og læg det direkte over i panden med hvidløg og valnødder. Steg det med her i 2-3 min. 

Bræk spaghettien på midten og kog den al’ dente (med bid) i broccoli-kogevandet. Det må gerne knase en smule i midten, så er det perfekt kogt. 

Tag spaghettien op af kogevandet med en tang, med det vand der følger med, over i panden med broccoli. Tilsæt yderligere 1 dl. kogevand samt 1 dl. peccorino. 

Sving panden rundt et par gange, til det hele er blandet godt sammen. Smag til med salt og friskkværnet peber. Anret straks i dybe tallerkener med et ekstra drys peccorino. 



torsdag den 23. december 2021

Årets julecocktail 2021

 


Jeg har eksperimenteret med forskellige varianter af julecocktails gennem den seneste måned og nu er jeg endelig kommet frem til en (for os) perfekt drink. 

Den smager af jul og hvis du selv vil prøve den, så skynd dig at smide julekrydderier i en whisky, så de kan nå at trække smag de næste dage. Mest optimalt er, at de trækker i en måneds tid eller gerne længere. 

Årets julecocktail 2021 til 2 pers.:

Først tager du en flaske whisky (det behøver ikke være en kostbar flaske) og smider 10 kryddernelliker, en kanelstang, revet appelsinskal fra en godt vasket øko appelsin - brug din kartoffelskræller og undgå at få for meget af det bitre hvide med, samt 6 kardemommekapsler. Lad det trække i mindst et par dage og gerne i en måned eller mere. 

4 cl. af din julekrydrede whisky

4 cl. Cointreau

6 cl. vaniljesirup

6 cl. friskpresset lime

1 frisk æggehvide

Pynt: tørret appelsin / en lille rosmarindusk, drysset med flormelis

Til glassenes kant: 2 spsk. hvidt sukker blandet med 2 spsk. vaniljesukker. 

Isterninger

Fremgangsmåde:

Hæld whisky, cointreau, vaniljesirup, lime og æggehvide i en shaker sammen med 6 isterninger. 

Ryst kraftigt i 15 sekunder..

Tryk glassenes kant ned på et stykke vådt køkkenrulle og derefter over i sukkeret blandet med vaniljesukker, så kanten bliver sukker-dekoreret (det glemte jeg så at gøre, derfor ingen sukkerkant på foto😬)

Læg en enkelt isterning i hver champagneskål. Sigt drinksene halvt fordelt i hvert glas, uden at isen du har shaket med, følger med. 

Pynt med en skive tørret (eller frisk) appelsin og en lille dusk frisk rosmarin, drysset med flormelis (sne)



mandag den 20. december 2021

Banh Mi Sandwiches med grillet svinekød


Den asiatiske Banh Mi Sandwich er helt klart vores yndlingssandwich herhjemme for tiden. 

Jeg smagte sandwichen for første gang for snart 5 år siden, hvor søde Hanh som er indehaver af Banh Mi Saigon i Søndergade, forærede mig en. 
Jeg vidste ikke hvad jeg skulle forvente af sådan en sandwich, så jeg var virkelig overrasket og helt blown away. 
Den smager helt specielt pga. fivespice krydderiet i det karamelliserede svinekød og smager helt anderledes end andre sandwiches. 

Nu har vi med tiden eksperimenteret lidt, med både stegeflæsk og svinemørbrad og er enige om, at den fedtfattige mørbrad nok er det vi synes bedst om, i hvert fald når vi laver sandwichen selv herhjemme. 

Krydderierne kan købes hos asiatiske købmænd, og gider du ikke gøre det, så lad være at lave denne sandwich, for krydderierne er grundstenene i den gode originale smag. 
Men lav den, bare lav den, be be!

Banh Mi Sandwiches til 4 pers.;
2 svinemørbrad, afpudset
Marinade til kød:
3 spsk. ketchup
3 spsk. sød hoisinsauce
1 spsk. sesamolie
1 tsk. sukker
1 fed presset hvidløg
1 spsk. fivespice krydderi (se foto nedenfor)
1 spsk. seasoning pork (se foto nedenfor)
2 spsk. soya
Friskkværnet peber

4 mellemstore gulerødder
1 dl. eddike
1 dl. vand
1,5 dl. sukker
Friskkværnet peber

Spicy Mayo:
2 dl. Hellmanns Mayo
3 spsk. sød hoisinsauce 
1 tsk. sriracha sauce
1 forårsløg, finthakket

1 agurk i skrå skiver
1 bundt koriander
Frisk chili - rød eller grøn 

4 hvide flütes (evt. de billige vakuumpakkede fra Netto)
Maggi seasoning. 

Seasoning for pork

Fivespice krydderi

Sød hoisinsauce


Fremgangsmåde:
Skær de afpudsede mørbrad i skiver på 1/2 cm. 
Rør marinaden til kødet sammen og læg kødet i en frysepose og hæld marinaden ved. Massér kødet godt i marinaden og lad det trække på køl i mindst et par timer eller gerne batten over. 

Skær gulerødderne i julienne. Kog eddike, vand, sukker og peber op og hæld det over gulerødderne. Lad dem marinere på køkkenbordet imens resten klargøres.

Rør mayonnaisen sammen med hoisinsauce, sriracha og forårsløg.  

Grill kødet på en grillpande eller steg det på en alm. pande. Det skal kun have ca. 1 minut på hver side. Hold det varmt imens du steger resten af kødet.  

Bag flütsene efter pakkens anvisning.  

Skær flütsene halvt igennem og tag noget af indmaden ud. Flûtsene skal kun fungere som en sprød skal om kødet. 

Strint flütsene med maggi seasoning og smør med spicymayo. Læg et lag sukkersyltede gulerødder i bunden, så det grillede svinekød og til sidst agurk og koriander. 

Nyd din sandwich med det samme🤍

fredag den 17. december 2021

Guldcigarer med brændte mandler

 

Forleden lagde Tobias Hamann et billede op af nogle lignende chokolader, dog uden opskrift, og det gav mig lyst til prøve at lave dem selv. 

Det kræver et digitalt sukker-termometer hvis du skal kaste dig ud i at lave dem, da chokoladen skal tempereres, ellers vil den ikke slippe formene og ej heller blive flot blank. 

Det er ikke særlig svært at temperere, det skal bare lige prøves, så ved man hvad man har med at gøre.

Der skal ligeledes bruges kageplast, det kan købes i større supermarkeder bl.a. i Super Brugsen, har jeg set. 

De smager virkelig godt og er ganske svære at holde fingrene fra!

Guldcigarer ca. 10-12 stk. 

2,5 dl. Mandelsplitter

1/2 dl. sukker

1 dl. vand

200 + 40 g. lys guldbarre fra Toms 

Revet skal fra en øko. appelsin 

Spiseligt guldstøv, evt. fra Mill & Mortar

Fremgangsmåde:

Start med at lave rørene af kageplast. Klip passende stykker af plast-rullen og form som rør, som fæstnes med tape. Stil rørene på en bageplade med bagepapir. 

Kog sukker og vand op, til en tynd sirup. Det tager kun 2 min. Tag gryden fra varmen og rør mandelsplitterne i den varme sirup. Lad dem trække der imens ovnen varmes op til 200 g. (Alm. ovnvarme) 

Sigt siruppen fra mandlerne og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. 

Bag dem i 7-8 min. eller ind til de er let gyldne. Hold øje med dem, ovne varmer forskelligt. 

De 200 g. af chokoladen hakkes groft og lægges i en plastskål/beholder, som kan gå i microovnen. Vigtigt at den er af plast, da porcelæn bliver varmt og vil påvirke temperereringen. 

De resterende 40 g. chokolade hakkes meget fint (dette gøres nemmest med en savtakket kniv) gem denne portion chokolade til at pode den smeltede chokolade med - forklaring følger. 

De 200 g. chokolade smeltes langsomt i microovnen i intervaller af 10 sekunder. Rør i chokoladen hver gang du tager den ud af ovnen. Mål chokoladens temperatur hver gang du tager den ud. Når temperaturen er 45 grader er du klar til at pode den. 

Rør nu den finthakkede chokolade i den smeltede chokolade. Rør rundt til chokoladen er helt smeltet og massen er homogen. Tag temperaturen igen, du skal ramme 27/28 grader. Når chokoladen rammer det punkt, sætter du den i microovnen igen - denne gang kun i intervaller af 5 sekunder, til chokoladen rammer 30 grader, så er den tempereret færdig og er klar til brug. 

Du skal med det samme røre mandelsplitterne i chokoladen sammen med den fintrevne appelsinskal. 

Fyld chokolademassen i dine rør. Det gøres nemmest med en lidt spids thé-ske og du kan presse lidt efter med en kødnål eller strikkepind. Du skal arbejde lidt hurtigt, da chokoladen hurtigt størkner. Her er det smart at være 2 om det. 

Lad chokoladerne tørre helt, før du forsigtigt befrier dem fra plasten. 

Pensl dem med fint spiseligt guldstøv. 

Opbevar chokoladerne køligt, dog ikke i køleskab, der har chokolade ikke noget at gøre. 




søndag den 12. december 2021

Langtidsstegt Ribbensteg

 


Er Du til kamsteg eller ribbensteg?

Jeg sværger til ribbensteg, da den er mest saftig. Find en mager udskæring og langtidssteg den, så smelter meget af fedtet væk under tilberedningen og Du får det saftigste kød. 

Køb kød af god kvalitet, både for smagens skyld og for dyrevelfærd. En glad og fri gris smager virkelig så meget bedre end en konventionel. 

Opskrift:

1 mager ribbensteg 

Salt og peber

Fløde, ribsgelé, kulør, maizena. 

Fremgangsmåde: 

Tjek om sværene er skåret helt igennem. Ellers skær dem igennem.

Læg stegen i en ovnbradepande med sværen nedad. Hæld kogende vand ved, til det står halvt op om stegen. Salt stegen på undersiden. 

Sæt stegen i en 110 grader varm ovn.

Giv stegen en time i ovnen. 

Tag den ud og salt den godt imellem sværene. Sæt et stegetermometer i, så nålen er i midten af stegen. Sæt den tilbage i ovnen (stadig ved de 110 grader) 

Når temperaturen er på 65 grader, tager du stegen ud og skruer ovnen op på 250 grader. Imens hældes fonden fra, i en lille gryde. 

Stegen stilles nu på en rist tilbage i ovnen v. 250 grader. Og steger videre til sværen er sprød. Stegen er færdig med en centrumstemperatur på ca. 80 grader.

Fjern fedtet som ligger i overfladen af fonden med en ske. 

Kog fonden lidt ind og tilsæt lidt fløde. Smag til med ribsgelé, og evt. mere salt og peber. Tilsæt kulør og jævn den lidt med maizena rørt op med vand.