Jeg elsker bare lam i alle afskygninger, i aften stod menüen på klassisk lammekølle med tzatziki og tomatsalat.
Stegt Lammekølle 4-6 pers.;
1 lammekølle på ca.2 kg.marinade:
3/4 dl. olie
1 spsk. honning
saften fra en halv citron
4 kviste rosmarin, hakkede
flagesalt og friskkværnet peber
2 fed hvidløg, hvert delt i 4 på langs
Tomatsalat:
1 bakke cherrytomater
1/2 rødløg
lidt persille
3 spsk. god balsamico
salt og peber
Tzatziki:
4 dl. græsk yoghurt 10 %
2 fed hvidløg, fintrevet
1/2 agurk, befriet for kerner og revet
1 spsk. flydende honning
salt og peber
Kartofler:
bådkartofler med skræl
olie
rosmarin
Fremgangsmåde:
Bland alle dele til marinaden, bortset fra hvidløg.
Skær små lommer i kødet med en skarp kniv og stik hvidløgsfed i lommerne.
Læg køllen i en frysepose og hæld marinaden ved.
Lad den marinere natten over i køleskabet.
Næste dag: Sæt lammekøllen i en 230 grader varm ovn og giv den 20 min. skru derefter ned til 200 grader og steg videre i ca. 1 time og 20 min. (Stegetid ca. 50 min. pr. kilo) Så burde køllen være svagt rosa. Ovne varmer dog forskelligt, så brug stegetermometer for det bedste resultat. Temperaturen på det tykkeste sted skal være 65 grader for medium stegt kød (rosa)
Kartofler vaskes godt og skæres i både. Vendes i olie, drysses med rosmarin, salt og peber og lægges i fadet med lammekøllen og steges med de sidste 35-40 min.
Tzatziki: bland alle dele og lad den trække på køkkenbordet i ca. 30 min.
Tomatsalat: skær tomaterne i mindre stykker, løg ligeså. Hæld balsamico over og drys med salt, peber og persille.
Skær skiver af køllen og servér med kartoffelbåde, tzatziki og tomatsalat.
SÅ lækkert - lammekølle - ja alle udskæringer er gode. Nyt for mig er honning i tzatzikien, kan forestille mig det smager skønt.
SvarSletHar efterhånden brugt mange af dine dejlige opskrifter.
Hilsen Charlotte
Ja lam er bare fantastisk ! Jeg tilsætter honning i tzatzikien for at nedtone lidt af den skarpe smag, som jeg synes at græsk yoghurt godt kan have, den giver den en mere rund og blød smag. Dejligt at høre Du kan gøre brug af mine opskrifter :-) Kh. Eva
Slet