Velkommen til mit køkken, her finder du en samling af mine yndlingsopskrifter. Mad er min store passion. Jeg elsker at være kreativ i køkkenet, her lader jeg op, imens nye retter opstår. Jeg inspireres af menukort, på rejser og hvor jeg ellers nyder mine måltider. Jeg prioriterer økologi og dyrevelfærd. Kig med og lad Dig inspirere. Tilmeld Dig gerne min facebookside "Evas Køkken" og få opdateringer v/nye indlæg
søndag den 30. juli 2023
Grillede grønne chilipebre med friskost & bacon
lørdag den 22. juli 2023
Fatteh
Siden jeg smagte den arabiske ret Fatteh første gang (og 2. gang) har jeg tænkt på den. Nu fik jeg omsider aflagt bazaren Mango, på Middelfartvej et besøg, og fik købt ind til at lave det.
Åh det smager ligeså skønt som jeg husker det, da jeg smagte det i Thrigehallernes madmarked, som desværre er lukket for 3 måneder siden, øv.
I Libanon & Syrien er det faktisk en morgenmadsret, men det synes jeg er lige heftigt nok, med hvidløg, spidskommen & tahin i store mængder. Vi har fået det til aften med fladbrød og det var perfekt og mættede overraskende meget.
Retten skal serveres straks når den er lavet, så det friterede brød stadig er sprødt. Du kan også vælge, at tørre brødet i ovnen, i steder for at fritere det, men jeg vil anbefale fritering, da det både giver smag og sprødhed, som ikke kan opnås i ovnen.
Retten egner sig også godt som en snack-ret til et glas vin. Så er der nok til 6-8 pers.
Fatteh til 4 pers.:
2 arabiske fladbrød (fra etniske købmænd)
Rapsolie eller friteringsolie
350 kogte kikærter (fås i brik fra Änglamark)
400 g. græsk yoghurt 10%
30 g. tahin
1 tsk. sirup
1 tsk. spidskommen
2 fed hvidløg, knust
Saft fra 1 citron
Salt
25 g. smør (godt øko smør, ikke blandingsprodukt)
40 g. mandelsplitter
1 dusk bredbladet persille
1 håndfuld granatæblekerner
2 spsk. sumak (kan udelades)
Tilbehør: 4 fladbrød
Fremgangsmåde:
Klip brødet i tern på ca. 2x2 cm.
Varm olien op i en gryde. Friter brødet til det er let gyldent. Pas på, det går stærkt. Tag brødet op med en hulske og læg det over på køkkenrulle. Fortsæt til alt brødet er friteret.
Yoghurten røres med tahin, spidskommen, presset hvidløg, sirup, citronsaft og salt.
Granatæblekernerne bankes ud af granatæblet.
Kikærterne drænes for vand og hældes i en lulle gryde. Tilsæt vand så det netop dækker og varm dem op, til de er gennemvarmet.
Det friterede brød anrettes på et fad. Kikærterne hældes i en sigte, og derefter fordeles de over det sprøde brød.
Yoghurtcremen fordeles ovenpå kikærter og brød.
Smørret smeltes på en pande og mandelsplitterne ristes gyldne. Blandingen hældes straks over retten, gerne så smørret syder på toppen af yoghurten.
Drys med granatæblekerner, sumak og persille.
Nyd med de samme. Du samler retten op med fladbrød.
søndag den 16. juli 2023
Iskaffe med vaniljeis🤎
Vi er netop hjemvendt fra dejlige Ærø, hvor vi fik den bedste Iskaffe, med vaniljeis. Den måtte simpelthen rekonstrueres.
Gå ikke på kompromis med kvaliteten af ingredienser. God is er vigtigt for en god smag.
Iskaffe til 1 pers.:
Flydende karamelsauce
4 isterninger
2 kugler god vaniljeis, evt. fra ‘Hansens Is’
1,5 dl. sødmælk
1 dobbelt espressoshot (svarende til 1 dl. stærk kaffe)
2 spsk. vaniljesirup
Topping: lidt flødeskum og chokolade og karamelsauce til pynt.
Fremgangsmåde:
Glasset dekoreres med flydende karamelsauce indvendigt, på sider og i bunden. Læg isterninger i og de 2 kugler vaniljeis. Hæld den kolde mælk på sammen med vaniljesirup.
Hæld kaffen på og top med flødeskum, chokoladespåner og flydende karamel. Nyd!
Frosne yoghurtsnacks med blåbær
Små semisunde hapsere som kan fyldes med lige det man ønsker, banan, jordbær, mango osv.
Frosne Yoghurtsnacks 6 stk.:
90 g. blåbær
80 g. Græsk yoghurt 10% (vaniljeskyr kan også bruges)
15 g. agavesirup (eller alm. sirup)
1 spsk. vaniljesukker
150 g. chokolade til overtræk
Fremgangsmåde:
Bærrene skylles og duppes tørre på køkkenrulle.
Yoghurt røres med sirup og vaniljesukker. Bærrene røres forsigtigt rundt i yoghurten.
Sæt klatter af 1 spsk. på bagepapir og frys i minimum 4 timer.
Smelt chokoladen over vandbad eller i chokoladesmelter.
Tag yoghurthapserne ud af fryseren. Dyp dem i chokoladen og sæt dem på bagepapir. Nyd dem med det samme, eller frys dem ned, til senere.
mandag den 3. juli 2023
Hjemmelavet makrel i tomat🐟🍅
Der er intet i vejen med en gang dåsemakrel, men gider du lave en god intens tomatsauce og smide en nyrøget makrel i, så får du altså smag for alle pengene!
Makrel i tomat til 3-4 rundtenom rugbrød:
1 mellemstor røget makrel
400 g. tomatpassata
1 lille løg
1 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamico
1 tsk. sukker
Salt & peber
Topping: god mayonnaise, løgringe af skalotteløg, kapers, lidt kørvel.
Fremgangsmåde:
Olivenolie varmes op i en lille gryde. Steg løg og hvidløg ved middel varme, i mindst 10 min. eller til det får lidt brune kanter.
Hæld balsamico på løgene sammen med sukker og lad det reducere før du tilsætter tomatpassata. Læg låg på gryden og lad det simre i 1/2 times tid.
Blend saucen glat med en stavblender. Lad saucen koge tyk, uden låg. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker Afkøl til minimum stuetemperatur.
Pluk makrellen i store bidder. Vær opmærksom på, at få alle ben fjernet. Vend forsigtigt makrelkødet i tomatsaucen.
Anret på et fad og pynt med mayonnaise, løgringe, kapers, kørvel og friskkværnet sort peber.
lørdag den 1. juli 2023
Melanzane alla parmigiana