Jeg elsker æblegelé! Det smager lidt som frugtvingummier, sødt og mildt i smagen.
Det er mit yndlingssyltetøj nr. 1, stærkt efterfulgt af hybenmarmelade og brombærsyltetøj.
Æblegelé spiser jeg på et rundstykke med ost eller på pandekager, det smager virkelig dejligt.
Du kan også servere æblegelé sammen med et ostebord og bruge den som smagsgiver i sauce, især vildtsauce.
Det er bedst at bruge grønne umodne æbler til gelé. De indeholder nemlig mest pectin, som er det kulhydrat, som får geléen til at stivne.
Disse æble er plukket i et vildt hegn, men har du mulighed for at gå en tur langs nedlagte jernbaneskinner, vil du helt sikkert finde gamle æbletræer med grønne, sure æbler.
Æblegelé 2-3 glas:
1 kg. umodne æbler
9 dl. vand
Korn fra 1/2 vaniljestang
Ca. 700 g. sukker
Atamon eller cognac til skylning af glas.
Fremgangsmåde:
Æblerne vaskes godt. De skæres i kvarte og stilk og blomst fjernes. Kernehuset behøver du ikke skære fra.
Læg æblerne i en gryde og hæld 9 dl. vand på.
Lad æblerne koge ved svag varme under låg i 15-20 min.
Læg et rent viskestykke over en stor sigte i en rummelig skål og hæld æblerne deri. Lad dem stå på køkkenbordet og dryppe af i 2 timer.
Knug viskestykket efter de 2 timer, så mest muligt saft kommer ned i skålen. Kasser æblerne og hæld saften i en rengjort gryde og tilsæt sukker, den halve vaniljestang, samt vaniljekornene som du har skrabet ud forinden.
Lad saften stå og småkoge/reducere uden låg, til det begynder at tykne lidt og blive lyserødt i farven. Lav en geléringtest, når du fornemmer, at det er ved at være færdigt.
Skyl skoldede sylteglas med atamon eller cognac og hæld din gelé på. Lad geléen køle helt ned før du sætter låg på.
Geleringstest:
Geleringstesten bruges til at teste om geléen vil sætte sig, når den er kølet helt ned.
Start med at komme en tallerken i fryseren, så den er helt kold, til når du skal lave geleringstesten.
Tag en skefuld af den varme gelé og kom den på den kolde tallerken fra fryseren, hvis den stivner så man kan trække en finger igennem og den ikke flyder helt sammen igen, så er geléen som den skal være.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar