lørdag den 21. december 2013

Perfekt langtidsstegt and


Med en langtidsstegt and, får du perfekt stegt kød, med en god mørhed uden at det bliver tørt.
Du kan evt. vælge at stege anden dagen i forvejen, partere den og varme den op dagen efter.
Anden skal stege på lav varme i 6 timer i alt.

OBS! Anden skal ligge i køleskabet og tø op i tre dage inden den tilberedes.


Langtidsstegt and til 4 personer:

1 and på 3 - 3,5 kg. (Jeg køber en økologisk fritgående and fra Gothenborg)
2 æbler evt. coxorange, eller belle de boskop, skrællet og befriet for kernehus, skåret i både
1 stor håndfuld svesker uden sten (Urtekrams delikatessesvesker en min favorit)
20 g. smeltet økologisk smør
vingespidser og hals
1 gulerod i mønter
1 lille løg i både
1 liter vand
5 dl. god andefond (fra slagteren eller et færdigt produkt fra supermarkedet) Kan udelades, men skal du lave sauce til mange er det en god idé at spæde den op.
sovsekulør - sukker, salt og peber, evt. ribsgelé

Klip de yderste vingespidser af anden. Tag posen med indmad ud, gem den.

Fjern det hvide flommefedt inden i anden. Skyl den godt indvendig, tør den med køkkenrulle indvendig og krydr godt med salt og peber indeni.

Fyld æbler og svesker i anden og luk den med kødnåle.
Hæld 1 liter vand i bunden af en bradepande (ca. 20x30 cm.) læg vingespidser og andens hals i bradepanden, samt 1 gulerod og et løg i mindre stykker. Læg en rist over og placér anden derpå med brystsiden nedad. Pensl anden med smeltet smør og krydr med salt og peber.

Sæt anden i en 125 grader varm ovn (IKKE varmluft)
Efter to timer tager du anden ud, og vender den, så brystsiden er opad. Steg den videre i ca. 4 timer.

Tag anden ud. Si skyen over i et højt glas/skål, så er det nemt at fjerne fedtet fra toppen.

Hæld den siede og af-fedtede fond fra bradepanden i en lille gryde.
Spæd til med lidt af den færdigkøbte andefond, start med ca. 2,5 dl. og vurdér om der er behov for mere, det er ikke sikkert, hvis smagen er som den skal være.

Kog langsomt op. Tilsæt lidt sovsekulør og smag til med sukker, salt og peber, og evt.lidt ribsgelé.
Jævn saucen med maizena rørt op i vand.

Hvis anden mangler sprødhed, giver den den 225 grader/grill i ca. 5-10 min. eller indtil sprødheden er som du ønsker den.

Parter anden og læg den på et fad med svesker og æbler.


Server med sukkerbrunede kartofler sovs og evt. rødkalssalat med appelsin og valnødder
samt waldorfsalat.


Eller som her, med sund-waldorfsalat og syltede grønne tomater


Ingen kommentarer:

Send en kommentar