Æblesæsonen er over os. Vores to æbletræer har været gavmilde ved os i år. Det er vist første gang at vi har så stor æblehøst.
Det er er par år siden, at jeg sidst har lavet en god gammeldags klassisk æblekage, så det fik jeg gjort i dag. Det smager jo bare så godt.
Jeg har brugt tvebakker til at lave rasp af, da jeg bedst kan lide, hvis raspen er lidt grov, men du kan sagtens udskifte dem med alm. rasp.
Gammeldags Æblekage til 6 pers:
1 kg. æbler (renset vægt)
1 stang vanilje
1 dl. vand
75-100 g. sukker
Æblekagerasp:
150 g. tvebakker
20 g. godt øko. smør (ikke blandingsprodukt)
50 g. sukker
1 spsk. vaniljesukker
Pynt: 1/4 liter piskefløde pisket til blødt skum, smagt til med 1 spsk. vaniljesukker
Paradisæblegelé
Fremgangsmåde:
Æblerne vaskes, deles i kvarte og skræl og kernehus skæres fra. Når du har 1 kg. rensede æbler, skæres de i grove stykker og lægges i en gryde sammen med 1 dl. vand. Vaniljekornene skrabes ud af stangen og begge dele lægges ved æblerne.
Kog langsomt op under låg og lad æblerne koge til en grov mos. Tilsæt sukkeret gradvist imens du smager til. Mængden af sukker afhænger af hvor søde dine æbler er, hvilket kan variere ret meget. Når mosen er tilpas sød, bredes den ud på en stor tallerken eller fad, så den kan afkøle helt.
Imens mosen køler af, laves raspen: tvebakkerne kommes i en frysepose og knuses med en kødhammer eller lign.
På en pande smeltes smørret ved middel varme og tvebakke-krummer og sukker og vaniljesukker tilsættes. Rist raspen gylden. Afkøl.
Fløden piskes til blødt skum og vaniljesukker røres i.
Saml æblekagen med at lægge æblemos og rasp i lag og top med flødeskum. Pynt evt. med paradisæblegelé.