søndag den 28. august 2016

Mormors vaniljesyltede grønne tomater


Forleden havde jeg besøg af min moster. Hun havde en gammel notesbog med, med en samling af opskrifter fra hendes mor -min mormor. Sikke en lille skat at få fingrene i, for som jeg har skrevet om før, så var min mormor min store inspirator ud i madkunsten.

Jeg husker hendes syltede grønne tomater med vanilje, som smagte helt fantastisk, men jeg har ikke, før nu, haft opskriften, for jeg troede ikke den fandtes nedskrevet.

I går lavede jeg så en portion fra hendes opskrift, og jeg må indrømme, at de både er bedre og meget nemmere end den opskrift jeg i forvejen har på bloggen :-)

Så I skal selvfølgelig også ha´ opskriften på verdens bedste syltede grønne tomater.

Mormors vaniljesyltede grønne tomater:

1,5 kg. grønne tomater
1,5 dl. eddike
1,5 dl. vand
1,1 kg. sukker
1 vaniljestang

Atamon til at skylle sylteglas med.

Fremgangsmåde:
Skyl tomaterne godt. Prik dem godt med en gaffel og halvér evt. de lidt store tomater.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.

Kog vand, eddike, sukker og vanilje-korn og -stang ved svag varme indtil sukkeret er smeltet (det tager ca. 5-7 min.)

Giv tomaterne et kort opkog i sukkerlagen, i 3-4 min.

Stil gryden med tomater og sukkerlage i køleskabet til næste dag.

Fisk tomaterne op af lagen og fordel dem i atamonskyllede sylteglas.

Kog lagen lidt mere ind, så den bliver reduceret en smule.

Hæld den varme lage over tomaterne og skru straks låg på og sæt glassene på køl.

Tomaterne kan nydes som tilbehør til forloren hare, gammeldags oksesteg, ovenpå en leverpostejsmad osv.....
Kan holde sig uåbnede i et par år hvis de opbevares køligt.

fredag den 26. august 2016

Mokka-is med dolce latte og mørk chokolade


Den her kaffe-is er virkelig lækker!

Da vi fik isen 1. gang, serverede jeg en intens chokoladebrownie og søde jordbær til, men i dag, blev den serveret simpelt, med topping af lidt dolce latte (karamel) begge variationer smagte skønt.

Opskriften har jeg fået af Laila Barnkob, tusind tak for den Laila! Altid skønt når mine læsere bidrager med gode opskrifter.

Jeg har ændret en smule på opskriften ved at tilføje kahlua og vanilje.

Er du ikke tryg ved at bruge rå æg, udskifter du dem bare med pasteuriserede. Personligt bryder jeg mig ikke om smagen af pasteuriserede æg, og er helt tryg ved at bruge danske økologiske æg, som ikke indeholder salmonella.

Mokka-is til 6-8 personer:

6 æggeblommer fra gode øko. æg
3 æggehvider fra gode øko. æg
7,5 dl. piskefløde
korn fra en vaniljestang
4 spsk. flormelis
2 spsk. pulverkaffe
2 spsk. kahlua (kan udelades)
250 g. makroner
125 g. hakket 70 % chokolade.

Bland æggeblommer med pulverkaffe, vaniljekorn og kahlua. Lad det trække indtil pulverkaffen er opløst.

Pisk æggehviderne stive.

Pisk fløden til blødt skum.

Knus makronerne og hak chokoladen groft.

Bland flødeskummet i æggeblommerne sammen med makroner og chokolade.
Vend de stiftpiskede hvider i is-massen med lette tag, så isen forbliver luftig.

Fordel isen i en form eller bøtte og frys den i min. 6 timer inden den serveres.

onsdag den 17. august 2016

Romkugler uden sukker


Der findes utallige variationer af daddelkugler som disse. De er gode at ha´i køleskabet, som en semisund snack og til madpakken, før- og efter træning, eller som en overgangssnack, hvis man har besluttet sig for at skære ned på sit sukkerindtag.
Efter ferien har jeg brug for en periode uden sukker, og fremfor at tage en "kold tyrker" bruger jeg disse kugler når den søde sult melder sig.

Romkugler, ca. 17 stk. på størrelse med valnødder:

75 g. havregryn
75 g. mandler
20 udstenede bløde dadler
2 spsk. kokosolie
5 spsk. kakao
4 spsk. romaroma
1 spsk. vaniljearoma
50 g. 85 % chokolade, hakket

Til at rulle i: 1,5 dl. kokos

Blend mandler og havregryn. Hæld det i en skål.

Blend dadlerne med kokosolie og aromaer.

Bland daddelmassen med de blendede havregryn/mandler og tilsæt kakao og hakket chokolade.

Tril massen til kugler og rul dem i kokos.

Romkuglerne opbevares på køl.

lørdag den 13. august 2016

Hjemmelavet aioli


Hjemmelavet aioli er slet ikke at sammenligne med købevarianter på glas. Løgismose har lavet en super god frisk variant, men det var desværre kun en sæsonvare, som var taget af hylderne igen få uger efter den blev lanceret.

Aioli er mayonnaise tilsat hvidløg, og smager dejligt i sandwich, som dip til pommes frites osv.
Hvis du er utryg ved at bruge rå æg, kan du erstatte det hele æg med to pasteuriserede æggeblommer. Jeg bruger rå æg, da jeg ikke bryder mig om smagen af pasteuriserede æg. Danske æg er salmonellafri, så der skulle ikke være nogen risiko ved det.

Hvis du tilsætter friskhakket estragon får du en dejlig bearnaise-aioli, som smager skønt til en god steak.

Aioli:
1 frisk øko. æg
2,5 dl. vindruekerneolie
1/2 tsk. salt
1 fed hvidløg
1 tsk. dijonsennep
1 tsk. æbleeddike
(evt. frisk estragon)

Aioli, fremgangsmåde: 
en vellykket aioli som ikke skiller handler meget om temperatur. 

Slå ægget ud i en skål sammen med dijonsennep, æbleeddike og presset hvidløg og lad det stå en time på køkkenbordet, så det får stuetemperatur inden du starter op. 
Olien skal ligeledes have stuetemperatur. 

Jeg bruger en vindruekerneolie, da den er smagsneutral.

Brug en elpisker til at piske æg, sennep, salt og eddike lyst og skummende. 
Tilsæt nu den stuetempererede olie langsomt i en meget tynd stråle, imens du pisker på højeste hastighed. Hold inde med olien engang imellem så æggemassen når at absorbere olien. 

Fortsæt med at piske og tilføje olie indtil aiolien har konsistens som mayonnaise. Jo mere olie du tilføjer, des tykkere aioli får du. Vurder selv om der skal lidt mere olie i, end de 2,5 dl. 

Smag om der skal lidt mere salt i.

fredag den 12. august 2016

Nutellasmoothie


Her er en lækker nøddesmoothie, som er i den sunde ende, og som ikke sender dit blodsukker på himmelflugt. Perfekt til den lille eftermiddagssult.

Hasselnøddemælk og hasselnøddesmør kan købes i helsekostbutikker.


Nutellasmoothie til 1 person:

2,5 dl. hasselnøddemælk
2 spsk. hasselnøddesmør
1 spsk. kakao
1/2 tsk. vaniljepulver (evt. fra Urtekram)
isterninger


Blend alle ingredienserne til en ensartet smoothie. Server med masser af isterninger.

For en luksusversion kan tilsættes lidt blød nougat :-)

lørdag den 6. august 2016

Kartoffelboller



Så lykkes det mig at lave en portion perfekte kartoffelboller.

I sidste forsøg erfarede jeg, at man ikke skal bruge røremaskine når man har kogte kartofler i sin dej. Dejen blev tynd som ymer og der måtte en masse mel til at redde den, med meget kompakte boller til følge. Denne gang har jeg æltet kartoflerne forsigtigt ind i dejen, sådan skal det gøres.

Bollerne har lidt mere tyngde end alm. boller, dog uden at være tunge og klæge. Og de mætter rigtig godt, så de egner sig fint som madpakkeboller. I dag fik vi dem dog lune med koldt smør, mmm!

10 store kartoffelboller:

3 dl. lunkent vand (bland 2 dl. koldt med 1 dl. kogt)
25 g. æko. gær
1 tsk. salt
1 spsk. honning
1 tsk. gurkemeje (kan udelades, men giver den flotte gule farve)
1/2 tsk. kardemomme
100 g. havregryn
1 dl. rugmel
300 g. sigtet speltmel
250 g. kartofler
5 spsk. rapsolie

ca. 50 g. ekstra sigtet speltmel til at forme bollerne med til sidst.

Skræl kartoflerne og kog dem i 20 min. i saltet vand.

Mos de kogte kartofler i en dyb tallerken. Lad dem køle næsten helt ned og rør rapsolien sammen med dem.

Bland vand, gær, krydderier, salt, honning og havregryn og lad det trække til gæren er opløst.
Tilsæt rugmel og sigtet speltmel. Ælt dejen i et par minutter, enten på maskine eller i hånden.

Læg dejen på et meldrysset bord (den er en smule klæg) og bred kartoffelmosen ud over midten af dejen.


Fold dejen ind over mosen og pres den flad. Fold igen dejen sammen - bliv ved sådan, indtil kartoffelmosen er blandet godt ind i dejen.

Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Tag dejen ud på bordet igen. Den er nu blevet mere våd end da du lagde den til hævning.
Tilsæt mere speltmel, indtil dejen har en konsistens så den ikke flyder ud, men dog stadig er lidt våd.

Del dejen i 10 stykker og fold hvert stykke til en kugle, ved at folde dejen ind bagud, som pakkede du noget ind bagvendt.
Sæt bollerne på bagepapir på en bageplade og bag dem midt i en 220 grader varm ovn i 15-20 min. eller indtil de er gyldne.

Hvis du bager boller til en hel uge ad gangen, kan de opbevares i en pose i kæleskabet og lunes på brødrister når de skal spises eller klargøres til madpakke, så bliver de næsten som nybagte igen.