lørdag den 16. november 2013

Verdens bedste brød / Grydebrød


Der skulle 3 forsøg til før det lykkes mig at bage et perfekt og lækkert grydebrød. Første gang kludrede jeg i fremgangsmåden, anden gang kludrede jeg i hævetiden og denne gang sad det lige i skabet.
Altså jeg er jo på palæo-diæt i disse dage, så jeg har ikke engang kunne nyde brødet. Så min mand og søn har det helt for sig selv, og det er de vist ret godt tilfredse med. Jeg har smagt en bid af det da det var nybagt, og oh la, la..... det smagte fantastisk. Var virkelig fristet til at spise en skive med koldt økologisk smør, men gjorde det ikke. Det må vente til midt i december hvor jeg stopper min palæo-doæt.


Verdens bedste brød / Grydebrød:

7 dl. hvedemel
3 dl. groft spelt eller andet groft mel (eller lav brødet af 10 dl. hvedemel)
5 dl. vand
2 tsk. groft salt
1/2 tsk. tørgær (fås i de fleste supermarkeder) kan du ikke finde tørgær kan du bruge alm. gær, du skal bruge en klump på størrelse med en stor ært.

Bland mel, tørgær og salt. Tilsæt vandet og rør til dejen er ensartet. Den er ret klistret men sådan skal den være.

Dæk skålen til med film eller et låg og sæt den i kæleskabet i mindst 12 timer.

Tag dejen ud efter endt hævetid, nu har dejen små bobler, men er ikke hævet meget.

Læg et stykke bagepapir på bordet, drys med på papiret. Hæld dejen ud på melet og fold den sammen ca. 6-8 gange, så du tilsidst har en fast klump. Læg skålen på hovedet hen over dejen og lad den stå her i 2 timer.

Sæt en støbejernsgryde med låg i ovnen (vær opmærksom på om der er en knop af plastik på gryden, den kan formentlig skrues af, den kan nemlig IKKE tåle den høje temperatur) Varm ovnen til 250 grader varmluft.
Når ovn og gryde er varm, tager du gryden ud, drysser lidt durummel i bunden af gryden (durum brænder ikke så let) Hæld med det samme dejen ned i gryden med hjælp fra bagepapiret.

Sæt låg på gryden og sæt den tilbage i den varme ovn. Bag brødet i 30 min. Tag derefter låget af og skru ned til 230 grader varmluft og bag videre i 15 min.

Tag gryden ud og hæld brødet over på en rist. Lad det afkøle i 20 min. før du skærer i det.
Nyd med koldt økologisk smør, uhm!4 kommentarer:

 1. Mmmm ved du om man kan bruge en römertopf?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det har jeg set flere gøre i blog-land, så prøv du bare det :-) Du må meget gerne melde tilbage med resultatet ! Kh. Eva

   Slet
 2. Det ser SÅ skønt ud - hvor stor støbejernsgryde brugte du?
  Hilsen
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte :-) jamen det er også så lækkert! Jeg brugte den store ovale le cruiset gryde, men en mindre kan sagtens bruges, dejen fyldte nemlig ikke hele gryden ud! Kh. Eva

   Slet