tirsdag den 8. august 2023

Gertruds Dahl

 

Jeg har i forvejen 2 gode opskrifter på Dahl her på bloggen.
Daal Makhani og Indisk Dahl men nu også denne Dahl, som bestemt fortjener en plads også. 

Det er Gertrud der er ophavskvinde til retten. Gertrud driver sammen med sin mand, Jacob, Landbogaarden i Ærøskøbing. Et af vores stamsteder på øen. De laver det dejligste mad, og denne Dahl er bl.a. fast på menuen. Kæmpe anbefaling, hvis turen går til Ærø. 

Jeg har ændret en smule på opskriften, ved at bruge grønne flækærter i stedet for grønne linser. Har også udskiftet fed creme fraiche med græsk yoghurt.

Gertruds Dahl til 6 pers.:

2 store løg, hakket

4 store gulerødder, skåret i tern

3 spsk. kokosolie 

4 fed hvidløg, fint hakket

2 store kartofler, i tern

2 spsk. spidskommen

1 spsk. sukker

chilipulver (så meget du kan tåle)

1/2 dl. balsamicoeddike

500 g. tomatpassata eller flåede tomater

5 dl. grøntsagsbouillon

1 brik kokosmælk (den fra Änglamark er bedst) 

200 g. røde linser, skyllet godt

200 g. grønne flækærter (eller grønne linser) skyllet godt

1 squash

1 spsk. salt & friskkværnet peber

Garniture:

850 g. rødløg 

120 g. syltede drueagurker

20 g. smør 

1 dl. balsamicoeddike

2 spsk. farin

Tilbehør:

basmatiris, græsk yoghurt 10%, frisk koriander

Fremgangsmåde:

Kokosolien smeltes i en rummelig gryde. Løg steges til de får glans. Tilsæt  hvidløg, gulerødder og kartofler og lad det stege med i 5 min., sammen med spidskommen og chili. (Hvidløget må ikke branke, så bliver det bittert)

Tilsæt sukker, salt, peber, balsamicoeddike, kokosmælk, tomatpassata og grøntsagsbouillon. Kom linser og flækærter i, og lad det koge stille under låg i 45 min. Kig til det undervejs og tilfør vand, hvis det koger for tykt.

Imens dahl´en koger, laver du garniture; Rødløgene skæres i både, drueagurkerne skæres i skiver på 1 mm. Smelt smør, sukker og balsamico på en pande. Tilsæt løg og agurker og lad det småsimre, til det karamelliserer. Det tager lidt tid, men det kan passe sig selv, hvis bare du husker at se til det indimellem. 

Efter 45 min. tilsættes squash til dahlen og der koges videre i 5 min. 

Server med ris, garniture, græsk yoghurt og koriander.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar