Jeg har først lært at lave gode frikadeller inden for de seneste år.
Velkommen til mit køkken, her finder du en samling af mine yndlingsopskrifter. Mad er min store passion. Jeg elsker at være kreativ i køkkenet, her lader jeg op, imens nye retter opstår. Jeg inspireres af menukort, på rejser og hvor jeg ellers nyder mine måltider. Jeg prioriterer økologi og dyrevelfærd. Kig med og lad Dig inspirere. Tilmeld Dig gerne min facebookside "Evas Køkken" og få opdateringer v/nye indlæg
fredag den 26. maj 2023
Slagterfrikadeller
lørdag den 20. maj 2023
Daal Makhani
Daal findes i virkelig mange afskygninger.
Denne Daal er en populær restaurant-ret som simrer længe i bl.a. en god mængde smør, som butterchicken, hvilket selvsagt giver en sauce som er fyldig og rig på smag. Makhani betyder smørfed, men retten er ikke fed i den forstand, at smørret flyder på overfladen, det er en silkeblød sauce, som er perfekt afstemt synes jeg.
Inspiration til retten har jeg fundet i denne Opskrift
Daal Makhani til 4 pers.:
60 g. tørrede kidneybønner (eller 2,5 dl. kogte kidneybønner fra dåse)
165 g. belugalinser
40 g. øko. smør (ægte smør, ikke blandingsprodukt)
1 mellemstort løg, finthakket
4 fed hvidløg, fintrevet
1 stykke ingefær på str. med 1 valnød, fintrevet
75 g. koncentreret tomatpuré
1 spsk. garam masala
1 lille tsk. røget paprika
1/2 tsk. chiliflager
1 tsk. sukker
6 dl. vand
1/2 dl. piskefløde
Salt & peber
Tilbehør:
Ris
Røgede mandler - frisk koriander - søde tomater - creme fraiche
Fremgangsmåde:
Kidneybønnerne udblødes i koldt vand natten over. Vandet kasseres og de koges i nyt friskt, saltet vand i 1 time. Vandet hældes fra og de sættes til side.
Smørret smeltes i en gryde og løg, hvidløg og ingefær blankes ved middel varme i 7-8 minutter, eller indtil løget får lidt brune kanter.
Tomatpuré og belugalinser tilsættes og svitses med et par minutter. Krydderier og sukker tilsættes og vandet hældes ved. Lad det simre stille under låg i en times tid
Tilsæt kidneybønner og fløde og smag til med salt & peber.
Server i skåle med ris og topping.
tirsdag den 16. maj 2023
Kogning af nye kartofler
Nye danske kartofler, er der noget bedre?
De her er fra Helnæs. De bedste kartofler, simpelthen, som jeg glæder mig til hvert forår. De er søde og faste og svagt orange indeni. Hvis du er i nærheden af Helnæs, bør du hente en pose kartofler.
Kartofler skal koges præcist for at få den bedste smag/konsistens. Koger du dem for længe, bliver de vandede og smagsløse.
Kogning af nye kartofler:
Vask kartoflerne og skrab dem med en lille kniv.
Læg dem i en gryde og hæld vand på, så det netop dækker. Tilføj salt til vandet, ikke for lidt, men heller ikke for meget. Gerne himalayasalt, som jeg bruger til alt.
Kog kartoflerne i 8 minutter. Sluk for varmen og lad kartoflerne hvile 4 minutter ekstra med låg på.
Så er de kogt perfekt. Dette er kogetiden for kartofler som er små og op til valnøddestørrelse, er kartoflerne større, koger du dem et par minutter længere.
Lav dig så en god kartoffelmad, Mmmmmmm!
fredag den 5. maj 2023
Gry’s lagkage
I dag fejrer vi Gry’s konfirmation.
Hun har kreeret en fin lagkage, og spurgte om den var god nok, til at komme på bloggen. Selvfølgelig er den det, så i dag gæsteblogger Gry🥰
Lagkagen består af:
3 lyse lagkagebunde
Flødeskum
Vaniljecreme
Banan
Chokoladeglasur
Bær
Krymmel.
STORT tillykke med din konfirmation Gry🇩🇰♥️
torsdag den 4. maj 2023
Majstortillas med kylling🍗 & ost🧀
Lækre majstortillas med fyld af kylling og ost. Dejlig hurtig fingermad.
Majstortillas til 4 pers.:
Pasta i flødesovs med laks
Lækker nem pastaret, ikke mere at sige om det.
Pasta i flødesauce med laks Til 4 pers.:
400 g. frisk fettuccine
3 laksesteaks
1/2 l. Madlavningsfløde
2 dl. piskefløde
2 bananskalotteløg
2 fed hvidløg
1 spsk. smør + 1 spsk. olivenolie
1 dl. hvidvin
2 håndfulde friskrevet parmesanost.
Salt & peber
Tilbehør: frisk citron og friskrevet parmesan.
Fremgangsmåde:
Kog pastaen al’ dente og hæld den i en sigte og overbrus med koldt vand. Stil til side.
Bananskalotteløg og hvidløg hakkes fint.
Olie og smør smeltes i en gryde og løg/hvidløg blankes. Tilsæt hvidvin og lad det reducere næsten helt væk.
Hæld begge slags fløde på, samt den kogte pasta. Varm igennem og smag til med salt og peber.
Laksen befries for skind og skæres i tern på 2x2 cm. Vend lakseternene forsigtigt i den varme pasta og varm det i 1 minut, ikke længere!
Tag gryden fra varmen og anret i 4 dybe tallerkener. Drys mere frisk parmesan over, samt friskpresset citron.. Nyd med det samme!
tirsdag den 2. maj 2023
Stegte padronpebre
Stegte padronpebre er lækre som snack eller tilbehør til aftensmaden.
Stegte padronpebre:
mandag den 1. maj 2023
Rabarberkage med marcipan & crumble - den bedste!
Jeg har lige bagt min til dato bedste Rabarberkage. Moist, marcipanagtig, sprød og knasende på toppen. Uh den uimodståelig.
Rabarberkage med marcipan & crumble, til 8 pers.:
Fyld:
325 g. rabarber
60 g. sukker
1 spsk. kanel
1 spsk. smør
Dej:
2 æg
100 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
125 g. marcipan
125 g. godt øko. smør, stuetempereret
30 g. mandelmel (fint blendede mandler)
70 g. mel
1 nip salt
Crumble;
60 g. mel
40 g. koldt smør
35 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
40 g. grofthakkede mandler
Et lille nip fint salt
Tilbehør: 38% cremefraiche, smagt til med flormelis & vaniljesukker.
Rabarberne skæres i 1 cm. skiver og vendes med sukker og kanel. Smørret smeltes på en rummelig pande. Rabarbersrykkerne steges indtil sukkeret er smeltet og ligger som en sirup omkring dem. Tag panden fra varmen og stil dem til side.
Til dejen blandes smør, sukker, revet marcipan, vaniljesukker, salt, mandelmel og æg i en skål og piskes sammen. Vend hvedemelet i med en dejskraber.
Vend forsigtigt rabarbersrykkerne i dejen og fordel den i en bradepande på ca. 24 x 20 cm. eller en rund springform ca. 23 cm. i diameter.
Ingredienserne til crumble smuldres sammen (minus mandlerne) crumblen drysses ud over dejen og de grofthakkede mandler drysses øverst.
Bag kagen i 35-40 min. ved 175 grader varmluft.
Nyd den lun med 38% cremefraiche, smagt til med flormelis & vaniljesukker.