torsdag den 2. juni 2016

Grovbirkes bagt på speltmel


I forgårs på min fridag, var jeg som sædvanlig tidligt oppe, og nåede både morgenmotion i skoven samt at bage disse dejlige grovbirkes til min sovende familie.
Birkes´ene tager kun 1 time at lave, fra du starter op, til der er lune brød på bordet.
Det er en pæn stor mængde smør der skal bruges til birkes, men det går an, da det er en sjælden spise her hos os.

12 store grove birkes:

25 g. øko. gær
2,5 dl. lunkent vand (bland 1 dl. kogende med 2 dl. koldt)
1 tsk. groft salt
2 spsk. rørsukker
1 tsk. vaniljesukker
1 dl. blandede hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner
25. g. smeltet smør
1 æg
100 g. fuldkornsspeltmel
ca. 475 g. sigtet speltmel

Til indrulning:
175 g. koldt smør

Til pensling: 1 sammenpisket æg og drys af kerner.

Opløs gæren i det "lillefingervarme" vand. Tilsæt salt, sukker og vaniljesukker samt kerner.
Tilsæt det grove speltmel først, derefter halvdelen af det sigtede speltmel og derpå ægget og det smeltede smør. Ælt resten af det sigtede speltmel i, til dejen er perfekt til at blive håndæltet.

Rul dejen ud til et rektangel på ca. 40 x 30 cm. Skær smørret i tynde skiver med en ostehøvl og fordel 1/3 af smørret på en ene halvdel af dejen. Fold den anden halvdel af dejen over smør-delen og rul igen, indtil dejen igen får en størrelse på ca. 40 x 30 cm. Læg igen smørskiver på den ene halvdel, fold og rul ud igen. Fortsæt en gang mere med det sidste smør. Rul dejen sammen til en aflang "stang" og skær ti birkes ud af den.



Læg birkes´ene på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca. 30 min. Pensl. med sammenpisket æg og drys med frø.

Bages ved 220 grader i ca. 12-15 min.

Nydes nybagte som de er, eller med koldt smør og ost.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar