torsdag den 8. august 2013

Klassisk boller i karry


Boller i karry er en konge-ret ! Det smager så fantastisk og er en af livretterne her i huset.
Jeg har flere variationer af boller i karry på bloggen, men har ikke -før nu, fået postet den klassiske version, dog med et lille pift, så den får i her.


Boller i karry til 4 pers.:

600 g. hakket kalv og flæsk, friskhakket fra slagteren
1 stort løg. revet
1 æg
1 dl. mælk
1 dl. rasp
1,5 tsk. salt
friskkværnet peber

1,5 l. kalvefond (kan erstattes af vand) til at koge kødboller i.

Sauce:
1 finthakket løg
1 revet økologisk æble (med skræl)
1 tsk. friskrevet ingefær
1 tsk. sukker
1 spsk. mangochutney (jeg bruger stærk, men brug sød, hvis saucen ikke må være for stærk)
2 spsk. karry
7 dl. siet fond fra kødbollerne
1 dl. fløde, madfløde eller kokosmælk
maizena rørt op i lidt vand, til jævning

Tilbehør:
Brune ris, basmatiris, eller speltkerner og grøntsager eller salat, samt mangochutney.

Fremgangsmåde:

Sæt risen til at koge.

Rør farsen sammen til kødbollerne.
Bring fonden/vandet i kog i en gryde. Form bollerne i den størrelse du foretrækker. Jeg laver dem lidt større end valnøddestørrelse.
Læg bollerne i det kogende vand en efter en. Læg låg på, skru ned for varmen og lad bollerne koge. De er færdige når de alle ligger i overfladen (ca. 8-10 min.)
Tag dem op med en hulske og gem fonden.

Sauce: varm lidt olie i en høj pande eller gryde. Svits karryen af og tilsæt løg, æble og ingefær.
Hæld 7 dl. siet fond ved, sammen med mangochutney og sukker. Lad saucen simre i 8-10 min.
Blend evt. saucen glat. Hæld fløden ved og jævn evt. saucen med lidt maizena rørt op i vand. Det er dog ikke sikkert, at det er nødvendigt.
Smag til med salt og peber og evt. lidt mere mangochutney eller sukker.
Læg kødbollerne tilbage i saucen og varm dem i 5 min.

Server med ris, mangochutney og grønt.

2 kommentarer:

  1. Kære Eva, så reddede du lige vores madplan derhejemme (igen).Af hjertet tak!!! Jeg synes, jeg snart har købt mig fattig i olivenolie uden at finde en egentlig favorit. Kan du hjælpe med at nævne en god/flere gode?KH Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Mette, det er jeg da bare så glad for :-)
      Jeg sender dig lige et foto på sms af min foretrukne olivenolie, som er frugtagtig i smagen. Du har ikke skiftet telefonnummer har du? kram fra mig

      Slet