fredag den 19. april 2019

Thaisalat med peanutbutterdressing


Vi har fået den lækreste thai-rissalat her til aften, fra Aarstidernes vegetarkasse, som endte med at blive tvistet i en lidt andet retning, med kylling bl.a.
Vi var helt enige om, at denne ret snart skal laves igen, og selvfølgelig også foreviges her på bloggen.

Thaisalat til 4 pers.:

400 g. brune ris
3 mellemstore gulerødder, skåret i tændstiktynde stave
3/4 dl. æbleeddike eller riseddike (eller alm. eddike)
1 spsk. sukker

350 g. kyllinge inderfilet
6 skalotteløg, i tynde ringe
2 røde snackpebere, i strimler
2 håndfulde grønne bønner

1 bundt mynte eller thaibasilikum

Peanutbutterdressing:
4 spsk. peanutbutter
saft fra 1 citron
3 spsk. sesamolie
2 spsk. sød chilisauce
salt
(juster med vand til sidst)

Topping:
ristede hakkede peanuts, røde chiliringe, mynteblade, skalotteløg, tyndt snittet

Fremgangsmåde:
Skyl risen i koldt vand. Hæld den i en gryde og dæk med vand, til det står 1 cm. over risen. Drys lidt salt over og kog ved svag varme under låg i 30 min.
Smag til med mere salt om nødvendigt efter kogning. Tilsæt gulerodsstavene. Pisk eddike og sukker sammen. når sukkeret er opløst hældes eddikeblandingen i risen og der røres rundt. Pluk myntebladene af stilkene og bland også dem i risen.

Steg kyllingeinderfileterne sprøde på en varm pande med olivenolie.Tag kyllingen fra panden, riv kødet i lidt tyndere strimler.
Hæld lidt nyt olie på panden. Steg først de grønne bønner til de får farve. Tilsæt peberfrugt og skalotteløg og svits videre i et par minutter.

Rør alle ingredienserne samen til peanutbutterdressingen. Juster med vand til dressingen har konsistens som tynd yoghurt. Smag til med salt og evt. lidt sukker.

Fordel risen på 4 tallerkener. Top med de stegte grøntsager og kylling. Pynt med peanutbutterdressing i tynde striber og drys peanuts, chiliringe, skalotteløg og mynte over. Nyd!

søndag den 14. april 2019

Cremet kærnemælksyoghurt


Flere af mine følgere på INSTAGRAM har spurgt efter opskriften på denne morgenmad, som er min yndlings for tiden. Jeg er helt vild med den syrlige smag og cremede konsistens.

Den er inspireret af en opskrift fra bogen "Tarme i topform" og som bogens navn antyder, er den rigtig god for maven og mætter i lang tid.
Jeg har ændret lidt på opskriften, siden jeg postede den første gang. 

Cremet kærnemælksyoghurt til 1 pers.

2 dl. Acido (eller kefir)
1/2 avocado
1/2 banan
3 kugler frossen spinat (køb øko.! bladgrønt er noget af det mest sprøjtede, hvis du vælger det konventionelle)
1 spsk. peanutbutter
saft og skal af 1/2 øko. citron

Topping:
6-8 pecannødder
2 spsk. frysetørrede hindbær

Fremgangsmåde:
Blend det hele til en helt glat yoghurt. Top med frysetørrede bær og nødder - nyd! 

onsdag den 3. april 2019

Hjemmelavede Brioche burgerboller


Her er opskriften på de lækreste bløde, brioche-burgerboller.

Briochebollen har sin oprindelse i Frankrig og betegnes egentlig som en kage, pga. det høje indhold af smør og sukker.

Første gang jeg stiftede bekendtskab med briochebollen, var i slutningen af 90´erne, hvor den lille bager "Baguette" som lå i Pogestræde i Odense, havde bollen i sit snævre, men lækre udvalg af de skønneste brød og kager. Det var ikke en burgerbolle, men den slags the-bolle som var god "to go" når den lille sult meldte sig.
Siden butikken lukkede i år 2000 har jeg ikke kunnet opdrive en lignende bolle på Fyn, men gennem de seneste år, har flere supermarkeder fået en vacumpakket burgerbolle-variant, som jeg til nøds har købt når der var burgere på menuen, hvis tiden ikke lige var til at bage.

De sidste par gange vi har fået hjemmelavede burgere, har jeg bagt disse briocheburgerboller, men har ført nu fået griflet opskriften ned, så her kommer den;

Brioche burgerboller 10 store:

130 g. stuetempereret smør
3,5 dl. sødmælk
1/2 pakke øko. gær
25 g. sukker
2 tsk. flagesalt (har du ikke flagesalt, tilsæt da 1,5 tsk. alm. groft salt)
600 g. mel
1 æg

Til pensling:
1 sammenpsiket æg, stuetempereret

Fremgangsmåde:
Lun mælken til "lillefingervarm" hæld den i en røreskål (i din røremaskine hvis du har en) tilsæt gær og sukker og lad gæren opløse sig.
Tilsæt salt, smør, mel og æg.
Ælt godt i mindst 5 minutter.

Lad dejen hæve under et klæde i en halv times tid, med et tyndt lag meldrys på toppen.

Drys lidt mel ud på køkkenbordet og hæld dejen ud derpå. Vend dejen et par gange i melet. Dejen skal være til den våde side, vær varsom med at tilsætte for meget mel.

Form dejen til 10 boller og rul hver bolle ud til en diameter på ca. 13 cm.
Fordel de flade boller på to bageplader beklædt med bagepapir. De skal ligne pitabrød når de ligger på pladerne.
Lad dem hæve i en time et lunt sted.

Pensl med sammenpisket æg og bag begge plader ved 185 grader varmluft i ca. 15 min. eller indtil de er gyldne og fine.
Hold øje med ovnen, da ovne varmer forskelligt.

Briochebollerne er fryseegnede,