tirsdag den 16. september 2025

Fishcakes med citrongræs på salat & sprøde ris

 

Vi fik denne asiatiske salat i går, med Fishcakes lavet på guldlaksefars fra Nordfra.com (reklame) 

Det var rigtig lækkert og mættende. 

Fishcakes til 4 Pers.:

600 g. guldlaksefars (optøet)

100 g. rejer

1 stængel citrongræs

3 forårsløg 

1 stykke ingefær på str. med en valnød

2 fed hvidløg

1,5 dl. piskefløde

1 rød chili

1 æggehvide

1 spsk. fishsauce 

Tilbehør

2 dl. jasmin ris

2 spsk. peanutbutter

1 spsk. maggi aroma soya

Saft fra 1 lime

1 spsk. sirup

1 spsk. sesamolie 

Samt 2 poser snittet grov færdigblandet salat 

Topping:

Sushimayo & teriyakisauce, limebåde, frisk koriander, peanuts & forårsløg.

Fremgangsmåde

Væsken hældes fra den optøede fars. Farsen lægges i en rummelig skål. 

Fjern den yderste skal på citrongræsset. Bank på stænglen med en kniv så det bliver lidt blødere. Skær det i 4 dele og læg i en minihakker sammen med rejer, chili, forårsløg, ingefær, hvidløg og æggehvide. Blend til en mos. Hæld den sammen med fiskefarsen. Tilsæt også fløde & fischsauce. Sæt farsen på køl, imens Du klargør risene. 

Risene tilberedes efter pakkens anvisning. 

Bland peanutbutter, soya, sirup, sesamolie & limesaft. 

Rør det sammen med risene. Fordel risene på en bageplade og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 20 min. eller indtil de er sprøde. 

Varm smør og olivenolie op på en rummelig pande. Lav små runde Fishcakes og steg dem et par minutter på hver side, til de er gyldne. 

Salaten anrettes på 4 tallerkener. Top med sprøde ris & fishcakes. Top med sushimayo & teriyaki og drys med forårsløg, koriander & peanuts .


fredag den 12. september 2025

Kuller i sennepssovs

 

Efteråret kan mærkes i disse dage. Det smitter af på min madlavning. I aftes fik vi et lækkert fiskefad med den gode kuller fra Nordfra.com (reklame)

Det smagte helt vildt godt. Vi fik ris og rød spidskål til. 

Kuller i sennepssovs til 4 Pers.;

4-6 kullerportioner, optøede. 

3 porrer, renset og i skiver

1/2 broccolihoved

15 g. smør + 2 spsk. mel

1/2 liter madlavningsfløde 15%

2 dl. kogevand fra porrer + 1 hønsebouillonterning

3 tsk. colmans sennepspulver

Salt & peber

4 spsk. revet parmesan

Fremgangsmåde

Kog porrerne i 4 min. i saltet vand. Gem 2 dl. af kogevandet til at lave sovs med. 

Tænd ovnen på 210 grader varmluft. 

Læg kullerportionerne i et ovnfast fad. Fordel porrer udover. 

Skær broccolien i tynde skiver. Blancher dem i 1 minut. Hæld vandet fra og fordel broccolien over fisk og porrer. 

Smelt smørret i en gryde. Rør melet i og pisk det bliver homogent og en anelse brunt. Hæld 2 dl. porre-vand på samt bouillonterning. Bag op til det tykner. Hæld madlavningsfløde og sennepspulver på og lad det koge stille op, til det tykner lidt. Smag til med salt & peber og evt. mere sennepspulver. Hæld sovsen over fisk & grøntsager. Drys med revet parmesan. 

Sæt fadet i den varme ovn og bag i 20 min. 

Imens det er i ovnen, koges ris og snittes kål. 

Server med ris og kål. 




søndag den 31. august 2025

Stegt kuller med brunet smør, hasselnødder & kantareller


Det her er virkelig lækker sensommermad. Få gode ingredienser i forening. 

Lige nu er der sæson for kantareller, så det er bare med at få dem spist i rigelige mængder. 

Den gode fisk er fra min yndlings fiskehandel Nordfra.com her køber jeg al den fisk vi spiser herhjemme (reklame).

Stegt kuller med kantareller til 4 Pers.:

4 kullerportioner

300 g. kantareller

300 g. friske lasagneplader

60 g. godt øko smør (ikke blandingsprodukt)

1 bundt salvie 

Fremgangsmåde:

Svampene renses for jord. Jeg skyller dem forsigtigt under rindende vand. 

Hasselnødderne ristes i en 200 g. varm ovn i 8 min. eller i Airfryer ved 185 g. i 8 min. Afkøl og læg i et rent viskestykke og gnid hinderne af. Hak dem groft. 

Lasagnepladerne skæres i 4 brede baner. 

1 en lille gryde steges de 60 g. smør til det bruser og, bliver brunt og dufter nøddeagtigt. Sæt det til side. 

Kantarellerne steges i en god klat smør, og 2 spsk. olivenolie. til de er gyldne. Fisk dem op og læg dem på en tallerken, og steg salviebladene på samme pande i lidt mere smør, til de bliver sprøde. Læg dem over til svampene. 

Pastaen koges i 4 min. i saltet vand. 

Imens pastaen koger steges fisken i smør og olivenolie. Steg den ca. 1,5 til 2 min. på hver side, afhængig af dens tykkelse. Den skal kun lige akkurat gennemsteges. 

Pastaen anrettes i 4 dybe tallerkener. 

Dryp det brunede smør over. Læg fisken på og fordel svampe, hasselnødder & salvie over. 

Krydr med flagesalt, og masser af friskkværnet peber. 



onsdag den 13. august 2025

Ovnbagte Gyoza’er


Lækker asiatisk mad, som kun tager en god halv time at lave. 

Jeg har lagt mærke til, at man nu kan få gyoza’er & dumplings på frost i både Rema1000 & Netto. Virkelig dejligt, på dage, hvor man ikke orker eller har tid til at lave dem fra bunden. 

Ovnbagte Gyoza’er til 4 Pers.:

24 frosne Gyoza’er (disse er fra Rema1000) 
1 dåse kokosmælk (ikke light!) 
1 stængel citrongræs
2 fed hvidløg, revet
1 spsk. rød karrypasta (kan købes på glas i de fleste supermarkeder
1 tsk. brun farin 
1 tsk. fiskesauce 
2 spsk. soya
1 spsk. sesamolie (udelad ikke! Den er vigtig for smagen) 
1 tsk. sambal oelek
2 firkanter frossen spinat (Rema1000) optøet og knuget fri for vand

Topping:
Sesamfrø, 2 snittede forårsløg, teriyakisauce, chiliolie, friskpresset lime. 

Tilbehør
4 pak choi - renset og dampet

Fremgangsmåde:
Ovnen tændes på 200 g. varmluft. 
De frosne Gyoza’er lægges i et ildfast fad. 
Bank hårdt på citrongræs-stænglen med skaftet af en kniv. Pil det yderste lag af. Hak resten fint. 
Pisk kokosmælk med alle de øvrige ingredienser og hæld saucen over Gyoza’erne. 
Bag i ovnen i 25 min. 
Drys med toppingen.

Server med pak choi med chiliolie. 



torsdag den 10. juli 2025

Pitabrød med tun & æg


I starten af 90’erne kunne man i kantinen på min handelsskole købe pitabrød med tun, æg og cremefraichedressing. De smagte SÅ godt. Det fik jeg lige lyst til at spise igen. 

Her har jeg brugt de grillede madbrød fra frost, som fås hos både 365 & Rema1000. 

Dressingen er modsat dengang, hjemmelavet. 

Pitabrød med tun & æg til 2 personer: 

2 grillede madbrød fra 365 (Frost) 

2 dåser tun i olie

2 hårdkogte æg

8 cherrytomater 

Agurkeskiver

1 lille rødløg

Icebergsalat

Dressing:

2 dl. 9% cremefraiche 

2 spsk. finthakket frisk estragon

2 spsk. finthakket purløg

2 spsk. æbleeddike eller hvidvinseddike

1 spsk. sirup

1 tsk. tomatpuré 

Salt & friskkværnet peber 

Fremgangsmåde

Tunen drænes for olie. 

Dressingen røres sammen. 

Æggene deles i kvarte. 

Tomater, agurk, rødløg og iceberg skæres i mundrette stykker. 

Brødet varmes efter pakkens anvisning. 

Skær brødene midt over og læg på 2 tallerkener. Smør brødene med lidt dressing. Top med iceberg, tun og grøntsager. Læg æg på og fordel resten af dressingen over. 

søndag den 22. juni 2025

Aspargessalat med parmesandressing

 

Forleden fik jeg denne fantastiske salat hos min veninde, Heidi. 

Den cremede parmesandressing i forening med søde sprøde asparges og friskbælgede ærter, er et match made in heaven. 

Opskriften stammer fra denne fine blog Salatboden 

Jeg har ændret lidt på mængder af råvarerne. 

Alt til salaten kan preppes på forhånd, så den er nem at samle, når den skal spises. 

Vi fik grillet flanksteak og nye kartofler vendt i smør til salaten. Men alt kød & fisk går godt til. 

Aspargessalat til 4 pers.: 

150 g. crispsalat i mindre stykker

250 g. grønne asparges 

500 g. Ærter i bælg 

2 forårsløg 

Dressing: 

50 g. parmesan, fintrevet

Saft fra 2 citroner

1/2 dl. god olivenolie

1 spsk. sirup

1 nip chiliflager 

Masser af friskkværnet peber

Topping

Flager af parmesanost (brug din kartoffelskræller) 

60 g. ristede saltmandler (Rema1000) 

Fremgangsmåde

Pisk dressingen sammen. 

Skær asparges i 1 cm. stykker. 

Bælg ærterne

Skær forårsløg i fine tynde skrå skiver. 

Hak mandlerne groft.

Vent asparges og forårsløg i dressingen. 

Anret crispsalaten i en skål. Top med dressingen samt ærter. Drys flager af parmesan & mandler over. 

NYD! 

mandag den 9. juni 2025

Wontons med svinekød & rejer

 

Forleden havde vi fælles madlavning med gode venner og menüen stod på hjemmelavede wontons. 

Det tager ikke lang tid at lave sådan en portion, når man er fælles om at folde. Og så er det bare så hyggeligt og ikke mindst afstressende at lave mad sammen med ligesindede. 

Vi fik dem som forret med chiliolie og forårsløg, men de kan også nydes i en hønsekødssuppe kogt med stjerneanis og tilsmagt med soya. Evt. som Denne suppe

Wontons med svinekød & rejer som forret til 4 Pers.;

350 g. hakket svinekød (ikke for lav fedtprocent)

200 g. rå wannameirejer (optøet)

1 spsk. farin

2 spsk. risvin

2 spsk. lys soya

2 spsk. finthakkede forårsløg

1 tsk. friskrevet ingefær

1 spsk. sesamolie

2 pakker Wonton-dej (kan købes hos etniske købmænd. Frys overskydende dej ned igen) 

Chiliolie

2 spsk. crispy chili in Oil (fås hos etniske købmænd)

2 spsk. farin

1/4 hønsebouillon-terning

1 spsk. riseddike 

1 spsk. sesamolie

1 spsk. soya (Maggi soya) 

1 fed hvidløg, fintrevet

Saft fra 1 lime 

Sort peber fra kværn

Drys

Finthakkede forårsløg - sesamfrø. 

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienser til farsen godt sammen. 

Læg 1 tsk. fars på et stykke wontondej og fugt kanten med koldt vand, med din finger. Fold sammen og rynk kanten sammen. Fortsæt sådan. 

Bland alle ingredienser til Chiliolien. 

Hæld vand eller hønsefond i bunden af en rummelig pande og  lad Wontons’ene småkoge under låg i ca. 8 min. 

Server i dybe tallerkener med chiliolie over samt drys af forårsløg og sesam.