torsdag den 2. januar 2014

Græskar syltet med appelsin, rosmarin og anis


Det er ikke meget I har hørt til mig på det sidste. Jeg har arbejdet en hel del mere end jeg plejer i december, så der har ikke været så meget overskud til at gå i køkkenet og eksperimentere. Lysten er der stadig ikke, men den skal nok komme igen når vi går lysere tider i møde.
I dag fik jeg dog syltet græskar, havde nemlig haft et butternut-græskar liggende på mit køkkenbord i et par måneder, som jeg egentlig ville have bagt, men nu blev det altså syltet i stedet for. 
Det er meget hurtigt at lave (ja lige bortset fra at det skal trække på køl i 12 timer) men selve arbejdsgangen derefter tager kun 10 min. 
Syltede græskar smager dejligt på en rugbrødsmad med leverpostej, som tilbehør til varme retter, og til stort set alt som mangler lidt "surt".
De færdigsyltede græskar kan holde sig på køl i ca. 6 måneder.


Græskar syltet med appelsin, rosmarin og anis, 2 mellemstore sylteglas:
1 græskar, fx. butternut eller hokkaido 
3 spsk. groft salt

Syltelage:
5 dl. alm. brun eddike
5 dl. vand
400 g. sukker
10 fennikelfrø
4 stjerneanis
15 sorte peberkorn
4 kviste frisk rosmarin
1 økologisk appelsin, vasket godt og skåret i grove stykker

Dag 1:
skræl græskarret, halvér det og skrab kernerne ud. Skær græskarkødet i skiver på ca. 1 cm. tykkelse. Drys med salt og lad dem trække på køl i 12 timer.


Dag 2:
Skyl græskarskiverne i koldt vand i det fad de har trukket i. Læg dem over i en sigte så de kan dryppe af.
Fyld dem i to skoldede sylteglas.

Hæld alle ingredienserne til syltelagen i en gryde og kog op.


Hæld den kogende lage over græskarskiverne og fyld dem helt op til kanten. Måske er der ikke plads til alle appelsinstykkerne. Skru låget godt fast og stil glassene på køl. Her skal de trække 1 uge, så er de klar til brug.

2 kommentarer: