onsdag den 21. juni 2023

Ferskenmarmelade med mandler

 

Kender du det, at de ferskener som så friske og gode ud i frugtskålen i går, pludselig er runkne og triste? 

Sådan går det ofte hjemme hos mig, og så plejer jeg, at stege dem i smør & honning, og bruge dem som topping på min grød eller lign. 

I dag, blev de til en lækker portion marmelade, mild og dejlig, med smag af vanilje og knasende mandler. 

Ferskenmarmelade med mandler:

6 godt modne ferskner

40 mandler

2 spsk. vaniljesukker

2 spsk. syltesukker med pektin 

2 spsk. vand

Fremgangsmåde:

Mandlerne skoldes os smuttes. Hak dem groft. 

Fjern skindet på ferskenerne med en lille kniv. Del dem og fjern stenen. Skær dem i grove stykker og læg dem i en lille gryde, sammen med mandler, vaniljesukker, syltesukker og 2 spsk. vand.  

Lad der simre i 7-8 min. 

Hæld marmeladen på et glas, skyldet i cognac eller atamon. 

Opbevar marmeladen på køl. 

søndag den 18. juni 2023

Bananpandekager uden mel

 

Pandekager uden mel og med kun tre ingredienser (+salt) 

Super nemme, sunde og lækre. Og gode for dit blodsukker, da de mætter længe. 

Bananpandekager til 1 pers:

1 meget moden banan

2 æg

1 dl. havregryn

1 nip fint salt

Tilbehør: frisk frugt & sirup

Fremgangsmåde:

Alle ingredienser moses sammen med en gaffel og små pandekager steges gyldne i smør og olivenolie. 


fredag den 16. juni 2023

Mørkt maltrugbrød med masser af kerner

Jeg skulle bliver næsten 50 år, før jeg skulle lykkes med at bage rugbrød.

Dette brød, som jeg har fået hjælp til, af en som hedder Allan, i en bagegruppe på Facebook, er dermed det første rugbrød som er blevet gennembagt og som indeholder alle de gode ingredienser, som der skal være, i det for mig, perfekte rugbrød. 

Så nu kommer der godt økologisk hjemmebagt rugbrød på bordet hjemme hos os fremover. Hurra!

OBS: de skårne rugkerner skal ikke opblødes inden, det er der taget højde for, ved at dejen er højt hydreret, så opblødningen sker under hævningen. 

1 stort rugbrød i 3 L. form:

300 g. skårne rugkerner

100 g. solsikkekerner

100 g. græskarkerner

100 g. sesamfrø

60 g. hørfrø

610 g. koldt vand

200 g. mørkt hvidtøl

300 g. rugsurdej (koldt)

270 g. groft rugmel

50 g. hvedeklid

30 g. himalayasalt

30 g. mørkt maltmel 

2 spsk. maltsirup

Fremgangsmåde:

Bland alle ingredienserne sammen og kør massen på laveste trin på røremaskine med k-spaden,  i 5 min. 

Smør en 3 l. brødform med smør eller olivenolie og hæld massen deri. Klip en frysepose op og læg den Iver formen. Lad brødet hæve ved stuetemperatur i ca. 12 timer. (Over natten)



Næste morgen: tænd ovnen på 260 grader. Sæt et lille ovnfast fad i bunden af ovnen. Når ovnen er klar, sæt da brødet ind på midterste rille og hæld 2 dl. vand i fadet i  unden af ovnen og luk med det samme ovnen, så dampen bliver derinde. Skru straks ned på 180 grader og bag brødet i ca. 2 timer, eller indtil det har en centrumstemperatur på 97 grader. 

Vend brødet ud på en rist og lad det køle af med bunden opad. 

Nyd brødet som du sagtens kan skære i, efter kort afkøling. 






Stracciatella Ost

 


Straccietella er ikke kun navnet på en lækker is, det er også navnet på en friskost, som kan frembringes på 2 minutter. 

Nyd den på terrassen som snack til din yndlingsvin, eller som tilbehør til et måltid. Den er mild, lækker og cremet. 

Straccietella Ost til 4 pers.;

2 kuglemozzarella a 125 g. 

1,5 dl. piskefløde

1/2 tsk. fint himmalayasalt

Revet citronskal fra en usprøjtet citron

Friskkværnet peber og olivenolie 

500 g. søde, solmodne cherrytomater

4 spsk. frisk basilikum, hakket

Tilbehør: grillet Ciabattabrød, gnedet med hvidløg og strintet med lidt god olivenolie. 

Fremgangsmåde:

Osten rives i mindre stykker. Lægges i en skål og overhældes med fløde, citronskal & salt. Mos det godt sammen med en gaffel, til det er homogent. 

Tomaterne halveres og anrettes i en cirkel på et fad. Osten lægges i midten og der strintes med olivenolie og friskkværnet sort peber. 

Salat med pære & brie

 

Denne salat er så lækker i al sin enkelthed. Brien kan evt. erstattes af blå ost, eller gammelknas. 

Salaten skal anrettes umiddelbart lige før den skal serveres, ellers bliver pærerne brune. 

Salat med pære & brie til 4 pers.;

2 små hjertesalater

2 conference pærer

Friskpresset citronsaft fra 1/2 citron

200 g. god brieost. Evt. Hvid kloster fra Thiese (fås i ostebutikker) 

1 god håndfuld ristede, røgede mandler (Rema1000 har de bedste!) 

Flydende blomsterhonning 

Sort peber

Fremgangsmåde:

Salaterne befries for stok, deles i blade og skylles og slynges/duppes tørre. Anret salatbladene på et fad. Hvis du giver dem et tryk på den hvide del, flader de mere ud. 

Pærerne befries for stilk og skæres i 1 mm. tynde skiver, evt. på mandolinjern. Fordeles ovenpå salaten. Pres citronsaft over. 

Brieostens kant skæres af og den brækkes i mindre stykker, som fordeles ovenpå pærerne. 

Mandlerne hakkes groft og drysses over sammen med friskkværnet sort peber. 

En gavmild sjat honning drizzles over til sidst. 


fredag den 9. juni 2023

Louisekage

 

Jeg så en anbefaling på denne newzealandske kage, og tænkte, at det var en kage som mine drenge ville synes godt om, og den blev da også en stor succes herhjemme. 

Kagen er inspireret af denne Kage dog lidt sukkerreduceret.  

Kagen kan sagtens laves med andre slags marmelade. 

Louisekage 9 stykker:

100 g. godt øko. smør (ikke blandingsprodukt) stuetempereret

1/2 dl. sukker

1 spsk. vaniljesukker

2 æggeblommer 

1 tsk. bagepulver 

1 nip fint salt

3 dl. mel

Mellemlag: 100 g. hindbærmarmelade 

Topping

2 æggehvider

3/4 dl. sukker + 1 spsk. vaniljesukker 

2,5 dl. kokosmel

1 nip fint salt

Fremgangsmåde

Smør, sukker, salt og vaniljesukker røres sammen. Æggeblommer røres i og mel og bagepulver tilsættes. Du skal bare trykke dejen sammen, der skal ikke arbejdes meget med den. 

Læg bagepapir i en lille form på 20 x 20 cm., og tryk dejen ud i formen, i et jævnt lag. 

Bag bunden ved 170 grader i 15 min. 

Imens bunden bager, laver du marengs; æggehviderne piskes stive og sukker, salt & vaniljesukker blandes og hældes gradvist i imens der piskes godt, til du får en fast og blank marengs. Vend kokosmelet i. 

Bunden tages ud af ovnen efter de 15 min. og med det samme smøres hindbærsyltetøj over og marengsmassen fordeles over syltetøjet. 

Stil kagen tilbage i ovnen og giv den 20 minutter mere. 

Afkøl let og nyd! 

Opbevar kagen køligt i lukket beholder. 




tirsdag den 6. juni 2023

Rösti med eksotisk rejesalat & avocado

 


Rejer på tilbud i Rema1000 og en rest papaya og creme fraiche fra køleskabet blev til denne lækre ret. 
Rejesalaten blev så god, at den kommer på frokostbordet på lørdag også, dog som topping på ristet surdejsbrød. 

Rösti med eksotisk rejesalat til 4 pers.:

800 g. kartofler
3 æg
1,5 tsk. salt
Friskkværnet peber
100 g. mel

Olivenolie & smær til stegning 

2 mellemstore avocadoer, i tynde skiver 

Rejesalat:
200 g. store kogte rejer (fra frost eller i lage)
35 g. god mayonnaise (jeg bruger Hellmanns)
200 g. 9% cremefraiche 
3 spsk. mangochutney 
70 g. moden papaya i bittesmå tern
Salt & peber 
1 potte dild

Fremgangsmåde:
Kartoflerne skrubbes godt og rives groft. (Er skrællen ikke pæn, så skræl dem først) knug dem fri for væde. 
Bland dem med æg, salt, peber og mel. 

Varm lidt olie og smør op på to store pander og steg röstierne sprøde og gyldne på begge sider. 

Rejesalat: Rejerne dryppes fri fra væde og duppes tørre på køkkenrulle. 
Bland mayonnaise, cremefraiche og mangochutney og vend rejer og papaya i. Smag til med salt & peber og evt. lidt ekstra mangochutney. Rør 4 spsk. hakket dild i. 

Anret röstierne på tallerkener. Top med avocadoskiver, rejesalat og dildkviste.