torsdag den 27. februar 2020

Kærnemælks-Scones med mælkechokolade og hvid chokolade


Jeg har eksperimenteret mig frem til disse Scones, med en fin balance i smag, sødme og konsistens synes jeg selv ;-) 
Scones smager bare dejligt og det geniale ved scones er, at får du kaffegæster, kan de bikses lynhurtigt sammen og fra start til de står på bordet går der kun ca. 30 min., da det ikke er en gærdej, men en slags småkagedej, som selvfølgelig ikke skal forhæve.

Du kan spise Scones med jordbærsyltetøj og flødeskum, eller med lemoncurd, som i England. Allermest elsker jeg scones bare som de er, uden smør, for der er jo en pæn mængde smør i dejen.

Til disse scones har jeg brugt chokoladeknapper fra Callebaut, det er bare det bedste chokolade der findes, synes jeg.
Og husk generelt at bruge gode økologiske råvarer, det betaler sig i smag af det færdige produkt.

Scones med mælkechokolade og hvid chokolade, 10 stk.:

400 g. mel
4 spsk. sukker
2 spsk. vaniljesukker
1 spsk. bagepulver
1/2 tsk. fint salt
revet appelsinskal fra en øko. appelsin
50 g. hvid chokolade, chokoladeknapper -eller hakket groft
50 g. mælkechokolade, chokoladeknapper -eller hakket groft
125 g. stuetempereret øko. smør -ikke blandingsprodukt, brug ægte smør! (jeg sværger til Thiese´s)
2 dl. kærnemælk

Pensling: sammenpisket æg, tilsat 1 spsk. mælk.

Fremgangsmåde: Hæld melet i en skål. Sigt bagepulver og vaniljesukker deri og tilsæt salt og sukker, samt chokoladeknapper. Vask appelsinen grundigt, tør den og riv skallen fint ned i melmassen.
Bland/smuldr det bløde smør godt ind i melet. Saml dejen med kærnemælken. Alt dette gøres med hænderne i et snuptag. Du må ikke ælte længe i dejen, den skal kun lige samles, så den er ensartet.

Bred dejen ud på bordet til den er ca. 4 cm. høj. Udstik scones´ene med en udstikker eller et lille glas. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg.

Bag dem midt i en 220 grader varm ovn i 12-15 minutter eller indtil de er gyldne.

søndag den 23. februar 2020

Fastelavnsboller med maripan-hindbærremonce og fin kattepynt


Søndagen er gået med at lave disse katte-boller. Hvad ellers skal man foretage sig på en regnfuld dag?
Jeg så en lignende katte-dekoration i et "Alt for Damerne" for et stykke tid siden, og tænkte, at de var godt nok fine, men finish´en på kattene var ikke lavet særlig pænt (sorry til ophavskvinden)

Så jeg har her forsøgt mig med en lidt mere farvestrålende udgave, som heller ikke sidder lige i skabet, ærligtalt - men modtagerne var godt tilfredse og barneøjne er jo heldigvis knap så kritiske som voksenøjne.

Kattene er lavet af sort fondant fra Odense Marcipan. Det er super nemt at arbejde med.
Hvis fondanten er meget hård, kan den lunes få sekunder i microovnen, så bliver den dejlig medgørlig.

Opskriften på fastelavnsbollerne er min egen meget populære fastelavnsbolle (faktisk bloggens mest søgte opskrift) blot tilsat lidt hindbær til remoncen.

Fastelavnsboller med hindbærremonce, 12 stk.

75 g. smør
1,5 dl. sødmælk
50 g. sukker
1/2 tsk. kardemomme
1/2 tsk. salt
25 g. øko. gær
1 æg
Ca. 350 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)

1 æg til at pensle bollerne med

Fyld:
75 g. flormelis
75 g. smør
100 g. revet marcipan
2 spsk. hindbærsyltetøj

Overtræk:
pastelfarvet glasur, rørt til en sej og fast glasur, så den ikke glider af bollen
sort fondant (1/2 pakke fra Odense Marcipan)
frysetørret hindbær til næser
hvid glasur og fondant til øjne
konfetti-krymmel

Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en lille gryde ved svag varme. Tilsæt mælken og varm op til "lillefingervarm"
Opløs gær og sukker heri. Tilsæt kardemomme og salt til mælkeblandingen.

Tilsæt melet og til sidst ægget. Ælt dejen godt sammen. Dejen er ret flydende, men tilsæt ikke mere mel, før du skal til at arbejde med dejen. Drys et tyndt lag mel over dejen og lad den hæve i ca. 45 min. under et klæde.

Rør remoncen sammen. 

Hæld dejen ud på køkkenbordet. Drys lidt mel over den og vend den et par gange og lad den tage det mel den har brug for. Dejen skal være blød og elastisk og til den våde side. Selvfølgelig ikke så våd, at den klæber fast i bordet når du arbejder med den. 

Lav 12 kugler af dejen. Rul hver kugle flad med en kagerulle til den er ca. 12 cm. i diameter. Læg en spsk. fyld på hvert dejstykke og fold enderne sammen. Du skal lave 6 små krydsede fold i dejen, med den metode flyder fyldet ikke ud under bagningen. 


Sæt bollerne på en bageplade med sammenfoldningerne nedad. Lad dem hæve i ca. 30 min.

Pensl bollerne med sammenpisket æg. (husk at ægget skal have stuetemperatur, så det ikke chokker bollerne og gør dem flade) Bages ved 230 g. til de er gyldne. 8-10 min. afhængig af ovn.

Afkøl bollerne helt.

Rul fondanten ud og udstik små cirkler evt. med "bagsiden" af en tylle. Skær ud til ører og knurhår.

Næser og knurhår sættes fast med en lille klat glasur.

Smør glasur på bollerne og lad den tørre en lille smule, før du trykker kattene på, så glider de ikke så nemt af.
Pynt med krymmel.

fredag den 21. februar 2020

Wienerschnitzel med brasede kartofler


Det er faktisk ikke ret tit vi får wienerschnitzler herhjemme. Vi får så rigeligt vores schnitzel-behov dækket på vores tysklandsture, men i dag kom min mand hjem med kalveschnitzler, nedsat pga. udløbsdato d.d.

Jeg har vist ikke tidligere postet en opskrift på wienerschnitzler på bloggen, så her får I den. Der er jo ikke det store hokus-pokus i at lave schnitzler, men sådan her laver jeg dem.
Vi fik i øvrigt bearnaisemayo til i stedet for sovs.

Du kan også lave wienerschnitzler på en udbanket svinemørbrad. Det er lige ved, at jeg faktisk foretrækker det sådan, da man med garanti får mørt kød med svin.

Wienerschnitzler til 4 pers.:

4 kalveschnitzler
2 æg
mel
rasp
salt og friskkværnet peber.

800 g. kartofler
smør + olivenolie

400 g. fine øko. ærter fra frost
15 g. smør
evt. lidt frisk eller tørret estragon.
Flagesalt

Topping:
citronskiver toppet med benfri sild, kapers, høvlet peberrod samt karse

Evt. bearnaisemayo som dip til de brasede kartofler.

Fremgangsmåde:

Læg schnitzlerne på køkkenbordet, så de kan temperere 1/2 time inden du går i gang.

Kog kartoflerne i godt saltet vand i 20 min. Afkøl og pil dem.
Skær dem i skiver og steg dem i en blanding af smør og olivenolie. Krydr med salt og peber og sæt dem i en 110 grader varm ovn imens du ordner kødet.

Bank schnitzlerne godt på begge sider med en kødhammer. Dette tjener to formål; at de bliver lige høje overalt og derved ens tilberedt, samt at de bliver mere møre, når kødets fibre "smadres".

Kødet krydres godt med salt og peber og vendes i mel, sammenpisket æg og til sidst rasp.
Steg kødet 3-4 minutter på hver side på en meget varm pande i en blanding af smør og olivenolie.

Smelt 15 g. smør i en gryde og smid de frosne ærter i. Rør rundt og blancher dem i smørret, til de akkurat er gennemvarme - ca. 2 min. Drys flagesalt over.

Server straks med schnitzler, varme ærter, kartofler og citron osv. på toppen.

onsdag den 19. februar 2020

Baconruller på kartoffel/porrebund


Vi kan vist godt fortsætte lidt endnu, med de lidt vintertunge retter.
Retten her indeholder kalorier ja, men det går nok, når man ellers lever sundt til hverdag. Så nyd den med god samvittighed.

Du kan evt. udskifte piskefløden med madlavningsfløde.

Retten egner sig fint som gæstemad og er nem at forberede, da det hele laves i et fad.

Baconruller på kartoffel/porrebund til 4 pers:

600 g. hakket kalv og flæsk
1 æg
1 dl. sødmælk
1 stort løg, revet
100 g. stegt bacon i små tern
1 spsk. tørret merian
1,5 tsk. flagesalt
friskkværnet peber
mel
8 skiver bacon

1 kg. kartofler
2 porrer, renset og i ringe
1 bakke champignoner, renset og i skiver
10 soltørrede tomater
1 stort løg, finthakket
2 fed hvidløg
5 dl. piskefløde
1 dl. mælk
1 tsk. flagesalt
friskkværnet peber
100 g. revet parmesanost

Til drys: persille
Tilbehør, kålsalat eller råkost.

Fremgangsmåde:
Fars: rør kødet med æg, løg, bacon, mælk og krydderier. Tilføj mel, i en mængde så farsen bliver fast.
Form 8 små aflange "farsbrød" og dæk hver enkelt rulle med 2 halve skiver bacon.

Skrub kartoflerne rene og skær dem i tynde skiver. (Hvis skrællen er meget ru og grim, så skræl dem)
Fordel kartoflerne i bunden af et ovnfast fad og læg porrer, champignoner, løg og soltørrede tomater over.

Pisk fløde og mælk sammen med presset hvidløg, salt og peber og hæld det over kartoflerne. Drys med revet parmesan og læg baconrullerne øverst.

Sæt fadet i en 200 grader varm ovn i en times tid, eller indtil kartoflerne er møre og overfladen er gratineret. Drys med persille.
Server med en grov kålsalat.