Kaiserschmarrn, yndlingsdesserten fra Østrig, men som også fås mange steder i Tyskland, bl.a. i Harzen.
Velkommen til mit køkken, her finder du en samling af mine yndlingsopskrifter. Mad er min store passion. Jeg elsker at være kreativ i køkkenet, her lader jeg op, imens nye retter opstår. Jeg inspireres af menukort, på rejser og hvor jeg ellers nyder mine måltider. Jeg prioriterer økologi og dyrevelfærd. Kig med og lad Dig inspirere. Tilmeld Dig gerne min facebookside "Evas Køkken" og få opdateringer v/nye indlæg
onsdag den 22. september 2021
Kaiserschmarrn 🤎 Østrigske pandekager
lørdag den 18. september 2021
Squashbrud
Hvad skal man dog bruge alle de squash til, som man bliver beriget med, med blot en enkelt squashplante i sin nyttehave?
Det har ofte været en udfordring hjemme hos os. I år har jeg dog ikke dyrket noget som helst i min kolonihave, pga. en længerevarende stressygemelding. Men jeg fik 2 mellemstore squash af vores gode naboer i sidste uge.
Den ene bliver stegt på panden med smør og hvidløg i morgen og halvdelen af den anden har jeg i dag tryllet om til squashbrud, som minder meget om bagerens gulerodsbrud.
De er lige kommet ud af ovnen og vi har nydt en med koldt smør her til frokost.
18 store squash-brud:
65 g. godt økologisk smør (ikke blandingsprodukt)
5 dl. vand
40 g. sukker
25 g. gær
1 spsk. vaniljesukker
45 g. sesamfrø
80 g. solsikkekerner
10 g. flagesalt
1 æg (stuetemperatur)
280 g. groftrevet squash (er den meget våd så kram den)
100 g. sigtet speltmel
825 g. hvedemel
+ ekstra til samling af brud:
1 æg (stuetemperatur) - sesamfrø - solsikkekerner - revet squash (mængde ikke angivet, drys på slump, se foto nedenfor)
Fremgangsmåde:
Smørret smeltes ved svag varme i en lille gryde. Vandet tilsættes og varmes op til “lillefingervarmt”
Hæld væsken i en røreskål og tilsæt gær, sukker og vaniljesukker. Når gæren er opløst tilsættes salt, sesamfrø, solsikkekerner, revet squash samt æg. Pisk det sammen og tilsæt sigtet speltmel og derpå hvedemel.
Kør dejen på røremaskine ved høj hastighed, indtil dejen slipper skålens kanter. Lad dejen hæve i 30-40 min. under et klæde.
Bred dejen ud på et meldrysset bord.
Lav en fordybning i midten af dejen og slå ægget ud deri.
Drys en håndfuld sesamfrø ud over dejen og ligeledes en håndfuld solsikkekerner. Riv lidt squash udover også.
Fold dejens sider ind over ægget et par gange. Hak dejen godt igennem på kryds og tværs med en dejskraber.
Den gennemhakkede dej hakkes nu ud i ca. 18 portioner og flyttes over på 2 bageplader med bagepapir.
Lad bruddene efterhæve i ca. 45 min. uden at de er tildækkede. Men stil dem gerne et lunt sted.
Tænd ovnen på 210 grader varmluft. Bag begge plader i ca. 15-18 min. eller indtil de er gyldne.
Afkøl på en rist og nyd med koldt smør👌🏻
onsdag den 8. september 2021
Gulerodskage med flødeostfrosting - verdens bedste!
3 forsøg skulle der til, før denne kage sad lige i skabet.
Mine kriterier for den perfekte gulerodskage er, at der er en pæn højde på kagen, at den indeholder både valnøddekerner OG rosiner, at den er moist, at den er godt krydret og sidst men ikke mindst, at der er et gavmildt lag flødeostfrosting på toppen.
Kagen er uimodståelig god, i al beskedenhed!
Så leder du efter den BEDSTE gulerodskage behøver du ikke lede længere!
Gulerodskage til 12-14 pers.:
4 æg, stuetempererede
2,5 dl. rapsolie
200 g. farin
150 g. hvidt sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 spsk. kanel
2 tsk. bagepulver
1/2 tsk. stødte nelliker
1/2 tsk. stødt muskatnød
1 tsk. flagesalt
300 g. groftrevet gulerod
220 g. ananas, kørt til mos i blender
75 g. kokosmel
150 g. rosiner
100 g. grofthakkede valnøddekerner
275 g. mel
Flødeostfrosting:
200 g. friskost, stuetempereret - ikke light!!
100 g. mascarpone, stuetempereret
30 g. blødt smør
120 g. flormelis
1/2 vaniljestang, kornene derfra
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovnvarme)
Æg, olie, begge slags sukker, vaniljesukker og krydderier piskes let sammen til en homogen masse. Gerne med k-spaden på røremaskine.
Tilsæt blendet ananas, revne gulerødder, kokos, hakkede valnøddekerner og rosiner.
Tilsæt melet og rør let sammen - melet skal kun lige røres ind i dejen, der skal ikke piskes grundigt.
Krøl et stykke bagepapir sammen og fold det ud igen (på den måde er det nemmere at forme) Form bagepapiret i en springform på 25 cm. Olier bunden af bagepapiret og hæld dejen deri.
Bag kagen midt i ovnen i ca. 50 min. til 1 time. Ovne varmer forskelligt, så hold øje med kagen. Når en kødnål kommer ren op, når den stikkes i midten af kagen, er den færdig.
Lad kagen afkøle helt inden du lægger frosting på.
Frosting:
Pisk friskost, mascarpone og smør luftigt med en håndmixer. Tilsæt vaniljekorn og flormelis og pisk igen, til det bliver lidt mere fyldigt og luftigt.
Top det på kagen og drys evt. grofthakkede valnøddekerner på. Jeg toppede ligeledes med lidt hybenrosesukker.
Opbevar kagen på køl i tætsluttende beholder.
Herunder er kagen doblet op og bagt i bradepande, så er der til 24 pers. Den er pyntet med marcipangulerødder, af marcipan æltet med pastafarve og flormelis. Gulerødderne er lavet af min 12 årige🥕
Hybenrosesukker
1 glas hybenrosesukker:
tirsdag den 7. september 2021
Asiatiske Kødboller i teriyakisauce med nudler
Asiatiske kødboller er og bliver en favorit hjemme hos os.
Denne gang serveret med teriyakisauce, som vi elsker. Gider du ikke lave den selv. Fås den bedste i glas hos Bar Sushi.
Asiatiske kødboller i teriyakisauce til 4 pers.:
Kødboller:
500 g. hakket kalv/flæsk
1 dl. kokosmælk (ikke light!)
1 spsk. fiskesauce
1 rød chili, finthakket
1 spsk. friskrevet ingefær
1 fed hvidløg, fintrevet
1 tsk. salt
Friskkværnet peber
1/2 dl. mel
Teriyakisauce:
2 dl. lys soyasauce
3 spsk. mirin (risvinseddike)
145 g. brun farin
1 spsk. friskrevet ingefær
1 rød chili, finthakket
1 spsk. sesamolie
Tilbehør:
300 g. risnudler
2 bundter spæde gulerødder
2 poser sukkerærter
4 forårsløg, i tynde skiver
Peanuts
Evt. revet frisk gulerod vendt i sukker/eddike
Fremgangsmåde:
Rør kødet med kokosmælk, fiskesauce, ingefær, hvidløg, chili salt & peber. Tilsæt melet til sidst.
Varm lidt olie op på en rummelig pande og steg kødboller på str. med valnødder. Ryst panden jævnligt, så de får stegeskorpe over det hele.
Læg kødbollerne op i en dyb tallerken og tør panden af.
Gulerødderne skrubbes rene og halveres på langs. Steg dem gyldne i en blanding af smør og olivenolie på begge sider.
Til teriyakisaucen piskes alle ingredienserne sammen og hældes på panden. Lad det simre svagt, til det tykner lidt. Smid kødbollerne tilbage i panden og varm dem igennem i saucen.
Imens overhældes risnudlerne med kogende vand (tilsat groft salt) og trækker under låg indtil de er møre.
Sukkerærterne koges op i 1 min.
Anret risnudler med kødboller i teriyakisauce, sukkerærter og gulerødder. Drys peanuts og forårsløg over.