mandag den 14. oktober 2019

Farmors Cremelinser


Når vi besøger min svigermor i hendes hyggelige hjem i Søborg, er vi ofte blevet forkælet med hjemmelavede cremelinser, til kaffen.

Vores ældste søn Martin, har et par gange spurgt, om jeg ikke kunne få fat i opskriften, da det er hans yndlingskage. Og hermed gjort, så i lørdags da han var på besøg, havde jeg bagt linserne som overraskelse.

I den gamle opskrift fra farmor, stod der blot `kagecreme af 1/2 liter mælk´ men ingen opskrift på cremen, så den har jeg lånt fra Mette Blomsterberg.

I et par af kagerne havde jeg lagt en bund af god hindbærmarmelade under cremen, det smagte også dejligt.

Linserne blev bagt i krusede linseforme på 8 cm. i diameter.

Cremelinser, 7 stk.:

Mørdej:
200 g. mel
1 knivspids bagepulver
60 g. flormelis
2 æggeblommer
175 g. koldt smør (rigtigt smør -ikke blandingsprodukt)
1 nip fint salt

Vaniljecreme:
60 g. sukker
40 g. majsstivelse
1/2 vaniljestang
2 æggeblommer
5 dl. sødmælk

Fremgangsmåde:
Vaniljecreme:
Bland sukker, majsstivelse og kornene fra 1/2 vaniljestang og pisk det godt sammen med 1 dl. af mælken. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen.

Varm de resterende 4 dl. mælk op i en lille tykbundet gryde, til kogepunktet, under konstant omrøring, så mælken ikke brænder på. Når mælken koger op hælder du æggeblandingen i, imens du pisker kraftigt, til cremen tykner. Tag straks gryden fra varmen og hæld cremen i en dyb tallerken. Læg et stykke plastfilm helt ned på overfladen af cremen, så der ikke dannes skind imens cremen afkøler. Sæt den i køleskabet.

Til mørdejen sigtes mel, bagepulver og flormelis sammen i en skål. Tilsæt æggeblommer og salt. Smuldr smøren ud i melblandingen. Pres dejen sammen og sæt den hurtigt på køl. Der skal ikke arbejdes længe med en mørdej, den skal samles hurtigt. Efter 1/2 time på køl kan du arbejde med dejen.
Rul den ud til 1 mm. tykkelse på et melstrøet bord. Udstik cirkler på ca. 9 cm. i diameter og pres dejen ned i hver enkelt form. Fjern overflødigt dej. Hvis dejen bliver for blød at arbejde med undervejs, skal den lige en tur i køleskabet igen.

Fyld formene 3/4 op med vaniljecreme. Rul dejen ud igen og udstik cirkler som du lægger på som låg.

Bag linserne midt i en 225 grader varm ovn i ca. 12 min. eller indtil de er let gyldne.

Afkøl og drys lidt flormelis gennem en sigte. Linserne kan holde sig et par dage på køl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar