fredag den 4. maj 2012

Kylling Danoise (gammeldags grydestegt kylling)



Denne ret er smagen af sommer! Nye kartofler, rabarber fra haven og hjemmelavet agurkesalat, så bliver det ikke bedre.
Jeg vil vove at påstå, at alle kan lave en grydestegt kylling, det er en meget simpel ret.

Jeg har brugt fløde i sovsen i dag, det plejer jeg ellers ikke, du kan sagtens lave en velsmagende sovs uden fløde.

Grydestegt kylling til 4 personer:

1 kylling (jeg brugte en på ca. 1600 g.)
3 dl. vand
Kogeurter; et lille bundt persille, 1 gulerod og et løg, evt. 1 stængel bladselleri
1 1/2 dl. piskefløde
en smule sovsekulør
evt. lidt sukker
salt og peber.

Tilbehør:
nye kartofler
agurkesalat
bagte rabarber

Klip flommefedt, og gumpe af kyllingen, samt overflødigt løst skind. Skyl den godt indvending og dup den tør med køkkenrulle.

Krydr kyllingen med salt og peber, udvendig og indvendig.
Brun den godt på alle sider i smør i en stegegryde.

Tag kyllingen op og brun kogeurterne i stegefedtet, til der dufter skønt i køkkenet og de har fået en smule  farve.
Læg kyllingen tilbage i gryden og tilsæt 3 dl. kogende vand.

Lad kyllingen simre ved svag varme under låg, med brystsiden opad i ca. 75 minutter.
Hold øje med at vandet ikke koger væk undervejs, så skal du tilsætte lidt ekstra.
Kyllingen er færdigstegt når lårene har sluppet og ligger ned langs bunden.

Flyt kyllingen over på et skærebræt med saftrende og dæk den til med folie imens du laver saucen.

Si fonden og giv det et opkog i et par minutter. Tilsæt fløde og kog et par minutter uden låg.
Tilsæt lidt sovsekulør og smag til med salt, peber og sukker.
Jævn evt. sovsen med maizena rørt op i vand.

Lynsyltet agurkesalat:

1 agurk
1 dl. æbleeddike
1 dl. vand
70 g. sukker
1/2 tsk. salt
5 sorte peberkorn
1 laurbærblad

Kog eddike, vand, sukker, salt og krydderier i 5 minutter, til sukker og salt er opløst.
Skær agurken i meget tynde skiver, evt. på mandolinjern. Hæld den varme lage over agurkeskiverne og lad det trække på køkkenbordet i min. 30 min. eller til du skal spise det.

Bagte rabarber:

12 stængler rabarber
200 g. sukker
1 vaniljestang

Tænd ovnen på 200 grader.

Rengør rabarberstilkene. Skær dem i 3-4 cm. skrå skiver og læg dem i et ovnfast fad.
Skrab kornene ud af vaniljestangen. Bland vaniljekorn med sukkeret og bland det godt sammen med rabarberne. Læg også den tomme vaniljestang ved.
Læg stanniol over fadet og bag dem i 40 min. Tag fadet ud af ovnen og læg et viskestykke over fadets stanniol. Lad rabarberne stå og afkøle langsomt.

Server kyllingen med kartofler med persilledrys, agurkesalat og de bagte rabarber, velbekomme : )

2 kommentarer:

  1. Kære Eva, vi takker for et skønt måltid!! Havde helt glemt denne vidunderlige ret. Uhm!!!! Kh Katrine

    SvarSlet
    Svar
    1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet