torsdag den 2. juni 2022

P-Tærte Kager

 


Vi var på en lille vandretur i går og havde medbragt kaffe og kage. Kagerne var købt i Spar i Sdr. Nærå - og var P-tærte Kager. 

De smagte fantastisk synes både min mand og jeg, så jeg besluttede hurtigt, at jeg ville prøve at lave sådan nogle selv. Det er hermed gjort, og de blev iflg. min mand, lige så gode som bagerens 😉

Mørdejsbundene kan med fordel laves 1-2 dage i forvejen og opbevares i tætsluttende kagedåse. Så er de forholdsvis nemme at samle på dagen hvor de skal spises.

Karamelliseret mælk på dåse (fra Nestlé) kan du finde i Bilka & Føtex og ofte på spot i Netto. 


P-tærte Kager, 9 stk. 

mørdej;

60 g. smør

125 g. hvedemel

50 g. flormelis

1 nip fint salt

1/2 æg

Italiensk marengs:

120 g. æggehvider (svarer til 3 æggehvider)

225 g. hvidt sukker

1 tsk. vaniljesukker 

1/2 dl. vand

Fyld:

200 g. Karamelliseret mælk på dåse (færdigkogt tyk karamel)

90 g. ristede, saltede peanuts

Overtræk: 200 g. 70% chokolade

Fremgangsmåde:

Mørdejen laves først: det kolde smør skæres i mindre tern. 

Smuldr smørret med mel, flormelis og salt. Tilsæt 1/2 æg (ægget piskes sammen i en lille skål og det halve tilsættes dejen) ælt dejen hurtigt sammen, til den er sammenhængende. 

Pres dejen flad og læg den i en frysepose i køleskabet, hvor den skal køle ned i en halv times tid. 

Karamellen røres med peanuts. 

Mørdejen rulles ud på et melstrøet bord og der stikkes cirkler ud på ca. 7,5 cm. i diameter. 

Bag bundene ved 185 g. i ca. 10 min. eller til de er let gyldne. Afkøl. 

(Har du mørdej i overskud, kan du lave at par hindbærsnitter af det) 

Italiensk marengs:

Æggehviderne piskes til de ‘Fluffer op’. 

Sukker, vaniljesukker og vand koges op i en lille gryde til en temperatur på 117 grader. Har du ikke et sukkerthermometer, så går det nok, sukkermassen skal være sirupsagtig, så er den klar. 

Den varme sukkermasse hældes i en tynd stråle i de luftige æggehvider, imens der piskes ved høj hastighed. Fortsæt med at piske i 10 min. indtil marengsen er sej og blank og sætter tydelige spor af piskeriset. 

På mørdejsbundene lægges en stor spsk. karamelmasse med peanuts i midten. Der skal være ca. 1 cm. ud til kanten uden fyld. 

Marengsen kommes i en sprøjtepose med en flødebolle-tylle med stor åbning. Sprøjt marengsen henover karamellen, så det dækker og går ud til kanten. Det gøres ved at sprøjte tæt ovenpå karamellen, uden at føre hånden opad. 

Chokoladen smeltes forsigtigt af 10 sekunders intervaller i microovn eller over vandbad. Du kan temperere chokoladen hvis du har lyst, men det er ikke et must. 

Hold kagerne hen over skålen med chokolade, imens de står på en stegegaffel, med en elastik viklet om ‘gaffelhovedet’ på den måde står den bedre fast. 

Overhæld kagerne med den smeltede chokolade og lad dem dryppe af inden du forsigtigt stiller dem på bagepapir, så de kan tørre. 

Opbevar dem på køl til de skal nydes. De er bedst den dag de er lavet, da karamellen vil begynde at sive ud af dem, over tid. 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar