lørdag den 11. februar 2023

Othellolagkage

Othellolagkagen er nok min yndlingslagkage over alle. 

Det har taget et par forsøg, at få den helt perfekt, og selvom der er en del arbejdsgange i kagen, så er den altså det hele værd. Men jeg forstår godt, hvis opskriften kan tage pusten fra én, ved første øjekast, sådan havde jeg det også selv. Jeg startede faktisk 3 dage før den skulle serveres, med at bage bunde. På 2. dagen, lavede jeg flødecreme og lagde kagen sammen, og på 3. dagen, hvor den skulle serveres, satte jeg marcipanbånd på og pyntede den.

Du kan evt. købe lagkagebunde hos bageren og spare den arbejdsgang, men det er noget billigere at lave dem selv og tager ikke lang tid.

Har du ikke kageplast, kan kagen `støbes` i den springform som bundene er bagt i. Men jeg vil anbefale at bruge kageplast, for det bedste resultat.

Jeg synes, at kakaoglasur er det eneste rigtige at bruge som topping på kagen. Nogle bruger mørk chokolade, men jeg synes, at den søde glasur på flormelis er perfekt, da kagen er mild i smagen og ikke særlig sød.

Bundene er bagt i en springform på 25 cm. i diameter.

Othellolagkage til 10 pers.:

Makronbund:

200 g. marcipan

75 g. sukker

4 æggehvider

1 nip salt – bages ved 200 g. i ca. 17 min.

Lagkagebunde:

4 æg str. M

125 g. sukker

75 g. hvedemel

25 g. kartoffelmel

1 spsk. vaniljesukker

1 tsk. bagepulver

1/2 tsk. fint salt

Flødecreme:

2 æg 

30 g. maizena

1/2 l. sødmælk

75 g. sukker

1 vaniljestang

+ 3 dl. piskefløde

Marcipanbånd:

175 g. marcipan

175 g. flormelis

50 g. glukose 

Glasur:

200 g. flormelis

3 spsk. kakao

kogende vand

Øvrigt: 2 1/2 dl. hindbærsyltetøj af god kvalitet

Pynt:

2 1/2 dl. piskefløde

Bagegrej: kageplast, bagepapir samt 25 cm. springform

Fremgangsmåde:

Makronbund: Smuldr marcipan sammen med sukker i en skål. Tilsæt æggehvider og salt og pisk godt til massen bliver homogen. 

For springformen med bagepapir og smør det med olie eller smør og drys lidt mel eller sukker på. Hæld marcipanmassen på og bag bunden midt i en 200 g. varm ovn i ca. 17 min. eller indtil den er let gylden. 

Lagkagebunde: Pisk æg og sukker lyst og luftigt i mindst 5 minutter. Tilsæt salt. Sigt bagepulver, vaniljesukker, mel og kartoffelmel i og vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber, så luften bevares i dejen. 

Samme procedure med bagepapir og smørelse i springformen, som ved makronbunden, og dejen hældes i og bages ved 175 grader i ca. 20-25 minutter, eller indtil den er gylden og en kødnål kommer ren op, når den stikkes i midten af kagen. Afkøl og halver bunden på langs så du får 2 bunde.

Flødecreme: Æg, sukker, vaniljekorn og maizena piskes sammen i en lille gryde. Når massen er homogen hældes mælken i og der varmes langsomt op til cremen tykner. Når den først tykner går det stærkt, så skal den straks tages fra varmen. Hæld cremen op i en dyb tallerken og lad den køle i 10 min. før du lægger et stykke plastfilm helt ned på overfladen af cremen og stiller den i køleskabet, hvor den skal køle HELT af, inden du blander den med flødeskum. Pisk fløden til blødt skum og vend den i vaniljecremen. 

Marcipanbånd: Ælt marcipan, flormelis og glukose sammen i et hurtigt snuptag. Håndterer du marcipan for længe, smider mandlerne olie og gør den usammenhængende. Rul marcipanbåndet ud i den længde der passer i kagens omkreds og højde. drys flormelis på båndet i et tyndt lag og rul det forsigtigt sammen. Læg evt. bagepapir på det, før det rulles, så sikrer du dig, at det ikke klistrer sammen, når det skal monteres på lagkagen.

Samling af kagen: Brug springformen som du har bagt bunde i, til at samle kagen. Læg et stykke bagepapir i bunden af formen og spænd det fast, ved at du lukker formens ring omkring det. Lad overskydende bagepapir sidde, udenfor formen. Læg makronbunden nederst. Sæt et stykke kageplast rundt i kanten af formen, som fæstnes med et lille stykke tape øverst. Smør hindbærsyltetøj på makronbunden og dernæst halvdelen af din flødecreme ovenpå. Læg den ene lagkagebund forsigtigt ovenpå. Så resten af flødecremen og den sidste lagkagebund øverst.

Bland glasuren til en fast, smørbar glasur. Smør den jævnt ud, på den øverste lagkagebund. Lad gerne lagkagen hvile et par timer på køl, allerhelst gerne natten over, så du er sikker på, at flødecremen har sat sig. Men vent med marcipanbånd og pynt til den skal spises.

Fjern forsigtigt kageplasten og flyt kagen over på det fad den skal serveres på. Rul marcipanbåndet på. Afslut kanten pænt, enten ved at klippe det til så enderne møder hinanden, eller lav et lille overlap.

Pisk fløden til ret fast skum og lav `dutter` af flødeskum rundt i kanten. 

Opbevar kagen på køl, til den skal spises.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar