fredag den 29. marts 2019

Restaurantanbefaling - Restaurant H O S


Smørrebrød er unikt for danmark. Smørrebrød, som vi laver det, er ærke dansk, det findes ikke noget andet sted i verden.

Jeg tror de fleste danskere kender til savnet af en rugbrødsmad, efter en rejse sydpå.
Jeg selv har det sådan, at når jeg har været på sommerferie, er det første jeg skal have når jeg sætter benene på dansk jord (udover den obligatoriske hotdog i lufthavnen) en rugbrødsmad med god spegepølse, sky og rødløg. En så simpel mad smager så godt lige netop dér.

Jeg plejer at rejse til Kbh. når jeg skal på smørrebrødsrestaurant, her er favoritstedet Aamanns.
Det behøver jeg ikke at gøre mere, for Odense har nu - omsider - fået den bedste af slagsen, og det er jeg rigtig glad for.

Restaurant H O S er ejet af Michelle Hemme og Jakob Spolum.
Michelle har en fortid som tjener på bl.a. Sortebro Kro, Formel B & Ruths Hotel.
Jakob er udlært kok på Ruths Hotel, og har arbejdet på Munkebo Kro, Rest. Sletten samt Pasfall.
Jakob har ligeledes været en del af det Danske kokkelandshold i flere år.
Michelle og Jakob har en vision om, som minimum at opnå bronzemærket inden for økologi og benytter sig fortrinsvis af lokale råvarer. Det kan jeg godt lide.

Restauranten, som ligger i den sidste del af Kongensgade, er hyggeligt indrettet, med varme farver på væggene, hyggelig dæmpet belysning og hulestemning i den bagerste del af lokalet.
Derudover findes Odenses pæneste toiletter i Restaurant H O S ;-)

Jeg besøgte -sammen med min mand, Restaurant H O S i onsdags. Ugen efter, at restauranten havde fået tre gange 5 stjerners madanmeldelser fra hhv. Berlingske - Børsen - Fyns Stiftstidende. Så vores forventninger var naturligvis høje.

Vi blev mødt allerede i døren af en sød tjener, som bød velkommen og tog vores overtøj og anviste os et vinduesbord. Vi var de første gæster i restauranten, men inden for 45 min. var restauranten propfuld.

Menukortet gav mig virkelig vanskeligheder ved at vælge, for jeg havde lyst til at prøve ALT!, men efter lang betænkningstid valgte jeg;

Sprød rødspættefilet fra Nordjylland, med rejer, citronmayonnaise, syltede perleløg og grillet citron samt eddikestøv på toppen (formoder jeg, at det var).
En virkelig lækker veltilberedt fisk på groft rugbrød og de små sur/søde perleløg var så gode til den sprøde fisk.


Mit næste valg var Stegt torskerogn på groft rugbrød, smurt med fedt med sprøde fedtegrever, og karamelliseret løgkompot, sprødt palmekål og remouladesauce, åh hvor smagte det godt. Fedtegreverne var genialt tænkt til fisken og noget jeg aldrig selv ville have fundet på at kombinere.


Min mand valgte ligeledes rødspættefileten samt en sildemad af norske gammeldags modnede sild, modnet i 3 måneder.
Silden var toppet med fine små vagtelæg, friterede kapers og grillede løg. Han var også meget tilfreds.


Efter disse to stykker smørrebrød var vi begge mætte, men mit øje havde skuet at der var øllebrød på dessertkortet, så det måtte jeg simpelthen prøve.

Og så kom denne tallerken ind. Den bedste dessert jeg nogensinde har fået. Faktisk fik jeg bogstaveligtalt tårer i øjnene da jeg spiste den.
I dette øjeblik, tror jeg omsider, at det gik op for min mand, hvilke følelser god mad kan kalde frem i mig. `Du har våde øjne skat` sagde han overrasket, og ja det havde han helt ret i.

Øllebrøden er under den luftige creme af hvid valrhonachokolade. ved siden; lækker is, sprødt rugbrødscrumble og hakket valrhonachokolade. Åh jeg må snart tilbage!


Min mand fik en Odense Classic på fad. Han savnede lidt et mere spændende øludvalg på fad, hvilket var den eneste anke fra hans side.
Jeg fik masser af koldt vand, som vi kun betalte 20,- kr. for virkelig rart at de holder prisen der. Samt et glas cremant fra Alsace.

Min mand sluttede af med kaffe, som blev serveret i stempelkande med lidt sødt til, i form af 2 små stykker kiksekage samt to små franske citrontærter med brændt marengs i mundrette størrelser.

Vi gik glade og mætte derfra, efter at have betalt lidt over 600,- kr. for hele oplevelsen. En virkelig fair pris for frokost i så høj klasse.

Min allerbedste anbefaling til Restaurant H O S. Jeg glæder mig til snarligt gensyn.

Kontaktoplysninger:

www.restauranthos.dk
Restaurant Hos
Kongensgade 65
5000 Odense C
Tlf. 9310 0092
info@restauranthos.dk

lørdag den 9. marts 2019

Mexicansk chiligryde med lækker topping


I aftes fik vi denne lækre Chiligryde. De lækre toppings gør virkelig en forskel for rettens helhed. Især de syltede rødløg bør du ikke udelade, de gør virkelig noget godt for retten!

Husk at du skal starte dagen før, med at udbløde bønner. Hvis tiden er knap, så køb færdige bønner på dåse eller brik.

Chiligryde med lækker topping til 6 pers.:

3 mellemstore løg, hakket fint
3 fed hvidløg, hakket fint
125 g. bacon, i mindre stykker
250 g. hakket oksekød
100 g. knoldselleri, revet
1 squash, revet
4 gulerødder, skåret i mønter
1 spsk. stødt koriander
1 spsk. spidskommen (stødt kommen)
1 spsk. karry
1 tsk. røget paprika
1 tsk. cayennepeber (eller start med 1/2 tsk. og prøv dig frem, den er stærk)
700 g. purerede tomater (findes på glas i de fleste supermarkeder)
300 g. røde kidneybønner (udblødte og kogte)
300 g. søde majskerner (fra frost)
1 stor rød peberfrugt i tern
sukker, salt og peber til tilsmagning.

Toppings:
Syltede rødløg
18 % creme fraiche
revet rød cheddar
avocado
frisk koriander
tortilla chips - gerne med chili
evt. syltede chilier

Tilbehør:
kogte jasminris

Fremgangsmåde:
Start med at udbløde bønnerne dagen før i rigeligt koldt vand. De skal udbløde i mindst 12 timer, men gerne natten over.
Kassér udblødningsvandet og kog bønnerne i frisk vand med salt, under låg i 1 time og 10 minutter.

Svits bacon i olivenolie. Når det er sprødt tilsættes løg og hvidløg. Steg oksekødet med her. Tilsæt squash, selleri og gulerødder samt alle krydderierne. Tilsæt de purerede tomater og skru ned for varmen og læg låg på. Lad det småsimre i 1 times tid.

Tilsæt de kogte bønner samt majs og peberfrugt og lad det simre videre i 10 min. Smag til med lidt sukker, salt og peber.

Server med kogte ris og alle de lækre toppings.