Min farmor lavede verdens bedste hønsekødssuppe. Jeg har aldrig fået bedre suppe end hendes. Alt var hjemmelavet; kød- og melboller og så fik vi kold risrand med rosiner i suppen, som det er traditionen i Sønderjylland hvor hun boede.
Hemmeligheden bag en god og velsmagende suppe er bl.a. den tid du lægger i den. Og så selvfølgelig gode råvarer.
Køb en stor øko- eller fritgående kylling og brug økologiske grøntsager.
Om du vil servere suppen alene på kyllingekød eller med kødboller, eller begge dele, kan du selv vælge. Jeg kan bedst lide den med kød og melboller. Kyllingekødet kan så bruges til en gang tarteletter, som fyld i en salat eller fryses ned.
Hønsekødssupped til 4-6 pers;
1 stor øko. eller kylling eller en fra fritgående opdræt
3 l. vand
2 spsk. salt / 10 peberkorn
2 laurbærblade
Kogeurter: 2 gulerødder, 1 stk. knoldselleri på str. med en skive brød, porretoppe fra 3 porrer 1 dusk persille.
Fyld i suppen:
5 gulerødder i tern, 1 persillerod, 1/2 knoldselleri i tern, 2 porrer i ringe.
Kød og melboller og evt. det plukkede kyllingekød - vurder selv mængde, alt efter hvad du vælger.
Fremgangsmåde:
Skyl kyllingen godt i koldt vand. Fjern flommefedt og klip gumpen af.
Læg den i en suppegryde og hæld 3 L. vand ved og krydderier og kogeurter.
Kog op, skum urenheder fra og læg låg på. Kog suppen ved svag varme i 2 timer.
Tag kyllingen op. Kog suppen ind uden låg. Når kyllingen er afkølet nok til at du kan røre den, piller du kødet af. Skroget smider du tilbage i gryden og så lader du den stå og koge ind i yderligere en time, men gerne to. Kun ved svag varme, ikke bulderkoge.
Skær grøntsagerne til fyldet i mindre stykker.
Når suppen er kogt nok ind, smag på den og vurder selv hvornår der er tilstrækkelig smag og kraft i den, sies kogeurterne og skroget fra og kasseres.
Suppen hældes tilbage i gryden og gulerødder, porrer, selleri og persillerod tilsættes og koger i suppen i 10 min. Tilsæt kød og melboller og varm kun lige videre i 2 min. uden at suppen koger. Tilsæt kyllingekød (hvis du vil) og server suppen rygende varm med lidt persilledrys.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar