lørdag den 26. januar 2019

Fastelavnsboller med vaniljecreme


Nu har jeg efterhånden fået en del forespørgsler på fastelavnsboller med creme, så værsgo´ her er en variant af mine vanvittig populære fastelavnsboller med marcipan hvor marcipanfyldet er udskiftet med vaniljecreme - heller ikke dårligt.
Vaniljecremen er Mette Blomsterbergs opskrift.
Du kan evt. lægge en lille skive marcipan i bollen, sammen med cremen.

Fastelavnsboller med vaniljecreme 12 stk.
75 g. smør
1,5 dl. sødmælk
50 g. sukker
1/2 tsk. kardemomme
1/2 tsk. salt
25 g. øko. gær
1 æg
350 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)

1 æg til at pensle bollerne med

Vaniljecreme:
50 g. sukker
40 g. maizena
korn fra 1 vaniljestang + den tomme stang
5 dl. sødmælk
1 stor æggeblomme

Start med vaniljecremen; 
maizena, sukker og vaniljekorn blandes og piskes godt med 1 dl. af mælken samt æggeblommen.

Varm de resterende 4 dl. mælk op i en tykbundet gryde med den tomme vaniljestang. Bliv ved gryden hele tiden og pisk indtil mælken koger. Tilsæt æggeblandingen og pisk kraftigt i 5 sekunder. Tag straks gryden fra varmen og hæld (også straks) cremen i en dyb tallerken, så den hurtigt kan afkøle. Læg evt. et stykke film helt ned ovenpå cremen, så undgår du skind på toppen af cremen.
Afkøl cremen helt.

Bolledej:
Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en røreskål sammen med sukker, salt og kardemomme. Blandingen bør nu være lillefingervarm - ellers vent til den er - og tilsæt gær.

Tilsæt mel og ægget og ælt dejen godt sammen. Dejen er til den våde side, men sådan skal den være. Drys et tyndt lag mel over dejen og lad den hæve i ca. 45 min. et lunt sted.

Hæld dejen ud på bordet, på et tyndt lag mel. vend dejen et par gange i melet og lad den tage det mel den behøver. Dejen skal være til den bløde side, så tilsæt endelig ikke for meget mel, det vil gøre den tør. 

Del dejen i 12 portioner og tril hver portion til en bolle, som du ruller flad med en kagerulle, til den er ca. 12 cm. i diameter. Læg en spsk. creme på midten og fold dejen omkring bollen i små folder hele cirklen rundt, dvs. der skal være 7-8 små fold ind over hinanden, se evt. video på mine andre fastelavnsboller hvor jeg viser hvordan jeg gør, så fyldet bliver inde i bollen under bagning.

Sæt bollerne på bagepladen med sammenfoldningerne nedad og lad dem efterhæve i 1 time et lunt sted under et klæde.

Pensl. bollerne med sammenpisket æg.
Bag bollerne ved 230 grader (alm. ovnvarme) i ca. 10 min. eller indtil de er fine og gyldne.

Lav en glasur af flormelis, kakao og en anelse vand. Drys evt. med hakkede pistacier og violer.