lørdag den 30. juli 2016

Lækker hjemmelavet lyserød burgerdressing


Så lakker ferien mod enden for vores vedkommende. En ferie næsten helt uden planer, som endte med at føre os til Tysklands østersøkyst og Rügen, til Fanø, Blåvand, Djurs og Bågø
Regnvejr har vi kun haft en nat, så vejret har vi ikke kunne klage over.
Vi havde også et enkelt familiebesøg i kolonihaven, og her grillede vi burgere, hvor denne lyserøde dressing bl.a. indgik.
Hjemmelavet dressing er et must til en god hjemmelavet burger, og selvom der er kalorier i denne dressing er den langt fra så kalorieholdig som en købedressing.

Lyserød burgerdressing til 6 personer:

2 dl. 6% creme fariche
5 store spsk. god mayonnaise, evt. Hellmanns
1 dl. tomatketchup
1 dl. finthakkede cornichoner
2 spsk. sød chilisauce
2 spsk. flydende honning
1 fed hvidløg, presset
1/2 tsk. salt
1 nip cayennepeber

Pisk alle ingredienserne sammen. Smag til. Måske skal der justeres lidt med salt eller mere ketchup.


Server dressingen i en burger med en god bøf af oksefars, ketchup, syltede agurker, salat, tomat og rødløg.

onsdag den 27. juli 2016

Madanmeldelse Thairestaurant Dang - ved Brønden



I lørdags var vi ved stranden i Faaborg i det varmeste vejr med 28 grader og solskin.
Strandturen trak ud, sådan går det ofte når man har det godt og nyder vand og leg på stranden, så vi besluttede os for at spise i byen.

For et par år siden så jeg en rigtig fin madanmeldelse fra den lokale Thairestaurant, og har siden haft lyst til at spise på stedet. Derfor satte vi kursen mod byens gamle torv, hvor restauranten ligger, blandt 5 andre caféer/restauranter.
På torvet var der helt sydlandsk stemning og alle borde var besat på samtlige beværtninger. Vi måtte da også vente 20 min. på et ledigt bord, og blev tålmodigt stående ved restauranten, for at være sikre på at få plads.

Vi valgte en toretters menü incl. den thailandske drink Mai-Tai som består af appelsinjuice, contreau, amaretto, ananasjuice og i nogle tilfælde rom. Jeg tror dog ikke der var rom i denne, for den smagte ret saftevandsagtigt. Lidt mere smæk på smagen havde klædt den.

Vores forret bestod af tigerreje i sprød rispapir, pankopaneret reje og en forårsrulle med oksekød ledsaget af sød chilisauce. En ret ordinær starter, som smagte ganske dejligt.



Så kom hovedretterne, smukt serveret i fine guld-gryder på opsats med levende lys under, til at holde maden varm. Her bliver man jo glad og forventningsfuld til det kommende måltid over den flotte servering med råkost i flotte farver som topping.



Hovedretterne bestod af andebryst i mørk tamarindsauce med lækre sprødstegte løg på toppen. Mums det smagte virkelig dejligt. Den mørke intense sauce og den glaserede and, med sød skorpe var perfekt sammen.

Den anden hovedret var ingefær-chili kylling. Også en virkelig velsmagende ret, med en aromatisk dejlig smag af ingefær, dog uden smag af chili, men alligevel helt perfekt syntes jeg. Min mand savnede dog mere smag af chili.

Risskålen fik vi fyldt op en ekstra gang uden beregning.

Jeg fik et glas rødvin til maden. Her kan man ikke frit vælge fra vinkortet, der er kun 1 slags som serveres på glas, hustes vin. En tynd og kedelig vin desværre, men glad blev jeg, over at der til vinen blev serveret et glas isvand, endda uden at jeg havde nået at spørge til det.
Min mand fik en mørk og sødlig fadøl, som han var godt tilfreds med.

Vores 6 årige søn bestilte kyllingesticks med peanutsauce og ris, og det vakte stor jubel, at der på hans tallerken lå en sommerfugl, udskåret af en gulerod. Junior erklærede, at det var det bedste mad han nogensinde havde fået på restaurant, og spiste da også alt op, det er ellers ikke kutymen.

Børnemenü

Godt mætte forlod vi restauranten efter at have betalt vores regning som lød på 752,- kr.
Det er i den lidt dyre ende for thaimad, men bestemt alle penge værd i forhold til kvaliteten.
Vi roste maden da vi gik derfra og indehaveren sagde, at de bestræber sig på, at madoplevelsen skal være så autentisk som sad du i Thailand og nød samme måltid - det må vi sige er lykkes ret så godt! Maden skiller sig tydeligt ud fra de thairestauranter jeg ellers har besøgt i danmark.

Vi glæder os allerede til vores næste besøg hos Dang Ved Brønden.

Udendørsservering under fine pavilloner med kulørte lamper

Udsigten bagtil fra torvet

Kontaktoplysninger:

Dang Ved Brønden
Torvet 5
5600 Faaborg
Tlf.; 62611135

torsdag den 14. juli 2016

En anbefaling - Gjerrild Vandrerhjem


Vi er netop kommet hjem efter en lille tur i det jyske.
For et par år siden, så jeg tilfældigt et foto og en anbefaling af maden på Danhostel Gjerrild og har siden da haft stedet på min must-try-liste.

Vandrerhjemmet er nemlig ikke som som andre vandrerhjem. Her er maden i højsædet. 75 % af maden er økologisk og der er virkelig kræset om detaljerne. 

Vi var udfra anbefalingen, forberedt på lækker mad inden ankomst, men at udvalget var så stort, havde vi slet ikke forestillet os. Det var virkelig imponerende! 

Termaet var dansk mad da vi ankom til stedet tirsdag aften ved spisetid. På den store buffet fandtes et bredt udvalg af danskernes livretter, bl.a. frikadeller af svin og lam, kold- og varm kartoffelsalat, div. salater, 3 slags gode øko. pølser, hotdogstation til fremstilling af gourmethotdogs, stort vegetarisk udvalg, glutenfrit udvalg, hjemmebagt brød i flere varianter, blomkålssuppe, stuvet hvidkål, madtærter osv., osv.

lidt af aftensmåltidet.

Stort udvalg af økologiske øl samt vine var der også.


Byg-selv gourmethotdog med urtegrillpølse, chili-jam, pink syltede løg, grov sennep osv. selvfølgelig i hjemmebagt surdejsbrød.

Konceptet bygger på tillid til gæsten, som selv noterer i en mappe hvad der indtages ud over maden, dvs. kaffe, the, øl, vin, chokolade, dessert. 
Kaffe og thé kunne man selv bestemme hvad man ville betale for, virkelig en fin og sympatisk ordning, hvor betalingen fungerede som en slags drikkepenge til stedets ansatte.

Værelserne på vandrerhjemmet er 3-4 eller 5 sengs værelser, de fleste med eget bad og toilet. Derudover var det muligt at leje en sovekupé i en gammel udtjent togvogn. 
Der var ligeledes et shelter i haven.

Næste morgen stod vi op til den mest overdådige morgenmadsbuffet jeg nogensinde har set.
Der var ALT man kunne ønske sig og alles behov var tilgodeset i det enorme udvalg. Stort glutenfrit udvalg, fåreyoghurt, shots af hørfrøolie, pres-selv-juice, lækkert hjemmebagt brød i flere afskygninger, skyr, yoghurt, hjemmelavet müsli, div. nødder, bærkompot, ja selv skiver af marcipan til at komme ovenpå sin morgenbolle, stempelkaffe, og ja jeg kunne blive ved....

Vores tur gik til Djurs Sommerland dagen derpå (sikke en kontrast til det fredfyldte sted som vandrerhjemmet er) det kan til gengæld ikke anbefales her i højsæsonen, kø, kø, kø til alle attraktioner.

Lidt fotos fra vandrerhjemmet her nederst.




Mine varmeste anbefalinger til stedet som ligger lidt udenfor Grenaa i de smukkeste omgivelser.
Stedets yderligere faciliteter kan du læse om på hjemmesiden HER!

Vi betalte 1180,- kr. for to voksne og et 6 årigt barn for vores døgn på stedet som inkluderede overnatning, aftenbuffet, drikkevarer, morgenbuffet samt øl og lidt sødt til kaffen. Yderst fair pris!

Kontaktoplysninger:

Danhostel Gjerrild Vandrerhjem
Dyrehavevej 9, Gjerrild
8500 Grenaa
Tlf.: 86384199

lørdag den 9. juli 2016

Guf til is



Som fynbo har jeg i min barndom spist mange isvafler med guf på toppen. 
Da jeg i midten af 90´erne flyttede til København, var det svært at opdrive en isvaffel med guf. I hovedstaden var det nemlig flødeskum man toppede isvafler med, og det virkede helt forkert efter min smag. 
Når vi får isdesserter, eller isvafler herhjemme, laver vi ofte guf til. Det er et stort hit for børn. 
Oftest er det den klassiske vaniljeguf vi laver, men i aftes lavede vi jordbærguf, det smagte skønt til chokoladeis og vaniljemarinerede jordbær.

Guf som tilbehør til is, til 4 personer:

1 æggehvide fra et økologisk æg i str. L. (Jeg bruger en rå æggehvide, men er du usikker på rå æg, kan du bruge 1 bæger pasteruiseret æggehvide, så skal du dog tilsætte 150 g. glukose)
100 g. glukosesirup
2 spsk. vaniljesukker

Ønsker du jordbærsmag, tilsætter du 2 spsk. frysetørrede jordbær, som raspes gennem en sigte, og evt. 2 tsk. rød frugtfarve.

Ønsker du hindbærsmag, er det samme procedure, med frysetørrede hindbær.

Ved lakridssmag tilsættes lakridssirup.

Pisk æggehviden med glukosesirup og vaniljesukker i 5-7 minutter, indtil massen bliver luftig og lidt sej. Tilsæt evt. smag. 
Opbevar guffen på køl til den skal bruges. Men brug den inden for 1 døgns tid.


Her er det Carte D´or´s helt fantastiske mangosorbet-is toppet med vaniljeguf, rabarbersirup og frisk mynte, mums!


torsdag den 7. juli 2016

Boganbefaling Sønderho Kro Fanø


Jeg har fået den fineste bog foræret, af den gode mand Jan Wulf fra Da Vinci Business

Det er virkelig den smukkeste bog jeg nogensinde har set. Det er en fryd for øjet at kigge på de flotte fotografier i bogen, af både mad, natur og mennesker. Jeg har sådan nydt at læse den, og glæder mig meget til at afprøve opskrifter derfra.

Bogen fortæller Sønderho Kro´s historie, helt tilbage til 1600-tallet - og Fanøs historie, så smukt skildret i billeder.

Går turen til Fanø denne sommer, kan jeg varmt anbefale bogen, uanset om man ønsker at gæste kroen, eller bare være turist på øen.

Her kan du se en lille film om bogprojektet: VIDEO FANØ

Bogen består af 288 billedrige sider med opskrifter, fortællinger om Sønderho Kro siden 1772 og den unikke egn. 
Alle tekster er på både dansk og engelsk, og bogen er produceret i hardcover og topkvalitet. 

Bogens indhold i ord og billeder: 
80 opskrifter af stjernekokken Jakob Sullestad baseret på kroens køkken og retter med regionale råvarer inspireret af Vadehavets fauna krydret med vilde urter og bær fra Fanøs natur. 

Historier fra Sønderho Kro – præsentation af kroen, anekdoter om søfart, fortællinger om kendte kunstnere, der har gæstet kroen, interviews med nulevende kunstnere og lokale og meget mere af forfatter Jeppe Brixvold. 

Unikke billeder fra kroen, Sønderho, Valdehavet og Fanøs fantastiske natur af den anerkendte fotograf Claes Bech-Poulsen.

Vejl. pris 429,- kr. 

Min varmeste anbefaling til bogen! Eva.

Kontaktinfo / Bestilling og yderligere information:

Jan Wulf
Tlf. 63129090
wulf@davincibusiness.dk


tirsdag den 5. juli 2016

Nøddekurve


Vi havde gæster i aftes, så junior på 6 år og jeg var i køkkenet for bl.a. at lave appelsin-is
som skal fyldes i disse nøddekurve.
Jeg har lavet kurvene ret store, sådan synes jeg at de præsenterer sig bedst, men du kan også vælge at lave 8 ud af portionen.

Nøddekurve, 6 store eller 8 mellemstore:

100 g. hasselnøddekerner
125 g. økologisk smør
150 g. sukker
2 spsk. glukose (glukosen medvirker til at de får- og bevarer sprødhed)
revet skal af en øko. appelsin
1 tsk. vaniljesukker
1 nip salt
75 g. sigtet speltmel (kan erstattes af hvedemel)

Tænd ovnen på 180 grader (IKKE varmluft!)

Hak hasselnødderne groft i en minihakker eller foodprocessor (eller med kniv hvis du ikke har maskinerne) de skal have ca. denne størrelse:



Smelt smør, sukker og glukose ved svag varme i en lille gryde.
Tag gryden af varmen og rør appelsinskal, nødder, vaniljesukker, salt og mel i.
Massen skulle nu gerne have en grødagtig konsistens.

Læg tre stykker bagepapir på køkkenbordet. Fordel 6 ligestore klatter af nøddemassen på de tre stykker papir (2 pr. papir) pres dem lidt flade, så de er lige høje overalt. Placer dem som på nedenstående foto og træk papiret over på en bageplade.


Bag dem på anden nederste rille i ovnen i ca. 7-8 min. En plade ad gangen, ellers bliver det for svært at styre.
Hold godt øje med dem, ovne varmer forskelligt, så måske skal dine bage kortere- eller længere- tid end mine. Men de skal bage lidt længere tid end du tror, men selvfølgelig ikke brænde på eller blive for mørke.

Når kanten er blevet gylden 3-4 cm. ind mod midten tager du pladen ud, og trækker straks bagepapiret af den varme plade og over på køkkenbordet, så de kan afkøle lidt. Hvis de er flydt sammen under bagningen så adskil dem med en paletkniv med det samme når de kommer ud af ovnen.


Lad dem køle af i ganske kort tid. Brug en paletkniv til at løsne dem fra pladen. Når de føles faste nok til at flytte, lemper du dem over på en lille skål, som er vendt på hovedet og beklædt med et stykke mellemlægspapir. Brug hænderne til at forme "skålen" og lad dem køle helt af. Træk papiret af og sæt den færdige og helt stive nøddeskål på køl i 15 min., eller indtil du skal servere dem.

Bag de sidste to plader færdige på samme måde.

Pynt evt. nøddeskålene med smeltet mørk chokolade, som du strinter henover dem.

lørdag den 2. juli 2016

Ribskage med marengs


Jeg har tre store ribsbuske i haven, og har hvert år en kæmpe portion ribs, som jeg egentlig ikke rigtig ved hvad jeg skal stille op med.
Ribsene er store og forholdsvis søde, så vi spiser en del direkte fra buskene, og ellers har vi brugt dem til rysteribs og ribsgelé.
Her til formiddag har jeg eksperimenteret mig frem til denne kage, som består af en bund med dejlig kokossmag, et lag ribs og en topping af marengs.
Kagen har en fin balance af sødme og syrlighed og har en mazarinagtig konsistens.

1 kage i springform på 26 cm. i diameter.:

175. g. stuetempereret smør
150 g. sukker
3 æggeblommer
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
25 g. kokosmel
1,5 dl. mælk
1/2 tsk. salt
200 g. sigtet speltmel (kan erstattes af hvedemel)

Mellemlag:
400 g. ribs

Topping:
3 æggehvider
185 g. sukker
1 spsk. vaniljesukker

Tænd ovnen på 190 grader varmluft.

Pisk smør og sukker godt sammen. Tilsæt æggeblommer, vaniljesukker, bagepulver, kokosmel, mælk og salt og pisk det hele godt sammen. Vend melet i og fordel dejen i en springform foret med bagepapir.

Bag bunden i 15 minutter midt i ovnen. Imens bunden bager ordner du ribs og pisker marengs.

Skyl ribsene, læg dem på et viskestykke og nip dem af stilkene.

Pisk de tre æggehvider næsten stive. Tilsæt sukker og vaniljesukker og pisk igen indtil marengsen er stiv.

Fordel ribsene ovenpå den forbagte bund, og bred marengsmassen ud over så det dækker.



Drys med lidt sukker på toppen og sæt kagen i ovnen igen og bag videre i ca. 15 minutter (stadig ved 190 grader varmluft midt i ovnen) eller indtil kagen er gylden og marengsen har løftet sig og står flot.

Lad kagen afkøle og sætte sig inden du åbner springformen. Så vil saften fra ribsene trænge ned i kagen.

Server den evt. med pisket vaniljeflødeskum, vaniljeis eller cremefraice, eller bare som den er.
Opbevares på køl derefter.