lørdag den 22. maj 2021

Rabarbertærte med mørdejsbund & crumble

 


Jeg har skabt denne dejlige rabarbertærte i dag, med regnen silende og trommende på ovenlysvinduerne i køkkenet. Hvad skal man ellers give sig til i sådan et vejr?

Rabarbertærte med mørdejsbund & crumble til 6-8 pers:

Mørdejsbund: 

100 g. koldt smør i tern

200 g. mel

60 g. flormelis

1 æggeblomme

1/2 tsk. fint salt

2 spsk. koldt vand

Rabarberkompot:

500 g. rabarber i 1 cm. stykker

150 g. sukker

1 spsk. vaniljesukker

1 spsk. vand

1 spsk. maizena 

1,5 spsk. koldt vand

Crumble:

100 g. koldt smør

75 g. grovvalsede havregryn 

50 g. mel

25 g. sukker

50 g. mandler

70 g. marcipan

Pynt: 

50 g. hvid chokolade

Spiselige blomster

Tilbehør: creme fraiche rørt med vaniljesukker, flødeskum eller en kugle god vaniljeis

Fremgangsmåde: 

Mørdejen smuldres sammen, samles og stilles på køl 1/2 time.

Rabarber, sukker, vaniljesukker og vand koges langsomt op i en gryde. Når rabarbersrykkerne er næsten møre (efter ca. 8-10 min.) - de skal have bid - sies lagen fra over i en skål. Lagen hældes tilbage i gryden og koges lidt ind til en sirup. Rabarberne hældes tilbage i gryden, som tages fra varmen med det samme. Maizena og vand røres sammen og røres i den varme rabarberkompot. Lad kompotten stå på køkkenbordet og køle lidt af imens du håndterer mørdejen.

Mørdejen rulles ud og fordeles i en aflang eller rund tærteform. (Overskydende dej kan du lave et par hindbærsnitter af) prik dejen godt med en gaffel og forbag den i 10 min. v. 200 g. 

Til crumbledejen blandes alle de tørre ingredienser i en skål. Smuldr det kolde smør deri og tilsæt grofthakkede mandler. Riv marcipanen i til sidst og bland det godt. 

Rabarberkompotten fordeles udover den forbagte tærtebund. Crumbledejen smuldres på toppen og tærten bages i 15 min. v. 225 grader. Afkøl let på køkkenbordet og pynt med smeltet hvid chokolade og blomster. 

Nyd tærten med cremefraiche rørt med vaniljesukker, flødeskum eller en kugle vaniljeis. 


søndag den 16. maj 2021

Den Du Ved Nok Kagen i en luksusudgave

 


Alle kender 80’er klassikeren “Den Du Ved Nok” den brune drømmekage, som den også kaldes. Jeg fik den hos min barndomsveninde, Anette. Hendes mor introducerede mig for den og den blev fra den dag af min yndlingskage. 

Kagen her er Cathrine Brandt ophavskvinde til. Den er i en mere luksuriøs udgave end den oprindelige og det har bestemt ikke gjort den ringere. 

Jeg har lavet den nogle gange nu og den er endt ud i denne version, hvor jeg bl.a. har tilføjet ekstra chokolade og kaffe til kagen, samt en halv gang ekstra topping, som jeg synes kagen sagtens kunne bære - aldrig gå ned på topping vel😉 

Cathrines version er lige Her! Hendes blog er jeg i øvrigt hyppig bruger af, hun er super dygtig, og nok en af landets mest erfarne ud i surdej. 

Den du ved nok til ca. 16 pers.:

250 g. smør

100 g. 70% chokolade

3 æg (stuetempererede)

325 g. sukker

1/2 dl. færdigbrygget (kold) kaffe

2,5 dl. kærnemælk (eller tykmælk)

210 g. mel

60 g. kakao

1,5 tsk. bagepulver 

1 tsk. natron

1/2 tsk. fint salt 

Topping:

200 g. smør

3/4 dl. færdigbrygget kaffe

45 g. kakao

300 g. flormelis

225 g. kokosmel

1 spsk. vaniljesukker 

Fremgangsmåde:

Smelt smørret ved svag varme i en lille gryde. Tag gryden fra varmen. Bræk chokoladen i grove stykker og rør den ud i det lune smør, til det er smeltet helt. Tilsæt kaffen.  

Pisk æg og kærnemælk sammen. Rør sukker i. Bland det sammen med chokoladeblandingen. Sigt alle de tørre dele i. 

Vend forsigtig dejen sammen med en dejskraber. Kun lige hurtigt til den er homogen, du må ikke piske. 

Beklæd en bradepande ca. 25 x 35 cm. med bagepapir. Hæld dejen i og bag kagen midt i ovnen ved 180 grader i 20-25 min. hold øje med kagen. Når en kødnål kommer (næsten) ren op når den stikkes i midten af kagen, tager du den ud af ovnen. Den må godt være lidt blød i midten, men der må ikke være et større blævrende område, så skal den bages et par minutter mere. 

Til toppingen smeltes smørret i en rummelig gryde. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det sammen. Tag gryden fra varmen. 

Smør toppingen jævnt ud over kagen og sæt den i ovnen igen i 5 min. 

Opbevar kagen ved stuetemperatur tildækket, Når den er kølet af. Den er lækker i hvert fald stadig 4 dage efter den er bagt. 

Kagen er også fryseegnet.



mandag den 10. maj 2021

Ramsløgflüte med mozzarella



Et hjemmelavet madflûte som dette er bare lækkert. 

Det er simpelt og hurtigt at lave og kan klargøres i god tid og bare vente på køl, til det skal bages. 

Jeg har brugt et fransk baguette fra Rema1000, som er på tilbud til en flad femmer i denne uge. Men et godt surdejsflûte som f.eks. Ilfornaio’s er perfekt at bruge her. 

Ramsløgflûte med mozzarella:

1 stort flûte 

1 portion ramsløgsmør klik Her!

1-2 kuglemozzarella i lage

Fremgangsmåde:

Lav først ramsløgsmørret. 

Skær skrå tværsnit i flûtet 2/3 ned. Smør hvad der svarer til 1 stor tsk. ramsløgsmør ned i hver rille af flûtet. 

Halver mozzarellakuglen og skær begge halvkugler i tynde skiver. Læg en skive i hver rille i flûtet ned til smørret. 


Tænd ovnen på 210 grader varmluft. Læg flûtet på bagepapir og gratiner det i 8-10 min. midt i ovnen. 

Ramsløgsmør

 

I min have har jeg et lille område med Ramsløg. Jeg plantede dem for 5 år siden og de breder sig langsomt. Der er endnu kun nok til en portion pesto eller ramsløgsmør som jeg har lavet i dag. 

Ramsløgsmør smager meget hen ad hvidløgssmør, men du får ikke hvidløgsånde af det, det er da smart😊

Smørret blev i dag brugt til dette Ramsløgflûte

Ramsløgsmør 

100 g. godt økologisk smør (ikke blandingsprodukt, ægte smør)

30 g. friske ramsløgblade

1/2 tsk. flagesalt

Evt. lidt revet citronskal fra en øko. citron 

Fremgangsmåde:

Stil smørret ud på køkkenbordet i god tid, så det bliver blødt.

Ramsløgbladene skylles grundigt i flere hold vand og slynges fri for vand i et rent viskestykke. 

Blend ramsløgbladene i en minihakker eller foodprocessor. Tilsæt det bløde smør og kør det med, til smørret er fint lysegrønt. 

Rør flagesalt i med en ske. 

Opbevar smørret på køl. Drys lidt flagesalt på toppen når det skal spises.