mandag den 9. juni 2025

Wontons med svinekød & rejer

 

Forleden havde vi fælles madlavning med gode venner og menüen stod på hjemmelavede wontons. 

Det tager ikke lang tid at lave sådan en portion, når man er fælles om at folde. Og så er det bare så hyggeligt og ikke mindst afstressende at lave mad sammen med ligesindede. 

Vi fik dem som forret med chiliolie og forårsløg, men de kan også nydes i en hønsekødssuppe kogt med stjerneanis og tilsmagt med soya. Evt. som Denne suppe

Wontons med svinekød & rejer som forret til 4 Pers.;

350 g. hakket svinekød (ikke for lav fedtprocent)

200 g. rå wannameirejer (optøet)

1 spsk. farin

2 spsk. risvin

2 spsk. lys soya

2 spsk. finthakkede forårsløg

1 tsk. friskrevet ingefær

1 spsk. sesamolie

2 pakker Wonton-dej (kan købes hos etniske købmænd. Frys overskydende dej ned igen) 

Chiliolie

2 spsk. crispy chili in Oil (fås hos etniske købmænd)

2 spsk. farin

1/4 hønsebouillon-terning

1 spsk. riseddike 

1 spsk. sesamolie

1 spsk. soya (Maggi soya) 

1 fed hvidløg, fintrevet

Saft fra 1 lime 

Sort peber fra kværn

Drys

Finthakkede forårsløg - sesamfrø. 

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienser til farsen godt sammen. 

Læg 1 tsk. fars på et stykke wontondej og fugt kanten med koldt vand, med din finger. Fold sammen og rynk kanten sammen. Fortsæt sådan. 

Bland alle ingredienser til Chiliolien. 

Hæld vand eller hønsefond i bunden af en rummelig pande og  lad Wontons’ene småkoge under låg i ca. 8 min. 

Server i dybe tallerkener med chiliolie over samt drys af forårsløg og sesam. 




Honningbagte gulerødder med fetacreme, brunet smør & hasselnødder

 

Lækre bagte gulerødder med fetadip, og sprøde hasselnødder i brunet smør, det smagte så dejligt. 

Retten kan spises som tilbehørsret til kød, eller som del af en vegetarisk buffet. 

Honningbagte gulerødder med fetacreme, brunet smør & hasselnødder, til 4 Pers.:

600 g. mellemstore gulerødder

2 spsk. olivenolie 

2 spsk. flydende honning

Salt & peber

Fetacreme:

250 g. græsk yoghurt 10%

100 g. fetaost

1 fed hvidløg

1 spsk. sirup

Brunet smør:

30 g. godt øko smør (ikke blandingsprodukt)

Topping:

30 g. ristede hasselnødder (befriet for hinder, og hakket groft) 

1 håndfuld granatæblekerner

2 spsk. Friskhakket persille

2 spsk. sumak 

Fremgangsmåde:

Skrub gulerødderne godt og skær enden ved toppen af. 

Læg gulerødderne på bagepapir i Airfryer og stribt med olivenolie & honning. Drys salt og peber på. 

Bag v. 185 grader i 25 min. Vend dem halvvejs. (Har du ikke Airfryer kan de bages i alm. ovn v. 200 grader i 30 min. eller steges i smør på en pande, til de er fine og gyldne) 

Blend alle ingredienser til fetacremen. Bred den ud på et fad.

Smelt smørret og lad det bruse op, til det bliver brunt og dufter nøddeagtigt.  

Afkøl gulerødderne en smule og fordel dem på fetacremen. 

Drys med hasselnødder og hæld det brunede smør over. Top til sidst med granatæblekerner, persille & sumak. 


mandag den 14. april 2025

Påske cheesecakes

 

Mangler Du en god & nem dessert til påskedagene, som kan laves i forvejen, er denne virkelig god. 

8 små påske cheesecakes:

11 digestive kiks
50 g. smør
200 g. friskost
2,5 dl. piskefløde
125 g. græsk yoghurt 10%
Korn fra 1 vaniljestang
75 g. flormelis 
Revet citronskal fra 1 øko. citron 

Topping:
Lemoncurd, knuste påskeæg, mynte

Fremgangsmåde:

Kiksene knuses let med hænderne og lægges i en foodprocessor hvor de køres til krummer. Smelt smørret og bland det i kiksekrummerne. Fordel det i 8 små glas og pres det let ned. 

Friskost, flormelis, citronskal, vanilje korn & græsk yoghurt piskes godt sammen med en elpisker.

Fløden piskes til en fast skum og blandes i ostemassen. 
Fordel ostemassen ovenpå kiksebundene og top med lemoncurd, knuste påskeæg og mynte. 
Opbevar på køl til de skal spises. Kan holde sig i et par dage på køl. 

Påskecookies

 

Påsken er lige om hjørnet. Hvis du mangler en fin kage til madkurven i det fri, eller bare som det søde punktum efter en påskefrokost hjemme, så er disse cookies en oplagt idé. 

Påskecookies 12 store:

100 g. smør

45 g. sukker

125 g. farin

1 æg (stuetempereret) 

1 tsk. vanilje

1 tsk. natron

1 tsk. bagepulver 

1/2 tsk. salt

190 g. mel

Pynt: pastelfarvede små påskeæg, hvid chokolade og små chokoladelinser. 

Fremgangsmåde:

Pisk smør og begge slags sukker godt sammen. Tilsæt ægget samt bagepulver, natron & vaniljesukker. Vend melet i. 

Lav kugler af dejen på ca. 35 g. stykket. Læg dem på bagepapir på 2 bageplader og tryk chokoladeæg, chokoladelinser & stykker af hvid chokolade ned i dejen. 

Bag v. 200 g. på andennederste ovnrille i ca. 12 min. 

Sød syltede bøgehatte


Syltede bøgehatte er så gode på smørrebrød med hønsesalat og som topping på gryderetter. 

Svampene kan holde sig længe på køl.

1 stort glas syltede bøgehatte:

450 g. bøgehatte
Syltelage:
450 g. sukker
4,5 dl. klar eddike
3 dl. vand
15 peberkorn
1/2 tsk. salt
2 laurbærblade

Fremgangsmåde:
Roden skæres af svampene. 
Syltelagen koges op til sukkeret er smeltet. Afkøl lagen til stuetemperatur. 
Svampene lægges i et atamonskyllet patentglas. Syltelagen hældes over. 
Lad svampene trække i mindst et døgn før de spises. 



lørdag den 29. marts 2025

Den bedste chiagrød med kokos, blåbær & chokolade


Den her chiagrød smager SÅ godt. Betragt den som en lille morgenmadsdessert, det søde punktum efter en brunch eller lignende. 
Hver portion indeholder ca. 325 kcal. 

Chiagrød til 2 Pers.:

2 spsk. chiafrø
1,5 dl. homogen, cremet kokosmælk (se foto nedenfor) 
2 spsk. god jordbærsyltetøj
1 tsk. vaniljesukker 
2 spsk. vaniljeskyr 

65 g. vilde blåbær (Rema1000 frost)
1 spsk. rørsukker 

Topping
20 g. 70% chokolade
4 hakkede mandler 

Fremgangsmåde
Rør kokosmælk med Chiafrø, vaniljesukker, skyr og jordbærsyltetøj. Sæt det på køl. Det skal trække mindst 1/2 time, men gerne natten over. 

Det er denne kokosmælk jeg bruger, fra ânglamark (Brugsen)

 Blåbærrene koges op med rørsukker. Afkøl let. 
Chokoladen smeltes forsigtigt i intervaller i microovnen. 

Anret i 2 skåle - først med blåbærsylt, så chiagrød og smeltet chokolade og hakkede mandler øverst. 
Nyd med det samme, eller sæt på køl til senere. Jeg kan dog bedst lide, at chokoladen ikke når at stivne. 


tirsdag den 25. marts 2025

Ristede kikærter & blomkål med stegt halloumi

 

Vores aftensmad i dag var denne vegetariske ret som smagte SÅ godt! 

Vi fik naanbrød til, men fladbrød ville også være godt. 

Ristede kikærter & blomkål med halloumi til 2 Pers.:

1 dåse kikærter

300 g. blomkål 

150 g. gulerødder

3 spsk. olivenolie

1 tsk. stødt spidskommen 

1 tsk. røget paprika

1 tsk. gurkemeje

1 tsk. karry

1,5 spsk. honning

Salt & peber

Krydret yoghurt: 

250 g. 10%  græsk yoghurt 

1 fed hvidløg

1 spsk. sumak 

1 spsk. honning

Salt & peber

250 g. Halloumi 

Persille 

Citron 

Fremgangsmåde

Kikærterne drænes, skylles og dryppes af i en sigte. Læg dem på køkkenrulle og dup dem tørre. 

Blomkålen skylles godt og brækkes i små buketter på valnødde størrelse. 

Gulerødderne skrubbes og skæres i mundrette stykker. 

I en rummelig skål, piskes olie, honning og krydderier sammen. Vend blomkålsbuketter, gulerødder samt kikærter i. Krydr med lidt salt og peber. 

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. 

Bred grøntsagerne ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca. 25 min. Blomkålen må gerne få lidt brune kanter. 

Yoghurten røres med presset hvidløg, sumak & honning. Smag til med salt og peber. 

Skær halloumi i 1 cm. skiver og steg det gyldent i olivenolie på en pande. 

Bred yoghurten ud på et fad, eller anret på 2 tallerkener. 

Top med de bagte grøntsager og den stegte halloumi. 

Steint lidt flydende honning og frisk citronsaft over og drys med persille og sumak. 

Nyd med det med brød til. 



søndag den 16. marts 2025

Smørrebrød med smørstegt kuller, kartofler & persillecreme

 


Mums den smagte godt den her mad med smørstegt kuller, kartofler & persillecreme. 
Den panerede kuller er og bliver vores favorit fra Nordfra.com (reklame) 

Husk at persillen skal skylles dagen før den skal bruges, så den er helt tør. Ellers bliver persillecremen for lind. 

Smørrebrød med smørstegt kuller, kartoffel & persillecreme, 4 stk.:

4 stykker panerede kullerfileter, optøet 
4 stykker godt rugbrød
4 kartofler
Smør & olivenolie
Persillecreme:
130 g. creme fraiche 38%
1 potte persille
Salt
Tilbehør/pynt: 
Citronbåde & 2 skiver stegt bacon samt bredbladet persille. 

Fremgangsmåde:
Creme fraiche og persille køres til en creme i en foodprocessor/minihakker. Smag til med salt. 

Kartoflerne skrubbes godt og skæres i skiver af 1/2 cm. 
Varm lidt smør og olivenolie op på en rummelig pande og steg kartoffelskiverne sprøde & møre. Drys med salt og sæt til side. 

Tilføj lidt mere smør og olivenolie til panden og steg kullerfileterne ved middelhøj varme i ca. 3 min. på hver side. 
Smør rugbrødet med smør og læg først et lag stegte kartofler på og så fisken. Top med persillecreme. smuldret bacon og en kvist persille. Læg en citronbåd ved og server med det samme. 

lørdag den 15. marts 2025

Smørrebrød m. smørstegt kuller med tatarsauce


Vores yndlings fisk her i huset, er den panerede kuller fra Nordfra.com (reklame) 

Her på rugbrød med tatarsauce, virkelig lækkert. 

Smørstegt kuller med tatarsauce & søde rødløg, 2 stk.:

2 stykker paneret kuller 
Smør & olivenolie til stegning
2 stykker godt rugbrød
Tatarsauce:
2 spsk. 18% creme fraiche 
2 spsk. Hellemanns Mayo 
2 spsk. kapers (drænet for lage) 
1 tsk. sennep
1 lille tsk. sirup
1 tsk. tørret estragon

Syltede rødløg: 
1 dl. vand
1 dl. eddike
1 dl. sukker
4 peberkorn
1 laurbærblad
2 store rødløg i tynde både

Fremgangsmåde:
Syltede løg:
Varm eddike, vand, sukker og krydderier i en gryde, indtil sukkeret er smeltet.

Kog løg i lagen i ca. 3-4 minutter. Fisk det op med en hul-si og hæld det i et skoldet og atamonskyllet glas.

Kog lagen ind til den bliver sirupsagtig og er reduceret til ca. 1. dl. Hæld lagen over løgene.
Opbevar løgene på køl.

Rør alle ingredienserne til tatarsaucen sammen, smag til med salt og peber. 

Fisken tøes op. 
Steg den gylden og sprød ved middelhøj varme i en blanding af smør og olivenolie. Ca. 3 min. på hver side. 

Smør 2 stykker rugbrød med smør og læg fiskene på. Top med tatarsauce, syltede rødløg og lidt grønt. 


Smørrebrød med stegt kuller & rejer

 

Vi elsker bare de gode panerede kullerfileter fra Nordfra.com (reklame) 

Her som smørrebrød med lyserød dressing & rejer, så lækkert. 

Smørrebrød med stegt kuller & rejer, 2 stykker:

2 panerede kullerfileter, optøet

2 stk. godt rugbrød

Smør & olivenolie 

20 skalrejer, optøet

1 agurk

1 tomat

Karse

1 citron 

Lyserød dressing:

2 spsk. creme fraiche 38%

1 spsk. Hellmanns Mayo 

1 spsk. ketchup

1 tsk. sirup

1 tsk. koncentreret tomatpuré 

1 nip paprika

1 nip cayennepeber 

Salt

Fremgangsmåde:

Alle ingredienser til dressingen røres sammen. Smag til med salt & evt. lidt mere sirup. Lad dressingen hvile på køkkenbordet imens Du laver resten. 

Rejerne pilles og lægges på køkkenrulle. 

Agurken skæres på langs med en kartoffelskræller, så du får lange strimler. Rul strimlerne sammen. 

Tomaten skæres i skiver, citronen ligeså. 

På en pande smeltes 10 g. smør & 2 spsk. olivenolie. 

Steg kullerfileterne ved middelhøj varme i ca. 3 min. på hver side, til de er gyldne og sprøde med stadig har en saftig midte. 

Smør 2 stykker rugbrød med smør og læg en kullerfilet på hvert stykke. Top med lyserød dressing og pynt med agurkeruller, tomat, citron & karse. Læg rejer på til sidst. 





Wraps med kyllingeshawarma

 

Lækre sprøde fedtfattige Wraps med kyllingeshawarma. Spidskål og tzatziki.


Wraps med kyllingeshawarma til 4 pers.:

8 medium tortillas 

500 g. hakket kyllingekød 3-7%

1 tsk. Oregano

1 tsk. spidskommen 

1 spsk. sumak

1 knivspids cayennepeber 

1 spsk. løgpulver 

1/2 tsk. salt - 6 omgange peber fra kværn

Tzatziki

300 g. græsk yoghurt 2%

1/2 agurk i tynde halve skiver

2 spsk. sumak

1 tsk. tørret dild

1 fed hvidløg, presset

1 tsk. sirup

Salt & peber.

Tilbehør: 1 spidskål, 4 tomater, syltede rødløg, sumak

Fremgangsmåde:

Tzatzikien røres sammen og hviler på køkkenbordet, imens du ordner wrapsene. 

Kødet røres med krydderier. 

Tortillaerne lægges på bagepapir og kødet fordeles ligeligt derpå. Smør kødet ud i et tyndt lag, så det næsten fylder tortillaerne ud til kanten. 

Varm en pande godt op og hæld lidt olivenolie på. Steg tortillaerne først på kødsiden i et par minutter, imens du presser med en palet og så på brødsiden i 1 minut. Kødet skal være gennemstegt! Fortsæt sådan, til alle tortillaer er stegt. 

Top med fintsnittet spidskål, tzatziki, tomatskiver, syltede rødløg og mere sumak. 


søndag den 9. marts 2025

Marinerede grøntsager

 

Marinerede grøntsager som tilbehør til kød, fisk eller som selvstændig ret med hummus & fladbrød. 


Marinerede grøntsager til 4 Pers.:

1 aubergine

1 squash

1/2 blomkålshoved

4 gulerødder

Persille 

Syltede løgskaller:

1 stort løg eller 2 små

3/4 dl. eddike

1/2 dl. vand 

90 g. sukker

Fremgangsmåde

Lagen til løgskaller koges op og afkøles. Løg pilles og skæres i 6 både. Del løget i lameller og læg dem i den afkølede lage. Marinér på køl i et døgns tid. 

Squash & aubergine skæres i 1 cm. skiver. Strint med lidt olivenolie og grill på grillpande eller havegrill til de får grillstriber. Krydr med salt & peber. 

Blomkål deles i buketter. Gulerødderne skæres i stave. Kog begge dele i 4 min. Afkøl. 

Bland alle grøntsagerne sammen i en skål og hæld løgskaller og marinaden til løgskaller ved. 

Pynt med bredbladet persille. 


lørdag den 8. marts 2025

Arancini - friterede risottokugler

 

Har Du en rest risotto, kan den hurtigt & nemt trylles om til denne lækre snack. 

Arancini stammer fra Italien. De spises som forret eller snack. 

De kan laves i forvejen og lunes i Airfryer, når de skal serveres. Jeg har brugt en pose risotto-blanding, som jeg fandt i Netto. 

Husk, at risottoen skal tilberedes dagen før du laver arancini. 

Arancini som snack til 6 Pers.:

1 pose risotto

Smør & olivenolie

Parmesanost 

2 æg + mel & pankorasp

Til fritering: rapsolie

Dip:

100 g. Hellmanns Mayo

2 spsk. sesamolie

1 spsk. tomatpuré 

1 tsk. sirup

1 nip cayennepeber 

Salt

Fremgangsmåde

Risottoen tilberedes efter posens anvisning. Kog den til den har en rimelig fast konsistens. Tilsæt en stor håndfuld friskrevet parmesan. Smag til med salt & peber. Sæt den på køl til næste dag. 

Gør 3 tallerkener klar med mel, sammenpisket æg og pankorasp. Tril risottoen til kugler, ca. på størrelse med valnødder. Det gøres nemmest ved at trykke massen lidt sammen i håndfladen og så trille en kugle. Vend dem i mel, æg & rasp. 

Paneret og klar til fritering. 

I en gryde varmes rapsolie op. Fritér 2-3 kugler ad gangen. Bliv ved gryden og roter dem hele tiden med en gaffel. Læg dem på fedtsugende papir efterhånden som de bliver gyldne og sprøde. 

Dippen røres sammen og smages til med salt. 

Server risottokuglerne lune med dip til. De fungerer dejligt til et glas vin. 


mandag den 10. februar 2025

De lækreste hvidløgsbrød med ost på pizzadej

 

Super lækkert hvidløgsbrød med ost. Lav det og Du vil blive afhængig! 

I 90’erne var der en italiensk restaurant i min barndomsby, som lavede pizza med flødehavarti. De smagte fantastisk. Jeg har derfor lavet dette hvidløgsbrød med havarti. 

Hvidløgsbrød med ost:

1 pizzadej (lav en selv eller brug den hjemmelavede ferske dej fra Føtex til 7,- kr. pr. stk.) 

8 tykke skiver flødehavarti 

Hvidløgsolie:

1/2 dl. god olivenolie

2 fed hvidløg, presset 

4 spsk. friskhakket persille 

Salt

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 220 g. varmluft. 

Pizzadejen trykkes ud på bagepapir, så tyndt som du kan, men lav en kant på ca. 2 cm. 

Læg osteskiverne på dejen. Bag på bagestål eller en varm bageplade i ca. 12-15 min. Osten skal boble og kanten skal have lidt farve. 

Bland olivenolie, hvidløg og persille samt et nip salt. 

Når hvidløgsbrødet kommer ud af ovnen, hviler det i 5 min. inden hvidløgsolien pensles på. 

torsdag den 30. januar 2025

Stegt helleflynder med brunet smør, friteret porre og hasselnødder

Helleflynder er en rigtig lækker spisefisk. Hvid i kødet, lidt som torsk, bare mere fast. 

Her har jeg lavet den med brunet smør, friteret porre & ristede hasselnødder, som klær’ fisken vildt godt! 

Stegt helleflynder til 4 pers.:

1 helleflynder på ca. 1 kg. 

100 g. hasselnødder 

2 porrer

Rapsolie til fritering

200 g. smør (ægte smør, ikke smørbar) 

1 kg. små kartofler

2 dl. majskerner fra frost

Fremgangsmåde: 

Fisken fileteres, så Du får 4 fileter (Google er din hjælp, hvis du ikke er vant til at filetere fisk) 

Læg fileterne på et fad med skindsiden nedad og kværn lidt salt udover. Sæt på køl i mindst en time, men gerne natten over. 

Hasselnødderne bages v. 200 g. i 8 min. Afkøles og hinderne nuldres af i et rent viskestykke. Hak nødderne groft. 

Friterede porrer: rens porrerne og skær i 1/2 cm. skiver. Adskil porrerne i ringe. Varm olien op og friter porerne lidt ad gangen. Læg dem på køkkenrulle. 

Kartoflerne skrabes og koges i 15 min. Afkøl let og steg dem sprøde i smør og olivenolie, sammen med majskernerne. 

Brunet smør: smørret brunes godt i en gryde, til det skummer op, bliver brunt og dufter nøddeagtigt. 

Smelt 20 g. smør og 4 spsk. olivenolie på en rummelig pande ved middelhøj varme. Læg fiskefileterne på panden med skindsiden nedad. Steg i 1,5 min. på skindsiden og vend forsigtigt fisken med en paletkniv. Steg i ca. 1 min. Tjek om den er akkurat gennemstegt og tag straks fisken fra varmen. 

Anret fisken på tallerkener. Tilsæt hasselnødderne til det brunede smør og overhæld fisken med det. Top med friteret porre og læg kartofler og majs omkring. 


onsdag den 1. januar 2025

Den bedste chokolademousse med råsyltede vilde blåbær & crunch

 

Vores dessert nytårsaften var denne virkelig lækre chokolademousse inspireret af en Claus Meyer opskrift. Moussen er let og virker på ingen måde vammel, som chokolademousser ellers godt kan. 

Jeg har reduceret lidt i sukker, samt tilføjet vanilje og det er en af de bedste desserter jeg længe har smagt. Den ryger direkte ind i kataloget over yndlingsdesserter! 

Det er vigtigt at bruge en god chokolade for et godt resultat. Jeg har brugt callebaut 57,7% 

Man kan godt gå lidt højere op i cacaoprocent, men 70% er for højt, synes jeg. 

Alt kan laves dagen før desserten skal serveres. Blot vent med at anrette til den skal spises. 

Chokolademousse til 4 pers:

100 g. god chokolade, evt. callebaut 57,7%

1 spsk. vaniljesukker

4 æggeblommer (sturtempererede)

35 g. sukker

2,5 dl. piskefløde (temperer kartonen 1 time på køkkenbordet før brug) 

Karamelliserede kakaobønner:

40 g. kakaobønner (groft knuste)

20 g. sukker

1 spsk. vand

1 spsk. smør

Råsyltede vilde blåbær: 

200 g. vilde blåbær (Rema 1000 har på frost) 

6 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker

Fremgangsmåde:

Chokoladen smeltes over vandbad, i chokolade smelter eller forsigtigt i små intervaller i microovnen. Rør vaniljesukker i. 

Pisk æggeblommerne med sukkeret til massen er lys og skummende. Hæld langsomt den smeltede chokolade i, i en tynd stråle, imens du med en dejskraber vender det forsigtigt i æggemassen. 

Pisk fløden til blødt skum. Vend forsigtigt, men grundigt  flødeskummet i chokoladecremen. Sæt film over og sæt på køl, hvor det skal sætte sig i mindst 3 timer. 

Blåbærrene tages ud af fryseren og hældes i en dyb tallerken. Drys sukker og vaniljesukker over og lad dem tø op ved stuetemperatur. Når de er tøet op, smages der til og tilsættes evt. lidt mere sukker. 

Karamelliserede kakaobønner: sukker og vand smeltes i en lille gryde, til 118 grader, brug et sukkerthermometer. Tag gryden fra varmen og tilsæt kakaobønnerne. Rør rundt til de alle er dækket af sukkermassen og sæt dem tilbage på den middelvarme kogeplade. Tilsæt smør og karamelliser videre i ca. 1 minut imens du rører konstant. Tag dem straks fra varmen og bred dem ud på bagepapir. 

Når desserten skal serveres, sættes en spiseske i et glas med varmt vand. Lav ‘æg’ af moussen som lægges i en dyb tallerken. Drys med kakaobønner og server de råsyltede blåbær til.