Jeg har skabt denne dejlige rabarbertærte i dag, med regnen silende og trommende på ovenlysvinduerne i køkkenet. Hvad skal man ellers give sig til i sådan et vejr?
Rabarbertærte med mørdejsbund & crumble til 6-8 pers:
Mørdejsbund:
100 g. koldt smør i tern
200 g. mel
60 g. flormelis
1 æggeblomme
1/2 tsk. fint salt
2 spsk. koldt vand
Rabarberkompot:
500 g. rabarber i 1 cm. stykker
150 g. sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 spsk. vand
1 spsk. maizena
1,5 spsk. koldt vand
Crumble:
100 g. koldt smør
75 g. grovvalsede havregryn
50 g. mel
25 g. sukker
50 g. mandler
70 g. marcipan
Pynt:
50 g. hvid chokolade
Spiselige blomster
Tilbehør: creme fraiche rørt med vaniljesukker, flødeskum eller en kugle god vaniljeis
Fremgangsmåde:
Mørdejen smuldres sammen, samles og stilles på køl 1/2 time.
Rabarber, sukker, vaniljesukker og vand koges langsomt op i en gryde. Når rabarbersrykkerne er næsten møre (efter ca. 8-10 min.) - de skal have bid - sies lagen fra over i en skål. Lagen hældes tilbage i gryden og koges lidt ind til en sirup. Rabarberne hældes tilbage i gryden, som tages fra varmen med det samme. Maizena og vand røres sammen og røres i den varme rabarberkompot. Lad kompotten stå på køkkenbordet og køle lidt af imens du håndterer mørdejen.
Mørdejen rulles ud og fordeles i en aflang eller rund tærteform. (Overskydende dej kan du lave et par hindbærsnitter af) prik dejen godt med en gaffel og forbag den i 10 min. v. 200 g.
Til crumbledejen blandes alle de tørre ingredienser i en skål. Smuldr det kolde smør deri og tilsæt grofthakkede mandler. Riv marcipanen i til sidst og bland det godt.
Rabarberkompotten fordeles udover den forbagte tærtebund. Crumbledejen smuldres på toppen og tærten bages i 15 min. v. 225 grader. Afkøl let på køkkenbordet og pynt med smeltet hvid chokolade og blomster.
Nyd tærten med cremefraiche rørt med vaniljesukker, flødeskum eller en kugle vaniljeis.