mandag den 15. juni 2020

Den fineste fødselsdagslagkage




I forgårs, så jeg på Instagram hos dygtige Sofie_andresen den fineste lagkage, med et marcipanbånd pyntet med dannebrogsflag og det var kærlighed ved første blik❤

Jeg gik straks i gang med at bage lagkagebunde og lave flag af fondant, for så at fortsætte med at lave mousser og færdiggøre kagen i går. Jeg er normalt ikke til fondant, men disse flag kan simpelthen ikke laves lige så pænt af marcipan, så jeg gør en undtagelse her. 

Jeg nyder at fordybe mig i et kageprojekt, når tiden er til det, det er noget af det mest afstressende (på lige fod med, at gå og nusse i jorden i min kolonihave) jeg kan foretage mig. 

Mousserne jeg valgte at komme i kagen blev hindbær/rabarbermousse samt en tobleronemousse, det smagte rigtig dejligt. Jeg har desværre ikke fået taget et billede af snittet i kagen, det husker jeg næste gang jeg laver den.

Kagen kan med fordel samles dagen før den skal serveres, så den kan trække smag. Men vent med at sætte marcipanbånd på, samt pynte med frugt, til samme dag den skal spises.

Fødselsdagslagkage til 8-10 pers. i 23-25 cm. springform

Vanilje lagkagebunde:
4 æg
125 g. lyst sukker
75 g. hvedemel
25 g. kartoffelmel
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
1/2 tsk. fint salt

Tobleronemousse:
200 g. toblerone
2,5 dl. piskefløde
2 blade husblas
+ 1. dl. fløde, pisket til skum

Hindbær/rabarbermousse:
250 g. hindbær
85 g. rabarber
40 g. sukker
3 blade husblas
1,5 dl. piskefløde
1 dl. kvark (eller skyr) blandet med 1 spsk. vaniljesukker

Marcipanbånd:
250 g. marcipan
145 g. flormelis
30 g. glukosesirup

Flag:
rød og hvid fondant (evt. fra Odense Marcipan) jeg lavede 15 flag til min kage

Topping:
cantaloupe melon
kirsebær
jordbær
hindbær
blåbær
samt hyldebærblomster

Smørcreme til at "lime" marcipanbånd med:
25 g. blødt smør + 1 dl. flormelis

Andre redskaber: kageplast / målebånd / lineal

Fremgangsmåde:
lagkagebunde: pisk æg og sukker lyst og luftigt i mindst 5 minutter. Tilsæt salt. Sigt bagepulver, vaniljesukker, mel og kartoffelmel i og vend det med med lette tag, så luften bevares i dejen.
Hæld dejen i en smurt springform på ca. 23-25 cm. og bag den ved 175 grader i ca. 20-25 minutter, eller indtil den er let gylden og en kødmål kommer ren op, når den stikkes i midten af kagen. Afkøl og skær bunden halvt igennem, så du får to bunde.

Tobleronemousse:
Læg husblas i blød i koldt vand og lad det trække i 5 min.
varm 2,5 dl. piskefløde op i en lille gryde. Hak chokoladen - tag gryden fra varmen og pisk chokoladen i. Rør rundt til den er helt smeltet. Sæt gryden på kogepladen igen, kun ved svag varme! og læg den afdryppede husblas i og rør rundt til det er smeltet helt. Hæld chokoladeblandingen i en kold skål. Pisk 1 dl. fløde til skum og tilføj den med 1 spsk, ad gangen til chokoladeblandingen, imens du rører rundt.

Læg et stykke nyt bagepapir i bunden af den springform du bagte dine bunde i, den skal bruges til at støbe kagen i. Læg 1 bund i formen og sæt et stykke kageplast hele vejen rundt i kanten. Jeg bruger et lille stykke tape, til at fæstne kageplasten i toppen. Hæld tobleromemoussen over lagkagebunden. Den er ret flydende, men det er som det skal være. Sæt kagen 1 time i fryseren eller 2-3 timer i køleskabet, så moussen kan "sætte sig" (blive fast)
Lav imens kompotten til hindbær/rabarbermoussen:

Læg 3 blade husblas i blød i koldt vand.
Kog hindbær og mindre rabarberstykker i en lille gryde i ca. 10 min. Tilsæt sukker - smag til om der skal lidt mere i, rabarber varierer meget i syrlighed. Blend med en stavblender og purér gennem en sigte, så kornene fra hindbær sies fra.
Rengør gryden og hæld hindbær/rabarbergrøden tilbage.Varm langsomt op og tilsæt den afdryppede husblas. Lad det smelte helt og tag gryden fra varmen. Hæld det i en kold skål. Tilsæt gradvist vanilje-kvarken.
Pisk 1,5 dl. fløde til skum og vend det i moussen.

Læg den sidste lagkagebund over tobleronemoussen og bred hindbær/rabarbermoussen ud over. Sæt kagen i køleskabet til den har "sat sig".

Tag kagen ud, Varm en skarp kniv op (under den varme hane) skær forsigtigt langs kanten af kageplasten og fjern den. 
Placer kagen på det fad/opsats du skal servere den på og smør kanterne men smørcreme.

Rul marcipan ud på et lag flormelis på køkkenbordet. Mål højde og omkreds på kagen og marker på marcipanen hvor der skal skæres, ved hjælp af en lineal og et målebånd. Det er pænt langt, mit målte 78 x 6 cm. Rul båndet forsigtigt sammen og rul det på kagen. Tryk det let fast.

Flag: rul den røde fondant ud i ca. 1 mm. tykkelse. Mål op og skær flag ud. Den hvide fondant rulles også ud og der skæres tynde strimler. Fastgør de hvide flagmarkeringer på det røde flag med en lille pensel, som dyppes i vand, og der tagnes små striber der hvor det skal fastgøres.
Fastgør også de færdige flag på marcipanbåndet, ved at pensle dem bagpå med vand og trykke dem fast på båndet.

Skyl frugten og læg det på et rent viskestykke. Skær melon i små tern. Fordel det på kagen og pynt med spiselige blomster.

4 kommentarer:

  1. Anne-Mette Jensen6. april 2021 kl. 16.09

    Sidder her og læser opskriften igennem, inden jeg skal i gang med den. Hvis du bruger en springform på 23-25 cm, er det så ikke et meget langt marcipanbånd du angiver, 178 x 6 cm?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne Mette godt at du skrev for der havde sneget sig et 1 tal for meget ind. Det er tilrettet nu. Kh. Eva

      Slet
  2. Sikke en fantastik kage! 😍 Kan man lave mousserne og samle kagen dagen før?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lærke, ja det kan du sagens, men vent dog med at sætte marcipanbånd på samt frugt til dagen den skal spises ;-) kh. eva

      Slet