tirsdag den 15. juni 2021

Spaghetti alla Puttanesca

 

Endnu en simpel og god italiensk klassiker har ramt bloggen. Vi gør os en del i kødfri retter herhjemme så jeg tester hele det italienske pasta-repetoire i øjeblikket. 

Jeg prøver at være tro mod retterne og lave dem så autentisk som muligt. Italienske pastaretter er jo simple og Italienerne slipper godt fra det, fordi de bruger gode råvarer. 

Du kan godt lave retten med friske tomater. Men kun hvis du kan finde små tomater med virkelig god og sød smag (såfremt, skal du bruge 300 g.) men ellers brug dåsetomater, som jeg har gjort. De er jo høstet solmodne.  

Lad dig ikke skræmme af, at der skal ansjoser i. Det smager ikke af det, det lover jeg. De bidrager med god smag til saucen, så udelad dem ikke. 

Spaghetti alla Puttanesca til 2 pers.:

200 g. tørret spaghetti af god kvalitet

6 ansjoser (gerne i olivenolie hvis du kan finde det)

2 fed hvidløg

2 spsk. kapers

65 g. sorte oliven af god kvalitet (evt. kalamata) 

1 dåse hakkede tomater

2 spsk. friskhakket persille

Lidt chiliflager 

God jomfru olivenolie 

1 lille tsk. sukker

10 g. godt øko. smør (ikke blandingsprodukt)

Fremgangsmåde: 

Kog spaghettien efter pakkens anvisning, men træk 2 minutter fra kogetiden. Hæld spaghettien i en sigte og brus den over med koldt vand. Sæt den til side. 

Varm lidt olivenolie i en dyb pande. Lad ansjoserne smelte i panden. Tilsæt presset hvidløg. Skru ned for varmen, så hvidløget ikke bliver brunt, så bliver det bittert og uspiseligt.

Hak kapers fint og tilsæt dem panden. 

Udsten oliven og hak dem. Tilsæt også dem til panden.

Blend de hakkede tomater og tilsæt dem til panden sammen med persille. Lad saucen simre i 5 min. 

Tilsæt sukker, chili masser af friskkværnet peber og lad simre i yderligere et par minutter. Tilsæt spaghettien og varm det godt igennem. 

Tag panden fra varmen, tilsæt smør og vend det hurtigt rundt. Smag om der skal lidt salt i. Det plejer ikke at være nødvendigt, da ansjoser, oliven og kapers er salte. 

Server i dybe tallerkener med persilledrys på toppen. 


søndag den 13. juni 2021

Boganmeldelse Sous Vide Håndbogen - bogen som alle sous vide brugere bør eje

 

Reklame - boganmeldelse.

Jeg har for nylig fået Sous Vide udstyr af min mand. 

Kort fortalt, så er Sous Vide (fransk for under vakuum) en tilberedningsmetode til mad, hvor råvarerne vakuumpakkes og tilberedes nænsomt ved en præcis temperatur i vandbad.

Jeg har egentlig ikke vidst, at jeg jeg havde behov for sådant udstyr, men jeg må sige, at jeg er ret så imponeret over resultatet af sous vide tilberedt kød. 

En anden, for mig genial ting ved sous vide er, at du ikke har stege-os og fedtet ovn til følge. Desuden er det super nemt at smide dine råvarer i en plastpose og sænke det ned i vand, og så passer det sig selv.

Jer som læser med her på bloggen og især på Instagram, har nok opdaget, at jeg har sat mit kødforbrug ned gennem de seneste 2 år. 

Det er ikke er bevidst valg om at blive vegetar, det skyldes simpelthen, at kvaliteten af det kød jeg kan få i mit nærområde er for ringe. 

Hvis jeg skal nyde et stykke kød, skal det smage godt, ellers er jeg helst fri. 

Og netop af den grund, er sous vide udstyret en kærkommen gave her i huset. 

Vi er stadig i øve-fasen herhjemme, så det var helt perfekt, at forlaget Lindhardt & Ringhof tilbød mig at teste Karsten Tanggaard’s nye bog om Sous Vide. 

Bogen er ikke en opskriftsbog men en opslagsbog som indeholder vejledning for tilberedning af ALT kød og sågar også grøntsager og frugt, hvilket jeg slet ikke var klar over, at man kunne smide i et kogekar. 

Bogen er nem og overskuelig at finde ud af, da der er angivet opvarmningstid (den tid det tager for kødet at få centrumstemperatur) når centrumstemperaturen er opnået starter tilberedningstiden som i bogen kaldes “mørningstid” 

Se eksempel på bogens opbygning her:Slutteligt grilles eller pandesteges kødet ganske kort, for at give det stegeskorpe. 

I skrivende stund har vi lavet en kalveculotte, som blev så mør som jeg aldrig har oplevet kalvekød før. 

Og i forgårs lavede vi kyllingebrystfileter, som simpelthen var så saftige og velsmagende. Min mand og søn som egentlig ikke er fans af kylling, måtte begge erkende, at hvis det laves sous vide, så vil de gerne spise kylling.

Det er selvfølgelig afgørende for velsmag, at du køber kød af god kvalitet, det siger sig selv. 

Alt kød kan tilberedes med et mørt resultat sous vide, men den gode smag afhænger af kvaliteten. 

Vi brugte de gode kyllingebrystfileter med skind og vingeben fra Løgismose, som er frilandskylling med virkelig god smag. Kan købes i Netto (ikke reklame, blot til info.)

Vakuumeret to i hver pose:


Og her okseculotten:

Som var helt lyserød inden i. Så perfekt! 


Mine bedste anbefalinger til bogen som enhver sous vide bruger burde have. 

Karsten Tanggaard har også en blog du kan tjekke ud:

Se den HER!

Tak til forlaget Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplar af “Sous Vide Håndbogen”fredag den 11. juni 2021

Cacio e Pepe

 

Cacio e Pepe - ost & peber, er en virkelig dejlig simpel pastaret, som smager så skønt i al sin enkelthed. Vælg gode økologiske råvarer og kog din pasta præcis med bid, så har du et skønt måltid som laves på ingen tid. 

Retten sælger ikke ligefrem sig selv på udseende, men lad være med at pynte med ingredienser (krydderurter f.eks.) som ikke hører til i den. Den er perfekt som den er. 

Pastaretten har sin oprindelse i Rom og jeg har lært at lave den af en italiener. Jeg må indrømme at han ikke brugte smør, men det synes jeg runder smagen perfekt af. 

Jeg bruger denne fettuccine Nr.5 som er min yndlingspasta. Den kan købes i Rema til en flad 10’er. Egentlig bruges tyk spaghetti til retten, eneste forskel her er, at denne spaghetti er flad og ikke rund. 


Cacio e Pepe til 2 pers.:

200 g. tyk spaghetti eller fettuccine nr. 5

1,3 l. vand

1 stor tsk. groft havsalt 

1 spsk. groftkværnet sort peber 

25 g. revet peccorino

10 g. godt øko. smør (ikke blandingsprodukt!)

Kogevand fra pastaen. 

Fremgangsmåde:

Kværn peber ned i en lille skål, til du har en mængde svarende til 1 spiseskefuld. 

Sæt 1,3 liter vand over til pastaen. (Mængden af vand er begrænset, for så er den mere stivelsesholdig og det skal vi bruge til at lave en cremet pasta) 

Når vandet koger, tilsættes 1 stor tsk. groft salt og pastaen tilsættes og koger i 9 min. hvis du bruger ovennævnte fettuccine. Bruger du en anden slags pasta, læser du kogeanvisning på pakken og trækker 4 minutter fra. 

Varm en høj pande godt op. Smid peberet på og rist det godt, til der dufter i køkkenet. Tag 1 dl. pastavand op af gryden og smid det på panden. Når det er bruset op, tages panden fra varmen. 

Når pastaen er kogt, tages den op af gryden med en tang og lægges direkte over på panden med peber-vand. Tilsæt yderligere 2, 5 dl. af det stivelsesholdige pastavand og tænd for varmen igen og vend pastaen godt rundt i vandet, så peberen fordeler sig godt omkring. 

Tilsæt knap 1/2 dl. pastavand til skålen med revet peccorino. Rør det godt sammen. Det skal have konsistens som tyk grød. 

Tilsæt osten til panden med pasta og skru ned til middel varme. Bliv ved panden og rør konstant, indtil al ost et smeltet og pastaen er dejlig cremet. 

Sluk for varmen. Tilsæt smørret og rør til det er smeltet. 

Anret straks i to dybe tallerkener og kværn lidt ekstra peber over samt drys lidt revet peccorino over. Salt burde ikke være nødvendigt, pga. det salte pastavand. NYD! 

torsdag den 10. juni 2021

Beef Wellington

 Vores store søn spurgte for lang tid siden, om jeg ville lave beef Wellington til dem en dag i nær fremtid. Der skulle gå næsten 1 år før han fik sit ønske opfyldt, sådan går det ofte i en presset hverdag. I går lavede jeg det så for første gang og det gik heldigvis præcis som det skulle. Rosa midte på kødet og sprød gylden butterdej omkring. 

Det kræver et stegetermometer at lave retten, da kødets kernetemperaturen skal være 54 grader, og det er ikke noget man kan gætte sig til. 

Beef Wellington til 4-6 pers. 

1 afpudset oksemørbrad 
2 ruller fersk butterdej
450 g. champignoner 
2 fed hvidløg
3 stilke rosmarin
1 spsk. trøffelolie (kan udelades)
8 skiver parmaskinke 
Sennep (sød eller stærk) 
Smør og olivenolie 

1 æg til pensling.

Tilbehør; ovnstegte kartofler, eller pommes frites
Sauce: Evt. denne  svampesauce

Fremgangsmåde: 
Mørbraden lægges på køkkenbordet en time før du starter op, så den er tempereret. 

Imens laves svampefyldet;
Rengør champignonerne og skær dem i grove stykker. Kør dem til en pestoagtig konsistens i en foodprocessor sammen med rosmarin. 
Smelt lidt smør på en pande og steg presset hvidløg blankt. Pas på det ikke bliver brunt, så bliver det bittert og skal kasseres. Svampemosen tilsættes panden og brunes af. Krydr med salt og peber. Eventuelt væske fra champignoner sies fra. 
Afkøl svampefarsen. Rør 1 spsk. trøffelolie i farsen. 

Afpuds mørbraden og krydr den godt med salt & peber. 
Skær den tynde ende af, så mørbraden er nogenlunde lige tyk over det hele. (Den tynde kan steges for sig selv på panden, lige inden servering, som et ekstra supplement til maden)

Varm smør & olie godt op på en pande. Svits mørbraden så den får stegeskorpe på alle sider. Læg den tilside. 

Læg 2 lange baner film på køkkenbordet. Læg skiver af parmaskinke i to baner ved siden af hinanden, med lidt overlap. Bred svampefarsen ud over parmaskinken. 
Smør mørbraden ind i sød- eller stærk sennep og læg den midt på farsen. 


Rul skinken sammen om mørbraden ved hjælp fra filmen. Rul det så stramt som du kan. 

Butterdejen rulles ud i et rektangel, som kan rumme kødet. Læg mørbraden på dejen og rul sammen. Enderne samles under “brødet” og den glatte side vendes opad. 

Overskydende butterdej kan bruges til at lave et fint mønster på “brødet” Jeg udstak hjerter og pyntede med. 
Pensl. “brødet” med sammenpisket æg. 

Stik et stegetermometer ned midt i “brødet”
Og sæt det midt i en 200 grader varm ovn (alm. ovnvarme) indtil kødets centrumtemperatur er på 54 grader. 

Server med det valgte tilbehør. 

søndag den 6. juni 2021

De bedste smørbagte fødselsdagsboller

 


Engang imellem er det bare dejligt med en blød, smørbagt bolle med lækkert koldt smør på. 

Bollerne her har en lidt mere fast krumme end andre boller bagt på samme ingredienser. Det skyldes fremgangsmåden de laves på, da smørret kommes i helt til sidst efter en grundig æltning. 

12 store bløde fødselsdagsboller:

3,5 dl. lunt vand

35 g. øko. gær

3 spsk. rørsukker

1 tsk. vaniljesukker

1 tsk. kardemomme

7 g. flagesalt

600 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)

1 æg

75 g. blødt øko. smør (evt. Thiese) 

Til pensling: 1 sammenpisket æg + 1 spsk. vand + 1 nip fint salt. 

Fremgangsmåde:

Gæren opløses i det håndvarme vand. Tilsæt sukker, vaniljesukker, salt og kardemomme. 

Tilsæt mel og derpå æg og ælt dejen i 5-7 min. på din røremaskine. Tilsæt det bløde smør og ælt igen, til smørret er blandet godt ind i dejen. 

Lad dejen hæve med at klæde over i 1/2 time. 

Form 12 boller og lad dem efterhæve under et klæde i 1 time. 

Pensl bollerne med sammenpisket æg med vand og salt. 

Bages ved 200 grader i 12-15 min. eller indtil de er gyldne på toppen. 

fredag den 4. juni 2021

Brownies uden mel

 

En dejlig brownie lavet på mandelmel i stedet for hvedemel. 

Brownie til 12 pers.

100 g. smør
150 g. 70% chokolade
1/2 dl. espresso (færdigbrygget stærk kaffe)
4 æg (stuetemperatur)
150 g. rørsukker
1 spsk. vaniljesukker
100 g. mandler
1 spsk. kakao
1 nip flagesalt 

Chokoladefrosting:
70 g. smør
50 g. chokolade
65 g. flormelis
1 spsk. vaniljesukker
2 spsk. mælk

Topping: hakket hvid chokolade og mælkechokolade. Valgfri bær. 

Fremgangsmåde: 
Smelt smørret for svag varme i en gryde. Tag den fra varmen og bræk chokoladen i stykker og rør den sammen med smørret, samt kaffen. Sæt det til side, så smelter chokoladen færdig i det lune smør.  
 
Pisk æg, sukker + vaniljesukker sammen. 
Blend mandlerne til “mel” vend det i æggemassen. 
Vend den afkølede chokoladeblanding i også. Tilsæt kakao og salt. 

Hæld dejen i en lille kvadratisk form, foret med bagepapir og bag kagen midt i en 180 g. varm ovn i ca. 20 min. 
Afkøl kagen på køkkenbordet. 

Chokoladefrosting: 
Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Bræk chokoladen i mindre stykker og tilsæt den til det lune smør. Sluk for varmen. Afkøl. 
Pisk chokoladeblandingen luftig med flormelis og mælk. 

Skær brownien ud i små bidder og pynt med frosting, bær og hakket hvid chokolade og mælkechokolade. 
lørdag den 22. maj 2021

Rabarbertærte med mørdejsbund & crumble

 


Jeg har skabt denne dejlige rabarbertærte i dag, med regnen silende og trommende på ovenlysvinduerne i køkkenet. Hvad skal man ellers give sig til i sådan et vejr?

Rabarbertærte med mørdejsbund & crumble til 6-8 pers:

Mørdejsbund: 

100 g. koldt smør i tern

200 g. mel

60 g. flormelis

1 æggeblomme

1/2 tsk. fint salt

2 spsk. koldt vand

Rabarberkompot:

500 g. rabarber i 1 cm. stykker

150 g. sukker

1 spsk. vaniljesukker

1 spsk. vand

1 spsk. maizena 

1,5 spsk. koldt vand

Crumble:

100 g. koldt smør

75 g. grovvalsede havregryn 

50 g. mel

25 g. sukker

50 g. mandler

70 g. marcipan

Pynt: 

50 g. hvid chokolade

Spiselige blomster

Tilbehør: creme fraiche rørt med vaniljesukker, flødeskum eller en kugle god vaniljeis

Fremgangsmåde: 

Mørdejen smuldres sammen, samles og stilles på køl 1/2 time.

Rabarber, sukker, vaniljesukker og vand koges langsomt op i en gryde. Når rabarbersrykkerne er næsten møre (efter ca. 8-10 min.) - de skal have bid - sies lagen fra over i en skål. Lagen hældes tilbage i gryden og koges lidt ind til en sirup. Rabarberne hældes tilbage i gryden, som tages fra varmen med det samme. Maizena og vand røres sammen og røres i den varme rabarberkompot. Lad kompotten stå på køkkenbordet og køle lidt af imens du håndterer mørdejen.

Mørdejen rulles ud og fordeles i en aflang eller rund tærteform. (Overskydende dej kan du lave et par hindbærsnitter af) prik dejen godt med en gaffel og forbag den i 10 min. v. 200 g. 

Til crumbledejen blandes alle de tørre ingredienser i en skål. Smuldr det kolde smør deri og tilsæt grofthakkede mandler. Riv marcipanen i til sidst og bland det godt. 

Rabarberkompotten fordeles udover den forbagte tærtebund. Crumbledejen smuldres på toppen og tærten bages i 15 min. v. 225 grader. Afkøl let på køkkenbordet og pynt med smeltet hvid chokolade og blomster. 

Nyd tærten med cremefraiche rørt med vaniljesukker, flødeskum eller en kugle vaniljeis.