søndag den 30. juli 2023

Grillede grønne chilipebre med friskost & bacon

 Min gode veninde Trine’s datter, Liva, er lige kommet hjem fra et års ophold i USA. 

Da vi besøgte dem i sidste uge, havde Trine & Liva lavet disse lækre grillede chilipebre, som de havde fået til en grillfest hos Livas værtsfamilie i South Carolina. 

De smagte SÅ godt. Vi fik dem som snack til en gin og tonic, men de kan sagtens indgå i en grillbuffet. 

Jeg lavede dem som tilbehør til kartoffelpizza forleden, sammen med Straccietella ost

De store forholdsvis milde grønne chilier, (som er 20-30 cm. lange) kan købes hos etniske købmænd. Jeg fandt mine i Mango Bazaren på Middelfartvej i Bolbro, Odense. Og supplerede op med flere fra Mellemøstmarked, Østergade 32 i Assens. 

Grillede grønne chilier med friskost & bacon:

Store grønne chilier (beregn ca. 2 pr. person) 
1 friskost fra ko eller ged (LIDL har en billig fra ko) 
Bacon i skiver. 1-2 skiver pr. chili (afhænger af størrelse på chili) 
Tandstikkere i træ

Fremgangsmåde:
Chilierne vaskes godt. Skær en rille fra top til bund, men ikke gennemgående. Fjern forsigtigt kerner og membraner. 
Fyld friskost ind i chilien og omvikl med bacon, som fæstnes med en tandstik i den tynde ende. 


Grill dem på havegrillen til de bliver godt sprøde og mørke. 
Nyd dem med det samme og husk dine gæster på, at tandstikkerne skal fjernes. 

lørdag den 22. juli 2023

Fatteh


Siden jeg smagte den arabiske ret Fatteh første gang (og 2. gang) har jeg tænkt på den. Nu fik jeg omsider aflagt bazaren Mango, på Middelfartvej et besøg, og fik købt ind til at lave det.  

Åh det smager ligeså skønt som jeg husker det, da jeg smagte det i Thrigehallernes madmarked, som desværre er lukket for 3 måneder siden, øv. 

I Libanon & Syrien  er det faktisk en morgenmadsret, men det synes jeg er lige heftigt nok, med hvidløg, spidskommen & tahin i store mængder. Vi har fået det til aften med fladbrød og det var perfekt og mættede overraskende meget. 

Retten skal serveres straks når den er lavet, så det friterede brød stadig er sprødt. Du kan også vælge, at tørre brødet i ovnen, i steder for at fritere det, men jeg vil anbefale fritering, da det både giver smag og sprødhed, som ikke kan opnås i ovnen. 

Retten egner sig også godt som en snack-ret til et glas vin. Så er der nok til 6-8 pers.

Fatteh til 4 pers.: 

2 arabiske fladbrød (fra etniske købmænd)

Rapsolie eller friteringsolie

350 kogte kikærter (fås i brik fra Änglamark)

400 g. græsk yoghurt 10%

30 g. tahin 

1 tsk. sirup

1 tsk. spidskommen 

2 fed hvidløg, knust

Saft fra 1 citron

Salt

25 g. smør (godt øko smør, ikke blandingsprodukt)

40 g. mandelsplitter 

1 dusk bredbladet persille

1 håndfuld granatæblekerner 

2 spsk. sumak (kan udelades) 

Tilbehør: 4 fladbrød 

Fremgangsmåde:

Klip brødet i tern på ca. 2x2 cm. 

Varm olien op i en gryde. Friter brødet til det er let gyldent. Pas på, det går stærkt. Tag brødet op med en hulske og læg det over på køkkenrulle. Fortsæt til alt brødet er friteret. 

Yoghurten røres med tahin, spidskommen, presset hvidløg, sirup, citronsaft og salt. 

Granatæblekernerne bankes ud af granatæblet. 

Kikærterne drænes for vand og hældes i en lulle gryde. Tilsæt vand så det netop dækker og varm dem op, til de er gennemvarmet. 

Det friterede brød anrettes på et fad. Kikærterne hældes i en sigte, og derefter fordeles de over det sprøde brød. 

Yoghurtcremen fordeles ovenpå kikærter og brød. 

Smørret smeltes på en pande og mandelsplitterne ristes gyldne. Blandingen hældes straks over retten, gerne så smørret syder på toppen af yoghurten. 

Drys med granatæblekerner, sumak og persille. 

Nyd med de samme. Du samler retten op med fladbrød.





søndag den 16. juli 2023

Iskaffe med vaniljeis🤎

 

Vi er netop hjemvendt fra dejlige Ærø, hvor vi fik den bedste Iskaffe, med vaniljeis. Den måtte simpelthen rekonstrueres. 

Gå ikke på kompromis med kvaliteten af ingredienser. God is er vigtigt for en god smag. 

Iskaffe til 1 pers.:

Flydende karamelsauce 

4 isterninger

2 kugler god vaniljeis, evt. fra ‘Hansens Is’

1,5 dl. sødmælk  

1 dobbelt espressoshot (svarende til 1 dl. stærk kaffe)

2 spsk. vaniljesirup 

Topping: lidt flødeskum og chokolade og karamelsauce til pynt. 

Fremgangsmåde:

Glasset dekoreres med flydende karamelsauce indvendigt, på sider og i bunden. Læg isterninger i og de 2 kugler vaniljeis. Hæld den kolde mælk på sammen med vaniljesirup. 

Hæld kaffen på og top med flødeskum, chokoladespåner og flydende karamel. Nyd!



Frosne yoghurtsnacks med blåbær

 

Små semisunde hapsere som kan fyldes med lige det man ønsker, banan, jordbær, mango osv. 

Frosne Yoghurtsnacks 6 stk.:

90 g. blåbær

80 g. Græsk yoghurt 10% (vaniljeskyr kan også bruges)

15 g. agavesirup (eller alm. sirup)

1 spsk. vaniljesukker 

150 g. chokolade til overtræk 

Fremgangsmåde:

Bærrene skylles og duppes tørre på køkkenrulle.

Yoghurt røres med sirup og vaniljesukker. Bærrene røres forsigtigt rundt i yoghurten. 

Sæt klatter af 1 spsk. på bagepapir og frys i minimum 4 timer. 


Smelt chokoladen over vandbad eller i chokoladesmelter. 

Tag yoghurthapserne ud af fryseren. Dyp dem i chokoladen og sæt dem på bagepapir. Nyd dem med det samme, eller frys dem ned, til senere. 


mandag den 3. juli 2023

Hjemmelavet makrel i tomat🐟🍅

 

Der er intet i vejen med en gang dåsemakrel, men gider du lave en god intens tomatsauce og smide en nyrøget makrel i, så får du altså smag for alle pengene! 

Makrel i tomat til 3-4 rundtenom rugbrød:

1 mellemstor røget makrel

400 g. tomatpassata 

1 lille løg

1 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

1 spsk. balsamico 

1 tsk. sukker

Salt & peber

Topping: god mayonnaise, løgringe af skalotteløg, kapers, lidt kørvel. 

Fremgangsmåde

Olivenolie varmes op i en lille gryde. Steg løg og hvidløg ved middel varme, i mindst 10 min. eller til det får lidt brune kanter. 

Hæld balsamico på løgene sammen med sukker og lad det reducere før du tilsætter tomatpassata. Læg låg på gryden og lad det simre i 1/2 times tid. 

Blend saucen glat med en stavblender. Lad saucen koge tyk, uden låg. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker Afkøl til minimum stuetemperatur.

Pluk makrellen i store bidder. Vær opmærksom på, at få alle ben fjernet. Vend forsigtigt makrelkødet i tomatsaucen. 

Anret på et fad og pynt med mayonnaise, løgringe, kapers, kørvel og friskkværnet sort peber. 

lørdag den 1. juli 2023

Melanzane alla parmigiana

 

Grillede auberginer i en kraftig tomatsauce, med masser af parmesan og mozzarella på toppen. En enkel ret, som bare smager så godt. 
Jeg elsker auberginer! De kræver en del olivenolie, når de tilberedes, men ikke i denne ret, hvor de grilles - gerne på havegrillen, så går det hurtigere. 

Opskriften er inspireret af Jamie Oliver. 

Melanzane alla parmigiana

3 store auberginer
Olivenolie på sprayflaske 
1 stort løg
2 fed hvidløg
4 spsk. olivenolie
1 spsk. tørret oregano
800 g. tomatpassata (ØGO fra Netto er god) 
2 tsk. sukker
130 g. friskrevet parmesan
150 g. kuglemozzarella 
1 håndfuld surdejsbrød, revet til rasp 

Fremgangsmåde:
Løg og hvidløg hakkes fint. 
Varm 4 spsk. olivenolie op i en rummelig pande (eller en gryde) steg løg og hvidløg med oregano i mindst 10 min. til løgene før brune kanter. Pas på med at give det for hård varme, hvidløget tåler ikke at branke, så bliver det bittert. Hæld tomatpassata og sukker på panden og lad saucen simre stille under låg, imens du griller auberginer. 

Auberginerne vaskes godt og skæres i 1 cm. tykke skiver. 
Spray skiverne med et tyndt lag olivenolie og grill dem på begge sider, på enten grillpande eller havegrill til de får grillstriber. Krydr med salt og peber. 

Smag tomatsaucen til med salt, peber og evt. mere sukker. 
Fordel et tyndt lag tomatsauce i bunden af et iædfast fad. Læg aubergineskiverne i et lag oven på saucen. 

Drys 1/3 af parmesanosten over

Forstå på samme måde med et nyt lag auberginer, sauce og ost, til du har tre lag. Læg tynde skiver Mozzerella øverst og drys brødkrummer på. 
Gratineres i en 200 grader varm ovn i 35 min. 

Nyd en god salat til, evt denne Salat