lørdag den 18. januar 2020

Flensburg Cityguide


Jeg har længe gået med tanken om, at lave en lille cityguide over Flensburg, som vi ofte -som tusindvis af andre danskere besøger både sommer og vinter.

Efterhånden har vi fundet vores yndlingsbutikker og restauranter/cafeer som besøges hver gang vi er i byen. Besøget i byen er for mit vedkommende forbundet med nostalgi, da jeg kender byen helt fra barns ben.
Byen har naturligvis forandret sig gennem årene og lider desværre også af den butiksdød man oplever i andre store byer.
Det er nemt at begå sig i byen, da der tales dansk i de fleste butikker og restaurationer.

Lad os starte med parkering: i mange år parkerede vi på havneområdet, det er nemt og der er kort afstand til gågaden "Grossestrasse" som er den lange brede gågade som går tværs gennem byen og ligger parallelt med havnen. Det kræver dog, at du har mønter (Euro) med når du parkerer der, da der er gammeldags parkometre. Note 2021 du kan nu parkere med appen EasyPark på havneområdet. 

Nu har vi fundet et nyt sted at parkere, på Norderhofenden, som ligger lige udenfor den gamle byport. Kør til højre ved ALDI/Edeka/Købmandsgaarden ved havnen og tag derefter første vej til venstre i lyskrydset, så er du på Norderhofenden.

Parkerer du i den ende, som er længst væk fra byporten, er det gratis. Vi parkerer ud for Politistationen. Derfra er der ca. 300 meter til byporten og turen til Grossestrasse via Norderstrasse, er en rigtig fin tur gennem den gamle smukke bydel med de fineste gamle huse.
Der er de seneste år poppet små fine caféer, barer, kaffebarer og isbutikker op i området og der er lavet træterrasser på gaden flere steder. 
Vi synes der er en fed Berlinerstemning i området. 

Byporten som fører ind til Norderstrasse.

Se om du på din tur gennem den gamle bydel kan spotte alle kattene, som er malet på facaderne.

Her passeres også de fine små gyder som fører ned til havnen. I min barndom var det her de prostituerede holdte til, som de har gjort det, helt fra gammel tid, hvor sømændene gik i land. Pigerne hang ud af vinduerne og råbte efter os når vi gik forbi, det synes jeg var lidt ubehageligt dengang.
I dag er alle husene fint restaureret og anvendes som boliger. Du kan leje et værelse eller en feriebolig i flere af husene, endda til billig penge.




Note: i 2022 er der åbnet det hyggeligste surdejsbageri i Norderstraße ‘Was Karl Mag’ 
Bestemt et besøg værd!

Når du rammer Grossestrasse møder du Nordermarkt (hyggeligt lille torv) efter Marienkirken på venstre side. På det lille torv ligger en af byens bedste caféer, Café Kritz. Her serveres lækker cafémad og enkelte tyske specialiteter (hjemmelavede pølser osv.) maden er lavet af gode råvarer og man mærker at ejerne har hjertet med i driften af deres café. Om sommeren er der borde og stole foran caféen, på det hyggelige torv.

Cafe Kritz
Du kan se deres hjemmeside her: KRITZ

Nordermarkt en sommerdag

Lige efter Nordermarkt på højre side (på Grossestrasse) ligger en anden af vores yndlingsrestauranter, Restaurant Börsenkeller. 
Börsenkeller.

Her får man byens bedste schnitzler, som er pandestegte. Personalet er søde og imødekommende og den gamle kælder fra 1500-tallet ligner et kirkerum, dog med lav loftshøjde. 
Stedet har et godt udvalg af fiskeretter, bl.a. kan man få blåmuslinger, stegt rødspætte osv. Deres salat med gedeost og honning er også en af mine favoritter.
Stedet er velbesøgt, så der kan være lidt ventetid på at få et bord om sommeren. Eneste minus er, at de ikke modtager kreditkort. Der er dog en hæveautomat overfor bygningen.


Börsenkeller har ikke egen hjemmeside men deres facebookside kan du se her: Börsenkeller

Byens lækreste legetøjsbutik, som tidligere lå i Rotestrasse, er flyttet til Grosestrasse. Den hedder Kaskade og har de fineste ting til børn, og mange finurlige ting man ikke ser i andre legetøjsbutikker, bla. de sjoveste hånddukker. Den er et must at besøge for os og vores søn kunne gå der i timevis hvis han fik lov.

Kaskade, Grossestrasse 21 - hjemmeside: KASKADE



Byens 2. legetøjsbutik; Brüning ligger lidt længere henne af Grossestrasse i lyskrydset, hvor Grossestrasse bliver til Holm. Butikken har ligget der i mange år, helt fra dengang jeg selv var barn og den ser stadig ud som dengang. Butikken har et stort udvalg af Märklin tog samt Lego, Playmobil, Bruder osv. Også her aflægger vi visit hver gang vi er i byen. Servicen er også i top her og personalet taler dansk.

foto er lånt fra butikkens hjemmeside. Tjek den ud: HER!

Ved Holmpassage ligger Reformhaus, som er en helsekostbutik med et meget stort udvalg af frø, kerner, nødder, sæbe, hudplejeprodukter, madvarer, vitaminer osv. Jeg køber bl.a. nødde- og mandelsmør i butikken, da det er en del billigere end i DK. 

Reformhaus, Holm 15 hjemmeside: Reformhaus

DEPOT - en butik jeg også besøger hver gang vi er i byen. Den minder lidt om Notre Dame butikken i Kbh. og har mange lækre interiør-ting og årstidsbestemte nips og indretningsting. De har lækre lyskæder, havelanterner, og i det hele taget et stort udvalg af lækre ting til terrassen, om sommeren.

DEPOT Holm 23 - Hjemmeside: DEPOT


For enden af gågaden, finder du Südermarkt, det store torv ved Skt. Nikolajkirke.
Her er der torvedag hver onsdag og lørdag, hvor du kan købe lokalproducerede varer, grøntsager, oste, pølser, kager, blomster, enkelte loppe-boder osv. Ved juletid er der et stort julemarked her, med gamle karusseller, madboder oma.
Der er ligeledes et par caféer, med udendørsservering og fin udsigt over torvet. 

Südermarkt

Gaden op langs Skt. Nikolajkirke

Samme gade med Skt. Nikolajkirke i baggrunden.

Fra Torvet kan du se indgangen til Flensburg Galerie, et shoppingcenter i 3 etager, som man ikke lige umiddelbart lægger mærke til, da det ligger lidt anonymt og tilbagetrukket fra gågaden. Der er ca. 60 butikker i centret og en del restauranter, bl.a. en sushirestaurant, samt et bageri og et par dagligvarebutikker. 

Flensburg Galerie, indkøbscenter hjemmeside: Flensburg Galerie

Fra Südermarkt smutter du op af bakken til Rote Strasse, byens hyggeligste handelsgade. Den maleriske smalle gade er kendt for sine særligt smukke baggårde, kunsthåndværkere, gallerier og designere.
Rote Strasse

Her kommer man ikke udenom et besøg hos Die Weinstube, hvor de serverer de berømte Flammkuchen. En slags pizza på en meget tynd bund. Virkelig lækkert og stedets varemærke, udover et stort udvalg af tyske vine og øl. Kom i god tid hvis I skal spise frokost. Vi plejer at være der når de åbner kl. 11.30 ellers kan man vente længe på at få et bord.
Det skæve gamle hus emmer af hygge og gårdhaven er skøn om sommeren.

Gårdhaven på Die Weinstube

Flammkuchen
Skulle du få lyst til at lave dine egne flammkuchen, kan du prøve min opskrift: HER!

Bliv endelig nede i Rote Strasse, hvor du finder flere lækre butikker. Bl.a. en thébutik med et imponerende udvalg, en rom- og vinbutik.

Er du kaffetørstig kan du droppe ind på Alte Kafferosterei som belejligt har egen chokoladebutik, hvor du kan håndplukke hjemmelavede chokolader og medbringe i caféen. Der er også et bredt udvalg af hjemmelavede kager i caféen, især cheesecakes. Kaffen her er god og latten er lavet på frisk mælk, hvilket ellers er svært at opdrive i byen, hvor der på de fleste caféer bruges pulvermælk. MEN husk kontanter, caféen tager ikke kreditkort!

Alte Kaffee Rösterei - hjemmeside: HER!

En anden must-see butik nede i Rote Strasse er Contor. Butikken i to etager har en del lækkert dansk design i sortimentet. Bl.a. Maileg og Stelton. De sælger også verdens bedste chokoladetrøfler fra "La Praline" og uopslidelige viskestykker af damask. De fineste træstempler og andre finurlige ting til hjemmet, som man ikke ser andre steder. 
Contor (på venstre side)


Hjemmeside: Contor

Så er vi vist ved at være igennem denne del af byen.

Vi plejer at slutte vores dag af, på den anden side af fjorden, på byens hyggeligste café, Marien Cafe. Du kommer til caféen hvis du kører mod Glücksburg, en køretur på 5-7 min. fra havnen. Cafëen er speciel ved, at hundredvis af kaffekander, hænger ned fra loftet. Her er et stort udvalg af lækre hjemmelavede kager, men du kan også spise morgenmad i cafëen.
Caféen har i øvrigt også en filial på Glücksburg Slot, 10 min. kørsel derfra.

Gårdhaven på Marien Café
Kagemontren
Frühstück 

Hjemmeside: Marien Café

Og her slutteligt lige et lille tip, hvis du ligesom jeg holder af lækker chokolade. Jeg køber nemlig altid kilovis af lækker belgisk Callebeaut-chokolade med hjem fra Citti Park, hvor man får 2,5 kg. for 195,- kr. og ofte billigere, når der er tilbud på det. Tjek hjemmesiden: Citti Park Chokoladen bruges til at bage med, til overtræk på flødeboller og bare som snack.



Det var alt for denne gang. Send mig gerne tips til dine favoritsteder i Flensburg :-) 


2 kommentarer:

  1. Am Alter Speichern. De har virkelig lækker mad ud fra årstiden. Måske ikke helt børnevenligt - hvis de er kræsne men en god kolenarisk oplevelse 💕

    SvarSlet
  2. Du glemte Inwohn i Rote Straße,det er en lækker butik i 2 etager med hovedsaglig dansk design.🇩🇰

    SvarSlet