mandag den 28. maj 2018

Jordbær Marengslagkage


En skøn sommerlagkage, med lagkagebunde med top af marengs.
Kagen er ikke særlig sød, sådan kan jeg bedst lide lagkager.
Kagen kan med fordel laves dagen før den skal spises.

Jordbær Marengslagkage til 10-12 personer:
Lagkagebunde: 
100 g. smør
2 æggeblommer
75 g. sukker
6 spsk. mælk
2 tsk. bagepulver
125 g. mel

Marengs:
4 æggehvider
150 g. sukker

Drys: 40 g. mandelflager

Fyld:
4 dl. piskefløde
4 dl. cremefraiche 18 %
2 store spsk. vaniljesukker
2 spsk. flormelis

2 bakker dejlige danske jordbær
1 bakke hindbær
1/2 bakke blåbær

50 g. hvid chokolade
mynteblade

Til lagkagebundene piskes smør og sukker godt sammen med bagepulver. Tilsæt de to æggeblommer og pisk igen. Tilsæt mælk og til sidst vendes melet i.

Smør to lagkageforme (eller springforme) godt med smør og fordel dejen ligeligt i de to forme. Dejen vil ligge i et tyndt lag, men sådan skal det være.

Marengs: Pisk æggehviderne luftige og tilsæt halvdelen af sukkeret. Pisk igen et par minutter og tilsæt resten af sukkeret. Pisk videre i en 5 minutters tid.

Fordel marengsen oven på den ubagte dej i de to forme. Drys mandelflagerne over den ene bund (som skal være øverst når lagkagen lægges sammen.
Bag 1 bund ad gangen i bunden af ovnen ved 170 grader i ca. 30-35 min. Marengsen skal være let gylden. (Hvis din ovn kan rumme begge forme på samme plade, så bager du dem selvfølgelig samtidig, det kunne min desværre ikke)

Køl bundene helt af.

Fyld: Pisk fløden stiv. Rør vaniljesukker og creme fraiche i. 

Vask bærrene og nip stilken af jordbærrene. Halver jordbærrene.

Læg den ene bund på et lagkagefad og fordel den halve mængde af flødecremen over bunden. læg halvdelen af jordbærrene på og læg den anden bund ovenpå.
Fordel resten af flødecremen på og top med resten af jordbærrene samt blåbær og hindbær.

Den hvide chokolade lægges med bunden opad på et skærebrædt og du trækker en skarp kniv over overfladen ind mod dig selv, så der dannes spåner af chokolade.
Læg spånerne øverst på kagen, pynt med små fine mynteblade og stil den på køl, til den skal spises.

torsdag den 10. maj 2018

French Toast


Da jeg som teenager besøgte min morbror som boede i Puerto Rico (USA) smagte jeg french toast for første gang. 
I en årrække derefter spiste jeg det ofte som morgenmad i weekenden. I dag er det sjældent vi får det, det er jo ret kalorietung morgenmad, men i dag skulle min otteårige søn smage det for første gang, så det var et nostalgisk øjeblik :-)

French Toast, 2 stk.:
2 skiver daggammelt hvedebrød
1 æg
4 spsk. mælk
1 lille nip salt

15 g. smør
sirup
evt. kanel
evt. smørklat

Fremgangsmåde:
Pisk æg, mælk og salt sammen i en dyb tallerken. Læg brødskiverne i æggeblandingen og vend dem og lad dem ligge til de har suget alt væde til sig.

Varm en pande godt op og smelt smørret. Steg brødskiverne et par minutter på hver side, til de er sprøde og gyldne.

Server med det samme med sirup, evt. kanel og smørklat.