søndag den 18. september 2016

Økologisk speltbrunsviger


I går deltog jeg i SPIS Odense foodfestival´s brunsvigerkonkurrence, som fandt sted på Rådhuset i Odense, med min 6 årige søn.

Vi vandt desværre ikke, kom ikke engang i top 3, selvom jeg ellers havde gode chancer med kun 16 deltagere, Øv! men det var sjovt at deltage og vi melder os nok under fanerne til næste år igen :-)

Jeg fik ellers en god feedback fra dommerne, hvor især mestersvenden fra Wendorf var meget imponeret over, at jeg kunne få en så luftig bund af en dej som udelukkende består af speltmel.

De besøgende roste også vores brunsviger rigtig meget og min bradepande var faktisk den der var tømt først, så det tager jeg som et kompliment.

Jeg blev efter konkurrencen spurgt af en journalist, hvad jeg ville ændre på min brunsviger til næste år, og til det svarede jeg: "ingenting, for vi elsker den som den er"

Og sådan er det jo netop med brunsviger, der er mange meninger om, hvordan den perfekte brunsviger skal smage, om den skal være snasket, sukkersprød på toppen eller med moderat snask.

For mig er dette verdens bedste brunsviger, med blød og luftig bund og med en fluffy og homogen remonce, som ikke er for dominerende.

Jeg tilsætter lidt kagecreme til remoncen, på den måde bliver den mere stabil og du undgår smørsøer på din brunsviger.
Og så lader jeg den hæve i en time i 2. omgang, på den måde bliver den luftig og blød i bunden.

Brunsvigeren er bedst på dagen hvor den er bagt, men du kan sagtens lune den i ovnen dagen efter i 7-8 min. ved 175 grader, eller 10 sek. pr. stykke i microovnen.

Og husk altid; gode råvarer giver god smag. Speltmelet jeg bruger, har en rigtig god kvalitet, hvilket giver en perfekt blød og luftig bund.

Økologisk speltbrunsviger:

Dej:
3 dl. øko. sødmælk
45 g. øko. rørsukker
60 g. øko. smør (rigtig smør aldrig blandingsprodukt)
25 g. øko. gær (altid øko. gær)
1 tsk. kardemomme
1/2 tsk. salt
450 g. øko. sigtet speltmel (jeg bruger den fra Urtekram -tyrkis pose)

Remonce:
150 g. øko. smør
1/2 dl. øko. sødmælk
250 g. farin
1 spsk. vaniljesukker
50 g. kagecreme-pulver (jeg bruger Dr. Oetker)

Pynt:
Marcipanstjerner med chokolade.

Start med at lave dejen:
Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælken og hold lillefingeren i gryden indtil temperaturen er "lillefingervarm".
Hæld mælkeblandingen i en røreskål og tilsæt salt, sukker og kardemomme.
Smuldr gæren heri og lad gæren opløse sig helt inden du tilsætter melet.

Rør dejen i 2 minutter på maskinen (eller rør den i en skål med en ske) jeg rører kun min dej i kort tid, det giver det bedste resultat synes jeg.

Drys et tyndt lag mel over den klistrede dej og lad den hæve under et klæde i 30 min.

Imens dejen hæver laver du remoncen:

Smelt smørret i en lille gryde. Tilsæt mælken og derefter farin, vaniljesukker og kardemomme.
Kog remoncen i 1 min og tag den fra varmen. Tilsæt kagecreme-pulveret og pisk rigtig godt så der ikke er klumper i remoncen. Lad remoncen køle af imens dejen hæver.

Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud derpå. Dejen skal være til den klistrede side så prøv at undgå at tilsætte for meget mel.

Pres dejen flad og løft den over på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk dejen helt ud i pladen. Pres den jævnt over det hele med flade hænder, så dejen bliver lige høj over det hele.
Tryk små fordybninger med knoerne jævnt over hele dejen.

Læg små ruller af sølvpapir rundt i hjørnerne og i siderne af dejen, så der dannes en lille kant hele vejen rundt. På den måde holder fyldet sig oven på brunsvigeren.

Bred remoncen ud over dejen og lad den hæve i en time et lunt sted, men undlad at overdække den!



Tænd ovnen på 210 grader. Drys evt. lidt farin over brunsvigeren.

Bag brunsvigeren lidt under den midterste rille i ovnen i ca. 10-12 min. Min bliver perfekt efter 12 min. men ovne varmer forskelligt, så hold øje med at den ikke får for meget, så bliver den tør.

Når min brunsviger har været i ovnen i ca. 10 min. begynder remoncen at løfte sig og boble op. Når den gør det, holder jeg øje med den og giver den 1-2 minutter mere og tager den straks ud.
Så ser den sådan ud:


Nu er den perfekt!
Nyd brunsvigeren lun og nybagt.

2 kommentarer:

  1. Hej den ser god ud, men hjælp mig lige med remoncen i opskriften. Laver du kagecremen og blander i remoncen eller er det kun pulveret?
    Mvh Richard

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Richard! Godt at du spørger for det kan jo sagtens misforstås! Det er 50 g. pulver, jeg retter det i opskriften med det samme😊 Vh. Eva

      Slet