lørdag den 19. marts 2022

Rødgrød med müsli & skyr

 

Jeg eksperimenterer en del i sund og mættende morgenmad. Jeg varierer min morgenmad fra uge til uge, modsat min mand og søn, som altid spiser hhv. müsli & havregrød. 

Det ville simpelthen kede mig at spise det samme dag ud og dag ind, mine sanser kræver variation og nye smage. 

Nyeste skud på stammen er denne morgengrød med røde bær. Den smager som dessert, men er sund og mættende, ikke værst vel? 

Portionen er på lige knap 400 kcal. 

Rødgrød med müsli & skyr til 1 pers.:

150 g. skovbær fra frost

2 tsk. rørsukker

1 dl. müsli

2 spsk. skyr (evt. med rabarber)

10 g. 70% chokolade, hakket 

4 mandler, hakkede 

Fremgangsmåde:

Bærende koges op med sukker i en lille gryde. 

Tag gryden fra varmen og rør müsli i. 

Server med skyr, chokolade og mandler på toppen. 


mandag den 14. marts 2022

Calzone med spaghetti Bolognaise


 


Min yndlingspizza fra 80’erne. Opskriften giver 2 store Calzone’r så der er faktisk nok til 4 pers. vil jeg mene. Eller til 2 godt sultne. 

Calzone med Spaghetti Bolognaise, 2 store:


Pizzadej:
3 dl. lunkent vand 
20 g. øko. gær
75 g. durummel
400 g. tipo 00 pizzamel
2 tsk. groft salt 
3 spsk. olivenolie
1 spsk. sukker

Bolognaise:
10 g. smør + 2 spsk. olivenolie
300 g. hakket oksekød af god kvalitet
1 lille løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket 
10 cm. bladselleri-stængel, finthakket
50 g. gulerod i bittesmå tern
2 store spsk. tomatpuré
1 dl. rødvin
200 g. tomatpassata
1/2 tsk. oregano
1 nip cayennepeber 
1 tsk. sukker
1 dl. vand 
1 laurbærblad 
Salt & friskkværnet peber

120 g. spaghetti, kogt al’ dente

Øvrigt fyld:
300 g. flødehavarti i skiver eller revet
Oregano
1 lille glas pizzasauce

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 250 grader varmluft. Har du et bagestål skal det i ovnen nu, så det kan blive varmet godt op. 
Har du ikke et bagestål kan du varme ovnbradepanden godt op. 

Dej:
Gæren røres ud i det lunkne vand, sammen med sukker, salt og olie. Alt durum-mel tilsættes og tipo 00 melet tilsættes gradvist, men det er ikke sikkert at du skal bruge det hele. Når dejen er tilpas blød, lader du den hæve i 30 min. tildækket af en opklippet frysepose. 

Lav nu kødsauce; løg, gulerod, hvidløg og bladselleri blankes af i lidt smør/olie. 
Oksekødet tilsættes og brunes godt af. 
Tomatpuré tilsættes og svitses godt med. Nu hælder du rødvin på og lader det reducere til det næsten er væk. 
Hæld vand på og lad det igen reducere væk. Tilsæt tomatpassata, oregano, laurbærblad, cayennepeber og sukker. Lad det simre i 15 minutters tid. 
Smag til med salt og peber. 
Spaghetti koges al’ dente og blandes i kødsaucen. 

Dejen slåes ned og deles i to dele som formes til kugler. 
Drys mel på bordet og rul hver dejkugle ud til en stor cirkel. 
Flyt dejene over på hver sit stykke bagepapir. 

Smør lidt pizzasauce ud på halvdelen af hver dejcirkel. 
Drys med ost og læg spaghetti/kødsauce på og drys igen med ost. Drys lidt oregano på inden du lukker dem. 


Fold den anden del over og tryk kanten sammen. 

Sæt pizzaen i ovnen på bagepapiret. Efter 5 min. kan du trække bagepapiret væk. Bag den færdig i yderligere 10 min. eller indtil den er gylden. 



søndag den 6. marts 2022

Bananchips bagt i ovn

 

Jeg laver hjemmelavet økologisk müsli til min mand. Han spiser det til morgenmad hver eneste dag, så det må gerne være af en ordentlig kvalitet. 

Hvis man laver det selv, er det en del billigere også selvom at ingredienserne er økologiske. Husk at konventionelle rosiner er sprøjtet massivt. Det slupper man for, hvis man laver sin egen müsli, med øko. rosiner. 

Nå, men det handler om bananer i dette indlæg - sprøde lækre bananchips. 

Bananchips bagt i ovn:

4 modne bananer

Fremgangsmåde:

Fjern skrællen på bananerne og skær dem i tynde skiver. En anelse mindre end 1 mm. så bliver de perfekte, se foto:


Læg dem på 2 ovnbradepander på bagepapir og bag dem i 1 time og 15 minutter v. 110 grader varmluft. 

Lad dem afkøle helt. Når de er kølet af, skulle de gerne være helt sprøde - hvis ikke, har du skåret dem for tykt.