Jeg fik den foræret færdigbagt, og synes dengang at det var en af de bedste kager jeg nogensinde havde smagt.
Begejstringen er dog ikke helt på samme højde denne gang, men den er stadig rigtig god, og værd at vente på.
Til jer som ikke kender kagens historie, kan jeg fortælle, at det er en vandre-kage, som oprindelig er opstået i USA for mange år siden, som en "friendship-cake" blandt Amish-folket.
Jeg var så heldig at modtage en surdej til kagen sidste torsdag af Linda Traun-Eriksen, som jeg kender fra vores fælles dagpleje. Jeg blev meget glad for igen at møde Herman.
Men kagen kan heldigvis godt opstå uden at man skal vente over 10 år på at få en portion af vandre-dejen, du kan nemlig selv starte en surdej op, som nedenstående:
Surdej til Herman:
2 dl. kærnemælk
2,5 dl. mel
1 klump gær på størrelse med en stor ært
Rør sammen og stil dejen lunt på køkkenbordet i tre dage, og husk at røre i dejen 2 gange dagligt. Husk at dække med plastfilm.
Dag 4: tilsæt:
2 dl. mælk
2 dl. hvedemel
2,5 dl. sukker
Dag 5, 6, 7 og 8: rør i Herman 2 gange hver dag, husk at skrabe kanterne når du rører. Surdejen skal stadig stå på køkkenbordet.
Dag 9: Herman er sulten, giv ham igen:
2 dl. mælk
2 dl. hvedemel
2,5 dl. sukker
Del ham i 5 lige store dele og giv ham til 4 af dine venner.
Dag 10: Herman er sulten igen, giv ham:
3/4 dl. olie
1,5 dl. sukker
3 æg
Olie, sukker og æg piskes først sammen og tilsættes surdejen sammen med:
3,5 dl. hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
100 g. hakkede hasselnødder
100 g. hakket chokolade
2 revne æbler
2 tsk. kanel
Rør det hele sammen og bag Herman i en stor springform midt i en 175 g. varm ovn i ca. 40 min. eller indtil han er gylden og lækker.
Det er sådan en sjov kage! Min søster fik en gang foræret en "kop" Herman som hun så fodrede og til sidst delte for selv at bage noget af den. Det er godt fundet på!
SvarSletHej Charlotte, tak for Din kommentar til kagen :-) Ja det er en ret hyggelig ting at kagen sådan vandrer, og så smager den jo bare super dejligt, go´ aften til Dig, kh. Eva
SletHvis jeg blander 1 dl kærnemælk med 2½ dl mel, så bliver det til en bolledejsagtig ting, man ikke kan røre i, men kun ælte. Er det rigtigt ???
SvarSletHej Heidi! Jeg har aldrig selv prøvet at starte kagen op helt fra bunden, men det burde være rigtig nok at forholdene skal være som Du nævner. Det er jo blot en fordej, som Du senere tilsætter mere væde. Kh. Eva
Sletder står 2 dl kærnemælk
SletTak ... jeg venter spændt på de næste 10 dage :-)
SvarSletHilsen Heidi
hej Hejdi der står 2 dl kærnemælk
SletHej Eva
SvarSletJeg har prøvet at starte min egen kage op (kender ikke til nogen, der har en stående). Den bobler overhovedet ikke, den er helt flydende efter jeg på dag 4 har tilsat ingredienserne. Jeg har brugt skummetmælk, er det rigtigt? Jeg var i tvivl, om det skulle være kærnemælk, ligesom på dag 1...
Mvh Nadia
Hej Nadia! Jeg har ikke selv prøvet at starte kagen op, har været heldig at få en surdej, begge gange jeg har lavet kagen. Men det lyder da som om at Du har gjort det helt rigtige ? Prøv at lade den stå et par dage mere og se om den begynder at røre på sig, det er mit bedste bud, kh. eva
Sletnår man når til der hvor Herman skal deles hvordan skal de 4 man giver Herman til så fortsætte ??? de skal jo ikke tilsætte kærnemælk for det er jo gjort????
SvarSletHej de fire portioner man giver videre er helt klar til at bage med, med alle ingredienserne på dag 10 😉
SletSå hvis man vil beholde alle 5 dele for sig selv, så skal man multiplicere dag 10 med 5?
SvarSletForresten kan man med fordel lave kagen nu, og fryse den ned så den er klar til jul. I min familie er det en julekage min mor bagte, og jøsses den er god. Men nu vil jeg lave den og overraske familien.
Ja sådan må det være Christian :-) god fornøjelse med kagen, håber din familie bliver glade for den😃
SletMen hvornår tager man så surdej fra til næste kage???
SvarSletDag 9 (Herman deles i 5 dele)
SvarSletJeg fik opskriften af min moster, som døde i 1990, så det var mange år før, jeg vil nu genoplive Herman😇
SvarSlet