søndag den 23. februar 2020

Fastelavnsboller med maripan-hindbærremonce og fin kattepynt


Søndagen er gået med at lave disse katte-boller. Hvad ellers skal man foretage sig på en regnfuld dag?
Jeg så en lignende katte-dekoration i et "Alt for Damerne" for et stykke tid siden, og tænkte, at de var godt nok fine, men finish´en på kattene var ikke lavet særlig pænt (sorry til ophavskvinden)

Så jeg har her forsøgt mig med en lidt mere farvestrålende udgave, som heller ikke sidder lige i skabet, ærligtalt - men modtagerne var godt tilfredse og barneøjne er jo heldigvis knap så kritiske som voksenøjne.

Kattene er lavet af sort fondant fra Odense Marcipan. Det er super nemt at arbejde med.
Hvis fondanten er meget hård, kan den lunes få sekunder i microovnen, så bliver den dejlig medgørlig.

Opskriften på fastelavnsbollerne er min egen meget populære fastelavnsbolle (faktisk bloggens mest søgte opskrift) blot tilsat lidt hindbær til remoncen.

Fastelavnsboller med hindbærremonce, 12 stk.

75 g. smør
1,5 dl. sødmælk
50 g. sukker
1/2 tsk. kardemomme
1/2 tsk. salt
25 g. øko. gær
1 æg
Ca. 350 g. sigtet speltmel (eller hvedemel)

1 æg til at pensle bollerne med

Fyld:
75 g. flormelis
75 g. smør
100 g. revet marcipan
2 spsk. hindbærsyltetøj

Overtræk:
pastelfarvet glasur, rørt til en sej og fast glasur, så den ikke glider af bollen
sort fondant (1/2 pakke fra Odense Marcipan)
frysetørret hindbær til næser
hvid glasur og fondant til øjne
konfetti-krymmel

Fremgangsmåde:
Smelt smørret i en lille gryde ved svag varme. Tilsæt mælken og varm op til "lillefingervarm"
Opløs gær og sukker heri. Tilsæt kardemomme og salt til mælkeblandingen.

Tilsæt melet og til sidst ægget. Ælt dejen godt sammen. Dejen er ret flydende, men tilsæt ikke mere mel, før du skal til at arbejde med dejen. Drys et tyndt lag mel over dejen og lad den hæve i ca. 45 min. under et klæde.

Rør remoncen sammen. 

Hæld dejen ud på køkkenbordet. Drys lidt mel over den og vend den et par gange og lad den tage det mel den har brug for. Dejen skal være blød og elastisk og til den våde side. Selvfølgelig ikke så våd, at den klæber fast i bordet når du arbejder med den. 

Lav 12 kugler af dejen. Rul hver kugle flad med en kagerulle til den er ca. 12 cm. i diameter. Læg en spsk. fyld på hvert dejstykke og fold enderne sammen. Du skal lave 6 små krydsede fold i dejen, med den metode flyder fyldet ikke ud under bagningen. 


Sæt bollerne på en bageplade med sammenfoldningerne nedad. Lad dem hæve i ca. 30 min.

Pensl bollerne med sammenpisket æg. (husk at ægget skal have stuetemperatur, så det ikke chokker bollerne og gør dem flade) Bages ved 230 g. til de er gyldne. 8-10 min. afhængig af ovn.

Afkøl bollerne helt.

Rul fondanten ud og udstik små cirkler evt. med "bagsiden" af en tylle. Skær ud til ører og knurhår.

Næser og knurhår sættes fast med en lille klat glasur.

Smør glasur på bollerne og lad den tørre en lille smule, før du trykker kattene på, så glider de ikke så nemt af.
Pynt med krymmel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar