mandag den 30. november 2020

Stegte sild i eddikelage


 

Jeg er vild med stegte marinerede sild, og laver du dine egne, får du en virkelig velsmagende sild, som er langt bedre end købevarianten fra supermarkedet. 

Det tager ikke lang tid at lave sådan en portion, så der er ingen undskyldning for ikke at lave dem selv. 

Sildene kan holde sig en uges tid på køl. Og jeg vil anbefale, at de som minimum når at trække smag et døgns tid før du serverer dem. 

Stegte marinerede sild, 6 stk. 

6 sildefileter (dobbelte) 
Dijonsennep
Salt & peber

Eddikelage: 
5 dl. eddike
1 dl. vand
180 g. sukker
5-6 små laurbærblade
15 sorte peberkorn
10 hele kryddernelliker
1 stort rødløg 
+ evt. strimler af appelsinskal samt 1 kanelstang 

Til panering: 2 dl. rugmel

Pynt: friske dildkviste. 

Fremgangsmåde: 
Klip rygfinnnen af sildene. Bred dem ud på et skærebræt med indersiden opad. Krydr dem godt med salt og friskkværnet peber. Smør den ene side med dijonsennep og fold den anden side over. 
Vend sildene i rugmel. 

Varm en pande godt op og smelt ca. 20 g. smør deri. 
Læg sildefileterne på panden og læg et grydelåg (som er mindre end panden) helt ned på sildene, for at give dem et let pres imens de steger, så de ikke åbner sig. Steg 3 min. og vend dem og læg igen låget på dem, imens de steger færdig i ca. 3 min. mere. 
Læg dem i et højt fad eller lign. 

Kog eddikelagen op, til sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen. Læg skiver af rødløg i den varme lage og lad dem trække i 5 min. Hæld lagen over sildene. Afkøl let og sæt dem på køl. 
Holdbarhed ca. 7 dage i køleskab. 


søndag den 29. november 2020

Butterchicken🧡 (Murkh Makhani)

 

Vi har været på en lang gåtur ved Lillebælt i dag, med glögg medbragt i thermokanden og honningkagesnitter. Vi var godt kolde efter turen, så det var dejlig belejligt, at komme hjem til en forberedt butterchicken, at varme sig på. 

Butterchicken er en af mine yndlings indiske retter. Den bedste jeg nogensinde har fået, er hos Abdul på restaurant Paprika i Nørregade i Odense. 

Retten findes i uendelige variationer. Den jeg har lavet i dag, er lidt stærk, cremet og med rigtig smør, det hører sig altså til i en BUTTER-chicken. Jeg har ligeledes tilføjet cashewsmør, det giver en cremet og sød nøddeagtig smag til sovsen. 

Det kræver lidt forberedelse at lave butterchicken, for kyllingestykkerne skal marinere nogle timer (og gerne natten over) for at trække smag inden sovsen laves. 

Ingredienslisten kan måske godt afskrække nogen for at lave retten, men det kræver altså lidt forskellige krydderier, for at få den optimale og gode smag, så udelad ikke noget. Håber du vil kaste dig ud i det alligevel, så lover jeg stor velsmag til gengæld! God fornøjelse. 

Butterchicken til 4 pers.: 

4 store kyllingebrystfileter

Marinade:

2 dl. 9% creme fraiche

1 stykke ingefær på størrelse med en valnød

2 fed hvidløg

2 spsk. garam masala 

1 spsk. gurkemeje

1 spsk. stødt spidskommen

1/2 tsk. cayenne peber 

2 spsk. tomatpuré

1 spsk. salt 

2 spsk. olivenolie

Sovs:

2 spsk. ghee eller jordnøddeolie 

1 stort løg

1 stk. ingefær på størrelse med en valnød

2 fed hvidløg

1 dl. cashewnødder (opblødt i vand)

2 spsk. tomatpuré 

2 spsk. garam masala

1 spsk. stødt spidskommen

1 spsk. stødt koriander

10 kardemommekapsler

1 laurbærblad 

1/2 tsk. cayennepeber 

1 ds. flåede tomater 

4 spsk. piskefløde

40 g. koldt godt økologisk smør (ikke blandingsprodukt) 

1 tsk. sukker

Topping: 

Ristede cashewnødder - koriander

Tilbehør: basmatiris 

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne til marinaden. Skær kyllingebrystfileterne i store tern og bland dem godt sammen med marinaden. Læg film over og lad kødet marinere i mindst 4 timer i køleskabet (eller gerne natten over. 

Hæld kogende vand over cashewnødderne og lad dem stå på køkkenbordet til du skal bruge dem. 

Når sovsen skal laves: 

Blend afdryppede cashewnødder med ingefær og hvidløg til en glat masse. 

Skær løget over i to havde og skær begge i skiver. 

Varm ghee eller jordnøddeolie op i en gryde eller høj pande.

Tilsæt de tørre krydderier og brus dem godt op i olien. Tilsæt løgene og rør hele tiden, indtil de er klare. Nu hælder du kød og marinade ved og steger det godt igennem. Tilsæt cashewsmørret og svits det kort med. Tilsæt tomatpuré og svits igen kort inden de flåede tomater hældes på. Lad sovsen simre under låg i 10 min.

Tag låget af og tilsæt fløde.

Smag til med sukker og evt. mere cayennepeber alt efter hvor stærkt du ønsker det. 

Det kolde smør skæres i små tern. Tag gryden fra varmen og rør smørret i. Server med ris og topping af ristede cashewnødder samt frisk koriander. 


lørdag den 28. november 2020

Juleboller

 



Jeg har set juleboller overalt på Instagram de seneste dage, så i dag blev jeg simpelthen nødt til, at lave en portion selv. 

Bollerne kan brydes og spises som de er, eller flækkes og smøres med smør. 


Juleboller med æble & kanel 12 store:

85 g. godt øko. smør (ægte smør ikke blandingsprodukt)

5 dl. kærnemælk 

25 g. øko. gær

1 tsk. salt

2 spsk. sukker

1 spsk. af følgende:

Kardemomme, vaniljesukker, stødt ingefær, kanel

250 g. æble (renset og skrællet vægt) 

Ca. 900 g. fintsigtet speltmel (eller hvedemel) 

140 g. mælkechokolade, groft hakket 

Topping:

1 sammenpisket æg 

50 g. mandelsplitter

2 spsk. groft rørsukker, blandet med 1 spsk. kanel

Fremgangsmåde;

Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Tilsæt kærnemælk og varm op til “lillefingervarmt” 

Hæld den lune kærnemælk i en røreskål og smuldr gær heri. 

Tilsæt revet æble, salt sukker og alle krydderierne. 

Tilsæt gradvist melet. Måske skal du ikke bruge det hele. Dejen må gerne være til den klistrede side. 

Ælt det godt på røremaskinen. Tilsæt chokoladen til sidst. Drys et tyndt lag mel over dejen og lad den hvile i 1/2 times tid under et klæde. 

Del dejen i 12 portioner og fold hver enkelt til en bolle. Placer dem i en lille bradepande eller på bagepapir på en ovnbradepande og lad dem efterhæve et lunt sted i ca. 45 min. 

Pensl. med sammenpisket æg og drys med hakkede mandler samt kanelsukker. 

Bag ved 180 g. varmluft i ca. 20 min. eller indtil de er gyldne på toppen. 

Nyd dem med lækkert koldt smør og måske en tynd skive marcipan. 



onsdag den 11. november 2020

Tacosuppe

 


Lækker varmende og lidt spicy tacosuppe til kolde efterårsdage. Suppen er hurtig at lave og mætter godt. Hvis du ønsker suppen vegetarisk, kan du udskifte oksekødet med en dåse røde kidneybønner. 


Tacosuppe til 4 pers. 

350 g. hakket oksekød 
1 stort løg, finthakket 
2-3 fed hvidløg, finthakket
1 rød snack-peber i små tern
1 brev taco krydderimix 
1 brik/dåse hakkede tomater
1 brik/dåse sorte bønner 
150 g. søde majskerner fra frost
7 dl. kyllingebouillon 
2 spsk. creme fraiche (min. 18% ellers skiller den i suppen)
Salt, peber, sukker

Topping - vælg noget af dette (jeg gik all in) 
Tortilla Chips evt. med sweet chili
Creme fraiche
Revet cheddar ost
Avocado 
Snittede forårsløg
Bredbladet persille
Limesaft

Fremgangsmåde: 
Svits oksekødet i lidt olivenolie. Når det er brunet godt, tilsættes løg og hvidløg. Så taco krydderimix, snack-peber samt hakkede tomater. Dernæst tilsættes kyllingebouillon og suppen simrer i 10 min. under låg. 
Tilsæt majskerner og sorte bønner og lad simre uden låg i 5 min. 
Rør 2 spsk. creme fraiche i og smag til med salt, peber og 1 lille tsk. sukker. 

Server suppen med den topping du foretrækker. 



mandag den 9. november 2020

And i rød karry

 

Vi har fået denne freestylede thai-ret til aften. Min mand synes den var så god, at den fortjener en plads på bloggen, så hermed gjort. 
Retten kræver lige et besøg hos en asiatisk købmand, men du kan evt. købe den røde karrypasta på glas og undgå den arbejdsgang. Personligt synes jeg dog, at den færdige variant smager afskyeligt, så jeg laver det altid selv. 

And i rød karry til 4 pers.;

Rød karrypasta: 
1 rød chili
1 stykke ingefær på str. med en valnød
1 forårsløg
2 fed hvidløg 
2 spsk. neutral olie
Saft fra 1 lime
2 tsk. rørsukker 
1 stilk citrongræs 
6 kaffir-limeblade (fra frost - de har mere smag end de tørrede)
1/2 tsk. stødt koriander
1/2 tsk. stødt spidskommen
1/2 tsk. salt

3 andebrystfileter
8 små grønne thai-auberginer, i kvarte 
1 bundt forårsløg, i tynde skrå snit 
2 store gulerødder, i skrå snit
1/2 ananas, befriet for stok og i store tern
2 fed hvidløg, finthakket
1 dåse kokosmælk (ikke light)
Limesaft

Topping;
Peanuts
Thaibasilikum
Forårsløg
Chili
Limebåde
1/2 pk. risnudler

Fremgangsmåde; 
Alle ingredienser til karrypastaen blendes til en grødet konsistens. 

Andebrystfileterne ridses let på skindet i et kvadratisk mønster og krydres med salt. 
Steg den på skindsiden på en meget varm pande, til de er sprøde. Vend dem og steg videre i ca. 8 min. ved medium varme. Læg dem på et skærebræt imens du tilbereder resten. 

Hæld lidt olie på en sauterepande og svits karrypastaen deri. Tilsæt aubergine, gulerødder, forårsløg og ananas og rist det med i 5 minutter. Tilsæt krydderier, sukker og kokosmælk. 
Lad det simre i 10 min. og smag til med salt, limesaft og evt. mere sukker. 

Tilbered risnudlerne efter pakkens anvisning. 

Skær andenrysterne i skiver. 
Fordel kokos-saucen i 4 dybe tallerkener og top med skiver af and, risnudler, peanuts, osv. 

fredag den 6. november 2020

Vaniljekranse sprøde og lækre

 

Jeg er først begyndt at spise småkager her inden for de sidste par år. I min barndom - og senere hen, sagde det mig absolut ingenting. Jeg har altid valgt en chokoladekage, gulerodskage, Banankage eller lign. Sidstnævnte er faktisk den kage som oftest bliver bagt i de danske hjem, vidste du det? 

Vaniljekransene er da også mest til ære for min søn og mand, men de smager bare dejligt med mandelmel, som gør dem ekstra sprøde. 

Opskriften er inspireret af Mette Blomsterbergs. Dog har jeg brugt hjemmelavet mandelmel, hvor skallen ikke smuttes af, så får man en lidt grovere mel og en lidt mørkere dej. Og så dobbelt så meget vanilje. 

Dejen kan være lidt sej at sprøjte ud, så du har brug for en stærk sprøjtepose, enten en af stof og ellers dem i plast fra “Abena” (kan købes i Normal butikkerne) den holder. 

1 dåsefuld vaniljekranse: 

200 g. stuetempereret smør

1 vaniljestang

180 g. sukker

1 æg

75 g. mandler, blendet til “mel” (ikke smuttede)

250 g. mel

Fremgangsmåde:

Pisk det bløde smør med sukker og vaniljesukker. Tilsæt ægget og pisk det luftigt. 

Blend mandlerne så fint du kan, uden at det bliver til mandelsmør. Vend det i dejen. Sigt melet i og rør det sammen. 

Fyld dejen i en sprøjtepose, isat en stjernetylle str. 10 eller 11. 

Sprøjt ringe ud på en bageplade med bagepapir på ca. 6 cm. i diameter. 

Bag ved 200 g. i 10-12 min. eller indtil vaniljekransene er let gyldne. 



Klassisk brownie - den bedste💕

 

Brownien her bagte jeg for et par uger siden. Det er en god klassisk brownie, med intens chokoladesmag og dejligt klæg i midten, som sådan en skal være. 


Intens klassisk brownie 

100 g. godt øko. smør
100 g. mørk chokolade 
2 æg
150 g. sukker
50 g. farin
4 g. salt
5 spsk. kakao
85 g. mel
Evt. 75 g. hakkede valnøddekerner 

Fremgangsmåde: 
Smelt smørret for svag varme i en lille gryde. Tag gryden fra varmen og rør den hankede chokolade i. Lad blandingen afkøle lidt. 
Pisk æggene og de to slags sukker luftigt. 
Tilsæt salt og sigt kakao og mel i. Vend chokoladeblandingen i. Tilsæt grofthakkede valnødder. 
Bag brownien i en springform på 24-26 cm. i diameter, ved 175 grader i plus- minus 20 min. Kagen skal være blød, men ikke blævrende i midten. Den skal virke ubagt, den “sætter sig” når den er afkølet.