mandag den 24. juli 2017

Knuste kartofler med parmesan og salvie

Knuste kartofler smager rigtig dejligt til de fleste retter. Her til aften fik vi dem som tilbehør til spareribs og coleslaw.
Du kan også lave dem helt uden ost og krydderier eller med drys af frisk rosmarin.

Jeg har ikke angivet mængder i opskriften. Beregn ca. 4 mellemstore kartofler pr. person.

Knuste kartofler:

kartofler
friskrevet parmesanost
god olivenolie
frisk salvie
salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:
Skrub kartoflerne, men lad skrællen blive på.

Kog kartofterne i saltet vand i 20 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle en smule.

Læg kartoflerne i et oliesmurt ovnfast fad og giv hver enkelt kartoffel et tryk med en kødhammer eller bagsiden af en spiseske.

Strint gavmildt med god olivenolie og krydr med lidt salt -ikke for meget, da osten også bidrager med salt.
Riv et lag ost ud over kartoflerne og drys til sidst med hakket salvie.

Steg kartoflerne sprøde i en 200 grader varm ovn (varmluft) i ca. 30 min. 

Ribsgelé


I år var ribshøsten utrolig fattig, sammenlignet med sidste år, hvor buskene nærmest lå hen ad græsplænen, pga. de vildt mange tunge klaser af store modne ribs. Det skyldes nok det kolde sommervejr vi atter har i år.
En stor del af sidste års høst afleverede jeg dengang på Sortebro Kro, for jeg har ærligtalt svært ved at finde anvendelse af ribs, som for mig ikke er et særlig interessant bær.

Lidt over 1 kg. fik jeg høstet den anden dag og hele molevitten blev i dag kogt til ribsgelé, som vi bruger en del af om vinteren til en af vores yndlingsretter forloren hare.

Hvis du ligesom jeg har ribs i haven, kan de også anvendes til denne ribskage.

Ribsgelé ca. 3 glas:

1 kg. ribs
1 dl. vand
500 g. sukker

Atamon eller spiritus til skylning af glas

Fremgangsmåde:
Skyl ribsene og lad dem dryppe af i en sigte.

Kog ribsene op med vand under låg i ca. 15 min. til alle bærrene er bristet.
Hæld massen til afdrypning i en sigte med et klæde, så saften sies ned i en stor skål.

Vrid så meget ud af massen som du kan, når det meste saft er trængt igennem klædet.

Saften hældes tilbage i den rengjorte gryde. Nu bør der være 1/2 liter saft. Tilsæt sukkeret og kog langsomt op og lad saften simre UDEN låg i ca. 10-15 minutter.

Det skulle ikke være nødvendigt at tilsætte geléringspulver, da den naturlige pektin som der er rigeligt af i ribs, sagtens kan stive geléen af når den er afkølet.

Skold sylteglas og ryst dem med atamon, som hældes ud igen inden du hælder ribssaften i.

Stil glassene på køkkenbordet uden låg, men læg et stykke køkkenrulle over hvert glas. Lad dem stå og afsvale helt før du skruer låg på.

Ribsgelé kan holde sig meget længe, hvis det opbevares køligt og mørkt.

Solbærsyltetøj

Vi har solbærbuske i vores kolonihave og en enkelt busk i vores have hvor vi bor. 
Det der med syltning er faktisk ikke noget jeg tidligere har gjort mig så meget i, af den grund, at hverken min mand eller jeg er fans af syltetøj. 
Vores syvårige søn, derimod, er vild med syltetøj i alle afskygninger, og når han nu efterspørger det, har jeg det bedst med at lave det selv, så vi undgår tilsætningsstoffer og sprøjtede bær.

Så jeg er stadig i den eksperimenterende fase ud i syltekunsten. Hvad jeg godt kan lide ved syltetøj er, at den ikke er for fast i konsistensen, og jeg var heldig at denne faldt ud som jeg bedst kan lide den.
Jeg er klart mest til mørke bær, så denne syltetøj er min foretrukne, hvis jeg en gang imellem trænger til lidt sødt oven på et stykke brød og så synes jeg, at det er den bedste syltetøj til ost.

Jeg har tilsat vanilje til syltetøjet. De mørke bær dominerer smagen og vaniljen anes kun i eftersmagen, så du kan selv vurdere om du vil udelade den.

Solbærsyltetøj ca. 3 glas:

1 kg. solbær
1 dl. vand
1 vaniljestang
1/2 dl. friskpresset citronsaft fra økologisk citron
700 g. sukker

Atamon eller spiritus til skylning af glas.

Skyl solbærrene og hæld dem i en sigte til afdrypning. 

Rib bærrene (at ribbe betyder at fjerne alle stilke fra hver enkelt bær) det tager lidt tid. 

Læg bærrene i en gryde. Hæld vand og citronsaft ved samt kornene fra vaniljestangen og den tomme stang. Kog kun lige op i få minutter, tilsæt sukkeret og rør forsigtigt rundt uden at "punktere" bærrene. Når sukkeret et smeltet tages bærrene op med en hul-ske og saften koges ind ved svag varme UDEN låg i ca. 30 min. Hæld bærrene tilbage i gryden og kog dem op i 1-2 min. 

Hæld straks syltetøjet på atamon- eller spiritus- skyllede (rene!) glas og skru låg på.

Syltetøjet kan holde sig i flere måneder.

lørdag den 15. juli 2017

Ærøpandekager


Ved et tidligere besøg på Ærø, tilbage i 2014, smagte vi første gang de berømte ærøpandekager eller Løvtens pandekager som de også hedder. 
På daværende tidspunkt var det en skuffende oplevelse. Pandekagerne smagte som daggammelt franskbrød og var tørre og kedelige. Det skal retfærdigvis nævnes, at restauranten som serverede dem ikke længere eksisterer. 

Sidenhen har jeg i TV set Brdr. Price lave dem på Ærø, sammen med en ærøbo, efter den originale opskrift, og tænkte da, at pandekagerne skulle have en ekstra chance ved lejlighed.

I denne uge besøgte vi igen dejlige Ærø og forsøgte 4 dage i træk, at få et bord på Det Lille Hotel i Ærøskøbing, alene for at smage de berømte pandekager, som kun fås dette ene sted i Ærøskøbing. 
Til stor skuffelse for familiens yngste, lykkes det ikke. Enten var køkkenet gået tør for pandekagedej, eller også havde de for travlt og en enkelt dag kom vi bare på et ubelejligt tidspunkt. 
Jeg lovede junior, at det første der skulle ske når vi igen satte fødderne på fynsk jord, var at bage en portion af de eftertragtede pandekager, og det har vi så gjort her til morgen.

Hvad jeg nu ved er, at pandekagerne skal nydes helt nybagte, så smager de fantastisk, med sprød knasende skorpe og luftig midte. Jeg synes de smager som en fusion mellem en klatkage og en æbleskive.

I den originale opskrift står, at de skal bages i svinefedt, men det har jeg simpelthen ikke kunnet opdrive, trods flere forsøg hos forskellige dagligvarebutikker, så mine blev stegt i palmin med et ganske fint resultat. 

Opskriften er Tante Eva´s en original opskrift fra Ærø, som jeg har lånt HER! 
Jeg kan kun anbefale at du prøver at bage pandekagerne, som er ganske vidunderlige, omend de er kalorietunge, men de er alle kalorierne værd, det lover jeg :-)

Ærøpandekager ca. 12 stk.:

2,5 dl. sødmælk
20 g. gær
1/2 tsk. groft salt
3 æg str. L.
250 g. sigtet speltmel (eller hvedemel, som den originale opskrift)

1/2 pakke Svinefedt eller Palmin til stegning

Tilbehør: stikkelsbærsyltetøj, æblemos eller brombærsyltetøj

Fremgangsmåde:

Lun mælken til lillefingervarm. Opløs gæren heri.

Del æggene i blommer og hvider.

Æggeblommerne røres i mælkeblandingen sammen med salt. Tilsæt melet og rør godt sammen til du har en ens og klistret dej.

Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.

Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

Varm svinefedt eller palmin op på en stor stegepande. Olien skal være ca. 180 grader varm, den er klar, når det bobler om en træpind/tandstik når den stikkes i.

Tag en suppeøse og fyld dej i til kanten (1 pandekage pr. ske-fuld). Der er plads til 3  klatter dej på panden. 
Lad dem stege i et par minutter, inden du forsigtigt vender dem med hjælp fra en palet og en gaffel, så du ikke får sprøjtet olie på dig selv. Steg pandekagerne sprøde på den anden side og læg dem på fedtsugende papir.

Server dem lune, med enten; stikkelsbærsyltetøj, æblemos, flormelis, brombærsyltetøj, sirup eller lign. Velbekomme!