søndag den 20. december 2015

Steaksandwich på ristet rugbrød med pink syltede løg og mandelpesto


Min yndlingscafé, Gertruds i Odense, har den lækreste steaksandwich på menükortet.
Jeg vælger sandwichen 9 ud af 10 gange når jeg spiser dér, og har længe gået med tanker om, at genskabe den hjemme i mit eget køkken.

I lørdags havde vi vores gode venner til middag, så her var en oplagt mulighed for at afprøve idéen.
Resultatet blev meget lig med Gertruds version, og heldigvis for det, når man udsætter sine gæster for et eksperiment.

Der er lidt forskellige arbejdsgange i retten, men hvis du laver aioli og pesto og sylter løg dagen før, er sandwichen nem at montere dagen efter.

Steaksandwich på ristet rugbrød med pink syltede løg og mandelpesto:

Kalvemørbrad, beregn ca. 200 g. pr. person (eller en anden mør udskæring, evt. rib eye)
Pink syltede løg, opskrift HER!
Crisp salat
Aioli, opskrift HER!

Mandelpesto til 4 pers.:
1 potte basilikum
30 g. parmesanost
1 fed hvidløg
30 g. mandler
3/4 dl. god olivenolie
salt

Tilbehør:
Kartofler
Rosmarin
Olivenolie
Godt groft rugbrød fra bageren
Ristede pinjekerner
Brøndkarse

Sylt løgene dagen før eller tidligere på dagen.

Kartofler:
Vask kartoflerne godt, behold skrællen på hvis den er pæn. Skær dem i mindre stykker og kog dem i saltet vand i 5 minutter. Hæld vandet fra. Hæld en sjat olivenolie i gryden og ryst den godt, så alle kartofler bliver vendt i den. Bred kartoflerne ud på en bageplade med bagepapir og drys dem med flagesalt og evt. tørret rosmarin.
Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min., eller indtil de er gyldne og sprøde.

Pesto:
Blend basilikum med mandler, ost og hvidløg og olivenolie. Smag til med salt.

Afpuds mørbraden, skær den i ca. 3 cm. skiver, tryk dem lidt flade og krydr med salt og peber.
Lad kødet hvile ved stuetemperatur imens du rister rugbrød.

Beregn to mindre, eller et stort stykke rugbrød pr. pers. Rist rugbrødet i ovnen ved 200 grader i ca. 7 min. Lad det afkøle.

Krydr mørbradskiverne godt med salt og friskkværnet peber. Steg dem i olivenolie og smør på en meget varm pande i et par minutter på hver side.
Et lille tip til perfekt stegt rosa kød; når kødsaften begynder at piple frem på oversiden af bøffen, vender du den straks og når saften igen kommer til syne tager du bøffen af panden. Lad bøfferne hvile i 5 minutter inden du skærer i dem. Du skal ikke dække dem til imens de hviler.

Smør rugbrødsskiverne med et godt lag aioli. Læg et salatblad på og læg skiver af bøfferne på.
Top med et godt lag pesto og derefter rødløg og ristede pinjekerner og brøndkarse.
Drys med flagesalt.

Server sandwichene med de varme kartofler og en lille skål aioli til at dyppe kartoflerne i, evt. tilsat friskhakket estragon.

søndag den 13. december 2015

Cookies med chokolade og hasselnødder efter opskrift fra Sortebro Kro


For et par år siden, fik jeg denne opskrift på Sortebro Kro, da jeg var til den faste årlige julefrokost på stedet.
Småkagerne bliver serveret afslutningsvis, til kaffen, efter den mega store julebuffet og tre retters servering. ( Jeg har skrevet lidt om julefrokosten HER! )
De er super lækre, fyldt med nødder og chokolade og dejligt sprøde som cookies skal være.
Jeg har bagt dem med sigtet speltmel i stedet for hvedemel, da jeg generelt bruger sigtet spelt til alt, og aldrig har hvede i huset.

36 store cookies med chokolade og hasselnødder:

250 g. smør, stuetempereret
125 g. rørsukker
125 g. brun farin
2 æg
1 tsk. natron
1 nip fint salt
125 g. hakket mørk chokolade
125 g. groft hakkede hasselnødder
300 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)

Pisk smør og begge slags sukker godt sammen.
Tilsæt æggene og pisk godt til massen bliver luftig.
Tilsæt salt og natron, derefter chokolade og nødder og til sidst melet.



Sæt dejklatter på størrelse med golfbolde på en bageplade. Sæt dem med god afstand, de flyder ud, du kan bage ni ad gangen.

Bag kagerne ved 175 grader i 10-12 minutter. Ovne varmer forskelligt så hold øje med dem.

Afkøl kagerne og opbevar dem i tætsluttende beholder.