lørdag den 26. august 2023

Ærø Guide


Ærø er min yndlings-ø i Danmark. Jeg kommer der flere gange årligt også hvert år til jul, hvor vi sammen med gode venner har gjort det til en fast tradition, at gæste øen, til et af de hyggelige julemarkeder i Ærøskøbing. 

Ærø er en Ø i konstant bevægelse, hvad angår spisesteder og seværdigheder. Et nyt spisested kan have åbent en enkelt sæson for så at lukke ned for good, derfor vil jeg af og til rette i dette indlæg, og prøve at holde det så ajour som muligt. 

Eventyrbyen Ærøskøbing, er den smukkeste by i Danmark, Så fin og velbevaret. Det er som at træde flere hundrede år tilbage i tiden, når man slentrer i de finde gamle brostensbelagte gader, hvor de gamle farverige, velholdte huse ligger på rad og række. 

Gå en tur og mærk historiens vingesus. Jeg bliver aldrig træt af, at slentre rundt i gaderne. 





Den Gamle Købmandsgaard er også en fast prioritering, for os. Oftest til kaffe & kage, men de har også små frokostretter. 


Deres Gulerodskage er virkelig god. I butikken har de lokale madvarer og produkter fra hele øen, som tøj, keramik, spiritus, øl, sæbe osv. 

Man kan sidde både inde og i gårdhaven bag butikken. Der er fantastisk atmosfære både inde og ude. 
Sidste efterår fik jeg mit til dato bedste frokostmåltid der, sammen med min gode veninde, Trine. Deres fiskebræt, med grøndals tun.


Landbogaarden er et andet af vores stamsteder. Maden er bare så god og man kan virkelig smage, at der er lagt kærlighed i den. Stedet drives af Gertrud & Jacob. Sidstnævnte er udannet i sauce, det hedder vist ‘Saucier’ hvor cool er det lige! En spicialitet hos dem er andeconfit, som vi nyder både om sommeren og til december til julemarkedet. Gertrud laver også en himmelsk Dahl. Kæmpe anbefaling!

Smørrebrød med Confiteret and og medister i baggrunden🤩


Lige udenfor ærøskøbing, 5 min. til fods, på Løkken 3, ligger Henriettes fine flødebollebod. Henriette og Morten samt deres 2 børn, er en af de familier, som har taget springet og er flyttet fra København til Ærø, for at nyde det gode øliv i lavt tempo. 
Boden har åbent enkelte dage i højsæson og Henriette melder det ud på sin facebookside Vejbiksen Mit Hjerterum
Kæmpe anbefaling at kigge forbi og smage de gode flødeboller og nyde stedet og udsigten over byen og havet!



Lige der hvor byen slutter, afgrænsende mod nord, ligger Blåbær Gårdbutik. Det er ikke en gårdbutik med salg af frugt, som navnet ellers kunne antyde. En dejlig butik, som jeg altid besøger, både om sommeren og til byens julemarked. Butikken ligger i en gammel nedlagt gård, som er så fint restaureret. I denne sensommer åbnes der ligeledes café i gårdens anden længe. 
Blåbær butikken har så meget lækkert boliginteriør, haveinteriør og lækre finurlige feinschmecher ting. Der er lækre sæber, Maileg univers og lidt delikatesser, samt Hansens Is. Til jul kan man købe det fineste julepynt. Adressen er Pilebækken 22, Ærøskøbing.


Ærøskøbing har også den fineste boghandel, Creutz, med bøger som er nøje udvalgt og som man ikke lige ser i andre boghandlere. Jeg elsker især, at shoppe kogebøger der.


Lige overfor Boghandlen ligger Ærø Café & Guesthouse. Jeg har boet der et par gange, det er et dejligt sted, lige midt i byen, med nyrenoverede værelser og god morgenmad, til meget fair priser. 





Søger du et godt spisested i Ærøskøbing, så skal du tage på Restaurant Mumm. De laver det BEDSTE stjerneskud, med en pandestegt fisk! Der er også lidt franske bistroretter på kortet, bl.a. rørt tatar, men også et lille udvalg af virkelig lækkert smørrebrød. 
Aftenmenuen er især lokale fisk, men der er også en enkelt kødret på kortet. 
Gårdhaven på Mumm.
Det BEDSTE stjerneskud💫


Ved havnen ligger Ærøskøbing Røgeri. Hvis du går udenom pommesfrites menuerne og den færdigproducerede kartoffelsalat, kan du nyde et stykke groft rugbrød med lækker røget fisk, friskefrikadeller, røgede muslinger, sild eller udmærket skaldyrssalat. 



Der er to gode isbutikker i Ærøskøbing. Begge med hjemmelavet italiensk is. Ærø Ismageri, v. Cafe Aroma, som ligger ved havnen. De laver is med lokale råvarer af bedste kvalitet og har et stort udvalg. 

På Torvet i Ærøskøbing er i år åbnet endnu en iscafé. Ærøskøbing Is & Knejpen, hedder stedet. I knejpen kan man købe lækre surdejstoasts og drinks og i iscaféen, lækker hjemmelavet is og kaffe. Deres iskaffe med vaniljeis er den BEDSTE jeg nogensinde har smagt. Og også den dyreste, 62,- kr. koster den, men husk, at gode råvarer koster! Den er alle pengene værd. 
Her iscafëen og i tilstødende lokale som ses i baggrunden, ligger Knejpen. 

Hjemmelavet økologisk is. Man kan også få vegansk is. 

8 km. uden for Ærøskøbing mod vest, bor Brødsheriffen, Peter Frølich med sin søde familie på ‘Lundebrogaard’ med klappe-køer og katte, på den brostensbelagte gårdsplads. De rejste for nogle år siden, fra Nordsjælland til Ærø, for at geare ned og leve det gode stille øliv. 
Udover at lave surdejskurser, driver Peter også Bed and Breakfast. Behøver jeg at sige, at man får øens dejligste morgenmad hos Peter? Lunt nybagt surdejsbrød, hvad mere kan man ønske sig.



Morgenmad🫶🏻
Peter fodrer køerne.
Lundebrogaard B&B, Fæstevej 4.

Vesterstrand i Ærøskøbing er en af Danmarks bedste strande. Helt ren sandbund og det smukkeste turkisblå vand. Der er meget lavt vand, man skal gå flere hundrede meter ud, for at kunne svømme. Stranden er derfor meget børnevenlig og er da også godt besøgt i højsæsonen.

Det er også på Vesterstrand, at du finder de ikoniske smukke pastelfarvede badehuse. De første dukkede op i starten af 1920’erne og de går i arv gennem generationer. 





Se lige lyset på Vesterstrand, det er altså magisk!! 

Ærøskøbing Museum er også et besøg værd. Her er ølivet skildret, så langt tilbage, at man kan erindre, og op gennem krigens tid til nutid. Museet har til huse i et gammels smukt fredet hus. Museumshaven og gården er så smuk! 



Ærøskøbing Museum, Søndergade 16.

Et andet imponerende museum i Ærøskøbing er Flaskeskibsmuseet, som ligger i Ærøskøbings gamle fattiggaard. Flaske-Peter byggede i tidsrummet fra 1873-1960 mere end 1700 flaskeskibe og 50 store modelskibe. Omkring 500 af skibene ses i samlingen. 

Flaske-Peter, Smedegade 22.

Ærø Bryggeri, ligger i den hyggelige landsby St. Rise. Her serveres der smørrebrød i den hyggelige gamle have, under træerne ved små borde med rødternede duge. Man kan også spise indenfor, i tilfælde af regn. 


lækkert vegetarisk smørrebrød, med romesco, friskost og tomat.

Hønsesalat..
Ærø Bryggeri, Vandværksvej 5.

Ærøs østkyst er magisk. Tag strandvejen fra Ærøskøbing nordpå, Via Borgnæs til Søby. Det er sådan en smuk tur, i kuperet landskab med udsigt over det sydfynske øhav. 
Det er også her på østsiden, at øhavsstien bugter sig. Jeg har tidligere gået turen med min gode veninde, Mette, og den kan virkelig anbefales. 
Vi tog færgen fra Faaborg til Søby. Og fra Søby tog vi bussen til Søbygaard, hvor vi startede vores vandring mod Ærøskøbing. Denne tur er 18 km. Og synes man, at østkystruten er smuk i bil, så er man blown away over hvor smuk ruten er til fods! Vi havde to hvilepauser undervejs, en spisepause omkring Skovby og så en kagepause og lur, ved stranden i Borgnæs. Vi brugte i alt 5 timer på turen.




Busserne er i øvrigt gratis på Ærø. Og udenfor sæson, falder færgebilletterne til 1/3 af prisen i højsæson. 

På Østkysten finder du også gårdbutikken ´HERREMARK` En skøn livsstilsbutik med både nye ting og vintage.

Du kan shoppe tøj, både nyt og brugt, lækker hudpleje, puder, plaider osv. Du kan også købe god is og kaffe og nyde det i gårdhaven med udsigt over havet.

På Ærøs Vestkyst ligger husene mere spredt og der er store skrænter mod havet. Voderup Klint er et besøg værd. Her kan du vandre i istidslandskab i et kæmpe naturområde, med havudsigt så langt øjet rækker. 
Fra Gratis-bussen er der 10 min. gang til Voderup. 





Øens største by Marstal, ligger sydligst på vestkysten. 
Marstal ligner en hver anden mindre provinsby, men gågade, isenkræmmer, sportsbutik og en stor Super Brugsen. Dog er byens maritime præg tydelig. Jeg har aldrig rigtig tabt mit hjerte til byen, men jeg har mine spots der, som jeg besøger hvert år;
Marstal Søfartsmuseum er et meget fint museum, både for store og små. Der er en hyggelig legeplads i museets lukkede gårdhave. 
Marstal Søfartsmuseum. 

Og så er der Eriks Hale, som er en landtange, som ligger lidt udenfor byen. 


Det ikoniske røde badehus, som nok er det mest fotograferede hus på Ærø, finder du også her.
Stranden her er også rigtig god, men i højsæson er her virkelig mange mennesker. Jeg holder mest af, at komme her udenfor sæson. 

Hvis jeg skal apise i Marstal, er det enten hos Mateo Madbar, som laver virkelig gode pizze. Gå dog uden om kartoffelpizzaen, den er virkelig trist, men de øvrige er SÅ fantastiske. 




Ellers Marstang Mad & Vin, som i år flyttede fra havnen op i gågaden.


Marstang Mad & Vin er drevet af 2 unge piger, som kom til øen i 2021. De sætter en ære i, at servere mad lavet af lokale råvarer. 

Begrænsningens kunst er svær, når man elsker et sted så højt, som jeg elsker Ærø, men jeg vil stoppe her, på indlægget med flest billeder nogensinde, her på bloggen.

Se mere på Visit Ærø