Jeg er vild med stegte marinerede sild, og laver du dine egne, får du en virkelig velsmagende sild, som er langt bedre end købevarianten fra supermarkedet.
Velkommen til mit køkken, her finder du en samling af mine yndlingsopskrifter. Mad er min store passion. Jeg elsker at være kreativ i køkkenet, her lader jeg op, imens nye retter opstår. Jeg inspireres af menukort, på rejser og hvor jeg ellers nyder mine måltider. Jeg prioriterer økologi og dyrevelfærd. Kig med og lad Dig inspirere. Tilmeld Dig gerne min facebookside "Evas Køkken" og få opdateringer v/nye indlæg
mandag den 30. november 2020
Stegte sild i eddikelage
Jeg er vild med stegte marinerede sild, og laver du dine egne, får du en virkelig velsmagende sild, som er langt bedre end købevarianten fra supermarkedet.
søndag den 29. november 2020
Butterchicken🧡 (Murkh Makhani)
Vi har været på en lang gåtur ved Lillebælt i dag, med glögg medbragt i thermokanden og honningkagesnitter. Vi var godt kolde efter turen, så det var dejlig belejligt, at komme hjem til en forberedt butterchicken, at varme sig på.
Butterchicken er en af mine yndlings indiske retter. Den bedste jeg nogensinde har fået, er hos Abdul på restaurant Paprika i Nørregade i Odense.
Retten findes i uendelige variationer. Den jeg har lavet i dag, er lidt stærk, cremet og med rigtig smør, det hører sig altså til i en BUTTER-chicken. Jeg har ligeledes tilføjet cashewsmør, det giver en cremet og sød nøddeagtig smag til sovsen.
Det kræver lidt forberedelse at lave butterchicken, for kyllingestykkerne skal marinere nogle timer (og gerne natten over) for at trække smag inden sovsen laves.
Ingredienslisten kan måske godt afskrække nogen for at lave retten, men det kræver altså lidt forskellige krydderier, for at få den optimale og gode smag, så udelad ikke noget. Håber du vil kaste dig ud i det alligevel, så lover jeg stor velsmag til gengæld! God fornøjelse.
Butterchicken til 4 pers.:
4 store kyllingebrystfileter
Marinade:
2 dl. 9% creme fraiche
1 stykke ingefær på størrelse med en valnød
2 fed hvidløg
2 spsk. garam masala
1 spsk. gurkemeje
1 spsk. stødt spidskommen
1/2 tsk. cayenne peber
2 spsk. tomatpuré
1 spsk. salt
2 spsk. olivenolie
Sovs:
2 spsk. ghee eller jordnøddeolie
1 stort løg
1 stk. ingefær på størrelse med en valnød
2 fed hvidløg
1 dl. cashewnødder (opblødt i vand)
2 spsk. tomatpuré
2 spsk. garam masala
1 spsk. stødt spidskommen
1 spsk. stødt koriander
10 kardemommekapsler
1 laurbærblad
1/2 tsk. cayennepeber
1 ds. flåede tomater
4 spsk. piskefløde
40 g. koldt godt økologisk smør (ikke blandingsprodukt)
1 tsk. sukker
Topping:
Ristede cashewnødder - koriander
Tilbehør: basmatiris
Fremgangsmåde:
Bland alle ingredienserne til marinaden. Skær kyllingebrystfileterne i store tern og bland dem godt sammen med marinaden. Læg film over og lad kødet marinere i mindst 4 timer i køleskabet (eller gerne natten over.
Hæld kogende vand over cashewnødderne og lad dem stå på køkkenbordet til du skal bruge dem.
Når sovsen skal laves:
Blend afdryppede cashewnødder med ingefær og hvidløg til en glat masse.
Skær løget over i to havde og skær begge i skiver.
Varm ghee eller jordnøddeolie op i en gryde eller høj pande.
Tilsæt de tørre krydderier og brus dem godt op i olien. Tilsæt løgene og rør hele tiden, indtil de er klare. Nu hælder du kød og marinade ved og steger det godt igennem. Tilsæt cashewsmørret og svits det kort med. Tilsæt tomatpuré og svits igen kort inden de flåede tomater hældes på. Lad sovsen simre under låg i 10 min.
Tag låget af og tilsæt fløde.
Smag til med sukker og evt. mere cayennepeber alt efter hvor stærkt du ønsker det.
Det kolde smør skæres i små tern. Tag gryden fra varmen og rør smørret i. Server med ris og topping af ristede cashewnødder samt frisk koriander.
lørdag den 28. november 2020
Juleboller
Juleboller med æble & kanel 12 store:
85 g. godt øko. smør (ægte smør ikke blandingsprodukt)
5 dl. kærnemælk
25 g. øko. gær
1 tsk. salt
2 spsk. sukker
1 spsk. af følgende:
Kardemomme, vaniljesukker, stødt ingefær, kanel
250 g. æble (renset og skrællet vægt)
Ca. 900 g. fintsigtet speltmel (eller hvedemel)
140 g. mælkechokolade, groft hakket
Topping:
1 sammenpisket æg
50 g. mandelsplitter
2 spsk. groft rørsukker, blandet med 1 spsk. kanel
Fremgangsmåde;
Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Tilsæt kærnemælk og varm op til “lillefingervarmt”
Hæld den lune kærnemælk i en røreskål og smuldr gær heri.
Tilsæt revet æble, salt sukker og alle krydderierne.
Tilsæt gradvist melet. Måske skal du ikke bruge det hele. Dejen må gerne være til den klistrede side.
Ælt det godt på røremaskinen. Tilsæt chokoladen til sidst. Drys et tyndt lag mel over dejen og lad den hvile i 1/2 times tid under et klæde.
Del dejen i 12 portioner og fold hver enkelt til en bolle. Placer dem i en lille bradepande eller på bagepapir på en ovnbradepande og lad dem efterhæve et lunt sted i ca. 45 min.
Pensl. med sammenpisket æg og drys med hakkede mandler samt kanelsukker.
Bag ved 180 g. varmluft i ca. 20 min. eller indtil de er gyldne på toppen.
Nyd dem med lækkert koldt smør og måske en tynd skive marcipan.
onsdag den 11. november 2020
Tacosuppe
Tacosuppe til 4 pers.
350 g. hakket oksekød1 stort løg, finthakket
2-3 fed hvidløg, finthakket
1 rød snack-peber i små tern
1 brev taco krydderimix
1 brik/dåse hakkede tomater
1 brik/dåse sorte bønner
150 g. søde majskerner fra frost
7 dl. kyllingebouillon
2 spsk. creme fraiche (min. 18% ellers skiller den i suppen)
Salt, peber, sukker
Topping - vælg noget af dette (jeg gik all in)
Tortilla Chips evt. med sweet chili
Creme fraiche
Revet cheddar ost
Avocado
Snittede forårsløg
Bredbladet persille
Limesaft
Fremgangsmåde:
Svits oksekødet i lidt olivenolie. Når det er brunet godt, tilsættes løg og hvidløg. Så taco krydderimix, snack-peber samt hakkede tomater. Dernæst tilsættes kyllingebouillon og suppen simrer i 10 min. under låg.
Tilsæt majskerner og sorte bønner og lad simre uden låg i 5 min.
Rør 2 spsk. creme fraiche i og smag til med salt, peber og 1 lille tsk. sukker.
Server suppen med den topping du foretrækker.
mandag den 9. november 2020
And i rød karry
And i rød karry til 4 pers.;
fredag den 6. november 2020
Vaniljekranse sprøde og lækre
Jeg er først begyndt at spise småkager her inden for de sidste par år. I min barndom - og senere hen, sagde det mig absolut ingenting. Jeg har altid valgt en chokoladekage, gulerodskage, Banankage eller lign. Sidstnævnte er faktisk den kage som oftest bliver bagt i de danske hjem, vidste du det?
Vaniljekransene er da også mest til ære for min søn og mand, men de smager bare dejligt med mandelmel, som gør dem ekstra sprøde.
Opskriften er inspireret af Mette Blomsterbergs. Dog har jeg brugt hjemmelavet mandelmel, hvor skallen ikke smuttes af, så får man en lidt grovere mel og en lidt mørkere dej. Og så dobbelt så meget vanilje.
Dejen kan være lidt sej at sprøjte ud, så du har brug for en stærk sprøjtepose, enten en af stof og ellers dem i plast fra “Abena” (kan købes i Normal butikkerne) den holder.
1 dåsefuld vaniljekranse:
200 g. stuetempereret smør
1 vaniljestang
180 g. sukker
1 æg
75 g. mandler, blendet til “mel” (ikke smuttede)
250 g. mel
Fremgangsmåde:
Pisk det bløde smør med sukker og vaniljesukker. Tilsæt ægget og pisk det luftigt.
Blend mandlerne så fint du kan, uden at det bliver til mandelsmør. Vend det i dejen. Sigt melet i og rør det sammen.
Fyld dejen i en sprøjtepose, isat en stjernetylle str. 10 eller 11.
Sprøjt ringe ud på en bageplade med bagepapir på ca. 6 cm. i diameter.
Bag ved 200 g. i 10-12 min. eller indtil vaniljekransene er let gyldne.
Klassisk brownie - den bedste💕
Brownien her bagte jeg for et par uger siden. Det er en god klassisk brownie, med intens chokoladesmag og dejligt klæg i midten, som sådan en skal være.