søndag den 25. september 2022

Gammeldags Æblekage

 

Æblesæsonen er over os. Vores to æbletræer har været gavmilde ved os i år. Det er vist første gang at vi har så stor æblehøst.  

Det er er par år siden, at jeg sidst har lavet en god gammeldags klassisk æblekage, så det fik jeg gjort i dag. Det smager jo bare så godt. 

Jeg har brugt tvebakker til at lave rasp af, da jeg bedst kan lide, hvis raspen er lidt grov, men du kan sagtens udskifte dem med alm. rasp. 

Gammeldags Æblekage til 6 pers:

1 kg. æbler (renset vægt)

1 stang vanilje 

1 dl. vand

75-100 g. sukker

Æblekagerasp:

150 g. tvebakker

20 g. godt øko. smør (ikke blandingsprodukt)

50 g. sukker

1 spsk. vaniljesukker

Pynt: 1/4 liter piskefløde pisket til blødt skum, smagt til med 1 spsk. vaniljesukker 

Paradisæblegelé 

Fremgangsmåde:

Æblerne vaskes, deles i kvarte og skræl og kernehus skæres fra. Når du har 1 kg. rensede æbler, skæres de i grove stykker og lægges i en gryde sammen med 1 dl. vand. Vaniljekornene skrabes ud af stangen og begge dele lægges ved æblerne. 

Kog langsomt op under låg og lad æblerne koge til en grov mos. Tilsæt sukkeret gradvist imens du smager til. Mængden af sukker afhænger af hvor søde dine æbler er, hvilket kan variere ret meget. Når mosen er tilpas sød, bredes den ud på en stor tallerken eller fad, så den kan afkøle helt. 

Imens mosen køler af, laves raspen: tvebakkerne kommes i en frysepose og knuses med en kødhammer eller lign. 

På en pande smeltes smørret ved middel varme og tvebakke-krummer og sukker og vaniljesukker tilsættes. Rist raspen gylden. Afkøl. 

Fløden piskes til blødt skum og vaniljesukker røres i. 

Saml æblekagen med at lægge æblemos og rasp i lag og top med flødeskum. Pynt evt. med paradisæblegelé. 


tirsdag den 20. september 2022

Minestronesuppe med tortellini

 



Efteråret er over os. I dag har jeg frosset lige fra jeg stod op i morges og havde sådan lyst til suppe. 

En dejlig minestronesuppe med tortellini var hvad jeg havde lyst til i dag. 

Minestronesuppe med tortellini til 4 pers.:

Olivenolie

2 mellemstore gulerødder

2 stilke Bladselleri

1 lille Squash

1  løg

2 fed Hvidløg

100 g. tomatpuré

2 dåser hakkede tomater

1, 3 liter kyllingefond (eller grøntsagsfond) 

1 tsk. tørret basilikum 

1 tsk. tørret oregano

2 laurbærblade

1 spsk. sukker

1 nip cayennepeber 

1 dåse cannellinibønner 

250 g. friske tortellini (evt. med fyld af ricotta & spinat)

1 håndfuld små broccolibuketter

2 friske majs, kernerne deraf

Frisk Basilikum 

Fremgangsmåde:

Hak løg, gulerod, bladselleri og squash i bittesmå tern. 

Hvidløgene hakkes også helt fint. 

Varm en god sjat olivenolie op i en rummelig gryde. Blank løg og hvidløg og tilsæt gulerod, squash og bladselleri. 

Svits tomatpuré med i et par minutter. Tilsæt krydderier og sukker og hæld de hakkede tomater på. Tilsæt kyllingefond og lad suppen simre for svag varme under låg i 10 min. 

Tilsæt de friske tortellini, samt de drænede cannellinibønner og kog videre i 5 minutter under låg. 

De friske majs og broccolibuketter tilsættes og der smages til ned salt og peber og evt. lidt mere sukker. Suppen anrettes i dybe tallerkener og drysses med frisk basilikum. 


søndag den 11. september 2022

Fransk Citrontærte med mazarinmasse

 

Små portionstærter

Stort tærte

Citrontærte er en af mine yndlingskager, på linje med Gateau Marcel, Brunsviger & ‘Den Du Ved Nok’ i luksusudgaven. 

Denne er lige løftet til et niveau højere, da jeg har lagt en bund af mazarinmasse under citroncremen. Den smager simpelthen himmmelsk og selvom det er 4 arbejdsgange i kagen, er den hele indsatsen værd!

Kagen er beregnet til en stor form, men kan sagtens laves i mindre forme, så vil jeg vurdere, at der er til ca. 10-12 små portionsforme.

Fransk Citrontærte med mazarin, citroncreme & italiensk marengs til 8-10 pers.;

Mørdej:

100 g. flormelis

250 g. hvedemel

135 g. blødt smør (ægte øko. smør, ikke blandingsprodukt)

1 spsk. vaniljesukker

1 nip fint salt 

1 æg

Mazarinmasse:

150 g. marcipan, revet

75 g. sukker

75 g. smør (som ovenstående, ægte smør) 

1 æg + 1 æggeblomme 

Citroncreme

140 g. sukker

1/4 l. piskefløde

3 æg str. M.

Korn fra en vaniljestang 

3/4 dl. friskpresset citronsaft

1 spsk. majsstivelse 

Italiensk marengs: 

1 dl. vand 

150 g. sukker

1 spsk. vaniljesukker 

3 æggehvider fra æg i str. L

Pynt: blå kornblomst 

Fremgangsmåde

Start med mørdejen; smuldr alt sammen undtaget ægget. Pisk ægget sammen og tilsæt lidt efter lidt, til dejen kan samles. Det er nok ikke hele ægget der skal bruges. 

Du skal ikke ælte dejen godt, bare samle den og presse den sammen. Læg den i en frysepose og tryk den flad. Læg den i køleskabet i 1/2 time (eller mere) 

Alle ingredienser til citroncremen blendes sammen og stilles til side på køkkenbordet. 

Rør mazarinmassen sammen til en homogen masse. 

Til den italienske marengs koges vand og sukker op i en gryde uden låg til 117 grader.

Rør hviderne luftige i en røremaskine. Pisk fortsat kraftigt imens siruppen tilsættes i en tynd stråle. Pisk nu videre i min. 10 minutter ved høj hastighed. Det er vigtigt at der ikke er låg på din røremaskine! 

Mørdejen rulles ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 3 mm.  Dejen fordeles i en tærteform med høje kanter på ca. 26 cm. i diameter. Kanterne på dejen skal være 5 cm. i højden. Prik dejen med en gaffel. Har du mørdej i overskud kan det enten fryses ned eller bruges til at lave en lille portion hindbærsnitter. 

Mazarinmassen fordeles ud på den ubagte tærtebund og bages midt i en 180 gader ovn (med varmluft) i ca. 22 min. eller indtil mazarinmassen er gylden og let hævet op. Når tærten er kommet ud af ovnen, sættes varmen på 175 grader alm. ovnvarme. Mazarinmassen trykkes forsigtigt lidt ned og citroncremen hældes på, helt op til kanten. Citroncremen bages nu i ca. 30 min. Eller indtil den har sat sig. Den må ikke være blævrende, tjek det ved at ryste pladen lidt fra side til side. 

Når tærten er kommet ud af ovnen, skal den køle helt af, før den italienske marengs sprøjtes på, eller bare fordeles på med en dejskraber. Brænd toppen af marengsen med en bunsenbrænder og pynt evt. med tørrede spiselige blomster. 

Opbevar tærten tildækket i køleskabet, så den ikke tager smag af andre madvarer. Den kan holde sig i mindst 5 dage, men smager bedst når den er frisklavet, da mørdejen bliver blød med tiden. 


lørdag den 10. september 2022

Pesto Alla Trapanese - Siciliansk pesto med pasta

 
Min gode veninde, Mette har flere gange talt om denne lækre pastaret. Ja vi taler utrolig meget om mad når vi er sammen☺️
I dag skulle der nem mad på bordet, da Mette og jeg har spist frokost på yndlings Restaurant H.O.S - en fødselsdagsgave🇩🇰 til mig fra Mette, så dejligt og betænksomt. 

Jeg havde ikke friske tomater i huset, som man skal bruge iflg. den originale opskrift. Til gengæld havde jeg min yndlings tomatpesto fra køledisken i Rema1000 så den har jeg brugt og skriver derfor opskriften derefter. 

Pesto Alla Trapanese til 2 pers.:

40 g. smuttede mandler
50 g. Peccorino (eller parmesan)
50 g. Pesto Rosso (Rema1000’ s friske er den bedste, ellers Løgismoses, som fås i Netto) 
1 lille håndfuld frisk basilikum
1 lille fed hvidløg
1/2 tsk. sukker 

Tilbehør
200 g. pasta 

Fremgangsmåde
Blend alle ingredienserne til pestoen. 

Kog pastaen ‘al dente’ i saltet vand. Gem 2 dl. af kogevandet. 

Pasta og pesto blandes i en høj pande og kogevandet tilsættes gradvist, til pestoen har en passende cremet konsistens. Varm kun kortvarigt op og smag til med salt og peber. 
Server straks pastaen i dybe tallerkener med et drys peccorino samt friskkværnet peber og evt. basilikumblade. 


tirsdag den 6. september 2022

Laks i fad med fløde og citrongræs


 

Vi fik en lignende ret hos vores gode venner Charlotte & Jakob forleden, i deres hyggelige sommerhus ved stranden i Kerteminde. 

Den måtte jeg simpelthen lave igen for den smager bare så godt. 

Laks i fløde og citrongræs til 4 pers:

4 laksesteaks

2 bananskalotteløg

2 stængler citrongræs

2 dl. hvidvin

4 spsk. æbleeddike

1 bundt grønne asparges

4 mellemstore gulerødder

16 rå wannamei rejer

4 dl. fine ærter - friskbælgede eller fra frost

1/2 liter piskefløde

Salt & peber

Fremgangsmåde:

Skyl aspargesene og bræk enderne af, hvor de naturligt slipper. 

Steg dem i smør på en varm pande i et par minutter. Læg dem til side på en tallerken. 

Fjern skal og haler fra wannamei rejerne. Tjek om tarmstrengen er fjernet, ellers skal det gøres. 

Steg rejerne i smør på panden 1 min. på hver side - ikke længere! Læg rejerne ved aspargesene. 

Bank citrongræsset med en kødhammer og fjern det yderste lag. Hak det ultrafint. 

Hak ligeledes skalotteløg fint. 

Varm panden op igen. Blank skalotteløget i smør. Tilsæt citrongræs og lad det stege i 2 minutter. Tilsæt hvidvin og æbleeddike. Lad det reducere, til det er næsten væk. Hæld fløde på panden og bring det i kog. 

Gulerødderne skrælles og skæres i tynde ‘mønter’ evt. på mandolinjern. Tilsæt dem til panden og kog i 2 minutter. Tilsæt ærter og tag panden fra varmen. 

Læg de 4 laksesteaks i et ovnfast fad. Hæld flødesaucen over og sæt fadet i en 200 g. varm ovn i 20 min. 

Når fadet kommer ud af ovnen, toppes med de stegte asparges og rejer. 

Spis nye kartofler til. 





Stegte ris med æg

 

Kender I det, at man får ustyrlig lyst til noget man har spist meget af, dengang tilbage i 80’erne?

Jeg begyndte at lave mad på egen hånd, allerde som 7 årig. Dengang var det ofte stegte ris, med alverdens krydderier og grøntsager. Krydderierne var et mix af alt muligt, som ikke passede sammen, men jeg synes alligevel dengang, at jeg slap godt fra det. 

I dag fik jeg lyst til at lave stegte ris, som man får dem på kinesiske restauranter. Det smager jo bare så godt, i al sin enkelthed. 

Portionen indeholder 525 kcal. og er en fin, mættende frokostret. 

Stegte ris med æg og grøntsager til 1 pers. 

1 dl. jasminris (rå vægt)

1 spsk. sesamolie

1 mellemstor gulerod 

1 æg

2 spsk. majskerner

1 tsk. soya

50 g. ærter fra frost

Salt & friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Risen skylles godt indtil vandet er klart. Hældes i en gryde og overhældes med koldt vand, til det står 1 cm. over risen. Drys 1/2 tsk. groft salt over og kog under låg ved svag varme i 10 min. Bred risen ud på en tallerken og stil den på køl, imens du ordner guleroden. 

Skræl guleroden og skær den i små tern. 

Varm sesamolien op på en rummelig pande. Steg gulerodsternene i et par minutter og knæk ægget ud på panden. Skrab godt på panden, til ægget er scrambled. Tilsæt soya, ris og majs. Steg videre imens du skraber på panden. Når risene begynder at ‘afgive små pop-lyde og er blevet godt ristet, tilsættes ærterne og der steges videre i 1 min. 

Smag til med salt og peber. Server med det samme. Drys evt. lidt sesam over. 



søndag den 4. september 2022

Karamelliseret svinekød med jasminris

 

Så har jeg igen eksperimenteret i det asiatiske køkken. 

Vi er ret glade for asiatiske retter med sødme, som denne ret hvor svinekødet karamelliserer i bl.a. brun farin og soya, mums det blev godt. 

For en gangs skyld, skal du ikke til en asiatisk købmand efter ingredienser, alt kan købes i et alm. supermarked. 

Karamelliseret svinekød til 4 pers.:

500 g. hakket svinekød

2 spsk. sesamolie

2 spsk. soya

2 spsk. fiskesauce

3 spsk. brun farin

1 spsk. friskrevet ingefær, fintrevet

1 fed hvidløg, revet

1 rød chili, hakket fint

2,5 dl. hønsebouillon

2 mellemstore gulerødder, skåret i julienne

Tilbehør: 4 dl. jasminris.

Topping: 4 forårsløg, 1 rød chili, 1 dl. ristede peanuts, evt. flere gulerodsstrimler samt dampet broccoli

Fremgangsmåde:

Skyl risen indtil vandet er klart. Hæld vand over, så det står 1 cm. over risen. Tilsæt 1 tsk. salt og kog i 10 min. over svag varme. Tag gryden fra varmen men lad låget være på til I skal spise. 

Varm sesamolien godt op i en rummelig pande eller Wok. Steg kødet godt, til al væde er fordampet og kødet har god sprød stegeskorpe. 

Bland soya, hvidløg, ingefær, fiskesauce, farin og chili og hæld det på panden. Rør godt imens kødet karamelliserer. Tilsæt hønsebouillon og lad det koge næsten væk. Tilsæt gulerødder og steg videre i 3 minutter. 

Damp broccolibuketter i 2 min. 

Server med ris i skåle, toppet med kød, forårsløg, peanuts, chili og gulerod og broccoli. 

fredag den 2. september 2022

Kardemommesnurrer med marcipanremonce

 

2 forsøg skulle der til, før de sad lige i skabet, disse kardemommesnurrer. 
De blev så gode, med marcipanremonce, blød lækker bolle og sprød top strøet med sukker og friskkværnet kardemomme. 
Min mand synes, at det er de bedste boller han har smagt. 

Gør dig selv den ulejlighed, at kværne kardemommen selv. Du får langt bedre smag på den måde. Du kan enten støde kardemommekapsler i en morter, eller købe kardemommefrø og støde dem, så slipper du for skallerne, men begge dele fungerer fint og nemt. 

Kardemommesnurrer, 12 stk.  

75 g. smør

2,5 dl. vand

1/2 dl. sukker

20 g. øko. gær

3/4 tsk. salt

1 tsk. friskkværnet kardemomme

460 g. mel

Fyld:

150 g. blødt smør

1 dl. sukker

4 tsk. friskkværnet kardemomme

120 g. marcipan, fintrevet 

Til strøelse:

2 tsk. friskkværnet kardemomme, 2 spsk. sukker + et sammenpisket æg

Fremgangsmåde:

Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt vandet og hæld blandingen i en røreskål. 

Opløs gæren i den fingervarme vand. Tilsæt kardemomme, salt og sukker. Tilsæt melet gradvist. Måske skal du ikke bruge det hele, dejen skal være til den bløde side, uden at flyde ud. Ælt dejen ved høj hastighed på røremaskine, indtil den slipper skålens kanter. Drys et tyndt lag mel over dejen og sæt låg på skålen. Lad dejen hæve i mindst 30 min. 

Imens dejen hæver røres alle ingredienser til remoncen sammen. 

Læg dejen på et melstrøet bord. 

Rul ud til et rektangel. Og smør halvdelen af remoncen på den yderste tredjedel. 

 

Fold stykket med remonce hen mod midten og smør resten af remoncen på. Fold det sidste stykke dej ind over midten, hen over remoncen. 

Skær 12 baner dej. Brug en pizzaskærer eller en kniv.


Sno hvert enkelt stykke dej 6 til 8 gange. Og snur dejen rundt om din pege- og langefinger 2 gange. Fold snippen ned i midten. På videoen herunder kan du se hvordan jeg gør det. 



Læg snurrerne på 2 bageplader på bagepapir og lad dem hæve under et klæde i 1 times tid. 

Pensl. Med sammenpisket æg og drys med kardemomme-sukker. 

Bages ved 195 grader varmluft i ca. 15 min. eller indtil de er gyldne og sprøde. 



Indeholder 355 kcal. pr. stk.