søndag den 29. april 2012

Tiramisu-lagkage



En skøn kage som er nem at lave og også kan forberedes 1-2 dage før man skal bruge den.
Lad dig ikke afskrække af, at der er kaffe i kagen, heller ikke selvom du ikke er kaffedrikker, kaffesmagen er nemlig ikke dominerende.



1 lagkage til 8 personer:


2 bægre past. æggeblommer (4 stk.)
125 g. sukker
3 dl. piskefløde
250 g. mascarpone
3 spsk. marsala, portvin eller bailey
3 chokoladelagkagebunde, bag dem selv her eller køb hos bageren
1 dl. Stærk kaffe
3 spsk. Kakao


Frisk frugt: melon og vindruer – citronmelisse

Pisk æggeblommerne lyse med sukkeret.
Pisk fløden stiv med mascarpone – vend marsala  eller baliey i.
Vend forsigtigt æggemassen sammen med mascarponecremen.

Læg en lagkagebund  på et fad, og stænk den med 1/3 del af kaffen.


Bred 1/3 del af cremen ud over bunden og byg videre med en ny bund, kaffe og creme.
Slut af med et lag creme øverst og drys kakao over toppen gennem en si.

Sæt kagen på køl i mindst 8 timer.

Ved servering - Pynt med frugten og citronmelissen, eller som jeg har gjort, med mynteblade og chokoladekringler.

Kan også pyntes med hjemmelavede hvide chokoladestjerner som her:




Olivenbrød



Denne opskrift har jeg fra min barndomsveninde Pia. Hendes bror Jan, som er bager, har selv udviklet opskriften. De er rigtig gode, jeg har dog tilsat lidt ekstra oliven, i forhold til den originale opskrift, da jeg elsker olivensmagen.


2 store brød: 

ca. 1 kg hvedemel
50 g. gær
20 g. flagesalt
50 g. reven parmesan
2 spsk. olivenolie
120 g.  grønne oliven m. rød peber
6. dl lunkent vand

pynt : parmesan

Fremgangsmåde:
Gæren opløses, de øvrige ting tilsættes, og der æltes, ælt , ælt, ælt,
Skal hæve i ca 40 min. dejen slås ned og formes til 2 brød. efterhæver på pladen i ca. 30 min.
Ridses på tværs og drysses med parmesan.

Bages ved 220 grader, på nederste rille i ca. 35 min.

onsdag den 25. april 2012

Vaniljesyltede nødder og rosiner


Disse nødder i lækker vaniljesirup, har jeg for år tilbage fået serveret hos min tante Lise, og de smager SÅ godt, at jeg er nødt til at dele opskriften med jer.

De er perfekte til ost, som topping på skyr, eller som det søde indslag i en salat.

Vaniljesyltede nødder og rosiner:
100 g. pecannødder
100 g. rosiner
1 vaniljestang
50 ml. snaps (bare rolig, det kommer ikke til at smage af snaps!)
1 dl. rørsukker
1,5 dl. vand

Skrab vaniljekornene ud af vanillestangen. Kom alle ingredienserne (incl. den tomme vaniljestang) i en lille gryde og kog det under låg ved svag varme i ca. 30 min.
Tag låget af og kog videre i 15 min., til siruppen er tyknet lidt.
Køl af og hæld på atamonskyllede patentglas og opbevar i køleskab.

Panini med avocado, pesto og mozzarella a´la Joe and The Juice


Jeg elsker sandwich´ene på Joe and The Juice, og disse panini er stærk inspirerede deraf.
De kan varieres efter smag, men herunder er fire forslag til hvad du kan fylde i.

Jeg har ingen panini-toaster, jeg bruger min grillpande og et grydelåg til at presse paninierne flade, det fungerer perfekt.

Avocado-panini:
Rugklappere (dem fra Schulstad er bedst synes jeg)
Grøn pesto - Løgismoses Pesto Verde, findes på køl i Netto eller hjemmelavet pesto
Tomater
Avocado
Mozzarella
Frisk basilikum

Kyllinge-panini:
Rugklappere
Pesto Rosso fra Løgismose (rød pesto) findes på køl i Netto
Kogt eller stegt kylling i mindre stykker
Tomater
Pinjekerner
Parmesanost i tynde skiver
Evt. stegt bacon

Parmaskinke-panini:
Rugklappere
Parmaskinke
Grøn pesto - Løgismoses Pesto Verde, findes på køl i Netto
Tomater
Mozzarella
Frisk basilikum

Spicy tun-panini:
1 dåse tun i olie, god drænet!
1 spsk. god mayonnaise, evt. Hellmanns
1 tsk. sambal oelek (chili paste)
Rør tun mayo og sambal oelek sammen. Smag til med friskkværnet peber.

Fremgangsmåde:
Rugklappere smøres med pesto på bund og top, læg avocadoskiver, mozzarella i skiver, tomater samt basilikumblade på og læg låg på.
Samme fremgangsmåde med de andre varianter!

Varm en grillpande godt op, hæld lidt olie på (bare lidt) og læg paninien på og hold den i pres med et fladt grydelåg.
Den skal kun have et par minutter, hvis panden er godt varm. Vend den og giv den samme tur på den anden side.

NYD!

Her kan du følge mig på Facebook og få de nyeste opskrifter først samt lidt glimt fra mit liv :-)

tirsdag den 24. april 2012

Spicy karryret med topping af æbler og sukkerærter.



En dejlig lidt spicy karryret, som er god at varme sig på i efteråret. Ønsker du den mindre spicy, kan du nøjes med at tilsætte 1 tsk. sambal oelek.
En fordel at bruge et helt kalkunbryst og doble retten op, så har du til to dage, og retten bliver kun bedre af at stå natten over.

4 pers.

400 g. kalkunkød i tern
2 spsk. grøn karrypasta
2 fed hvidløg
1 dåse kokosmælk light
1 spsk. friskrevet ingefær
1 spsk. Sambal Oelek
2 spsk. brun farin
saft af 1 lime
3 spsk. fiskesauce
salt og peber

Topping:
Æble i tern samt sukkerærter, skåret på skrå.
basilikum

Tilnehør: Basmati ris.

Varm lidt olie i en gryde og svits karrypastaen heri.
Tilsæt presset hvidløg, ingefær og kød og svits i et par minutter.
Tilsæt kokosmælk, farin, limesaft og fiskesauce og lad det simre under låg i ca. 10 min.
Smag til med salt og peber.


Overdådig chokolademoussekage med marcipanbund


Chokoladeelskere vil elske denne kage, som er intens men samtidig med luftig let chokolademousse, den smager virkelig godt!

Opskriften har jeg fået af min lillesøster, som serverede kagen for os for mange år siden.
Jeg har lavet den adskillige gange gennem årene og ofte som dessert til nytårsaften, den kan nemlig laves en til to dage i forvejen og stå klar på køl, genialt!

Du kan vælge at bruge pasteuriserede æg til kagen hvis du er usikker på friske æg. Jeg bruger trygt friske økologiske æg, da der ikke findes salmonella i danske æg.


Chokolademoussekage til 12 personer:

Bund:
300 g. marcipan
2 æggehvider

Chokolademousse:
200 g. god mørk chokolade, jeg bruger callebaut 57,7 %
150 g. smør
125 g. honning
4 æggeblommer (stuetempreatur)
4 æggehvider (stuetemperatur)

Hindbærpuré:
1 1/2 dl. vand
50 g. sukker
250 g. frosne hindbær

Tilbehør: God vaniljeflødeis & friske hindbær drysset med flormelis.

Marcipanbund:
Riv marcipanen i en skål og pisk den med æggehviderne til en ensartet masse.
hæld massen i en smurt springform ca. 25 cm. (23 cm. kan også bruges, så bliver kagen lidt højere) og bag bunden v. 200 g. i ca. 8-10 min. (den skal være let gylden)
Afkøl bunden.

Chokoladecreme:
Smelt smør og honning i en lille gryde for svag varme. Tag gryden fra varmen og hæld hakket chokolade i. Rør cremen godt sammen og afkøl.

Pisk æggeblommerne i chokoladecremen. Lad den hvile, indtil den begynder at stivne en smule.
Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i chokoladecremen.

Fordel cremen over den afkølede bund og stil den på køl til du skal bruge den.

Hindbærpuré:
Kog vand og sukker til en klar lage, lad den småsimre til den er reduceret til 1/3 og er sirupsagtig.
Bland hindbærrene i sukkerlagen. Blend hindbærsaucen med en stavblender og sigt kornene fra.
Stil den koldt til den skal bruges.

Servér kagen med en god vaniljeflødeis samt hindbærpuré og friske hindbær med et drys flormelis.

Svinekæber braiseret i øl & æblemost




I dag er svinekæber heldigvis tilgængelige i ganske almindelige supermarkeder, sådan var det ikke for blot få år tilbage. Der skulle de bestilles hos slagteren. 
Det har gjort retten til en hverdagsklassiker, hjemme hos os. 

Vi spiser en grov rodfrugtmos til, samt en salat af grønkål, æble, pecannødder, og abrikoser. 

Braiserede svinekæber til 4 pers.:
Olivenolie og smør
1 kg. svinekæber
1 stort løg
285 g. gulerødder i store skrå skiver
100 g. knoldselleri i grove tern
4 hvidløgsfed
250 g. champignoner, skåret i kvarte 
5 dl. æblemost, gerne en god øko. koldpresset
4 dl. mørkt øl
2 laurbærblade
salt og sort peber
Frisk timian 
En sjat piskefløde 

Fremgangsmåde:
Gå kæberne efter for sener – normalt er de befriet for den hinde, der sidder omkring dem, men tjek alligevel om slagteren har fået det hele med. Ellers trækkes eller skæres hinderne af. Giv dem salt og peber på begge sider. 

Brun kæberne i en tykbundet gryde i en blanding af olie og smør. Gør det ad 2 omgange, så kødet får ordentlig plads at stege i – på den måde sikrer du, at det bliver stegt og ikke kogt. Når det er grundigt brunet på alle sider, tages kødet op af gryden og lægges til side på en tallerken.

Kom løg, gulerødder, selleri og hvidløg i gryden og lad det stege til det begynder at tage farve. Kom kæberne tilbage i gryden sammen med champignoner. Tilsæt øl, æblemost og laurbærblade. Læg låg på og lad retten simre i 1½ time ved laveste blus, til kæberne er møre. Jeg lægger et stykke stanniol ml. gryde og låg, for at holde bedre på varmen imens det simrer. 

Tag kød og grøntsager op af gryden med en hul-ske og læg det i et fad. Kog nu saucen ind til den får en kraftig smag. Dette gøres selvfølgelig uden låg. 
Tilsæt en sjat fløde og læg kæber og grøntsager tilbage i sovsen og varm det igennem i 5-7 min. 
Smag til sidst retten til med salt, peber og sukker.
Om nødvendigt, så jævn sovsen en smule med lidt maizena rørt op i vand. 

Spis kæberne med kogte eller moste kartofler eller godt brød til.
.


Rugbrødssandwich med pesto og parmaskinke



Her er en dejlig mættende sandwich, som er oplagt til madpakken eller som del af en picknick.

Groft rugbrød fra bageren
Parmaskinke
Grøn pesto fra Løgismose (findes på køl i Netto og hedder "Pesto Verde") eller hjemmelavet pesto, se opskrift Her!
Parmesanost i blok
Soltørrede tomater i olie
frisk basilikum eller rucola

Smør begge skiver rugbrød med pesto og læg de øvrige ting i midten i de mængder du foretrækker !

Grove og bløde burgerboller



12 store burgerboller

3 dl. lunkent vand
25 g. gær
½ dl. olie
1 æg
3 spsk. sukker
1 tsk. salt
100 g. fuldkornshvedemel
500 g. hvedemel
Pynt:
1 æg til pensling
Sesamfrø

Fremgangsmåde
Opløs gær og sukker i det lunkne vand. Tilsæt olie, salt, det grove mel, 400 g. af hvedemelet samt ægget. Ælt dejen ved langsom hastighed på maskine og tilsæt gradvis lidt mere mel, indtil dejen kan holde sig oppe, men stadig er godt klistret. Hold resten af melet tilbage og ælt ved højeste hastighed, til dejen slipper skålens kanter. Lad den hæve tildækket i ca. 30 min.

Form 12 boller, tryk dem flade og prik overfladen med en gaffel. Lad dem hæve til dobbelt størrelse i ca. 40 min. Pensl med æg og strø sesamfrø på.
Bages ved 210 g. varmluft i ca. 10 min –eller til de er fint gyldne.

Fuldkornspizza med oksekød

Fuldkornspizza med oksekød - en opskrift fra Lone Kjær, dog med ændringer.

4 pers. (2 pizzaer)

2 1/2 dl. vand
25 g. gær
2 tsk. groft salt
200 g. italiensk fuldkornsdurummel (fra Il Fornaio)
150 g. italiensk hvedemel

Topping:
2-3 dl. tomatsauce (købt eller hjemmelavet)
2 rødløg
200 g. hakket oksekød til tatar (fra slagteren)
250 g. hel mozzarellaost
2 tsk. tørret oregano
salt og friskkværnet peber
frisk basilukum
hvidløgsolie (pressede hvidløg i olivenolie)

hæld vandet i en skøl og opløs gæren heri. Tilsæt salt og mel, og ælt til den er glat og smidig.
Del dejen i to dele. Rul hvert stykke ud på et stykke bagepapir og lad hæve i ca. 15 min.
Imens de hæver, tænd ovnen på 225 g. og sæt de to tomme bageplader i ovnen, så de kan blive godt varme.

fordel tomatsauce over pizzaerne og top med rødløg i skiver, mozzarella i skiver, oksekød i små klatter, samt krydr med oregano, salt og peber.
Løft forsigtigt pizzaerne over på de varme bageplader og bag dem i ca. 12 min.
Top med frisk basilikum og hvidløgsolie.






Lises lækre knækbrød



Denne opskrift har jeg fået af min Tante Lise, knækbrødene er super lækre.
Du kan evt. tilsætte 2 spsk. tørret rosmarin, det giver en skøn smag.

1 dl. af flg.:

solsikkekerner
madolie
græskarkerner
sesamfrø
hørfrø
havregryn eller speltflager
hvedemel.

2 dl. af flg.:
vand
rugmel

1 tsk. salt.
Evt. 2 spsk. chiafrø. / evt. 2 spsk. rosmarin.

Bland de tørre dele først og tilsæt vand og olie (jeg bruger solsikke- eller olivenolie)
Del dejen i tre dele. Rul hver portion ud ml. 2 stykker bagepapir, så tyndt du kan. 
Husk at ridse dejen op før de går i ovnen, jeg bruger et pizzahjul, men en skarp kniv kan også fint bruges.

Drys med ønsket drys og bag de tre plader v. 180 g. varmluft I ca. 25-30 min. eller til de er pænt brune, men ikke brændte !

Afkøl på rist og opbevar i dåse, så holder de sig sprøde længe, men det bliver næppe aktuelt, for de er nok spist på et par dage ; )