lørdag den 27. marts 2021

Kanelgifler de bedste🤎



Min søn er vild med kanelgifler og plager ofte om Pågens Kanelgifler når vi er ude at handle. 

Dem har vi nogle gange købt, indtil jeg fik nærstuderet ingredienslisten. 

Der er godt nok mange tilsætningsstoffer og E-numre i. Siden den opdagelse er der ikke blevet købt flere, og det har så gjort, at jeg har været nødt til at opfinde dem selv og det gjorde jeg for første gang i dag, med et rigtig godt resultat, synes vi alle 3. 

Kanelgifler 10 stk. 

50 g. smør

1 dl. sødmælk

1/2 pk. øko. gær

1 spsk. sukker

1 spsk. vaniljesukker

1 spsk. kanel

1/2 tsk. fint salt

250 g. mel

1 æg

Remonce: 

40 g. stuetempereret øko. smør (ikke blandingsprodukt)

40 g. flormelis

1,5 spsk. kanel 

Til pensling: 1 æg

Fremgangsmåde;

Smørret smeltes i en lille gryde. Mælken tilsættes og blandingen hældes straks op i en røreskål. Tilsæt sukker, kanel og vaniljesukker. Mærk om blandingen er “lillefingervarm” inden du tilsætter gær. 

Smuldr gæren deri og tilsæt salt og mel. Slå ægget ud i dejen og kør den på maskine i 7-8 min. ved højeste hastighed, eller indtil dejen slipper skålens kanter. Dejen er til den våde side, men sådan skal den være. 

Drys et tyndt lag mel over dejen og lad den hæve i ca. 1/2 time under et klæde. 

Rør remoncen sammen. 

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud til et rektangel på ca. 25 x 40 cm. 

Smør remoncen ud på dejen og fold 3 gange på den lange led (eller rul den sammen som en roulade) 

Skær enderne af og del resten af dejen i 10 stykker. 

Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve under et klæde i ca. 30 min. 



Pensl med sammenpisket æg. Bag dem midt i en 210 grader varm ovn i ca. 10 min. Det er svært at undgå at enkelte af dem ikke skrider ud til siden under bagning, men jeg lover, at de alligevel smager godt af den grund.  

onsdag den 24. marts 2021

Triple Chocolate Cookies - de bedste♥️

 


For nogle uger siden, bagte jeg Micki Cheng’s triple chocolate cookies. De var virkelig lækre og i dag havde jeg lovet at bage kage til min mand og hans kolleger og ville forsøge mig igen med disse cookies, bare i en lidt redigeret udgave med bl.a. mindre smør og sukker. 

Der er bare nemmere at bage med 200 g. smør i stedet for 250 g. som kræver 2 pakker smør i indkøb, da øko. smør jo kun fås i 200 grams pakker. 

Det har bestemt ikke gjort cookies’ene ringere, jeg synes de smager monster godt stadigvæk. 

Der bliver 17 store cookies hvis du ikke spiser af den rå dej. Men det gør du selvfølgelig fordi den smager himmelsk og du ikke kan lade være og så får du 16 store flotte cookies ud af portionen. 

Triple Chocolate Cookies, 16 store;

200 g. godt blødt øko. smør (ikke blandingsprodukt)

150 g. farin

200 g. sukker

1 spsk. vaniljesukker

2 æg (str. L)

275 g. mel

1,5 tsk. bagepulver 

1 lille tsk. groft salt

100 g. hvid chokolade

100 g. mælkechokolade

100 g. mørk chokolade

85 g. mandler

Topping: 100 g. chokoladeknapper

Fremgangsmåde:

Pisk smør og de tre slags sukker sammen. Tilsæt æggene og pisk det til en ensartet masse. 

Tilsæt mel, salt og bagepulver og rør det hurtigt sammen. 

Hak de tre slags chokolade samt mandlerne groft. Tilsæt også det til dejen. 

Vej dejen af til 70 g. pr. cookie. 

Læg 4 stk. dejkugler med god afstand på en bageplade med bagepapir. 

Tryk ca. 6 chokoladeknapper ovenpå dejkuglerne og bag dem i en 200 g. varm ovn på midterste ovnrille i ca. 9 min. Hold øje med dem, ovne varmer forskelligt. De må ikke få for mørke kanter. 

Opbevar dem i tætsluttende beholder. 

tirsdag den 23. marts 2021

One pot pasta med oksekød

 

One Pot Pasta er dejlig nem, hurtig og lækker mad på dage, hvor madlavningen skal klares på under en halv time. 

Jeg har brugt pasta-reder fra Rema1000 (tørret pasta) som kun tager 4 min. at koge, så i dag gik det ekstra hurtigt. 

Du kan evt. udskifte oksekødet med kyllingebrystfilet i tern (som tilføjes fra start) eller helt udelade kød. 

One Pot Pasta til 4 pers.;

500 g. hakket oksekød

7 dl. dl. kalvefond eller vand

1 stort løg, hakket

2 fed hvidløg, hakket

1 bakke champignoner, i skiver eller kvarte

1 dåse flåede tomater

1 lille bakke cherrytomater

2 store gulerødder

10 store oliven 

1/2 potte frisk basilikum 

1 spsk. tørret oregano

2 spsk. koncentreret tomatpuré 

400 g. pasta-reder

1 dl. piskefløde 

Salt og peber

Fremgangsmåde: 

Brun kødet godt af i en dyb pande. Krydr godt med med salt og peber og evt. lidt chili. Stil det til side. 

Hæld fond/vand i bunden af en rummelig gryde. Hæld alle øvrige ingredienser i, bortset fra kød, fløde og pasta. 

Lad det småsimre i 5-7 min. under låg. 

Tilsæt pasta. Pres det lidt ned i saucen og top med det stegte oksekød. Læg låg på og lad det simre videre i 4 min. ( dette forudsætter at du bruger samme pasta som jeg, som kun skal koge i 4 min. ellers skal pastaen i fra starten) 

Hæld fløde på og smag til med salt og peber. Så er der mad!



mandag den 22. marts 2021

Snickers bites

 


Jeg har næsten altid en snack lavet på dadler i køleskabet, til når den lille (lækker)sult melder sig. 

Disse snickers bites er uden raffineret sukker, så en snack i den sundere ende, men ikke dermed at forstå en kaloriefattig snack, da både peanuts, chokolade og dadler indeholder kalorier, men også gode fibre, antioxidanter, og vitaminer og mineraler. 

De er ganske uimodståelige, det lover jeg! 

Tag et lille stykke til din kaffe og du slipper med ca. 100 kcal. 

Hele portionen indeholder ca. 1800 kcal. 

Snickers bites, ca. 18 stk.;

160 g. bløde dadler (vægt uden sten)

20 g. kokosolie (eller blødt smør)

20 g. nutella

20 g. peanutbutter 

70 g. tørristede saltede peanuts, groft hakkede

Topping:

60 g. saltet carameltopping fra Bodylab (kan købes i Netto & Matas)

45 g. peanuts 

150 g. 70+ chokolade (er vild med den på 72% fra Netto)

1 spsk. kokosolie eller smør

Fremgangsmåde: 

Dadlerne blendes i en minihakker med kokosolie, nutella og peanutbutter. 

Rør de grofthakkede peanuts i daddelmassen. 

Massen presses ned i en lille form ca. 18 x 13 cm. iklædt bagepapir. Hæld den flydende karamel over og drys 45 g. hele peanuts over. Sæt det på køl imens du smelter chokolade.

Smelt chokoladen med kokosolie/smør ved meget lav varme i en lille gryde. 

Hæld den over din snickersmasse og sæt den på køl. 

Karamellen forbliver flydende, så det er nemmest at skære den i bites, hvis du vender den på hovedet, så chokoladen er nedad. 

Opbevar dine snickers bites i køleskabet. 

onsdag den 17. marts 2021

Vildtfrikadeller med bacon i vildtsauce

Som jeg beskrev i forrige Indlæg er jeg i gang med at tømme fryseren for vildt. Denne gang kom turen til det kød jeg har fået til hak (fra buk) og det var jo oplagt at bruge til en gang vildtfrikadeller. 

Der var hele 700 g. da jeg fik det kørt gennem min kødhakker, så vi har haft mad til 2 dage. 

Vildtfrikadeller til 5-6 pers.:

700 g. hakket kød af f.eks. buk

100 g. bacon i små tern, stegt sprødt 

1 æg

1/2 æble, revet

8 knuste enebær

1 spsk. tørret timian

2 fed hvidløg, revet 

1 løg, revet

1,5 stk. salt / friskkværnet peber

6 spsk. mel

8 skiver bacon (til omvikling af frikadeller)

Tilbehør: kartofler eller rodfrugtens, tyttebærsyltetøj, waldorfsalat og evt. grøn salat vendt i mormordressing (fløde tilsmagt med eddike og sukker) 

Denne svampesauce tilsmagt med danablue og ribsgelé

Fremgangsmåde:

Kødet røres med æg, løg, æble, hvidløg, stegt bacon, krydderier samt mel. 

Formes til store frikadeller og omvikles med et stykke bacon. 

Steg frikadellerne i smør og olie på en pande ved høj varme, i Et par minutter, til de får god farve og vend dem og steg et par minutter mere. Tag frikadellerne af panden imens de stadig er bløde og rå indeni. Lav nu saucen; 

Der er link til saucen ovenover i ingredienslisten. Når saucen er færdig, smages den til med blå ost og rigeligt med ribsgelé. Frikadellerne lægges i saucen og simrer færdig under låg i ca. 10 min. 





 


torsdag den 11. marts 2021

Vildtragout / Vildtgryde

 


For snart halvandet år siden, fik jeg en baljefuld rådyrkød af min mands kollega, Robert. Selvskudt og en slags fødselsdagsgave til min mand. 

Der var en ryg, to styks klump af kølle og en portion fraskåret kød til hak. 

Jeg har selvfølgelig kigget på kødet hundredevis af gange, når jeg har hentet andre ting i fryseren og har hver gang tænkt; næste uge laver jeg en ret med vildt, men først i går fik jeg omsider taget de to styks klump op. 

Det kom der en gang dejlig ragout ud af. 

Vildtragout til 4 pers: 

150 g. bacon i tern

700 g. kød af klump fra rådyr 

Hvedemel

1 stort løg i både

2 fed hvidløg, halveret på langs

2 kviste frisk rosmarin

100 g. knoldselleri i tern

3 mellemstore gulerødder, i skiver

2 laurbærblade

5 knuste enebær

3 dl. rødvin

4 dl. vand

10-20 g. danablue eller anden blåskimmelost

2 dl. piskefløde 

Ribsgelé / salt & peber

250 g. champignoner

Tilbehør: ovnkartofler eller kartoffelmos 

Waldorfsalat

Tyttebærsyltetøj 

Fremgangsmåde:

Kødet skæres i tern af ca. 2 x 2 cm. Det vendes i 1 dl. hvedemel krydret med salt & peber. 

Bacon steges sprødt i en rummelig stegegryde. Fisk det op og læg det på en tallerken men lad baconfedtet være i gryden. 

Steg kødet i baconfedtet i små portioner ad gangen, så det får stegeskorpe og ikke kommer til at koge. Læg det efterhånden op på tallerkenen til baconen. 

Hæld kød og bacon tilbage i gryden og tilsæt løg, hvidløg, selleri, gulerod og krydderier. Hæld rødvin på og lad det reducere til der er ca . 1 cm. tilbage. Hæld vand på og læg låg på. Skru ned for varmen så det kun lige småbobler. Lad det simre i 2 timer. 

Tag låget af tilsæt fløde. Smag til med blå ost og rigeligt ribsgelé. 

Halvér champignonerne og steg dem gyldne i smør på en pande. Rør dem i ragouten og server med det valgte tilbehør. 

tirsdag den 9. marts 2021

Fettuccine med burrata & Langtidsbagte tomater

 


Denne pastaret er super simpel og alligevel med stor smag.
Jeg har fundet inspiration til den hos @katsvendsen79 på Instagram.

En burrata er en flødevariant af kugle-mozzarella og er virkelig lækker cremet og samtidig mild i smagen. 

Tomaterne kan med fordel laves 1-2 dage i forvejen og opbevares på køl, til de skal bruges. Derefter er retten meget hurtig at lave.
Jeg bruger denne suveræne pasta, fra Rema1000 som jeg synes er et must for en perfekt smag. Kog den i 10 min. så er den perfekt al’ dente👌🏻



Fettuccine med burrata & langtidsbagte tomater til 4 pers; 

4-500 g. Fettuccine (køb den økologiske tørre variant fra REMA1000 den er suverænt bedst)
1 kg. små cherrytomater (eller lav gerne 1,5 kg. de er vanedannede!)
4 spsk. frisk finthakket rosmarin
4 fed hvidløg, finthakket
1 spsk. chiliflager 
2 dl. kogevand fra pastaen
2-4 burrata beregn 1/2 eller 1 pr. pers.
Flagesalt, friskkværnet peber, god olivenolie

Fremgangsmåde:
Tomaterne vaskes og halveres. De lægges med skærefladen opad på en bradepande med bagepapir og dryppes med olivenolie. Drys en smule sukker over dem og krydr med salt og peber. Sættes i ovnen ved 120 grader varmluft i 2 timer. 

Læg burrataen på køkkenbordet en times tid før den skal bruges. 

Kog fettuccinen al’ dente - vigtigt at den ikke overkoges, den skal have bid. Dryp den af i en sigte (Husk at gemme 2 dl. pastavand) og brus den over med koldt vand.

Varm lidt smør og olie i en høj pande eller Wok. Svits rosmarin, hvidløg og chili i et par minutter. Pas på at hvidløget ikke branker, så bliver det gennemtrængende bittert. Tilsæt 2 dl. pastavand og fettuccinen. Tilsæt de bagte tomater og varm igennem i 1-2 minutter. 
Anret i dybe tallerkener og top med 1 burrata pr. portion, revet i mindre stykker og strint god olivenolie over. Krydr med flagesalt, friskkværnet peber og evt. chiliflager.
Nyd med det samme. 

Det smager også rigtig dejligt med frisklavet basilikumpesto på toppen!



lørdag den 6. marts 2021

Æblegrød med vaniljeskyr

 


Yndlingsmorgenmaden for tiden er denne æblegrød med vaniljeskyr på bare 300 kalorier. 

Den smager virkelig som en dessert og mætter lige indtil frokost. 

Æblegrød med vaniljeskyr til 1 pers.:

2 æbler

100 g. Cheasy vaniljeskyr 

8 g. 70+ chokolade, grofthakket  

5 mandler, hakket 

Evt. Lidt sukkerfri karamelsovs fra Bodylab.

Fremgangsmåde:

Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær i mindre tern og kog dem med 2 spsk. vand ved svag varme under låg i 10 min. 

Mos æblerne sammen og anret den lune grød i en skål. Top med vaniljeskyr, chokolade, mandler og evt. sukkerfri karamelsovs.