tirsdag den 5. oktober 2021

Æblegelé med vanilje

 

Jeg elsker æblegelé! Det smager lidt som frugtvingummier, sødt og mildt i smagen. 

Det er mit yndlingssyltetøj nr. 1, stærkt efterfulgt af hybenmarmelade og brombærsyltetøj.

Æblegelé spiser jeg på et rundstykke med ost eller på pandekager, det smager virkelig dejligt. 

Du kan også servere æblegelé sammen med et ostebord og bruge den som smagsgiver i sauce, især vildtsauce. 

Det er bedst at bruge grønne umodne æbler til gelé. De indeholder nemlig mest pectin, som er det kulhydrat, som får geléen til at stivne. 


Disse æble er plukket i et vildt hegn, men har du mulighed for at gå en tur langs nedlagte jernbaneskinner, vil du helt sikkert finde gamle æbletræer med grønne, sure æbler. 

Æblegelé 2-3 glas:

1 kg. umodne æbler 

9 dl. vand

Korn fra 1/2 vaniljestang 

Ca. 700 g. sukker

Atamon eller cognac til skylning af glas. 

Fremgangsmåde:

Æblerne vaskes godt. De skæres i kvarte og stilk og blomst fjernes. Kernehuset behøver du ikke skære fra. 

Læg æblerne i en gryde og hæld 9 dl. vand på. 

Lad æblerne koge ved svag varme under låg i 15-20 min. 

Læg et rent viskestykke over en stor sigte i en rummelig skål  og hæld æblerne deri. Lad dem stå på køkkenbordet og dryppe af i 2 timer. 

Knug viskestykket efter de 2 timer, så mest muligt saft kommer ned i skålen. Kasser æblerne og hæld saften i en rengjort gryde og tilsæt sukker, den halve vaniljestang, samt vaniljekornene som du har skrabet ud forinden. 

Lad saften stå og småkoge/reducere uden låg, til det begynder at tykne lidt og blive lyserødt i farven. Lav en geléringtest, når du fornemmer, at det er ved at være færdigt. 

Skyl skoldede sylteglas med atamon eller cognac og hæld din gelé på. Lad geléen køle helt ned før du sætter låg på. 

Geleringstest:

Geleringstesten bruges til at teste om geléen vil sætte sig, når den er kølet helt ned.
Start med at komme en tallerken i fryseren, så den er helt kold, til når du skal lave geleringstesten.


Tag en skefuld af den varme gelé og kom den på den kolde tallerken fra fryseren, hvis den stivner så man kan trække en finger igennem og den ikke flyder helt sammen igen, så er geléen som den skal være. 

søndag den 3. oktober 2021

Æblemazarin🍎

 

Det kolde og grå vejr giver mig bageabstinenser. 

Jeg havde ellers besluttet mig for, at jeg skulle have en periode uden kager, for at nedsætte mit sukkerindtag, men jeg kan simpelthen ikke lade være med at bage. Det er så hyggeligt og mindfuldt og i går så denne kage dagens lys, da jeg havde vildt meget lyst til æblekage. 

Kagen er moist og lækker og her på 2. dagen er den stadig god, efter at have overnattet i den kolde ovn. 

Æblemazarin til ca. 8 pers.:

150 g. smør, stuetempereret (godt øko. smør, ikke blandingsprodukt)
85 g. sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver 
1/2 tsk. salt
3 æg 
160 g. marcipan, revet groft
70 g. mel

Topping: 
250 g. æblebåde (vægt uden skræl og kernehus)
40 g. farin
1 spsk. kanel

Strøelse: Lidt groft rørsukker

Tilbehør: 38% cremefraiche rørt med rigeligt vaniljesukker

Fremgangsmåde:
Pisk smør og sukker sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk til massen er homogen. Ikke pisk for meget. 
Tilsæt vaniljesukker, bagepulver og salt. Rør marcipanen i. 
Sigt melet i dejen og vend forsigtigt sammen med en dejskraber. 

Krøl et stykke bagepapir sammen og fold det ud igen (så er det nemmere at forme) for en bageform ca. 20x25 cm. med bagepapiret. Har du ikke en form i den str. kan en springform på ca. 24 cm. bruges. 
Fordel dejen i formen og bank den et par gange mod køkkenbordet, så den fordeler sig og bliver ensartet i overfladen. 

Æblebådene skæres i ca. 2 mm. tykkelse og lægges på et fad. Bland kanel og farin og drys det ud over æblebådene som forsigtigt vendes rundt i kanelsukkeret, til alle er dækket.
 
Æblebådene fordeles i lag tæt op ad hinanden ovenpå dejen. De skal kun trykkes let ned i dejen, ellers hæver dejen op over dem under bagning. 


Drys æblerne med lidt groft rørsukker og sæt kagen i en 185 g. varm ovn (alm. ovnvarme) midt i ovnen. Bages i ca. 25 min. eller indtil den er let gylden på toppen og en kødnål kommer ren op, når den stikkes i midten af kagen. 

Nyd den lune kage med vanilje-cremefraiche👌🏻