søndag den 27. marts 2016

Kartoffel-Porresuppe med baconknas


Her er en god klassisk kartoffel-porresuppe, efter inspiration fra Karolines Køkken, dog med lidt ændringer. Suppen er dejlig mættende, og kan sagtens nydes uden brød.


Kartoffel-porresuppe til 4 pers.:

500 g. kartofler
4 store porrer
1 stort løg
3/4 L. kalvefond (kan erstattes med kyllingefond eller grøntsagsbouillon)
3/4 - 1 dl. piskefløde
Salt og friskkværnet peber

Topping:
200 g. bacon i tern
2 porretoppe, meget fintsnittet.

Tilbehør:
evt. godt groft brød.

Skræl kartoflerne og skær dem i tern.

Rengør porrerne og skær dem over, der hvor den hvide del stopper. Gem de to porretoppe til topping, frys de andre to toppe (kan anvendes til suppevisk)
Den hvide del af porrerne skæres i skiver.

Hak løget groft.

Steg kartoffeltern og løg i 15 gram smør i en gryde i et par minutter. Tilsæt porreskiver og steg videre i et par minutter.
Tilsæt fond, skru ned for varmen, så det blot småsimrer og læg låg på gryden.
Lad suppen simre i 20 min.

Steg bacon sprødt og lad det dryppe af på køkkenrulle.

Blend suppen i en blender eller med en stavblender.
Varm suppen op igen med fløden og smag til med salt og peber.

Server med drys af bacon samt de fintsnittede porrer.

Lækker sund Kaffe-Chokoladesmoothie


Jeg er helt vild med denne smoothie, som opstod fornylig i mit køkken, dagen efter en fest, hvor jeg trængte til en anderledes og lækker morgenmad.
Den er godt mættende og kan fungere både som morgenmad eller en eftermiddags-forkælelse til den lille sult.

Kaffe-Chokoladesmoothie til 1 pers.:

3 dl. mandelmælk (jeg bruger kun usødet mandelmælk, som fås i helsekostbutikker)
1 stor frossen banan
10 mandler
1 spsk. chiafrø
1 tsk. instantkaffe
1 spsk. kokosolie
15 g. 80% chokolade
1/2 tsk. vaniljepulver (Urtekram - granuleret vaniljestang)

Isterninger.

Blend alle ingredienserne i 5 min. Server i et stort glas med isterninger.

fredag den 11. marts 2016

Lammeshawarma med mynteyoghurt


Jeg var i Bazar Fyn forleden, for at købe lam til en indisk gryderet, men lammekødet endte i stedet som shawarma-fyld i fladbrød. Det smager bare så godt, og er du ikke til fladbrød, kan du udskifte brødet med kålblade, det smager mindst ligeså dejligt.

Lammeshawarma til 4 pers.:

500 g. lammekød i tern (mørbrad eller kød skåret af kølle)
4 spsk. eddike
1 lille løg, hakket
2 fed hvidløg, presset
1/2 tsk. stødt spidskommen
1/2 tsk. kanel
1/2 tsk. cayennepeber
1/2 tsk. stødt koriander
1/2 tsk. stødte nelliker

Bland eddike med løg, hvidløg og krydderier og lad kødet marinere i mindst 1 time eller gerne natten over på køl.
Steg kødet ved høj varme i et par minutter i olie. 

Mynteyoghurt:
2 dl. sødmælksyoghurt, drænet i et klæde
1 lille bundt mynte, skyllet godt og slynget helt fri for vand
1 tsk. honning
Salt

Finhak mynten i en minihakker. Bland mynte, drænet yoghurt og honning. Smag til med salt.

Tilbehør: 
fladbrød (kan købes hos etniske købmænd)
salat
rødløg
tomater
fetaost
rød peberfrugt

Shawarma-chili, denne som findes på køl i LIDL smager virkelig godt:


Fyld brødene med det stegte kød, grøntsager og top med fetaost, mynteyoghurt og den sød/stærke chilisauce.




De skønneste sukkerfri påskeæg med nougatfyld


Påskeæg uden sukker i, kan man det? Ja! æggene er virkelig fantastiske, ja faktisk bedre end æg med sukker i, synes jeg. Min gode veninde Julie var den første som smagte æggene og hun var helt enig med mig, og tvivlede på, om det var rigtigt at de er sukkerfri.
100 % sukkerfri er de ikke, da der er en smule sukker i den 80% chokolade, men næsten, så.

Jeg vil prøve at tilsætte lidt frysetørret kaffe til chokoladeovertrækket næste gang jeg laver æggene, det tror jeg vil smage dejligt.


Påskeæg med nougatfyld, 8 stk.:

Pecannougat:
50 g. pecannødder
2 spsk. sukrin melis
50 g. 80-85 % chokolade
1 spsk. kakaopulver
1 lille spsk. kokosolie

Rist pecannødderne let på en tør pande i et par minutter. Lad dem køle helt af.
Smelt chokoladen over vandbad eller i en chokoladesmelter.
Blend nødderne til nøddesmør og bland det med den smeltede chokolade, kokosolie, kakao samt sukrin. Smag til om der skal mere sukrin i.
Stil nougaten på køl indtil den er fast men ikke hård.

Marcipan:
220 g. mandler (eller mandelmel)
40 g. sukrin melis
1 æggehvide fra et æg i str. L. (jeg bruger 1 rå æggehvide, ikke en pasteuriseret, da der ikke findes salmonella i danske æg)
1 spsk. mandelessens (hedder vist mandelaroma i dag)
revet skal fra en øko. appelsin
1 spsk. appelsinsaft

Blend mandlerne til fint mandelmel (mandlerne skal ikke smuttes)
Bland mandelmelet med de øvrige ingredienser og rør massen sammen. Sæt den på køl i ca. 30 min.

Tag en stor spsk. marcipan op i hånden og form en lille skål så tyndt som du kan. Læg en stor teskefyld nougat i midten af marcipanen og fold marcipanen om og form som et æg.

Overtræk:
100 g. smeltet 80-85 % chokolade 
Drys: hakkede pistacienøddekerner, frysetørret hindbær, evt. sølvdrys

Overtræk æggene med smeltet chokolade, drys med hakket pistacie, frysetørret hindbær eller andet drys, og læg æggene på et fad beklædt med bagepapir. Stil dem på køl i mindst 1 time.


onsdag den 2. marts 2016

Hjemmelavet sød remoulade


Hjemmelavet remoulade slår altså købe-remoulade med flere længder. Jeg har gennem tiderne altid tilføjet lidt æblemost til den triste købe-remoulade, for at få den lidt sødere i smagen, og mere lind i konsistensen.
Her har jeg forsøgt at skabe en crunchy og sød remoulade.
Er du ikke til en grov remoulade, kan du give grøntsagerne en tur i en minihakker.
Jeg finthakker min, jeg kan bedst lide den lidt grov, så der er noget at tygge på.

1 stor skål remoulade:

3 spsk. god mayonnaise (jeg bruger Hellmanns på glas)
1,5 spsk. ravigotte sauce
1 spsk. skyr (eller creme fraiche eller andet syrnet mælkeprodukt)
1 tsk. gurkemeje (tørret krydderi)
1 tsk. flydende honning
1 tsk. citronsaft
1/2 tsk. dijonsennep
4 spsk. finthakket gulerod
4 spsk. finthakkede cornichoner
4 spsk. finthakket æble
4 spsk. finthakket hvidkål (eller rødkål)
4 spsk. finthakkede kapers
salt og friskkværnet peber

Bland først mayo, skyr, ravigotte, gurkemeje, honning, sennep og citronsaft.
Tilsæt de finthakkede grøntsager og smag til med salt og peber og evt. mere honning eller citronsaft.

Holder sig fint i 5-7 dage på køl.


Her fiskefilet med remoulade og hjemmelavede karryslid