Alle kender 80’er klassikeren “Den Du Ved Nok” den brune drømmekage, som den også kaldes. Jeg fik den hos min barndomsveninde, Anette. Hendes mor introducerede mig for den og den blev fra den dag af min yndlingskage.
Kagen her er Cathrine Brandt ophavskvinde til. Den er i en mere luksuriøs udgave end den oprindelige og det har bestemt ikke gjort den ringere.
Jeg har lavet den nogle gange nu og den er endt ud i denne version, hvor jeg bl.a. har tilføjet ekstra chokolade og kaffe til kagen, samt en halv gang ekstra topping, som jeg synes kagen sagtens kunne bære - aldrig gå ned på topping vel😉
Cathrines version er lige Her! Hendes blog er jeg i øvrigt hyppig bruger af, hun er super dygtig, og nok en af landets mest erfarne ud i surdej.
Den du ved nok til ca. 16 pers.:
250 g. smør
100 g. 70% chokolade
3 æg (stuetempererede)
325 g. sukker
1/2 dl. færdigbrygget (kold) kaffe
2,5 dl. kærnemælk (eller tykmælk)
210 g. mel
60 g. kakao
1,5 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1/2 tsk. fint salt
Topping:
200 g. smør
3/4 dl. færdigbrygget kaffe
45 g. kakao
300 g. flormelis
225 g. kokosmel
1 spsk. vaniljesukker
Fremgangsmåde:
Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Tag gryden fra varmen. Bræk chokoladen i grove stykker og rør den ud i det lune smør, til det er smeltet helt. Tilsæt kaffen.
Pisk æg og kærnemælk sammen. Rør sukker i. Bland det sammen med chokoladeblandingen. Sigt alle de tørre dele i.
Vend forsigtig dejen sammen med en dejskraber. Kun lige hurtigt til den er homogen, du må ikke piske.
Beklæd en bradepande ca. 25 x 35 cm. med bagepapir. Hæld dejen i og bag kagen midt i ovnen ved 180 grader i 20-25 min. hold øje med kagen. Når en kødnål kommer (næsten) ren op når den stikkes i midten af kagen, tager du den ud af ovnen. Den må godt være lidt blød i midten, men der må ikke være et større blævrende område, så skal den bages et par minutter mere.
Til toppingen smeltes smørret i en rummelig gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det sammen. Tag gryden fra varmen.
Smør toppingen jævnt ud over kagen og sæt den i ovnen igen i 5 min.
Opbevar kagen ved stuetemperatur tildækket, Når den er kølet af. Den er lækker i hvert fald stadig 4 dage efter den er bagt.
Kagen er også fryseegnet.
Aldrig før har jeg bagt en kage med SÅ meget smør 😅. Smagen er god, men meget fed. Men tak for inspirationen 👌☀️
SvarSletSå det jo godt du selv kan vælge den fra 🙄
SletCathrine er ikke ophavsmand til denne opskrift den kommer fra Herringe på Fyn for 60 år siden den kage fik jeg opskriften til efter barnedåb hos min søster mens jeg ventede i telefonen på opskriften skrev jeg navnet på kagen Den du ved nok da søster ikke kunne huske hvad kage det var så er fra Faster Agnes i Herringe 👏👍👍👏👍 hilsen Lisa q
SvarSletDet var en sjov historie, at det faktisk er dig som har navngivet kagen!
SletJeg ved godt at Cathrine ikke er ophavsmand, men hun har trods alt ført kagen til et højere niveau, som næsten ikke kan måles med den oprindelige hvis du spørger mig ;-) kh. eva