tirsdag den 27. august 2013

Anmeldelse af Dyvig Badehotel på Als


Tarvelig Gourmetmad og alt for mange arrangementer i huset!


Vi var i forrige weekend på et Dyvigophold på Dyvig Badehotel på Als. Smukt beliggende i en lille vig på nordals.
Det er anden gang vi er på et sådan ophold, var der også i foråret 2011.

Hotellets historie er ny, det åbnede i 2010 og er ejet af Skibsredder Hans M. Jebsen.
Hotellet ligger i smukke omgivelser med udsigt til en lille lystbådehavn. Udefra minder de nybyggede røde huse om Skagens kendte Bindesbøllhuse, med deres hvide vinduer og døre og røde træværk.
Indenfor er det som at træde ind i en anden tidsalder. Smukke afstemte farver og tapeter, antikke møbler, prismelysekroner og gamle malerier imponerer i alle rum i huset. Der er stil og stemning over stedet fra saloner, værelser og gange.

Når de nu har valgt at kalde hotellet for et badehotel, havde det været rart at der også var en lille strand på stedet, hvilket sagtens kunne etableres til højre for hotellet. Her er desværre kun 2 meter sand i forb. med en lille bådebro, det er ærgerligt, når hotellet er omkrandset af fint badevand.

Restaurant Vigen er smuk og lys med udsigt til lystbådehavnen og vigen. Her serveres dansk/fransk gourmetmad som fås fra 2-7 retter.
Brasseri Skipperstuen er hyggelig med rød- og hvidternede duge, kroinventar, udstoppede dyr og maritime genstande.
Her serveres kromad fra det klassiske danske køkken til kropriser som er lidt over niveau.

Vi havde igen valgt et "Dyvig Ophold" som koster 998,- pr. pers. og inkluderer kaffe og kage ved ankomst, en 4 retters gourmetmenü, overnatning samt morgenmad.
Vores første oplevelse af Dyvig Badehotel i 2011 var en del bedre end denne, skal jeg indledningsvis sige, men om vi havde valgt at tage et ophold mere, hvis vi ikke havde fået et gavekort dertil er dog tvivlsomt.

Vi tog færgen fra Bøjden til Fynshav, en dejlig og nem lille rejse for os, som bor lidt syd for Odense.
Halvanden time senere var vi på Als, og vi tog på en lille strøgtur med efterfølgende frokost i dejlige Sønderborg.
Derefter satte vi kursen mod Dyvig. En køretur på ca. en halv time.
Da vi ankom til hotellet, så vi straks en masse mennesker på hotellets terrasse. Hvilket viste sig at være et bryllupsselskab. Meget ærgerligt, for det betød, at vi måtte indtage kaffen i hotellets krostue, og ikke på terrassen i det dejlige solskinsvejr.
Kaffen blev serveret i madam blå, den var desværre ikke ret varm, men smagte godt iflg. min mand (jeg er ikke selv kaffedrikker) Kagen som ledsagede kaffen var en æblekage. Kagen var lidt tør og kedelig.



Efter kaffen fik vi nøglen til vores værelse. 
Værelset lå desværre ud til hotellets bagside, hvilket betød at vores udsigt var en skrænt lige foran altandøren. Vi var ret skuffede, havde regnet med at værelset var samme standard som på sidste ophold, nemlig med udsigt over lystbådehavnen.

Da vi havde pakket ud gik vi en tur ad en lille sti bag hotellet og endte hurtigt på en bakketop med udsigt over vandet til den ene side og vinmarker til den anden side, meget smukt !

Udsigten over vigen


Vinmarken

Efter gåturen blev det til et kort hvil på værelset inden middagen.
Vi havde bestilt bord i restaurant Vigen til kl. 18.30 -det kunne ikke lade sig gøre tidligere.

Vi havde vores treårige søn med, så vi bad tjeneren om at de 4 retter skulle komme hurtigt efter hinanden.
Da forretten kom, fulgte hovedretten til vores søn med ind; en paneret fiskefilet med pommes frites og remoulade, som vi senere erfarede havde kostet kr. 98,-. I min verden er det tyveri at forlange så meget for en børnemenü, en stor misforståelse at der skal tjenes på børnenes mad!

appetizer  med hummer, laks, mayo og dild.


Virkelig lækre små kuvertbrød med ditto smør

1. ret, hvid fisk (husker ikke hvilken) rullet om en hvid fiskemousse, på bund af grønne linser og kapers.

Den hvide fisk smagte neutralt, selv moussen i midten var ret smagsløs. Ikke en særlig interessant servering.


2. ret var en laksetartar blandet med røget laks og krydderurter på toppen, serveret med pesto, en klat rygeost og en tynd skive ristet brød, drysset med et tykt lag groft salt.
Både laksetartaren og brødet var ekstremt salt og for mig nærmest uspiseligt, jeg levnede det halve af laksetartaren og spiste kun et lille hjørne af brødet.

Efter 2. ret kom et selskab på omkring 30 mennesker til restauranten. Der kom ikke mere personale til, så de to tjenere fik travlt med at servicere det nye selskab, hvilket gjorde at vi + de øvrige gæster i restauranten måtte vente over 1 time på 3. ret. Ved vores bord var tålmodigheden sluppet op for vores treårge, som nu kørte på overtid 2 timer efter normal sengetid. Min mand og jeg måtte på skift forlade restauranten med junior, for at se på skibe ved havnen, for at forhindre en eventuel scene i restauranten.

Endelig efter 1 time kom hovedretten


Kalvefilet på en stribe selleripuré, med 1 gulerod og 1 kartoffel, samt rødvinssauce. 
Vi troede at tjeneren ville komme igen med en lille skål ekstra kartofler, men det gjorde han ikke! Heller ikke de andre borde fik flere kartofler ind, så sådan skulle det altså være.
Kødet var kedeligt, som var det skåret for længe siden og opvarmet, og 1/3 af stykket var en senekant som var sej og uspiselig.

Efter hovedretten skulle der gå yderligere 40 min. før vores desserter kom


Her blev vi glædelig overraskede; hindbærsorbet med crunch, friske hindbær og en lille kage med hindbærmousse og friske hindbær. Dejligt velsmagende, men dog en meget rød dessert, det havde været dejligt med et cremet modspil i form af en hvid chokolademousse eller en lys parfait.

Vinene vi købte til retterne var hhv. 1 glas hvidvin til min mand 95,- kr. 1 glas pink champagne til mig 135,- kr. samt to glas rødvin til kr. 95,- pr. stk. Vil ikke gå i detaljer med vinene, det er jeg ikke vinkyndig nok til, men vi bad tjeneren om at finde de vine som passede til retterne. Vi fik flaskevand til vinen, i alt blev vi bonnet 135,- kr. for vandet, meget, meget dyrt! De fleste andre restaurationer serverer vand uden merpris, når man samtidig bestiller vin.

Regningen for drikkevarer samt juniors fiskefilet + mælk udgjorde 860,- kr. (maden var med i opholdets pris)

Med en overtræt dreng gik vi direkte til vores værelse efter desserten.
Junior fald i søvn med det samme og vi så lidt tv og slukkede lyset ved 22.30 tiden. Vi sov godt indtil ved midnatstid, hvor vi blev vækket med et sæt, da et band spillede op til dans. Efter en halv times tid stod jeg op og lukkede vinduet, det dæmpede støjen en smule, men kun en smule, det lød som om at bandet spillede i lokalet ved siden af vores værelse. Her lå vi så lysvågne i et alt for varm værelse, indtil musikken omsider stoppede kl. 02.20.
Hotellet kunne godt have oplyst ved vores bestilling at der var bryllup i huset! Havde vi vidst det, havde vi valgt en anden weekend at tage dertil.

Den nye dag startede kl. 08.00 (morgenmaden blev serveret fra 8-10) godt trætte bevægede vi os til restauranten, hvor der modsat aftenen før, var stille og skønt.
Morgenmaden blev servret og så var vi glade igen, for sikke et dejligt morgenbord.

1. servering var en lille skål med græsk yoghurt, hjemmelavet müsli, ahornsirup og tørret frugt, dejligt!

Så kom disse herligheder på bordet. Hjemmebagte boller, ditto rugbrød og lækkert pålæg og saltpølser.
Lækker hjemmelavet marmelade, appelsin- og blomme, grapefrugt og appelsin og brieost og blåskimmelost, virkelig lækkert.

Midt i lokalet stod et rundt bord med lune croissanter, små fantastiske chokolademuffins med klæg midte, københavnerbirkes samt cereals, isvand, mælk, honning og mere frugt.


Dejlig urtete i kande til mig og kaffe i madam blå til min mand. Søde damer serverede for os og stemningen var hyggelig og rolig, en dejlig morgen ovenpå en træls nat.

Efter maden pakkede vi sammen og satte kursen mod Flensborg og grænseshopping.
I bilen talte vi om det sidste døgn, og var enige om, at skulle vi dertil igen, var det for at nyde de dejlige omgivelser. Så ville vi købe en enkelt overnatning, og spise en wienersnitzel eller lignende i krostuen, for naturen og stemningen omkring hotellet er værd at køre efter, men IKKE maden, der dumper de stort!




Dadelkugler uden gluten og sukker


Lækre dadelkugler som kun indeholder naturlige ingredienser !

Ulempen ved ikke at blogge opskriften samme dag som man laver den, er at jeg faktisk ikke helt kan huske forholdet af ingredienserne, men jeg har dog en god fornemmelse, så håber jeg har husket det hele ;-)
Min mand og 3 årige søn er helt vilde med kuglerne, så hermed en god anledning til at skifte fredagsslikket ud med denne sundere version.

Når du blender mandlerne, kan du vælge at blende dem meget fint, så bliver smagen helt marcipanagtig.
Hvis du ønsker crunch i dine kulger, så blender du dem groft.


Dadelkulger, ca. 40 stk.:

200 g. mandler, blendet til mel
200 g. bløde dadler
100 g. kokosmel
3 spsk. kokosmælk (køb en af de helt små dåser og frys resten ned, så har du til næste portion dadelkulger)
3 spsk. udsødet kakaopulver, jeg bruger valrhonas kakao

Til at rulle kuglerne i: lakridspulver, kakao og kokos.

Blend først mandlerne. Hæld dem op i en skål.
Udsten dadlerne og blend dem sammen med kokos, kokosmælk og kakao.
Hæld massen i mandelmelet og ælt det hele godt sammen med fingrene.

Sæt skålen på køl i ca. 30 min.

Tril til små kugler og rul dem i kokos, kakao og/eller lakridspulver,

Opbevares på køl i en tætsluttende beholder.

Følg mig på facebook og få opdateringer ved nye indlæg.

torsdag den 22. august 2013

Brune lagkagebunde


Jeg glemte at tage billede af bundene før jeg lagde dem sammen, til gengæld vil jeg linke opskriften her til min lækre Tiramisu lagkage.


Chokoladelagkagebunde 2-3 stk.

4 æg
1,5 dl. sukker
75 g. hvedemel
75 g. kartoffelmel
4 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver

Pisk æg og sukker lyst og skummende.
Bland mel, kartoffelmel, kakao og bagepulver og sigt det i æggesnapsen.
Vend det i med forsigtige tag.

Hæld dejen i en smurt springform på ca. 25 cm.
Bages midt i ovnen ved 180 grader i ca. 20-25 min. eller til en kødnål kommer ren ud, når du stikker den i midten af kagen.
Afkøl og skær bundene i 2 eller 3 stk. med en skarp kniv.

Forslag her: Tiramisu-lagkage

fredag den 16. august 2013

Fynsk æggekage


Den perfekte æggekage er sprød i bunden og luftig i midten. Inspirationen til denne æggekage har jeg fundet i Sortebro Kro´s æggekage, har dog lavet den med bacon i stedet for flæsk, selvom røget flæsk er det der kendetegner en ægte fynsk æggekage, men det er altså for fedt synes jeg.


Æggekage til 3-4 personer:

8 æg str. L.
1/2 øl
1 dl. fløde eller mælk
2 spsk. mel
1 tsk. salt og friskkværnet peber
evt. lidt kogte kartofler i skiver
Smør til stegning

Tilbehør:
12 skiver stegt bacon
cherrytomater
agurk
purløg
rugbrød
grov sennep

Pisk æggene sammen. Rør melet ud i fløden/mælken. Sørg for at alle klumper er rørt ud.
Pisk blandingen i æggene. Pisk også øllet i. Dernæst salt og peber. Pisk det hele godt sammen.

Smelt smørret i en høj pande. Hæld æggeblandingen i og evt. skivede kogte kartofler. Skru lidt ned for varmen.
Du skal ikke røre i æggemassen, kun ryste panden i cirkelbevægelser. Når alt æggemassen på toppen er stivnet, lemper du forsigtigt æggekagen over på et grydelåg og vender den på panden.
Giv den 5 minutter mere på den anden side.

Drys med tomater, agurk, purløg og bacon.
Server på rugbrød med grov sennep.


Kulmule eller Havtaske med lun perlespelt, spinat og hindbær

Til denne ret kan du både bruge Kulmule og havtaskefilet. Den er nem og hurtig og smager af sommer, synes vi.

Kulmule eller Havtaskefilet til 4 pers.

600 g. Kulmule eller havtaskefilet
økologisk smør til stegning

Tilbehør:
3 dl. perlespelt
400 g. frisk spinat, grundigt skyllet i flere hold vand
1 bundt forårsløg i mindre ringe.
1 bakke hindbær
1 spsk. økologisk smør
salt og peber
hindbæreddike

Kog perlerne efter pakkens anvisning, hæld dem i en sigte.
Smelt smørret i en gryde eller dyb pande. Rist forårsløgene i et par minutter og tilsæt så spinaten, lad den falde sammen. tilsæt det kogte perler og smag til med salt og peber. Stil det til side imens du steger fisken.











Skær fisken i ca. 3 cm. tykke skiver.
Krydr skiverne med salt og peber og steg dem i ca. 4 min på hver side på en varm pande i brunet smør -steges hellere for lidt end for meget.


Anret perlespelt/spinat blandingen i en tallerken, læg fisken i midten og pynt med hindbær rundt i kanten. Strint lidt hindbæreddike over hindbærrene.


søndag den 11. august 2013

Gammeldags sødmælksfranskbrød


Det hører sig til sjældenhederne at vi har hvidt brød i huset. Selv til fødselsdage har vi udover mormorbollerne en grov version på bordet.
Men i går spurgte min treårige om jeg ville lave et franskbrød til ham, og da jeg spurgte ham hvor han kendte franskbrød fra, sagde han at han havde hørt om det i børnehaven.
På en regnfuld lørdag formiddag, var det da et fint lille projekt med et franskbrød.
Hvis du ønsker en lidt grovere version af brødet, kan du erstatte 2 dl. af melet med fuldkornsmel.


Sødmælksfranskbrød, 1 stk.

25 g. gær
1/2 dl. lunkent vand
25 g. smør
2  1/2 dl. mælk
1 tsk. salt
1 tsk. sukker
ca. 500 g. hvedemel (8-9 dl.)

Sammenpisket æg til pensling.

Rør gæren ud i det lunkne vand sammen med salt og sukker.
Smelt smørret i en lille gryde, tilsæt mælken og mærk om blandingen er "lillefingervarm" Hæld den i gærblandingen.

Tilsæt melet (hold lidt tilbage i starten) og ælt dejen godt, med hænderne eller på maskine.
Lad dejen hæve i ca. 45 min.

Slå dejen ned, ælt den på bordet og tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen er for klistret til at du kan ælte den.

Form til et brød eller læg dejen i en form. Efterhæver i 20 min.
Rids brødet med en skarp kniv og pensl med sammenpisket æg. Drys evt. birkes på.

Bages nederst i en 200 grader varm ovn i 30-35 min. brødet skal være gyldent.


torsdag den 8. august 2013

Klassisk boller i karry

Jeg tror de fleste elsker en god gammeldags gang boller i karry. Her i huset er vi i hvert fald ret glade for retten, som er på menuen ret ofte i efterår- og vinteresæsonen.
Jeg har tilsat lidt ingefær til sovsen, som ellers er en god klassisk variant.


Boller i karry til 4 pers.:
600 g. hakket kalv og flæsk, friskhakket fra slagteren
1 stort løg. revet
1 æg
1 dl. mælk
1 dl. rasp
1,5 tsk. salt
friskkværnet peber

1,5 l. kalvefond (kan erstattes af vand) til at koge kødboller i.

Sovs:
1 finthakket løg
1 revet økologisk æble (med skræl)
1 tsk. friskrevet ingefær
1 tsk. sukker
1 spsk. mangochutney (jeg bruger stærk, men brug sød, hvis saucen ikke må være for stærk)
2 spsk. karry
6 dl. siet fond fra kødbollerne
3 spsk. mel
1 dl. fløde eller kokosmælk


Tilbehør:
Brune ris, basmatiris, eller speltkerner og grøntsager eller salat, samt mangochutney.

Fremgangsmåde:
Sæt risen til at koge.

Rør farsen sammen til kødbollerne.
Bring fonden/vandet i kog i en gryde. Form bollerne i den størrelse du foretrækker. Jeg laver dem lidt større end valnøddestørrelse.
Læg bollerne i det kogende vand en efter en. Læg låg på, skru ned for varmen og lad bollerne koge i 8-10 min. De er færdige når de alle ligger i overfladen.
Tag dem op med en hulske og gem fonden/kogevandet.

Sovs: 
Varm 3 spsk. olie i en høj pande eller gryde.
Svits karryen af og tilsæt løg, æble og ingefær. Pisk melet i og tilsæt den siede fond, lidt af gangen.
Lad det koge lidt op og tilsæt mangochutney og sukker.
Lad saucen simre uden låg i ca. 10 min.
Blend evt. sovsen glat. Hæld fløden ved.
Smag til med salt og peber og evt. lidt mere mangochutney eller sukker.
Læg kødbollerne tilbage i sovsen og varm dem i 5 min.

Server med ris, mangochutney og grønt.

tirsdag den 6. august 2013

Pariserbøf med hjemmelavet pickles


Klassisk pariserbøf lavet på godt oksekød fra Grambogaard og med hjemmelavet pickles, så enkelt og så lækkert !

Pariserbøf:

godt hakket oksekød
rødbeder i tern
revet peberrod
rødløg i tern
kapers
æggeblomme
pickles

Groft toastbrød eller groft rugbrød

Krydr og steg bøfferne. De må godt være en anelse røde i midten.
Rist brødet (hvis du bruger toast) på en brødrister og smør evt. et tyndt lag smør på.
Læg den færdigstegte bøf på brødet og top med rødbeder, løg, kapers, peberrod, pickles og æggeblomme.

Jeg køber Grambogaard oksekød hos "Caroline" i Nørregade i Odense.
For 3 x 400 g. giver jeg 146,- kr. 
Kødet smager fantastisk og er slet ikke at sammenligne med vacumpakket supermarkedskød.

Rabarberkage med marcipan


Denne kage er lækker, svampet, med dejlig rabarber/marcipansmag og knasende top.
Opskriften har jeg fået af min tidligere kollega Jens Trads, mange tak for den Jens!

Det er rigtig dejligt at modtage opskrifter fra mine følgere, der ligger et skatkammer af gode opskrifter rundt om i de små hjem, som jeg med glæde vil poste her på bloggen.


Rabarberkage med marcipan, 1. springform ca. 25 cm.:

150 g. stuetempereret smør
150 g. sukker
3 æg
1 spsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
150 g. revet marcipan
200 g. mel
300 g. rabarber i 1 cm. stykker
sukker til drys

Tilbehør: Cremefraiche rørt med vaniljesukker

Fremgangsmåde:
Pisk smør og sukker lyst. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt.
Tilsæt marcipanen. Bland mel, bagepulver og vanillesukker og sigt det i dejen, vend det forsigtigt i, til dejen er ensartet.

Tryk rabarberstykkerne ned i dejen (det vil virke som om at der er mange, men det skal være sådan)










Drys lidt sukker på toppen og bag kagen midt i ovnen i ca. 35 min. ved 180 grader.

Server med cremefraiche rørt med lidt vanillesukker.

Pickles


Her er opskriften på en lækker pickles, som kan spises på koldt kød, som tilbehør til pariserbøf, eller trylles om til en hjemmelavet remoulade.


Pickles 1 glas:

300 g. blandende grøntsager (blomkål, rød peber, bønner, små perleløg, broccoli, gulerod, evt. ærter)
1  1/4 dl. æbleeddike
90 g. sukker
1  1/2 spsk. dijonsennep
1  1/2 spsk. ravigottesauce (eller sød fransk sennep)
3/4 spsk. karry
3/4 spsk. gurkemeje
Salt og peber
Maizena til jævning
(Atamon)

Skær grøntsagerne i mindre stykker, halver perleløgene. Kog blomkål, gulerod og broccoli i 1 minut. Lad det dryppe af i en sigte, Bland det med perleløg og rød peber.

Kog sukker, eddike, sennep, ravigotte, karry og gurkemeje op i en gryde, indtil sukkeret er smeltet. 
Tilsæt nu alle grøntsagerne og jævn med lidt maizena rørt op i vand, indtil konsistensen er som tyk sauce.
Smag til med salt og peber.
Afkøl let og hæld pickles´en på et patentglas, som du har skyllet i atamon, hvis det skal opbevares i over 1 uge.