torsdag den 23. december 2021

Årets julecocktail 2021

 


Jeg har eksperimenteret med forskellige varianter af julecocktails gennem den seneste måned og nu er jeg endelig kommet frem til en (for os) perfekt drink. 

Den smager af jul og hvis du selv vil prøve den, så skynd dig at smide julekrydderier i en whisky, så de kan nå at trække smag de næste dage. Mest optimalt er, at de trækker i en måneds tid eller gerne længere. 

Årets julecocktail 2021 til 2 pers.:

Først tager du en flaske whisky (det behøver ikke være en kostbar flaske) og smider 10 kryddernelliker, en kanelstang, revet appelsinskal fra en godt vasket øko appelsin - brug din kartoffelskræller og undgå at få for meget af det bitre hvide med, samt 6 kardemommekapsler. Lad det trække i mindst et par dage og gerne i en måned eller mere. 

4 cl. af din julekrydrede whisky

4 cl. Cointreau

6 cl. vaniljesirup

6 cl. friskpresset lime

1 frisk æggehvide

Pynt: tørret appelsin / en lille rosmarindusk, drysset med flormelis

Til glassenes kant: 2 spsk. hvidt sukker blandet med 2 spsk. vaniljesukker. 

Isterninger

Fremgangsmåde:

Hæld whisky, cointreau, vaniljesirup, lime og æggehvide i en shaker sammen med 6 isterninger. 

Ryst kraftigt i 15 sekunder..

Tryk glassenes kant ned på et stykke vådt køkkenrulle og derefter over i sukkeret blandet med vaniljesukker, så kanten bliver sukker-dekoreret (det glemte jeg så at gøre, derfor ingen sukkerkant på foto😬)

Læg en enkelt isterning i hver champagneskål. Sigt drinksene halvt fordelt i hvert glas, uden at isen du har shaket med, følger med. 

Pynt med en skive tørret (eller frisk) appelsin og en lille dusk frisk rosmarin, drysset med flormelis (sne)



mandag den 20. december 2021

Banh Mi Sandwiches med grillet svinekød



Den asiatiske Banh Mi Sandwich er helt klart vores yndlingssandwich herhjemme for tiden. 

Jeg smagte sandwichen for første gang for snart 5 år siden, hvor søde Hanh som er indehaver af Banh Mi Saigon i Søndergade, forærede mig en. 
Jeg vidste ikke hvad jeg skulle forvente af sådan en sandwich, så jeg var virkelig overrasket og helt blown away. 
Den smager helt specielt pga. fivespice krydderiet i det karamelliserede svinekød og smager helt anderledes end andre sandwiches man kender. 

Nu har vi med tiden eksperimenteret lidt, med både stegeflæsk og svinemørbrad og er enige om, at den fedtfattige mørbrad nok er det vi synes bedst om, i hvert fald når vi laver sandwichen selv herhjemme. 

Krydderierne kan købes hos asiatiske købmænd, og gider du ikke gøre den ulejlighed, så lad være at lave denne sandwich, for krydderierne er grundstenene i den gode originale smag. 

Men køb ingredienserne og lav den, bare lav den, be be!

Banh Mi Sandwiches til 4 pers.;
2 svinemørbrad, afpudset
Marinade til kød:
3 spsk. ketchup
3 spsk. sød hoisinsauce
1 spsk. sesamolie
1 tsk. sukker
1 fed presset hvidløg
1 spsk. fivespice krydderi (se foto nedenfor)
1 spsk. seasoning pork (se foto nedenfor)
2 spsk. soya
Friskkværnet peber

4 mellemstore gulerødder
1 dl. eddike
1 dl. vand
1,5 dl. sukker
Friskkværnet peber

Spicy Mayo:
2 dl. Hellmanns Mayo
3 spsk. sød hoisinsauce 
1 tsk. sriracha sauce
1 forårsløg, finthakket

1 agurk i skrå skiver
1 bundt koriander
Frisk chili - rød eller grøn 

4 hvide flütes (evt. de billige vakuumpakkede fra Netto)


Maggi seasoning. 

Seasoning for pork

Fivespice krydderi

Sød hoisinsauce


Fremgangsmåde:
Skær de afpudsede mørbrad i skiver på 1/2 cm. 
Rør marinaden til kødet sammen og læg kødet i en frysepose og hæld marinaden ved. Massér kødet godt i marinaden og lad det trække på køl i mindst et par timer eller gerne natten over. 

Skær gulerødderne i julienne. Kog eddike, vand, sukker og peber op og hæld det over gulerødderne. Lad dem marinere på køkkenbordet imens resten klargøres.

Rør mayonnaisen sammen med hoisinsauce, sriracha og forårsløg.  

Grill kødet på en grillpande eller steg det på en alm. pande. Det skal kun have ca. 1 minut på hver side. Hold det varmt imens du steger resten af kødet.  

Bag flütsene efter pakkens anvisning.  

Skær flütsene halvt igennem og tag noget af indmaden ud. Flûtsene skal kun fungere som en sprød skal om kødet. 

Strint flütsene med maggi seasoning og smør med spicymayo. Læg et lag sukkersyltede gulerødder i bunden, så det grillede svinekød og til sidst agurk og koriander. 

Nyd din sandwich med det samme🤍

fredag den 17. december 2021

Guldcigarer med brændte mandler

 

Forleden lagde Tobias Hamann et billede op af nogle lignende chokolader, dog uden opskrift, og det gav mig lyst til prøve at lave dem selv. 

Det kræver et digitalt sukker-termometer hvis du skal kaste dig ud i at lave dem, da chokoladen skal tempereres, ellers vil den ikke slippe formene og ej heller blive flot blank. 

Det er ikke særlig svært at temperere, det skal bare lige prøves, så ved man hvad man har med at gøre.

Der skal ligeledes bruges kageplast, det kan købes i større supermarkeder bl.a. i Super Brugsen, har jeg set. 

De smager virkelig godt og er ganske svære at holde fingrene fra!

Guldcigarer ca. 10-12 stk. 

2,5 dl. Mandelsplitter

1/2 dl. sukker

1 dl. vand

200 + 40 g. lys guldbarre fra Toms 

Revet skal fra en øko. appelsin 

Spiseligt guldstøv, evt. fra Mill & Mortar

Fremgangsmåde:

Start med at lave rørene af kageplast. Klip passende stykker af plast-rullen og form som rør, som fæstnes med tape. Stil rørene på en bageplade med bagepapir. 

Kog sukker og vand op, til en tynd sirup. Det tager kun 2 min. Tag gryden fra varmen og rør mandelsplitterne i den varme sirup. Lad dem trække der imens ovnen varmes op til 200 g. (Alm. ovnvarme) 

Sigt siruppen fra mandlerne og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. 

Bag dem i 7-8 min. eller ind til de er let gyldne. Hold øje med dem, ovne varmer forskelligt. 

De 200 g. af chokoladen hakkes groft og lægges i en plastskål/beholder, som kan gå i microovnen. Vigtigt at den er af plast, da porcelæn bliver varmt og vil påvirke temperereringen. 

De resterende 40 g. chokolade hakkes meget fint (dette gøres nemmest med en savtakket kniv) gem denne portion chokolade til at pode den smeltede chokolade med - forklaring følger. 

De 200 g. chokolade smeltes langsomt i microovnen i intervaller af 10 sekunder. Rør i chokoladen hver gang du tager den ud af ovnen. Mål chokoladens temperatur hver gang du tager den ud. Når temperaturen er 45 grader er du klar til at pode den. 

Rør nu den finthakkede chokolade i den smeltede chokolade. Rør rundt til chokoladen er helt smeltet og massen er homogen. Tag temperaturen igen, du skal ramme 27/28 grader. Når chokoladen rammer det punkt, sætter du den i microovnen igen - denne gang kun i intervaller af 5 sekunder, til chokoladen rammer 30 grader, så er den tempereret færdig og er klar til brug. 

Du skal med det samme røre mandelsplitterne i chokoladen sammen med den fintrevne appelsinskal. 

Fyld chokolademassen i dine rør. Det gøres nemmest med en lidt spids thé-ske og du kan presse lidt efter med en kødnål eller strikkepind. Du skal arbejde lidt hurtigt, da chokoladen hurtigt størkner. Her er det smart at være 2 om det. 

Lad chokoladerne tørre helt, før du forsigtigt befrier dem fra plasten. 

Pensl dem med fint spiseligt guldstøv. 

Opbevar chokoladerne køligt, dog ikke i køleskab, der har chokolade ikke noget at gøre. 




søndag den 12. december 2021

Langtidsstegt Ribbensteg

 


Er Du til kamsteg eller ribbensteg?

Jeg sværger til ribbensteg, da den er mest saftig. Find en mager udskæring og langtidssteg den, så smelter meget af fedtet væk under tilberedningen og Du får det saftigste kød. 

Køb kød af god kvalitet, både for smagens skyld og for dyrevelfærd. En glad og fri gris smager virkelig så meget bedre end en konventionel. 

Opskrift:

1 mager ribbensteg 

Salt og peber

Fløde, ribsgelé, kulør, maizena. 

Fremgangsmåde: 

Tjek om sværene er skåret helt igennem. Ellers skær dem igennem.

Læg stegen i en ovnbradepande med sværen nedad. Hæld kogende vand ved, til det står halvt op om stegen. Salt stegen på undersiden. 

Sæt stegen i en 110 grader varm ovn.

Giv stegen en time i ovnen. 

Tag den ud og salt den godt imellem sværene. Sæt et stegetermometer i, så nålen er i midten af stegen. Sæt den tilbage i ovnen (stadig ved de 110 grader) 

Når temperaturen er på 65 grader, tager du stegen ud og skruer ovnen op på 250 grader. Imens hældes fonden fra, i en lille gryde. 

Stegen stilles nu på en rist tilbage i ovnen v. 250 grader. Og steger videre til sværen er sprød. Stegen er færdig med en centrumstemperatur på ca. 80 grader.

Fjern fedtet som ligger i overfladen af fonden med en ske. 

Kog fonden lidt ind og tilsæt lidt fløde. Smag til med ribsgelé, og evt. mere salt og peber. Tilsæt kulør og jævn den lidt med maizena rørt op med vand. 


onsdag den 1. december 2021

Gl. dags Ølkage med appelsinsmør

 

Gammeldags ølkage minder lidt om honningkage og smager rigtig dejligt at jul, selvom jeg synes den hører den kolde tid til og ikke kun juletiden. 
Kagen er en gammel sønderjysk kage. 

1 ølkage i rugbrødsform:

400 g. mørkt muscovadosukker
3 dl. øl evt. Albani 1859 (eller porter / mørkt hvidtøl)
1/2 dl. kærnemælk 
1 tsk. kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødte nelliker
1 tsk. natron
Appelsinskal fra en øko. appelsin
1/2 tsk. fint salt
500 g. mel

Appelsinsmør:
80 g. godt økologisk smør (ikke blandingsprodukt) 
Revet skal fra en øko. appelsin, som er godt vasket.
2 spsk. appelsinsaft fra samme appelsin

Fremgangsmåde:
Hæld øl og kærnemælk i en skål. 
Tilsæt sukker & krydderier. 
Vask appelsinen godt i neutral sæbe eller opvaskemiddel og skyl den godt og tør den. Riv skallen fint og tilsæt det til skålen. Rør til sidst mel i.

Hæld dejen i en smurt rugbrødsform på ca. 27 x 13 cm. 
Bag kagen midt i en 175 grader varm ovn i ca. 55 min. Mærk om kagen er fast i midten, så er den færdig. 

Rør appelsinsmørret sammen.

Lad kagen køle helt af og server den i skiver med appelsinsmør på.