tirsdag den 28. januar 2020

Æggewraps med krydret oksekød


Jeg forsøger at spise sundt i årets første måneder, for at give kroppen et break ovenpå december, hvor alt er tilladt og der ikke bliver sparet på kalorier.
Opskriften her er sund og har kun et minimum af kulhydrater.

Æggewraps til 4 pers.

Wraps:
6 æg
3/4 dl. vand
1 spsk. hvedemel med top (kan udelades, men wrapsene er nemmere at håndtere på panden, når de indeholder mel)
1 strøget tsk. salt
friskkværnet peber
lidt smør til at stege i.

Krydret oksekød:
1 augergine
1 squash
1 rød peberfrugt
500 g. hakket oksekød
1 stort løg
3 fed hvidløg
1 stor rød chili
1 spsk. oregano
1 tsk. stødt spidskommen
70 g. tomatpuré
1 dåse hakkede tomater
salt og peber

Fyld: 1 iceberg snittet, 4 tomater i tern, creme fraiche 6% og evt. syltede rødløg

Vask grøntsagerne. Skær auberginen i 1,5 cm. tykke skiver og drys dem med salt. Når saltet har trukket væsken ud, dupper du dem med køkkenrulle, vender dem om og så samme procedure igen.
Skær dem i tern på 1 x 1 cm.
Skær også squash og peberfrugt i tern.

Varm lidt olie på en pande og steg auberginen ved høj varme til den begynder at tage farve. Tilsæt så squash og peberfrugt og steg videre til alle grøntsager har brune kanter. Sæt det til side.

Steg øksekød i lidt olie til det er godt brunet af. Salt det og tilsæt hakket løg samt presset hvidløg. Tilsæt krydderier, chili i skiver og tomatpuré og svits det med inden du tilsætter hakkede tomater samt 1 dl. vand. Lad det simre under låg i ca. 10 min. Smag til om der skal mere salt/peber eller chili i. Vend de stegte grøntsager sammen med kødet og varm det igennem.

Blend æg, vand, mel, salt og peber og steg wrapsene i lidt smør på en lille pande.

Fyld wrapsene med kød, frisk iceberg, tomater samt evt. syltede rødløg og top med creme fraiche.

lørdag den 18. januar 2020

Flensburg Cityguide


Jeg har længe gået med tanken om, at lave en lille cityguide over Flensburg, som vi ofte -som tusindvis af andre danskere besøger både sommer og vinter.

Efterhånden har vi fundet vores yndlingsbutikker og restauranter/cafeer som besøges hver gang vi er i byen. Besøget i byen er for mit vedkommende forbundet med nostalgi, da jeg kender byen helt fra barns ben.
Byen har naturligvis forandret sig gennem årene og lider desværre også af den butiksdød man oplever i andre store byer.
Det er nemt at begå sig i byen, da der tales dansk i de fleste butikker og restaurationer.

Lad os starte med parkering: i mange år parkerede vi på havneområdet, det er nemt og der er kort afstand til gågaden "Grossestrasse" som er den lange brede gågade som går tværs gennem byen og ligger parallelt med havnen. Det kræver dog, at du har mønter (Euro) med når du parkerer der, da der er gammeldags parkometre. Note 2021 du kan nu parkere med appen EasyPark på havneområdet. 

Nu har vi fundet et nyt sted at parkere, på Norderhofenden, som ligger lige udenfor den gamle byport. Kør til højre ved ALDI/Edeka/Købmandsgaarden ved havnen og tag derefter første vej til venstre i lyskrydset, så er du på Norderhofenden.

Parkerer du i den ende, som er længst væk fra byporten, er det gratis. Vi parkerer ud for Politistationen. Derfra er der ca. 300 meter til byporten og turen til Grossestrasse via Norderstrasse, er en rigtig fin tur gennem den gamle smukke bydel med de fineste gamle huse.
Der er de seneste år poppet små fine caféer, barer, kaffebarer og isbutikker op i området og der er lavet træterrasser på gaden flere steder. 
Vi synes der er en fed Berlinerstemning i området. 

Byporten som fører ind til Norderstrasse.

Se om du på din tur gennem den gamle bydel kan spotte alle kattene, som er malet på facaderne.

Her passeres også de fine små gyder som fører ned til havnen. I min barndom var det her de prostituerede holdte til, som de har gjort det, helt fra gammel tid, hvor sømændene gik i land. Pigerne hang ud af vinduerne og råbte efter os når vi gik forbi, det synes jeg var lidt ubehageligt dengang.
I dag er alle husene fint restaureret og anvendes som boliger. Du kan leje et værelse eller en feriebolig i flere af husene, endda til billig penge.




Note: i 2022 er der åbnet det hyggeligste surdejsbageri i Norderstraße ‘Was Karl Mag’ 
Bestemt et besøg værd!

Når du rammer Grossestrasse møder du Nordermarkt (hyggeligt lille torv) efter Marienkirken på venstre side. På det lille torv ligger en af byens bedste caféer, Café Kritz. Her serveres lækker cafémad og enkelte tyske specialiteter (hjemmelavede pølser osv.) maden er lavet af gode råvarer og man mærker at ejerne har hjertet med i driften af deres café. Om sommeren er der borde og stole foran caféen, på det hyggelige torv.

Cafe Kritz
Du kan se deres hjemmeside her: KRITZ

Nordermarkt en sommerdag

Lige efter Nordermarkt på højre side (på Grossestrasse) ligger en anden af vores yndlingsrestauranter, Restaurant Börsenkeller. 
Börsenkeller.

Her får man byens bedste schnitzler, som er pandestegte. Personalet er søde og imødekommende og den gamle kælder fra 1500-tallet ligner et kirkerum, dog med lav loftshøjde. 
Stedet har et godt udvalg af fiskeretter, bl.a. kan man få blåmuslinger, stegt rødspætte osv. Deres salat med gedeost og honning er også en af mine favoritter.
Stedet er velbesøgt, så der kan være lidt ventetid på at få et bord om sommeren. Eneste minus er, at de ikke modtager kreditkort. Der er dog en hæveautomat overfor bygningen.


Börsenkeller har ikke egen hjemmeside men deres facebookside kan du se her: Börsenkeller

Byens lækreste legetøjsbutik, som tidligere lå i Rotestrasse, er flyttet til Grosestrasse. Den hedder Kaskade og har de fineste ting til børn, og mange finurlige ting man ikke ser i andre legetøjsbutikker, bla. de sjoveste hånddukker. Den er et must at besøge for os og vores søn kunne gå der i timevis hvis han fik lov.

Kaskade, Grossestrasse 21 - hjemmeside: KASKADE



Byens 2. legetøjsbutik; Brüning ligger lidt længere henne af Grossestrasse i lyskrydset, hvor Grossestrasse bliver til Holm. Butikken har ligget der i mange år, helt fra dengang jeg selv var barn og den ser stadig ud som dengang. Butikken har et stort udvalg af Märklin tog samt Lego, Playmobil, Bruder osv. Også her aflægger vi visit hver gang vi er i byen. Servicen er også i top her og personalet taler dansk.

foto er lånt fra butikkens hjemmeside. Tjek den ud: HER!

Ved Holmpassage ligger Reformhaus, som er en helsekostbutik med et meget stort udvalg af frø, kerner, nødder, sæbe, hudplejeprodukter, madvarer, vitaminer osv. Jeg køber bl.a. nødde- og mandelsmør i butikken, da det er en del billigere end i DK. 

Reformhaus, Holm 15 hjemmeside: Reformhaus

DEPOT - en butik jeg også besøger hver gang vi er i byen. Den minder lidt om Notre Dame butikken i Kbh. og har mange lækre interiør-ting og årstidsbestemte nips og indretningsting. De har lækre lyskæder, havelanterner, og i det hele taget et stort udvalg af lækre ting til terrassen, om sommeren.

DEPOT Holm 23 - Hjemmeside: DEPOT


For enden af gågaden, finder du Südermarkt, det store torv ved Skt. Nikolajkirke.
Her er der torvedag hver onsdag og lørdag, hvor du kan købe lokalproducerede varer, grøntsager, oste, pølser, kager, blomster, enkelte loppe-boder osv. Ved juletid er der et stort julemarked her, med gamle karusseller, madboder oma.
Der er ligeledes et par caféer, med udendørsservering og fin udsigt over torvet. 

Südermarkt

Gaden op langs Skt. Nikolajkirke

Samme gade med Skt. Nikolajkirke i baggrunden.

Fra Torvet kan du se indgangen til Flensburg Galerie, et shoppingcenter i 3 etager, som man ikke lige umiddelbart lægger mærke til, da det ligger lidt anonymt og tilbagetrukket fra gågaden. Der er ca. 60 butikker i centret og en del restauranter, bl.a. en sushirestaurant, samt et bageri og et par dagligvarebutikker. 

Flensburg Galerie, indkøbscenter hjemmeside: Flensburg Galerie

Fra Südermarkt smutter du op af bakken til Rote Strasse, byens hyggeligste handelsgade. Den maleriske smalle gade er kendt for sine særligt smukke baggårde, kunsthåndværkere, gallerier og designere.
Rote Strasse

Her kommer man ikke udenom et besøg hos Die Weinstube, hvor de serverer de berømte Flammkuchen. En slags pizza på en meget tynd bund. Virkelig lækkert og stedets varemærke, udover et stort udvalg af tyske vine og øl. Kom i god tid hvis I skal spise frokost. Vi plejer at være der når de åbner kl. 11.30 ellers kan man vente længe på at få et bord.
Det skæve gamle hus emmer af hygge og gårdhaven er skøn om sommeren.

Gårdhaven på Die Weinstube

Flammkuchen
Skulle du få lyst til at lave dine egne flammkuchen, kan du prøve min opskrift: HER!

Bliv endelig nede i Rote Strasse, hvor du finder flere lækre butikker. Bl.a. en thébutik med et imponerende udvalg, en rom- og vinbutik.

Er du kaffetørstig kan du droppe ind på Alte Kafferosterei som belejligt har egen chokoladebutik, hvor du kan håndplukke hjemmelavede chokolader og medbringe i caféen. Der er også et bredt udvalg af hjemmelavede kager i caféen, især cheesecakes. Kaffen her er god og latten er lavet på frisk mælk, hvilket ellers er svært at opdrive i byen, hvor der på de fleste caféer bruges pulvermælk. MEN husk kontanter, caféen tager ikke kreditkort!

Alte Kaffee Rösterei - hjemmeside: HER!

En anden must-see butik nede i Rote Strasse er Contor. Butikken i to etager har en del lækkert dansk design i sortimentet. Bl.a. Maileg og Stelton. De sælger også verdens bedste chokoladetrøfler fra "La Praline" og uopslidelige viskestykker af damask. De fineste træstempler og andre finurlige ting til hjemmet, som man ikke ser andre steder. 
Contor (på venstre side)


Hjemmeside: Contor

Så er vi vist ved at være igennem denne del af byen.

Vi plejer at slutte vores dag af, på den anden side af fjorden, på byens hyggeligste café, Marien Cafe. Du kommer til caféen hvis du kører mod Glücksburg, en køretur på 5-7 min. fra havnen. Cafëen er speciel ved, at hundredvis af kaffekander, hænger ned fra loftet. Her er et stort udvalg af lækre hjemmelavede kager, men du kan også spise morgenmad i cafëen.
Caféen har i øvrigt også en filial på Glücksburg Slot, 10 min. kørsel derfra.

Gårdhaven på Marien Café
Kagemontren
Frühstück 

Hjemmeside: Marien Café

Og her slutteligt lige et lille tip, hvis du ligesom jeg holder af lækker chokolade. Jeg køber nemlig altid kilovis af lækker belgisk Callebeaut-chokolade med hjem fra Citti Park, hvor man får 2,5 kg. for 195,- kr. og ofte billigere, når der er tilbud på det. Tjek hjemmesiden: Citti Park Chokoladen bruges til at bage med, til overtræk på flødeboller og bare som snack.



Det var alt for denne gang. Send mig gerne tips til dine favoritsteder i Flensburg :-) 


torsdag den 16. januar 2020

Havregrynskager med moccacreme



Min mand har bedt mig designe disse kager, som var hans barndoms yndlingskager.

Kagerne har dog fået et lille tvist, i form af moccacreme i midten i stedet for den tradiotionelle vaniljesmørcreme. Moccacremen var også hans ønske. Jeg havde en rest nougat fra julen, som blev lagt i skiver ovenpå cremen.
Han blev rigtig glad for resultatet, så opskriften skal selvfølgelig deles her på bloggen.

Kagerne var faktisk ret hurtige og nemme at lave og kan sagtens laves dagen før de skal spises, da smørcremen helst skal være kold, for ikke at flade ud, når der tygges i kagen.

Havregrynskager med moccacreme 10 stk.

Havregrynskager:
1 stort æg str. L
1  3/4 dl. farin
75 g. stuetemperereret smør
3 dl. havregryn
1 dl. mandelsplitter
1/2 dl. mel
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver

Moccacreme:
110 g. sukker
3/4 dl. kaffe
200 g. stuetempereret smør
3 spsk. flormelis
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. kakao

100 g. smeltet mørk chokolade til at dyppe den øverste kage i. / evt. nougat som fyld.

Fremgangsmåde havregrynskager; pisk æg, sukker og smør godt sammen. Tilsæt alle de tørre ingredienser og rør sammen til en ensartet masse.

Tag en spiseskefuld dej og fordel 20 ligestore og nogenlunde runde portioner, på 3 bageplader med bagepapir, i god afstand, da de flyder ud under bagning.
Pres dem let flade inden du sætter pladerne i ovnen. Bag ved 170 grader varmluft i 11-13 minutter, eller indtil de er gyldne. Afkøl dem inden du dypper de 10 af kagerne i smeltet chokolade.
efter en tur i ovnen

Dyppet i chokolade

Lav nu moccacremen: Kog sukker og kaffe til en sirup i en lille gryde. Bliv ved gryden hele tiden, det må ikke koge ved for høj varme og skal koge uden låg. Når det tykner en smule tager du gryden fra varmen og lader det køle helt af.

Pisk smør med flormelis, vaniljesukker og kakao. Smag til med kaffesirup´en - om du skal bruge det hele er op til dig, prøv dig frem, til smagen passer dig.

Læg kagerne uden chokolade med bunden opad og sprøjt et lag moccacreme på hver kage. Læg evt. et stykke nougat i midten. 
Pres forsigtigt den chokoladedyppede top på.
Sæt kagerne på køl til de skal spises.

tirsdag den 14. januar 2020

Black Magic Chokoladekage





I sommer til vores årlige vejfest, havde nabo Katrine denne overdådige chokoladelagkage med til kagebuffeten. Er du glad for chokolade og chokoladekager, bør du prøve denne intense kage med den dejligste chokoladesmørsreme imellem bundene og på top og sider.

Jeg fik lavet kagen for første gang i lørdags og den er hermed tilføjet listen over yndlingskager.

Kagen smager bedst når den er stuetempereret, så er den perfekt blød. Laver du den dagen i forvejen, så stil den ud på køkkenbordet en time før den skal spises.

Black Magic Chokoladekage til 10-12 pers.

Chokoladekage:
2 æg
125 g. brun farin
175 g. sukker
2,5 dl. mælk
1 dl. olie
280 g. hvedemel
100 g. kakao
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 tsk. flagesalt
1 spsk. vaniljesukker
1,5 dl. færdigbrygget kaffe

Chokoladesmørcreme:
250 g. stuetempereret smør
1, 25 dl. mælk
125 g. kakao
285 g. flormelis
1,5 spsk. vaniljesukker

Topping:
Hvid chokolade, høvlet til spåner

Fremgangsmåde: Pisk æg og de to slags sukker godt sammen, til det bliver luftigt og fylder lidt mere i skålen. Tilsæt mælk, olie og salt og sigt mel, kakao, natron, bagepulver og vaniljesukker i. Tilsæt kaffen og vend dejen sammen med en dejskraber, ikke piske for meget, dejen skal bare vendes forsigtigt, til den er homogen.

Fordel dejen ligeligt i to smurte springforme på ca. 25 cm. i diameter og bag dem ved 170 grader varmluft i ca. 20 min. eller indtil en kødnål kommer ren op, når du stikker den i midten af kagen. Ovne varmer forskelligt, så hold øje med bundene, om de skal have kortere eller længere tid.

Chokoladesmørcreme: Pisk alle ingredienserne sammen med en håndmixer, indtil cremen er luftig.

De afkølede bunde samles med lidt over halvdelen af smørcremen i midten og resten smøres på top og sider. Drys høvlet hvid chokolade på toppen. Du laver chokoladespåner ved at trække en skarp kniv hen over bagsiden på en plade chokolade.

søndag den 12. januar 2020

Skildpadde Cheesecake med browniebund


Jeg er egentlig ikke fan af cheesecakes, men i dag holder vi 10 års fødselsdag for vores søn og hans kusine Marie er vild med cheesecakes, så kagen er egentlig til ære for hende og skal indgå i en kagebuffet, sammen med en fransk citrontærte, en black magic chokoladekage samt en marcipanbrunsviger - ja man er vel fynbo.

I skrivende stund har jeg endnu ikke smagt kagen, men jeg tror at jeg - selvom det er en cheesecake - faktisk godt vil kunne lide den, da den er med browniebund i stedet for den fede kiksebund og så med rigelige mængder karamel og chokolade :-)

Opskrift på brownien har jeg lånt fra Micki Chengs lækre bog "Mickis Kager" Opskriften på karamlesovs er ligeledes Mickis.


Brownie:
125 g. smør
125 g. god mørk chokolade, hakket groft
2 æg
125 g. sukker
125 g. brun farin
100 g. hvedemel
2 spsk. kakao
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk. flagesalt

Karamelsovs:
1 dåse dulce de leche
85 g. smør
85 g. brun farin
1/2 tsk. flagsalt
4 spsk. rom-essens

Cheesecake:
450 g. friskost (flødeost) a´la Philadelphia, LIDL har en lignende friskost som koster under det halve.
75 g. flormelis
60 g. brun farin
150 g. karamelsovs
1 spsk. vaniljearoma
3 dl. piskefløde - pisket til flødeskum
3 blade husblas

Topping:
1 håndfuld hasselnøddekerner, bagt ved 200 grader i 8 min. hvorefter hinderne gnides af i et viskestykke
karamelsovs
chokoladesovs, lavet af 50 g. smeltet chokolade rørt med 1 spsk. smør
1 pakke mini Toms skildpadder

Fremgangsmåde:
Start med brownien; Tænd ovnen på 175 grader. Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Tilsæt den hakkede chokolade, tag gryden fra varmen og rør sammen, til al chokoladen er smeltet. Afkøl let.

Pisk æg og de to slags sukker lyst og skummende. Bland chokoladeblandingen i æggemassen og sigt mel, kakao og bagepulver i. Tilsæt salt og vend dejen sammenmed en dejskraber.
Hæld dejen i en smurt springform på 25 cm. i diameter og bag den midt i ovnen i ca. 22-25 min. Kagen kan virke lidt ubagt, men den skal være sådan, den sætter sig når den er afkølet. Lad den køle helt af på køkkenbordet.

Karamelsovs; Varm alle ingredienserne op i en lille gryde med tyk bund. Lad sovsen koge i ca. 7-10 minutter imens du bliver ved gryden og rører konstant. Karamellen bliver meget varm og må derfor ikke brænde på. Når karamellen er kogt igennem og har boblet i et par minutter, tager du den fra varmen og køler den af på køkkenbordet.

Cheesecake; rør friskosten sammen med farin og flormelis. Tilsæt vaniljearoma og karamelsovs. Pisk fløden til flødeskum Vend næsten det hele i ostemassen, men gem ca. 1 dl. til at røre op i husblassen.

Læg husblas i blød i koldt vand i 10 min. Læg det op i en lille gryde med det vand der følger med og smelt det ved svag varme. Lad det køle lidt af, inden du tilsætter 1 spsk. flødeskum ad gangen, så det langsomt tempererer husblassen. Vend det hurtigt sammen med ostemassen.

Tag brownien og for kanterne af springformen med kageplast. Hæld ostemassen over brownien og glat den godt ud med en dejskraber. Forsøg at lave en glat overflade også.
Sæt din cheesecake på køl i minimum 2 timer.

Tag kagen ud af køleskabet. Fjern forsigtigt kageplasten og lemp kagen over på et serveringsfad. Læg små chokoladeskildpadder rundt i kanten og dekorer med resten af karamelsovsen, den smeltede chokolade, samt grofthakkede ristede hasselnødder.